AktaForum a könyvelők szabad fóruma

Teljes verzió: Számlázás
Jelenleg könnyített verzióban tekinted meg a fórumot. Megtekintés teljes verzióban teljes formázással és grafikai elemekkel.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
:? Sziasztok!
Kérlek segítsetek.
Egyik ügyfelem kiskereskedő. Ismerőse építőip. iskolát vezet. A gyerekekkel végeznek építőip. munkákat. Az ehhez szükséges szerszámokat elszámolhatja költségnek. Úgy gondolta, hogy a szerszámokat előállítaná az iskolában, eladná az iskola nevében az ügyfelemnek, majd rögtön vissza is venné magasabb összegért. Így a megvett eszközöket már elszámolhatja költségnek, mivel az anyagot amiből készíti azt nem számolhatná el.
Szerintem ez így nem működhet, mivel neki nem lehetne eladni, csak vissza vehetné egy minuszos számlával. Féltem a vállalkozómat, hogy az APEH ezt gyanús számlázásnak, tevékenységnek tekintené. Hiszen miért veszi meg, ha aztán ugyan azt az árút ugyan annak eladja drágábban. Ezt egy évben több alkalommal több száz ezer forintért tennék.
Mi a véleményetek? 8O

Vicus
Szia Vicus!
Hát elég átlátszó a dolog, de ha az iskola csinálhat szerszámot és értékesithet is akkor esetleg lehet rajta gondolkodni.
Maga az a tény, hogy olyan árút veszek, amit én adtam el a szállítómnak, csak magasabb áron nem gyanús?
Hiszen a készletem u.a. marad csak nagyobb értékben, a szállítom meg olyan bevételt tud elszámolni, amivel a veszteségét tudja papíron megszüntetni. Ilyenkor nem visszáruzni kellene?
Merjem ezt könyvelni?
Vicus
Sziasztok!
Ha jól értem ügyfeled csak szívességből átfuttatná magán a dolgot. Szerintem nem kellene. Ha az iskolának szerszámkészítésre nincs jogosultsága, mert csak pl kőműves szakmát oktat, akkor a vakoló kanalat mégis hogy tudja előállítani? Ha a mesternek mégis van szakképzettsége meg jogosultsága a szerszám készítésre és ezt üzletszerűen csinálja, talán adószámot kellene rá kérni, és rögvest az építőipari suli az oktatáshoz szükséges szerszámokat megvásárolhaja. Hogy képzelték, felvásárlási jeggyel magánszemélytől?
Klári
Köszi Klári az infot. Megerősítettél abban, hogy nem kellene ezzel az üggyel foglalkoznom, mert kissé......... Az ügyfelemet is lebeszéltem róla, de a másik fél a barátja és váltig állítja, hogy ez nem zűrös ügy. (Hiszen Ő jól jár.) Szerencsére az ügyfelem hallgat rám.
dkatla köszi a választ.
Vicus
Sziasztok!
Mi ez az új marhaság, hogy nem kötelező feltüntetni a számlán a fizetés módját??
Jobb lesz ha akezembe nem veszem a HVG-t, mert csak idegrohamot kapok!
Én úgy döntöttem, hogy a cégeimnek nem árulom el milyen lehetőségek vannak az új számlázás terén. Mennyit küzdöttem, míg megtanulták a mostani formát. Szerintem hatalmas káosz lesz ebből. Képtelenek leszünk dolgozni. Fogjunk össze és ne firtassuk előttük az új lehetőségeket.
Vicus
Szívemből szóltok én is eltitkolom Big Grin ! Tartok tőle, hogy a sajtó fel fogja kapni és megtudják, és az lesz a vége, hogy a teljesítés időpontját is kihagyják a cégek.
Klári
Tudjátok ezzel mi a bajom? Hogy az 5 millió feletti kp kifizetésről (egész évben összesítve!) bevallást kell beadni. Nos, ha még ezt is silabizálgatnom kéne, hogy melyik kp-s melyik átutalásos, na azt már nem. Nincs elég dolgunk?!
Mire gondolsz az 5 millánál?
Klári
Ha 5 milla felett kp-t fizet ki a vállalkozás, akkor azt jelenteni kell az APEH-nak, ha kapcsolt váll, akkor pedig már 2 milla felett. És az a legszebb, hogy nem külön-külön kell ezt számítani, hanem egész évben összesítve ha eléri, küldeni kell. 0540-es volt a száma amikor még én küldtem. A revivor ezzel kezdte, hogy bejelentettem-e.
Ma rakták fel a 0740-et, úgy hogy ez nem változott.
Verocs! Tudnál törvényi hivatkozással segíteni, hogy a 0640-en miért nem csak az egyszeri értékhatár feletti kifizetés esetén kell adatot szolgáltatni, hol van az leírva, hogy halmozni kell a kp-s fizetéseket?
Szerintem ez utóbbi több évvel ezelőtt kb fél évig volt érvényben, aztán visszavonták. Az előbb néztem a 0740-es nyomtatványt, de kitöltésit nem látok. (azért lehet, hogy van)
Ezt akartam én is kérni, mert nekem a 2006-os kitöltésiből az "egy konkrét napon" megfogalmazásból az jött le, hogy ha egy napon meghaladja stb.
Klári
Sziasztok!

Utánanéztem, nem kell összevontan nézni. Amikor 2005-ben csináltam utoljára, akkor még tényleg az volt, hogy összesen kellett vizsgálni, de azóta nem foglalkoztam ezzel a témakörrel, mert már nem volt ilyen esetem. Ha netán valakire ráhoztam a szívbajt, akkor ezer bocsánat. :oops:
Art 17§ (9)
Én már vénülök, úgyhogy nem olyan könnyű lázbahozni, de jó hogy tisztáztuk, mert állandóan résen kell lenni.
verocs Írta:Utánanéztem, nem kell összevontan nézni. Art 17§ (9)

szerencsére végigolvastam a fórumot és nem kezdtem el keresgélni félúton Big Grin
Sziasztok,
az általunk befogadott számlán rajta kell lennie, hogy "eredeti példány"? Mert sehol nem találom a számla tartalmi kellékei között, de minden eddigi kapott számlánkon rajta van...
Köszi; Zhara
Sziasztok!
Segítsetek, hogy számlatömb vásárlásakor milyen igazolásokat kell vinni, most hívott egy ÜF ,valami változás van és én ezek szerint lemaradtam.
adószámon kívül??? (ezt én hitelesen cégkivonattal szoktam igazolni/igazoltatni)
én épp minap vettem, de nem kértek mást - nem is ismerős nyomtatványosnál vettem.

de persze ez nem jelent semmit.
Akkor lehet , hogy az kell, mert eddig csak bemonta az adószámot és rendben volt
Igen!
Lehtőleg nem ókori cégkivonat fejébe lehet számlát venni.
Klári
Vargáné Írta:Akkor lehet , hogy az kell, mert eddig csak bemonta az adószámot és rendben volt
jah.... az már ezer éve nem hivatalos Smile
hitelt érdemlően kell igazolni, mert ugye bemondásra akárki nevére vehetnél számlát és lehetnél számlagyáros.
(nem mintha egy cégkivonat ezt megelőzné, de valami minimális kontroll került bele)
köszi akkor a cégkivonat hiányzott
és EV- nak kell a vállalkozói igazolvány?
Igen! EV= váll.ig.
Klári
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15