AktaForum a könyvelők szabad fóruma

Teljes verzió: Cégautóadó
Jelenleg könnyített verzióban tekinted meg a fórumot. Megtekintés teljes verzióban teljes formázással és grafikai elemekkel.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Sziasztok!

Heti 36 órás munkaviszony melletti egyéni vállalkozó útnyilvántartással havonta számol el saját személygépkocsi használatot (a személygépkocsi nincs bent a vállalkozásban). Kell-e neki cégautó adót fizetni a 2009-es évre vonatkozóan?
Nagyon fontos!

Köszi
Kell, az már biztos. Éves bevalló hogy vallja? Mert a 0901-en csak negyedévet lehet vallani?
Sziasztok!

Cégautóadó és súlyadó közötti viszonnyal kapcsolatos a kérdésem:

Ügyfél anno határidőben megfizette a súlyadót, de elkavarta a csekkjeit, s én bizonylat nélkül egy tapodtat sem..., megfizette a teljes cégautóadót.
Decemberben megtalálta, heuréka! a IV. negyedévre állítottam be az egész éves megfizetett súlyadót, s így a IV. negyedéves kötelezettsége 200,-Ft, azaz 0 ezer Ft lett. Adóhivatallal gyenge vitám van....
Valahol le vagyon írva, hogy a határidőben megfizetettet csak és kizárólag abban a negyedévben vonhatom le, amikor befizettem?
Biztosan más is járt így...
Nagyon hálás lennék a segítségért.

Üdv.zsemle
Szia Zsemle!

Szerintem havi bontásban lehet elszámolni, de csak ha a befizetés határidőre megtörtént.

A negyedéves bontással nincs is gond, mert a befizetési határidők beleesnek a terminusba. Az elkavart csekkek esetében önellenőrzéssel tudod helyretenni... Vagy az ügyfél nyelje le a békát tandíj gyanánt, a jövőben befizetés után hozza a csekket azonnal... :wink:
Szerintem is önellenőrzöd az egész évet (morogsz és minimum csokihalmokat hoz az Asztalodra), vagy megszívta, 2010-ben minden csekket időben Neked ad!
Hát... köszönöm a segítséget. Ettől szerettem volna megkímélni magam (az önellenőrzéstől), de úgy látszik, nem lehet.
Üdv.zsemle
Én Gézának nevezném az ügyfelet és névnapja alkalmából alaposan meghúznám a fülét... Big Grin
Sziasztok! 1001-et töltök ki és megijedtem, hogy a bevallás vége nem eFt-ban, hanem Ft-ban van. Jó ez így? Forintban fogják felkönyvelni a cégek cégautó adóját a folyószámlára? (van cégautó is, ill. van gépjárműadó is, ezért nem lesz eFt)
Köszi: Eszter
Szia Eszti!

No, ez megint egy elfuserált -hogy másképpen ne mondjam- verzió lett... Az előző évi már beállt, nem értem, minek kell babrálni. 8O

A forintos kitöltés most való igaz, kell az aprópénz is. Sad (Válság van, csak a hírekben lábalunk kifelé...)

A szokott módon kitöltve (mint a legutolsót) az ellenőrzési művelet mellbe vágott, annyi piros-kék-sárga hibajelet kaptam, minta a román apeh készítette volna a nyomtatványt...

Nagy nehezen sikerült 5 (öt) sárgáig levinnem, de ennél nincs lejjebb (csak a készítő programozónál). Meglepő, hogy a havonta esedékes levonható súlyadó összegét (985.- Ft) úgy értékeli, hogy nincs legalább 3 karakter, sőt példát is ad (7000 és 15000). Gyagyás lehettem kisiskolás koromban :oops: , de úgy emlékszem, hogy egy számadat az egy karakter... Nehogy aztán amiatt, hogy helyesen lehessen kitölteni a rubrikát, megemeljék a súlyadót (kitelik tőlük)...

Amit végleg nem értek, hogy a súlyadó havi levonható összegének (ami eredetileg a kettős adózás kizárása miatt lett levonható) mi köze van a gépkocsi értékcsökkenési leírásához, de a jelző x-hez nagyon ragaszkodik...

A főlapon az egyéni vállalkozó adószáma miatt nem fogadja el (sőt nem is engedi) azt a sort kitölteni, ahová a törzsadatból kerül be a név... Az már külön öröm, hogy most a névadat mellé nem kell a ügyfél neme (mióta nagykorában eldöntheti?)...

Az NY kitöltésével kapcsolatos sort már egy év után kezdem megszokni...

Szerintem egy kicsit várj még a beküldéssel, hátha lesz újabb verzió, mert ez már egy hónapos... :?
A
Köszi, végre életemben először előre akartam dolgozni....Smile
Törölve.
Szia kicsi Eszti (geszti),

az előre dolgozást sürgősen felejtsd el! Én is már párszor megjártam, előre dolgoztam, betettem a fiókba a bevallásokat, hogy majd ráérek elküldeni. Mire elküldtem, már új verzió volt fent, hibaüzenettel jött vissza minden elküldött bevallás. Volt olyan is, hogy el is küldtem, ahogy elkészültem (tehát az elküldés pillanatában még az volt a hatályos), majd felhívtak, hogy nem jó a bevallás, mert a határidő előtti napon megváltozott a verzió, s adjam be még1szer. Szegény ügyintéző, amit én a fejére zúdítottam (pedig ugyanolyan kiszolgáltatott, mint mi vagyunk), kérve, hogy tolmácsolja rosszallásomat a feletteseinek (sajnos ezeket a hívásokat nem rögzítik). Majd meg is írtam nekik.... természetesen választ még nem kaptam.

Üdv.zsemle
Köszi Zsemle, igazad van, nem szeretnék 2x dolgozni...
De ugye áprilisban negyedéve van (eva, áfa), meg aztán nyenyi is van, gondoltam A 01-esekkel már hadd ne kelljen bajlódnom.
Sziasztok
a cégautóadóját melyik számlaszámra írjuk elő szóval mi tartozik., én elő írtam de az valószínű nem jó.
köszi a segítséget üdv. kitty
Szia,
T86.

Manka


kitty91 Írta:Sziasztok
a cégautóadóját melyik számlaszámra írjuk elő szóval mi tartozik., én elő írtam de az valószínű nem jó.
köszi a segítséget üdv. kitty
Köszi Marika üdv.kitty
A cégautóadót forintban kell megfizetni is???????
Sziasztok!
Lehet, hogy másutt már foglalkoztunk a nagyértékű kocsik adójával, de ma szembesültem egy újabb anomáliával! a gj.adó trv a következőt mondja:
17/F.§. A negyedévre fizetendó adóból levonható a szg. után az adóalany terhére önk.adóhatóság által megállapított gj.adó, illetve önadózással általa megállapított nagy teljesítményű gj.adója. Levonásra a negyedésv azon hnapjaire jutó gj.adó, ill.a nagy teljesítményű gj.adója esetén van lehetőség, amelyben a személygépkocsi utáni cégautóadó-,gépjárműadó, és a nagyteljesítményűgépjárművek adókötelezettsége egyaránt fennállt, feltéve, hogy az adóalany a gépjárműadó és a nagyteljesítményű gépjárművek adója fizetési kötelezettségének határidőben eleget tett.

A kitöltési meg ezt montja: 3m.2.sor.
Ebben a sorban a kétszeres adóztatás kizárása érdekében levonható (határidőbenmegfizetett) gépjármű adó, illetve a nagy teljesítményű gépjárművel adójának összegét
kell feltüntetni azon hónapokra tekintettel, amelyben a személygépkocsi utáni cégautóadó-, gépjárműadó-, illetve nagy teljesítményű gépjárművek adókötelezettsége egyaránt fenn
áll.

Na már most akkor a 29-esekkel együtt bevallott és megfizetett luxusadót most az I. né-re levonhatjuk vagy sem? A törvény szerint kritérium a megfizetettség, a kitöltési szerint meg nem. Ráadásul a luxusadó fizetési határideje még nincs itt.
Szerintem igenis levonható, pont azért mert még nincs határidő, és ezt nem tisztázták, erre az évre. Mert jövőre és a második félévben ez már rendben lesz. (Bár nem néztem, nincs-e valami az átmeneti rendelkezések között.)

Akkor most forintra fizetünk, vagy kerekítve? Ha forintra vallunk, akkor így is fizetünk, ugye?
Forintra kell fizetni, január 1-től változott a dolog!
Köszi Mónika!
Segítséget kérek! Cégautóadó bevallás egyéni vállalkozónak, a bevallás gyakoriságához ha egyébként éves bevallónak minősül mit kell írni, E v N?? Ugye E=éves csak már minden rublikától beparázok hogy jó-e? Ja és a 03-as lapon az "a" részben a számított gépjárműadó melletti rublikába és az alatta lévőkbe ugyan mit kell írni? Vagy kell valamit? Bírkózik valaki mostanság ezzel a nyamvatag 01-es nyomival?
Szia Mónika!
Én a bevall. gyakorisághoz azt írtam, amilyen adózónak minősül egyéb adók tekintetében.
Az "a" oszlopot én sem értem, de lehet, hogy a tavalyi cégautóadóból le lehet vonni a nagy telj.ű gépjárművek adóját?
Sziasztok!

Az "a" oszlopot szerintem csak annak az egyéni vállalkozónak kell kitölteni, aki most vallja be visszamenőlegesen a tavalyi cégautó adót (megteheti jogkövetkezmények nélkül). Ugyanis voltak, akik nem fizettek 2009.02.01 után cégautóadót, mondván, hogy a szgk écs-jét úgysem számolhatják el költségként. A jszabály időközben változott, ezért van ez a lehetőség a visszamenőleges bevallásra.

Azt tudja esetleg valaki, hogy negyedéves bevallónak külön kell-e 01-est beadnia a cégautó adó tekintetében, vagy mehet a negyedéves bevallásában?

Köszi

Kati
Szia Katczi!

Ugyanazon időszakra egy bevalláson mehetnek az adatok több adónemről.. Eltérő időszakok esetén kell külön-külön bevallást adni, éves adat nem mehet együtt a negyedévessel.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13