AktaForum a könyvelők szabad fóruma

Teljes verzió: Valutapénztár
Jelenleg könnyített verzióban tekinted meg a fórumot. Megtekintés teljes verzióban teljes formázással és grafikai elemekkel.
Sziasztok!

Meg tudnátok mondani, hogy a Valutapénztár vezetésével kapcsolatban hol találok valamilyen írásos anyagot? Különösen az
árfolyamok használata érdekelne, a költségszámlák befogadása esetén. Ha külföldön bankkártyával rendezi az ügyfél a szálloda számlát,
akkor azon az árfolyamon kell számolni, amivel a bank számolt?

Köszönöm a választ előre is!
További szép napot kívánok mindenkinek!
Szia Suta!
Anyagot hirtelenjében sajnos nem tudok ajánlani, de az árfolyamokat a számviteli politikában nektek kell szabályozni, ha kártyával fizetnek (forintos számláról emel le pl. eurót a bank) akkor mi azt a forintot szoktuk költségként könyvelni, amit a bank leemel.
Szia Suta!

A devizás, valutás tételek elszámolását valóban szabályozni kell, ahogyan Anita írta! Vagy FIFO, vagy átlagáras megoldás lehetséges mint csökkenéskor használható árfolyam. Így az áfolyamkülönbözetet is rendezned kell. Én a FIFO módszert használom, excelben vezetem...de az átlagáras talán könnyebb.
Tudok átküldeni anyagot, még Zsemlétől kaptam. Ha megírod priviben az e-mail címed, este szívesen átdobom.

Kati
Sziasztok,

Segítségeteket kérném. Az ügyfelet árubeszerzésnél rábeszélték eurós számlákra, velem egyeztetni elfelejtett. Itt van nálam 30 számla sok M Ft. értékben.
Valutapénztára a Cégnek sosem volt, így eurója sem. Szerintetek merre induljak el:
- Házipénztárból átvezetett forintból Euró lehetetlen?
- Tagi kölcsön Euró?
Súlyosan tanácstalan vagyok.

akác
Szia Akác !

Ha jól értem, akkor ezek a vásárlások kp.-ek voltak ? Az ügyfelednek, honnan volt milliós értékű eurója ? Mint magán ember ? Lehet, hogy van ilyen, de milliós nagyságrendben azért furcsa, hogy magán pénzből fizet.
A megoldás, ha Huf pt-ban van pénz akkor válthatsz euróra, és ezt vételezed be a valuta pénztárba , de a könyveléshez a váltásról bizonylat kell ! ( itt is zavar a milliós nagyságrend ) Eszembe jutott a pénztár záró korlát is. Valahogy nagyon nem gömbölyű ez az egész.

Másik megoldás az eurós tagi kölcsön, de nekem ez sem nagyon tetszik.

Üdv.
Nekem az a véleményem,már hiába vált be most!!!....a dátumok valahogy nem tetszenek.
Később vált Eur-t,mint a számlát kifizette???
Már csak a tagi hitel jöhet szóba a valutapénztárba.
Ha lesz a házipénztárban Ft,mindig váltsa át és abból lassan vissza lehet fizetni.
De nagyon nem gömbölyű...
Kicsivel egyetértek...nem tetszik az egész./de tudom meg kell oldanod/
Szia Erzsó !

Igazad van, most már utólag hiába van a váltásról bizonylata, ennek a dátuma már későbbi lesz. Valóban most pillanatnyilag a tagi kölcsön euróben lehet a megoldás.

Üdv.
Sziasztok!
Csatlakozom, nekem sem tetszik a történet. Legszívesebben azt mondanám az ilyen ügyfélnek, hogy mivel nincs valutapénztára a cégnek, nem is lehet elszámolni, ha kifizette "zsebből" akkor így járt, legyen az a "zseb" költsége, ne a cégé, legközelebb szóljon előre, hogy mit akar.
Mentőötletnek tényleg elfogadható az eurós tagi kölcsön, de borítékolom, hogy lesz még azzal is probléma később.
Anita!
Ne ijesztgesd már Akác-ot!
Valóban nem a legszerencsésebb eset,de az iyen eseteket sajnos kis cégeknél meg kell oldani!!!
Mi nem válogathatunk,mert ez a főállásunk!
Ezt ne vedd rossz néven,a Te fiatalságod és biztonságod talán megengedhetné a nem elszámolást,de sajnos nem mindenki teheti meg.Ha én ilyet mondanék az ügyfélnek,már el is köszönne.
Erzsó, dehogy veszem zokon. Sőt, egyetértek Veled, mivel azt is írtam, hogy "legszívesebben", de nyilván ha oda kerülnék, én sem ezt tenném, mert akkor előbb-utóbb nem maradna ügyfelem. De azért biztosan felhívnám a figyelmét, hogy legközelebb előre gondolkodjon és kérdezzen.
Sziasztok!

Erről a témáról az jut eszembe, hogy mi vagyunk a nagy "megoldók". Mi mindent megoldunk. A kanca lába ha nem is csűdig, de a pata hegye akkor is kilátszik. Ki hiszi el a rendeteg valutában adott kölcsönt. Senki. Ft volt az, csak az eladónak virtuális valutára volt szülsége, ahogy most a vevőnek is.
Sziasztok.
Végigolvastam, nálam is hasonló helyzet van.
Devizában ment ki kimenő számla külföldi cégnek, devizaszámlára utalt a vevő. Ebből valutapénztárba bevételezett az ügyfél, így van párszázezer forint értékű valutája. Közben a havi kp. kiadásai (én díjam, telefon, stb) kp-ben mentek, forintban, így a forint pénztárában mínusz van.
Erre egy megoldást látok: betett forintban tagit, és év végén visszafizeti magának valutában a valutapénztárból.
Ez így jó lehet?
Amúgy azt nem teheti meg, hogy valuta pénztárból kiír pénzt, és forint pénztárba bevételezi forintban? Ehhez kell az átváltásról a papír?
(Meg még egyet hadd írjak, lehet, hogy dilis vagyok már a hajrának a vége felé, de: itt is, meg más fórumon is olyan egymás idegesítése megy a tagi kölcsönnel. Most ha van szerződés, aláíratva, tanúkkal is aláíratva, pénztárbizonylat is van, ügyfél írta, aláírta, akkor életszerű vagy sem, mit tehetek én arról, közöm nincs hozzá, hogy honnan volt pl. egymillája, félre volt téve neki, vagy kapta, vagy örökölte, szerintem ezt már védjék meg ők adott esetben, ha a papírozás jó, nehogy már mi görcsöljünk. Az más persze, ha "csak úgy" bekönyveli valaki a tagit, de ilyen könyvelő már nincs szerintem.)
Amúgy azt nem teheti meg, hogy valuta pénztárból kiír pénzt, és forint pénztárba bevételezi forintban? Ehhez kell az átváltásról a papír?

Szia Novill!
Én már csináltam ilyet, és a saját bankszámlavezető pénzintézetének valuta árfolyamán számítottam át valutásból forintosba. Szerintem ne tagival csináld, váltsd át huf-ra, persze ha ezt az ügyfél is jóváhagyja. Készíts hozzá egy számítást.
Alba, köszönöm.