AktaForum a könyvelők szabad fóruma

Teljes verzió: átalakulás
Jelenleg könnyített verzióban tekinted meg a fórumot. Megtekintés teljes verzióban teljes formázással és grafikai elemekkel.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6
Sziasztok!

Az alábbi kérdésben kérnék segítséget. Egy alanyi mentes Bt. 2006.09.30-val elhatározta átalkulását Kft-vé. Közben a Bt. 2006.11.30-val átlépte a 4.000.000.- Ft-os értékhatárt - amit bejelentettünk 2006.12.10-én - és áfás lett.
A cégbírósági végzés dátuma a Kft bejegyzéséről 2006.12.08. A levél hónapokig keringett a postán (levelezési címet az előző könyvelőre adták meg, aki már nem vett át, így visszaküldték stb.) A Kft új adószámot kapott, ami alanyi mentes lett.
Kérdésem az, hogy a Kft-nek kérnie kellene azt, hogy az áfa hatálya alá tartozzon? Ezt visszamenőleg megtehetem? Ugyanis a kedves ügyfél a 2007-es számlákat a Kft nevében áfásan állította ki.
Én azt gondoltam, mivel jogutód, a Kft is áfa alany lesz, de lehet, hogy a dátumok miatt van a kavarodás. Problémát jelent még az is, hogy mivel nem tudták, hogy már be van jegyezve az átalakulás, decemberre csak a BT. nevére szóló számlák vannak. Mindet ki kellene javíttatni, ami elég macerás lenne, de így ugye nem elszámolható.
Köszönöm a segítséget.
Szia
Nekem egyéni váll. alakult Kft.-nek. A bejegyzést követően semmilyen régi névre szóló számlát nem fogadtunk el, mindent javítattunk. Sőt a cégbirósági beadástól a bejegyzésig minden számlán fel kellet tüntetni, hogy átalakulás alatt.
Az áfáról nekem is az a véleményem jogutódnál minden ugyanugy megy tovább. Már kapni kellet volna az apehtől lapot, hogy hibás adószámra jelentetett be. Legjobb ha felhívod őket,hogy mit tettek áfássá ha az az adószám már nem is él. Lehet hogy saját maguktól már a kft re vonatkoztatták?
Sziasztok!

Csakhogy ne unatkozzak, egy másik ügyfelem meg átalakul (egyszemélyes ügyvédi irodából lesz kétszemélyes). Naná hogy ilyenem se volt még Sad
A kamara szerint a Gt. átalakulásra vonatkozó szabályok az irányadóak.
Az átalakulási fajtá közül melyik? (kiválás, különválás, beolvadás, összeolvadás) Beolvadás? Dehát nem másik cég olvad be, hanem egy új magánszemély tagja lesz az irodának.

Ötletem sincs mit kell tennem, kérlek segítsetek!
Betti
Kihagytad az elsőt! Big Grin Gazdasági társaságok formaváltozása. Gt,67.§.(2).

Na ez ilyen!

Klári
Upsz.
Köszi Smile
Még egy kérdés: az átalakulás miatt változik az adószám?
Betti
Átalakulás esetén a jogelőd vesztesége figyelembe vehető a jogutód társasági adó számitásánál? A külöadó is érdekelne ez esetben. :lol:
Szia!
Nekem 2005-ben volt egy beolvadásom ott figyelembe lehetett venni még,de ugy rémlik mintha változott volna.
Confusedak:
kati1012 Írta:Átalakulás esetén a jogelőd vesztesége figyelembe vehető a jogutód társasági adó számitásánál? A külöadó is érdekelne ez esetben. :lol:

Szia Kati!

Csatolok egy a kérdésedre választ adó adó-kérdésekben megjelent anyagot.
Üdv. Zs
Kedves Kávé!

Kérlek az ilyen értékes állásfoglalásokat a segédletbe légyszi felpakolni ahol mindenki gyorsan megtakálja.

Köszi: Klári
Köszi Kávé!
Szivesen. Feltettem a segédletekbe is, a lényeget jobban tükröző címmel.
Üdv.Zs
Sziasztok!
Két cégem összeházasodik, vagyonleltárt is kell gyártanom.
Van esetleg valakinek formulája erre? Nagyon megköszönném.
Berzsu Írta:Sziasztok!
Két cégem összeházasodik, vagyonleltárt is kell gyártanom.
Van esetleg valakinek formulája erre? Nagyon megköszönném.

Szia!

A vagyonmérleg tervezetet is neked kell elkészíteni?
Az összeházasodás mit jelent, beolvadást vagy összeolvadást?

Írd meg, és küldök egy sémát!
Zs.
Szia Kávé!
A "házasodás" beolvadás.
Gondolom, hogy tőlem várják. Vagy szerinted az inkább a könyvvizsgáló dolga? Fogalmam sincs, még nem volt ilyen a praxisomban. Egyelőre holnapra kérte a k.vizsg. a két cég mérlegét, aztán majd nyilatkozik.
Köszi előre is, ha tudsz segíteni.
Szia Berzsu!

A vagyonmérleg tervezetet szerintem a könyvvizsgálónak kellene elkészíteni, de tapasztalatom szerint nem mindenki vállalja ezt fel, és sokan a könyvelővel készíttetik.
A dokumentumokba, segédletekbe felteszek egy általam készített excel tábla rendszert, amely a vagyonmérleg tervezetet is, és a vagyonleltár tervezetet is tartalmazza.
A 4-5-6. munkalapokon vannak a vagyonleltár tervezet értékei.

Hagytam benne néhány adatot, hogy lásd kb. hogyan néz ki. Természetesen lehet új sorokat beszúrni, ill. felesleges sorokat törölni.
A két cégnek a fordulónapon lévő (2007. dec.31. valószínű, hiszen ilyenkor még 180 napig elfogadható az átalakuláshoz) értékeit kell teljes részletezettséggel az analitikus, ill. főkönyvi nyilvántartás adatainak segítségével beírni.

A 3.vagyonleltár az előző két vagyonmérlegből készül, de a beolvadásnál szükséges a kölcsönös részesedések, követelések - kötelezettségek kiszűrése, valamint az esetleges saját tőke változások következetes végig vitele a vagyonleltár tervezeten ill. a vagyonmérleg tervezeten is.
(ha van kilépő, belépő tag, vagy változik valamiképpen a jegzett tőke stb.) Ezt csak a könyvvizsgáló és az ügyvéd - ügyvezetők segítségével lehet elkészíteni, a konkrét információk birtokában. Tehát ezt egyedül nem tudod megcsinálni, e miatt ne izgulj.
Fontos az elkészítés dátuma, ezt feltétlenül a könyvvizsgálóval beszéld meg.

Üdv. Zs.
Kávé, Te egy tündér vagy! Köszönöm szépen. /És a jó kívánságokat is a házasság kötés alkalmából :wink: . Ez abból a szempontból jó, hogy csak 1 -et könyvelek, de abból a szempontból persze nem, hogy fizetni is csak 1-et fog./

Egyébként úgy tűnik, igazad van, és a könyvvizsgáló készíti el a
vagyonmérleg tervezetet /hála isten!/. És remélem nem lesz gond, ippeg az előbb faxoltam át neki a két cég ceruzás mérlegét. És persze élünk /naná!/ a 180 napos lehetőséggel.

Az elkészítés dátuma /bocsi, ha dedós a kérdésem/ miért bír jelentőséggel? A 180 nap miatt? Egyébként valszeg nem lesz gond, mivel a tulajok a jövő heti hosszú hétvégén kívánnak Svájcba utazni, hogy az ottani tulajjal is mindent megbeszéljenek, és hogy főleg ő aláírjon. Tehát szuper gyorsan kell lépni az ügyvédnek és a kv-nak.
Szia!

A dátum a vagyonmérleg tervezeten ill. a vagyonleltár tervezeten konzisztensnek kell lenni a különböző taggyűlési határozatok meghozatalának időpontjával.
Ezt a kv. és az ügyvéd biztosan figyeli, te alkalmazd majd a kv. által használt elkészítési időpontot.
(hamarabb nyilván nem készítheted el, mint ahogyan a döntés a beolvadásról megszületik.)

Üdv.:Zs
Sziasztok!

Kellene egy kis segítség! Ha egy Kkt átalakul Bt-é milyen bejelentési kötelezettségeim vannak?

Köszönöm előre is a válaszokat.Ágnes
OK! Köszönöm szépen. Szerencsére ezeket az ügyvéd és a könyvizsgáló rendezi. Remélem jól.
Van valakinek tapasztalata a beolvadó cégek ellenőrzését illetően?

Ügyvédünk szerint a beolvadó társaságot helyből átfogó ellenőrzésre hívják be.
hát nem.
Jogutódlás van, ezért a beolvesztó ellenőrzlésekor is ellenőrízhetik.
Nekem csak Bt-m alakult át KFT-vé, de azt csak a nyugbizt. ig. ellenőrizte.
Szeretnék segítséget kérni az alábbikban:
Van két Bt, amelyek megszűntek és a kettő helyett a tulajdonosok létrehoztak egy Kft-t. Ráadásul én itt kapcsolódok be a dologba, mert a két Bt-t nem én könyveltem, csak már az új Kft-t.
A régi könyvelő fogja megcsinálni a két Bt zárását, csak azt nem tudom, hogy nekem mi a teendőm az újjal. A céget már be is jegyezték szeptember 9.-i dátummal van végzésem.
A kérdéseim:
- a tulajdonosokat (egyik társas tag, másik munkaviszony) jelenteni kell a 08T1041-en?
- a bejelentkező dolgokat (ksh, önkormányzat, 201) meg kell tenni?
- mi lesz a nyitóm? mivel itt két Bt van, mindkettőnek lesz vagyonmérleg-tervezete és végleges vagyonmérlege, de hogyan tovább?

Köszönöm a segítséget előre is!
Oldalak: 1 2 3 4 5 6