AktaForum a könyvelők szabad fóruma

Teljes verzió: pénztárgép használata
Jelenleg könnyített verzióban tekinted meg a fórumot. Megtekintés teljes verzióban teljes formázással és grafikai elemekkel.
Oldalak: 1 2 3 4
Sziasztok!

Szeretném, ha segítenétek.
Egy BT. galériát üzmeltett. ahol a művész az egyik tag. Ezeket a képeket értékesítik is. Pénztárgépet kell használniuk, vagy elég a nyugta ill. a számla?
Köszönöm Vicus
Szia Vicus!

A pénztárgép szerintem kell. Nem igen fogják nyugtaadásra használni, csak a kp-s számlákat fogják beütni.
A zsúrizett alkotást, ugyanis igazíolással együtt az alkotás címének megjelölésével szokták leszámlázni.

Klári
Köszike Klári
Vicus
Hol van előírva, hogy a pénztárgép mellett napi pénztárjelentést kell/kötelező alkalmazni? Állítólag a Számviteli tv. tartalmazza 2007. január 01-től, de én nem találok erre utaló sorokat.

Egyáltalán: ismét zűrössé vált, hogy kötelező-e a kiadási és bevételi pb vezetése (legutóbb még nem volt) vagy csak annyiban kötelező, amennyiben a Pénzkezelési Szabályzatunk azt tartalmazza?
Szia Betti!


Ennek az lenne a lényege, hogy a pénzkezelési szabályzatban rögzitett napi zárókészletet bármikor ki tudd mutatni. Szerintem ha más módon eleget tudsz tenni e követelménynek és a pénzkezelési szabályzatodban azt írod, hogy időszaki és nem napi pénztárjelentést vezetel, minden további nélkül megteheted. Egyébként az SZT. nem ír elő ilyen követelményt.Üdv: Kati
Köszönöm Kati! Tehát nincs sehol sem leírva, hogy ezt kell vezetni, egyszerűen célszerű. Ha a szabályzat azt tartalmazza, akkor viszont vezetni kell, a cég büntethetővé válik ennek hiányában. Betti
Szia Betti!

Idemásolom az SZT idevonatkozó rendelkezését.

"(8) A pénzkezelési szabályzatban rendelkezni kell legalább a pénzforgalom (készpénzben, illetve bankszámlán történő) lebonyolításának rendjéről, a pénzkezelés személyi és tárgyi feltételeiről, felelősségi szabályairól, a készpénzben és a bankszámlán tartott pénzeszközök közötti forgalomról, a készpénzállományt érintő pénzmozgások jogcímeiről és eljárási rendjéről, a napi készpénz záró állomány maximális mértékéről, a készpénzállomány ellenőrzésekor követendő eljárásról, az ellenőrzés gyakoriságáról, a pénzszállítás feltételeiről, a pénzkezeléssel kapcsolatos bizonylatok rendjéről és a pénzforgalommal kapcsolatos nyilvántartási szabályokról."
Köszönöm ezt megtaláltam, s gondolom ez a rész vonatkozik a kérdésemre "...pénzkezeléssel kapcsolatos bizonylatok rendjéről ...".

Összezavart engem, hogy egy kolléga azt mondta a Szt tv. tartalmazza, hogy kötelező a Napi Pénztárjelentés a pénztárgép mellé, s én erre koncentráltam.

Mostmár tudom, hogy az a kötelező, amit a szabályzatunk előír.
Fodrász és kozmetikus dolgozik együtt, egyetlen helyiséget egy paravánnal megosztanak. Ők üzletnek nevezik ezt a helyiséget, de tulajdonképpen a tevékenységük szolgáltatás, nem pedig kereskedelem. Úgy érzem, éppen ezért kézzel irt nyugtát kell csak használniuk (régen olvastam is valami állásfoglalást erről, de nem találom) . Szükséges nekik pénztárgép ? Vagy elegendő a kézinyugta ?
Nem kell ptgép, nyugta v számla elég.
gajda Írta:Fodrász és kozmetikus dolgozik együtt, egyetlen helyiséget egy paravánnal megosztanak. Ők üzletnek nevezik ezt a helyiséget, de tulajdonképpen a tevékenységük szolgáltatás, nem pedig kereskedelem. Úgy érzem, éppen ezért kézzel irt nyugtát kell csak használniuk (régen olvastam is valami állásfoglalást erről, de nem találom) . Szükséges nekik pénztárgép ? Vagy elegendő a kézinyugta ?

"Pénztárgép-használati kötelezettség
[áfatörvény 43. § (1) bek. b) pont, 24/1995. (XI. 22.) PM rendelet]
2006.12.06.
A számla, egyszerűsített számla és nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint a nyugta adását biztosító pénztárgép és taxaméter alkalmazásáról szóló 24/1995. (XI. 22.) PM rendelet 1. sz. melléklete I. részének c) pontja alapján csak pénztárgéppel, vagy taxaméterrel tehetnek eleget nyugtaadási kötelezettségüknek az üzletek működéséről és a belkereskedelmi tevékenység folytatásának feltételeiről szóló 4/1997. (I. 22.) Korm. rendelet 1. sz. mellékletében szereplő üzletek. A szolgáltatások körében a hivatkozott jogszabály mellékletében nevesített szolgáltató tevékenységen kívüli más szolgáltató tevékenységekhez nem kötődik kötelező pénztárgéphasználat, ezért azok az adóalanyok, akik az üzlethelyiségben kizárólag olyan tevékenységet végeznek, amelyek nem szerepelnek a rendelet mellékletében felsorolt szolgáltatások között, nem kötelesek az üzletükben pénztárgépet üzemeltetni (saját elhatározásuk alapján pénztárgép használatára és így gépi nyugta kibocsátásra azonban ők is jogosultak). Ez alapján például nem kell gépi nyugtát adnia egyebek mellett a fodrásznak, kozmetikusnak, a manikűr, pedikűr, stb. tevékenységet végzőknek."
Sziasztok!
Ma reggel azt hallottam a Sláger rádióban, hogy az 1 és 2 forintosok kivonása miatt a pénztárgépeket át kell állíttatni.
Ti tudtok róla valami közelebbit?
Szióka!

Szép lenne,most van éves zárás a pt.gépeknél.,sokan már lezáratták.
Szerintem a kerekités miatt nem kell!
5-től fölfelé,a kerekitési szabályoknak megfelelően.Ez többször elhangzott már sok helyen. Már alig találkozni ft végződéssel,előbb-utóbb a kereskedők megszüntetik maguktól.

Nyugi :
Erzsó
Sziasztok Mindenki!
Ki hallott már arról ,hogy a munkáltatónak meg kell hatalmaznia az alkalmazottat a pénztárgép használatára, ill. a számla kibocsátására. Vagy ez már régi előirás és csak én maradtam le róla? Egyáltalán mi irja ezt elő, mert nálunk most ilyen rémhirek tejengenek, hogy 50.000 Ft-os a birság ha nincs meghatalmazása az alkalmazottnak. S.O.S. Ha kell megcsinálom utólag, de minek? Köszi.
Szia Ilona!

Az Szt. 167.§.(3) bek.
" A bizonylat (ideértve mind a kibocsátott, mind a befogadott bizonylatokat) alaki és tartalmi hitelessége, megbízhatósága - ha más módon nem biztosítható - a gazdálkodó képvizeletére jogosult személy vagy belső szbályzatban erre külön feljogosított személy aláírásával is igazolható."

Megjegyzés: rémálommal ér fel, hogy már ezért is bírságolnak. Írj gyorsan egy belső szabályzatot és kérlek tedd fel a dokumentumok közé, hogy mások is tudják használni.
Szia KLári! Köszi a választ, de ez egyéni vállalkozó. Ev-nek milyen szabályzatokkal kell rendelkeznie?, mert nekem egy sincs meg.
A munkaszerződés, munkaköri leírás nem ezt a célt is szolgálja?
kati1012 Írta:A munkaszerződés, munkaköri leírás nem ezt a célt is szolgálja?
Hát nem tudom, eddig ebben a hiszemben voltam én is, de most felröppent itt a hir, hogy meg kell csinálni ezt a meghatalmazást. Mégpedig a CBA területi képviselője hozta ki a leiratot, csak sajnos abban nem szerepel, hogy milyen rendeletre hivatkozik. Ezért kérdeztem, hát ha máshol is van ilyen, az ország más régióiban is előjött ez a hiányosság.
Sziasztok! Nem biztos,hogy ide kellene írnom,de ....
Téma: Egy boltban, milyen nyilvántartási kötelezettségek vannak a pénztárgéphaszn. mellett. Milyen nyomtatv. kell a boltban ellenőrzéskor bemutatni?
Ugyanis s környéken járják a boltokat és olyasmiket kérnek, hogy záró szalagok, szigorú számad. biz.nyilvántartása stb.Pontosan én sem tudom, csak amit a boltosok nem egészen "szakmai" nyelven el tudnak mondani.

Pénztárgépszalagok napi zárásokról kell valami nyilvántartást vezetni a boltban???

Amit már megtudtam: ( forrás apeh ellenőrz. oszt.), hogy a szigorú számad.nyilv. nak tényleg meg kell lennie a boltban. A pénztg. eltéréseket nyilvántartó nyomt. áruk eredetét igazoló bizonylat.

Köszönettel A.
Piacon, pavilont bérel az ev., fehérnemű kereskedelemmel foglalk.Kell-e neki pénztárgépet üzemeltetni?
Köszi előre is a segítséget! Erika
Sziasztok! Egyik ev-m zöldségesboltot nyit. Most hívott, hogy Ő úgy hallotta, hogy nem kell neki pénztárgépet használnia. Illetve egy évig mentességet kap alóla. Lemaradtam valamiről?
Én úgy tudom, hogy mindenkinek kell aki terméket értékesít. Szolgáltatást végzőknek nem kell, de csak azoknak akik a kormányrendeletben nincsenek felsorolva.

Üdv: Jolcsi
Jolcsi!

Az igaz, hogy változott e téren is a szabályozás, de szerintem ezzel nagyon óvatosan kell bánni.
Jelenleg nem kötelező a pénztárgépet ütni (vagyis nyugtát adni) ha a vállalkozás egyszerűsített kp-s számlát állít ki. VISZONT ha a vevő nem járul hozzá hogy számlát írjon, hanem ragaszkodik a nyugtához, akkor nehéz helyzetbe kerül ha nincs pénztárgépe.
Nem egy ilyen esetet hallottam, hogy APEH-osok kifejezetten nyugtát kértek.
Én nagyon gyorsan elfelejtetném Vele ezt az ötletet, de ez csak az én véleményem.
Én ugyenezt mondtam neki: a kp.számlát. És mondtam neki, hogy én azt ajánlom vegyem pénztárgépet. Drágálja, mondtam vegyem részletre.

Üdv: Jolcsi
Sziasztok!

A segítségeteket kérném pénztárgéppel kapcsolatban.
Egyik ügyfelem bolti kereskedelem keretében árut értékesít, pénztárgépe van, amibe beüti az eladásokat.
Viszont időnként nem üzletben is értékesít, pl. elmegy kiállításra, és ott ad el terméket. Ezekről kézi nyugtát ír.
A kérdésem, hogy ezeket a kézi nyugtákat be kell ütni a pénztárgépbe utólag?

A vonatkozó áfatv, pm rendelet, és a kisker.tevékenységről szóló jogszabályok alapján ill. netről sajnos nem találtam meg a választ.
Előre is köszönöm a válaszokat!
Qintee
Én a múltkor azt mondtam a kiskeresemnek, hogy ne üsse be, remélem, jól tettem.
Oldalak: 1 2 3 4