AktaForum a könyvelők szabad fóruma

Teljes verzió: Önellenőrzés
Jelenleg könnyített verzióban tekinted meg a fórumot. Megtekintés teljes verzióban teljes formázással és grafikai elemekkel.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Segítséget szeretnék kérni abban, hogy ha az egyéni vállalkozó önellenőrzéssel javítani szeretné a 2006. - 2007. -2008. évi szja bevallását mely nyomtatványokat kell kitöltenie?

Üdv minden segítségnek.
Szia!

A 2007. valamint a 2008. éveket a saját nyomtatványukon kell, azok ismételt kitöltésével, tehát a 0753, valamint a 0853 nyomtatványokon.
A 2006. évet a 0731-en tudod helyesbíteni.

üdv.

kati
Sziasztok
életbiztositás jogtalan igénybevétele miatt a 753.as bevallást kell önellenőriznem
Én a szivem szerint a 753-as bevallást ujból helyesen kitölteném , és ráirám , hogy önrevizió

/ugy mint Kati/
egyéni vállalkozórol van szó.

Most azonban "jól értesültek " azt mondják, hogy a 735.ön kell :roll:

Ha tudnátok segiteni ?????
/a kitöltésit olvasgatva , ugy gondolom, hogy különbséget tesz magánszemély és ev. között,

Előre is köszi
Ica
Sziasztok

Megprobáltam mind a kettőt kitölteni

-a 735-ön nem is engedi
-marad a 753-as

Ebben az esetben a 753-1 lapon a kedvezményt töröljem,,,??????
.- az önellenörzési lapra az alapnak mit kell irni, mert ha nincs alap hibát jelez.????
/AZ IGÉNYBE VETT kedvezmény 20 %-AL NÖVELT ÖSSZEGÉT szertném önellenőrzni Idea
Ica
Sziasztok

a 753-at szeretném önellenőrizni igénybe vett élet.bit kedv. miatt
- a 753-at lemásoltam . a kedvezmény lapot 01-es 0-ra vettem
-a 753c lapra 120%-al növelten beirtam a visszafiz. kedvezmény összegét.
- a 19-es önreviziós lapra ráirtam ezt az összeget
- Azt nen értem, hogy lett a 19 e. ft igénybe vett kedvezményből 43 eft.
19 eftX120 %=23eft
19 eft + 23 eft= 42 eft /kerekitésből /
most akkor 19 eft igénybevett kedv. miatt fizet 43 eft.ot ?????
Ha lehetséges" sos" ma el kell küldeni
Ica
Sziasztok!
Kérdésem a következő. Lehet e önellenőrzést beadni olyan szja bevallásra amit a munkáltató csinált meg.
Milyen nyomtatványon? Ha 2006, 2007, 2008 évről van szó. 0731? 0753? 0853?
Nekem az eredeti nyomtatványok az M29 -ek.

köszönöm a segítséget
Moya
Sziasztok!

Senkinek nem volt még ilyen? Zavar hogy a munkáltató csinálta meg a bevallást,
Akkor javíthatok???????
Nem volt ilyen, de önellenőrzhetsz, mint magánszemély. Még az is rémlik, régen volt olyan, hogy jelezni kellett mi miatt: hányos nyilatkozat a munkáltató felé, hibás adatszolgáltatás stb.)
Polika Köszönöm a választ. Megpróbálkozok vele, lehet még jelentkezem.
Moya
Sziasztok!
Egyik cégem 2009-ben duplán állitotta kia bevételi számlát egy ügyfelének 2-es és 10-es sorszámmal is,nekem mind kettőt betette a könyvelésbe az ügyfélnek csak az egyiket küldte el, amit ki is fizettek.
Nálam ott lógott kiegyenllítetlenként a másik, persze egyeztetéskor sem közölte velem.
Most mit tudok tenni??
Kiállithat 2010-ben egy jóváiró számlát a 2009-es évi bevételére, vagy önellenörzzésként kell rendbe tennem , de hova könyvelem??
a bruttó összeg :354.000 a cég szempontjából mérleg főösszegben nem játszik szerepet, szerintem új mérleget nem kell leadni.
Köszi
Sziasztok ! Önellenőrizni kell a 0929-es bevallást, mivel kimaradt az NSZF-től kapott támogatás, most az öenellenőrzzéssel egyidőben a tanulók utáni kedvezményt elszámolhatom-e ,ez is kimaradt. üdv. Ildikó
Ez a kedvezmény az adózó döntése alapján vehető igénybe. Az adózás rendjéről szóló törvény tiltja, hogy az adózó a döntését utólag önellenőrzéssel változtassa meg, így a jelen csökkentő tétel önellenőrzéssel történő igénybevételére nincs lehetőség.
:-(

Üdv.
Kati
Azért egy kört még futnék. Van olyan tao alap kedvezmény, ami semmilyen esetben sem lehet utólag érvényesíteni. Ez a fejlesztési tartalék, ugyanis előző évi lekönyveléshez van kötve. Tudtommal azonban vannak olyan kedvezmények, amik nem lettek figyelembevéve, de egy utólagos adóalapot növelő önellenőrzés esetén (pl kimaradt bevétel) a pótlólagos társasági adókötelezettséget le lehet vele fedezni.
De azért még keresgélj utána. Vagy esetleg önellenőrzés előtt kérdezz rá írásban az APEH-ra, akkor saját különbejáratú papírod is lesz róla
Köszönöm szépen a segítségeteket üdv. Ildikó
Sziasztok!

Olyankor mi a helyzet, ha én befizettem az szja-t vmi után, de nem vallottam be - önellenőrzési pótlékot ugyanúgy számolok rá az apeh portálon, mintha nem fizettem volna be?
+ kérdés: a kezdő és a záró időpont az apeh-os kalkulátornál mit jelent?
(pl. ha áprilisi dologról van szó és most csinálom az önellenőrzést)

Nagyon szépen köszönöm előre is!

Hanna
Szia Hanna!
Ha nem adtál be bevallást, akkor pótolnod kell. Ha csak egy jövedelem kimaradt, akkor a hiányos bevallást kell önellenőrizned.

A kalkulátor első dátumát állítsd az eredeti esedékesség napjára, a másodikat pedig az önellenőrzés (bevallás beadás) dátuma+15 nap.
Ha az adó esedékességkor megfizetésre került, termésetesen a kötelezettség növekedéssel érintett adót nem kell befizetni, de a pótlékot igen.
Köszi Klári!
De hogy számolom rá a pótlékot?

Hanna
Mielőttszámoltatsz a kalkulátorral döntened kell, hogy ismételt vagy sima az önellenőrzés.
gugu7 Írta:Mielőttszámoltatsz a kalkulátorral döntened kell, hogy ismételt vagy sima az önellenőrzés.

Sima önellenőrzés, és a korábbi kérdéseim még mindig fennállnak.

Köszi!
Szia!

Nullát írsz a pótlékhoz.Én úgy jártam a tavalyi kulturális járulékkal,hogy befizettük,be is vallottam ...de valamiért nem került rá a folyószámlára.Telefonon történt egyeztetés után,újra be kellett adnom önellenőrzéssel.Az alapot beírtam,de a pótlékhoz nullát írtam.
Erzsó Írta:Szia!

Nullát írsz a pótlékhoz.Én úgy jártam a tavalyi kulturális járulékkal,hogy befizettük,be is vallottam ...de valamiért nem került rá a folyószámlára.Telefonon történt egyeztetés után,újra be kellett adnom önellenőrzéssel.Az alapot beírtam,de a pótlékhoz nullát írtam.

Köszi szépen!

Hanna Tongue
Sziasztok!

Segítség ill. megerősítés kellene!
A 0753 at kellene önellenőriznem, az eho alapja után rosszul számoltam az adót.
Ugye ezt a 0753-ason ? tudom végigvezetni, úgy, hogy az egész bevallást újból írom ahogy bekellett volna küldenem , és a különbséget az önellenőrzési lapon vezetém végig? Így csak a kölönbözet után az ehó adóját és önellenőrzési pótlékot kell fizetni? És ezek elszámolhatók ktg-ként idén ?

Üdv. Manó


Legyen kedves valaki nézzen rá a kérdésemre! Jó ez így ahogy gondolom ? Előre is köszi: Mano
Légyszi nézzetek rá a 0753-assal kapcsolatos kérdésemre !

Üdv. Mano
üDV. MANO1!
Igen a teljes bevallást meg kell ismételni a helyes adatokkal + önellenőrzési lap.

Vállalkozói osztalékalap után fizetett egészségügyi hozzájárulás költségek közötti elszámolása2008.05.26. [Szja-törvény 11. számú melléklet I. 11. pontja és a 10. számú melléklet II. 3. pontja]Az egészségügyi hozzájárulásról szóló 1998. évi LXVI. törvény (továbbiakban: eho tv.) 3. §-ának (3) bekezdése szerint a vállalkozói osztalékalap után a magánszemélynek 14 százalék egészségügyi hozzájárulást kell fizetnie mindaddig, amíg „a biztosítási jogviszonyában a Tbj. 19. § (1) bekezdése és az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló 2005. évi CXX. törvény 9. § (2) bekezdése alapján megfizetett egészségbiztosítási járulék, a Tbj. 36-37. §-a és 39. § (2) bekezdése alapján megfizetett egészségügyi szolgáltatási járulék (a továbbiakban együtt: egészségbiztosítási járulék), valamint a törvényben meghatározott jövedelmek után megfizetett százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás együttes összege a tárgyévben el nem éri a négyszázötvenezer forintot.

A vállalkozói osztalékalap után fizetett százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást az egyéni vállalkozó elszámolhatja költségként.

Az szja-törvény 10. számú mellékletének II. 3. pontjának utolsó mondata szerint azonban nem számolható el költségként a megszűnés évéről készített adóbevallás alapján a vállalkozói osztalékalap után megállapított egészségügyi hozzájárulás.

(PM. Jövedelemadók Főosztály 1978/2008 begin_of_the_skype_highlighting 1978/2008 end_of_the_skype_highlighting – APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály 1559809377)

Fenntiek szerint az eho ktg-ként elszámolható, kivéve megszünés! ( a pénzforgalmi szemlélet miatt pénzügyi teljesitéskor ! )


nagyeva
Szia Éva !

Köszi a megerősítést !

Szia : Mano
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9