AktaForum a könyvelők szabad fóruma

Teljes verzió: Könyvvizsgálat
Jelenleg könnyített verzióban tekinted meg a fórumot. Megtekintés teljes verzióban teljes formázással és grafikai elemekkel.
Oldalak: 1 2 3 4
Barátaim!

A honanyák és apák juni.1-én az alábbiak szerint döntöttek többek között.

A 2008-ban kezdődő üzleti évtől alkalmazandó szabály!!

"Az Szt. 155.§-ának (3) és (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(3) Nem kötelező a könyvvizsgálat, ha az alábbi két feltétel együttesen teljesül:
a., azüzleti évet megelőző két üzleti év átlagában a vállalkozó éves(éves szintre átszámított) nettó árbevétele nem haladja meg a 100 milliót, és
b., az üzleti évet emgelőző két ületi év átlagában a vállalkozó által foglalkoztatottak száma nem haladta meg az 50 főt.

(4) jogelőd nélkül alapított vállalkozóknál - a(3) bekezdésben foglaltak alkalmazásakor -, ha az üzleti évet megelőző két üzleti év egyikének vagy mindkettőnek az adati hiányoznak vagy csak részben állnak rendelkezésre, akkor a tárgyévi várható adatokat és - ha van - a megelőző (első) üzleti évi (éves szintre átszámított) adatait kell figyelembe venni."

Ha utánna számoltok az eddig könyvvizsgálatra kötelezett cégek 90 %-a kipottyan a kötelezettség alól. Ugye 100 milla ÉS 50 fő az általunk könyvelteknél ritka.
Klári
Hát ez nagyon jó hír, nálam most van egy cég, aki pont az 50 MFt-os határán van. Kezdtem felkészíteni, hogy hamarosan könyvvizsgálat, de ez most megnyugtató.
Nagyon jó! :lol:
Már egyre nagyobb bírkózásomba tellett, hogy elfogadtassam az ÜF-kel (akinek szükségessé vált), hogy könyvvizsgálatra is kell fizessen.
Sajnos, mint ahogy azt sem tudják, hogy nekünk könyvelőknek mennyit kell dolgoznunk, hogy rendben legyenek a dolgai; úgy azt sem fogják fel, hogy mi értelme a könyvvizsgálatnak. Az egyik ÜF egyszer azt találta mondani nekem, hogy fizessem én ki a könyvvizsgálatot, mert a könyvvizsgáló nekem segít, nem pedig Neki. CSÚCS volt!!!

Egyébként nálam sem igazán marad az újabb besorolás szerint könyvizsgálni való cég.
Big Grin , hogy jó hírt tudtam mondani.

Ne felejtsétek el, hogy a 2007. évi beszámolóra még a régi 50 millás szabály van életben. 2008 április-májusában még kapkodhatjuk a "dolgosunkat", rakhatjuk a matyó himzést a könyvvizsgálók izlése szerint.

Klári
Köszi Klári!

Nálam éppen idén van a második 50 mFt feletti év. Ha jól értem, akkor nem kell könyvvizsgálat, mert 2008-ban az új § lesz már érvényben.

Egyébként tényleg kevés cég foglalkoztat 50 főnél többet, így elég csak az árbevételt figyelni, de a 100 m a mi köreinkben nem túl gyakori.
Klári!
Próbáltam bevadászni a számviteli tv. könyvvizsgálatra vonatkozó módosítását, de egyenlőre nem találom. Egy cég most lesz könyvvizsgálatra kötelezett és el kell dönteni a megbízás időtartamát, de
a jogi képviselő aszonta majd utánanéz, mert ő is le van maradva az eseményekről....
A törvény módosítást merre találom meg?
Sziasztok!

Amit szó szerint idéztem az megtalálható a PM honlapján -Törvénytervezetek- T/2839 (Ne zavarjon meg senkit a Könyvizsgélói Kamaréról ls tevékenységről szól a címe) annak a 213. §-a módosítja (elegánan) az Szt. 155.§.-át.

Csak azért tették ide, hogy meg ne találja valaki. :twisted:

Klári
Szia Monika!

Ez a módosítás a 2008-ban kezdődő üzleti évre vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy a 2007-es üzleti évre nem. Aki eddig könyvvizsgálatra volt kötelezett, vagy 2007 évben vált azzá annak könyvvizsltatni kell ezt az évet.

Ajánlom feltétlenül vegyétek elő a már megkötött szerződéseket. Ha azok "lejárata" későbbi mint 2008.május 31-e ( ez a 2007 év auditja)akkor a szerződés vagy tovább él, vagy azt közös akarattal módosítani szükséges.

Klári
A PM honlapján ez még mindig a törénytervezetek között van. El van fogadva ez a törvény? Nem találom a parlament honlapján se, az opten.hu-n se.
Klári!
Nem lehet úgy érteni, hogy a 2008-as évet akkor kell könyvvizsgáltatni, ha a módosított 155§ szerinti feltételek valamelyike meghaladja az előírt értéket?

(A Cég 2008-ban válik(na) könyvvizsgálttá)

Lécci szájbarágósan magyarázd el, ha kérhetem.

Köszi és gratulálok az "előléptetésedhez"!
Együttes megfelelés kell, 50 fő alatti létszám mindenféleképpen.
www2.pm.gov.hu törvénytervezetek T2839 04.20. törvényjavaslat 213§ indoklási részénél van leírva. Engem továbbra is érdekelne,hogy elfogadták ezt a tv-t, vagy mikor tűzik napirendre, mert most kellene megbízást adni könyvvizsgálónak, de jó lenne tudni milyen időszakra szükséges.
Pontosítok <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.pm.gov.hu">www.pm.gov.hu</a><!-- w -->
Szia Mónika!

Az eredei kérdésed szerint - ha jól értem - 2006 évben meghaladta az 50 millát a cég és várhatóan 2007-ben is meg fogja haladni. Ez azt is jelenti, hogy a 2005 és 2006 átlaga NEM haladta meg az 50 mill-t.

Ha így van akkor a régi szabály szerint CSAK 2008 évben lenne kötelezett.

Az új szabály 100 milliót ír elő az előző két év átlagaként ( ami Neked nincs és nem is várható) de ha még meg is lenne akkor sem vagy kötelezett mivel a foglalkoztatott létszám 2006-ban és 2007-ben nem éri el az 50 főt.

Önmagában sem a 100 mill. sem az 50 fő nem elég a kötelezettséghez. A két feltételnek együttesen kell teljezülnie.

Bocs a hosszú "léért", de Te kérted a tanitónénis változatot Big Grin Big Grin

Üdv: Klári
Klári!Kösz a segítséget a törvénytervezetet megtaláltam. Ez a tervezetet el van fogadva? ( Lehet, hogy nagyon lenke vagyok, de csak keresgélek, de a törvényt még nem találom)
Szia Edith!

A Könyvvizsgáló Kamara elnökének 2007. június 12-i körlevele szerint a T/2839 sz. törvényjavaslatot a "tegnapi napon ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadta az Országgyűlés." Úgy gondolom az érintett kamara elnöke ott volt amikor megszavazták így biztosak lehetünk abban, hogy az említett körlevelében is kiemelten szereplő 100 millió valóban határ lett.
Mivel törvénykezési dömping van előbb - utóbb a MK-ben is meg fog jelenni.

Klári
Szia Klári!
Köszi a hosszú lét.

Nekem már csak egy dolog sántít. Az én értelmezésemben az szerepel a tv.ben, hogy :
"(3) Nem kötelező a könyvvizsgálat, ha az alábbi két feltétel együttesen teljesül:
a., azüzleti évet megelőző két üzleti év átlagában a vállalkozó éves(éves szintre átszámított) nettó árbevétele nem haladja meg a 100 milliót, és
b., az üzleti évet emgelőző két ületi év átlagában a vállalkozó által foglalkoztatottak száma nem haladta meg az 50 főt."
Sztem, ha nem együttesen teljesül (tehát, ha bármelyik nem teljesül), már kötelező!
Lehet ,hogy nem jól értem? :?
Valóban furmányosan van fogalmazva, de az ÉS az együttes feltételt jelenti, és tagadás tagadása mert "nem kötelező ha ..... nem haladja meg"

klári
Mónika! Klári is ezt írta, a két feltételnek együtt kell teljesülnie, hogy ne kelljen könyvvizsgálni.
Becikkejezték! 2007 évi LXXV a hivatalos neve és a 80-as MK a bölcsője.

Klári
Sziasztok!

Nekem a jogelőd nélkül alakult cég nem egyértelmű még.

Ha idén januárban alakult egy cég, és idén eléri a 100 milliós bevételt, akkor idén kell könyvvizsgálat vagy nem?

És ha idén eléri a 100 milliót, de jövőre nem, akkor jövőre kell vagy nem?

Bocsi, kicsit összezavarodtam Smile

Betti
Szia Betti!

Ha induló évben eléri (idén az 50-et) akkor kotelező- Szt 155§(4). Jövóre, ha idén nincs meg a 100 már nem kell, ha a 2008-assal egütt (átlegosan) nem jön ki a 100.

Klári
Hát, nem ezt a választ szerettem volna hallani. Smile
Köszi a segítséget,
Betti
Sziasztok!

Egyszemélyes kft-nek továbbra is kötelező a könyvvizsgálat?
Ez ugye nem változott?


Köszi

Nyári Melinda
Szia Melinda!

A 2006.07.01-től hatályos Gt. - az Rt-ket kivéve - nem tartalmaz a kötelező könyvvizsgálatra előírást. Azt az Szt-re bízza. azt meg a 155.§(3)-ban kellett volna módosítani, de onnan kimaradt Big Grin .

Ez azt jelenti, hogy az egyszemélyes Kft-k vagy kivárják a már megkötött szerződések lejártát és elbúcsúznak a könyvvizsgálótól , vagy kezdeményeik a szerződés bontást. Mindkét esetben az alapító okiratot módosítani kell, mert az tartalmazza a könyvvizsgáló nevét stb..

Klári
Nagyon köszönöm Klári!
Oldalak: 1 2 3 4