AktaForum a könyvelők szabad fóruma

Teljes verzió: Tanulás
Jelenleg könnyített verzióban tekinted meg a fórumot. Megtekintés teljes verzióban teljes formázással és grafikai elemekkel.
Sziasztok!

Jelen pillanatban az ELTE hallgatója vagyok földtudomány alapszakon, de ráébredtem arra, hogy mégsem ez az ami nekem való, több okból is, amit nem részleteznék. A dolgok lényege, és az oka annak amiért ide regisztráltam, és új témát nyitok, az az hogy szeretném olyan emberek véleményét kérni, akik könyvelőként dolgoznak, és talán kicsit belelátnak a dolgok azon részébe, hogy milyen képzettséggel lehet könyvelőként dolgozni, úgy hogy abból meg is tudja élni.
Több verziót találtam arról ,hogy hogyan lehetek mérlegképes könyvelő.
A, elvégzek egy pénzügyi-számviteli ügyintéző szakot OKJ az EFEB-nél- ez a legszimpatikusabb OKJ központ eddig, és utánna szintén ugyanitt a mérlegképes könyvelőit
- ennek előnyei: -hogy levelezőn is el lehet végezni, és két hetente egy napon van a gyakorlati oktatás része
- tudnék közben dolgozni, és így nem függenék a szüleimtől, akiknek a támogatását valószínüleg el fogom veszíteni azért mert nem értenek egyet velem,
és ragaszkodnak a diplomához
- 12+10 hónap alatt mérlegképes könyvelő leszek
- hátránya: csak OKJ, nem diploma
B, Egy egyetemen szerzek pénzügyi-számviteli diplomát, és megszerzem a mérlegképeskönyvelőit.
- előnye: - magasabb végzettség
- talán könnyebben elhelyezkedek
- hátránya: - több időbe tellik,
- nem tudnék közben dolgozni, amit szeretnék, mert szeretnék teljesen a saját lábamra állni a szüleim hozzáállása miatt. Félre értés ne essék, nekem vannak a világon a legjobb szüleim, de önálló döntéseket akarok hozni, nem akarok tőlük függeni, és nem akarom hogy rámerőltessék azt amit nem akarok- mert hogy milyen karrierrem lehetne, meg stb... -azért mert ők anno úgy dönöttek ahogy -de ez már részletkérdés Smile

Szóval a fő kérdés annyi lenne, hogy ti, akik ebben dolgoztok hogyan látjátok, hátrány-e az ha valaki az OKJ-s verziót választja, illetve hogy hogyan látjátok ezt az egészet?
Köszönöm előre is a válaszaitokat, és a segítségeteket!
Dotti , nagyon komoly döntést fontolgatsz. Ismered a könyvelői szakmát, van-e könyvelő az ismeretségi körödben? Nem könnyű pálya, nem túl fényes kilátásokkal. Abba nem megyek bele, hogy mérlegképest v. BGF-t próbáld meg inkább (egyébként az OKJ -s végzettség előny a felvételinél, de ezt inkább a felvi.hu-n nézd meg . Sokkal fontosabb, hogy van-e nyelvvizsgád, mert nagyon telített a pálya könyvelőkkel, de kevés, aki nyelvet beszél.
Idézek egy szakmai fórumról:
"Olyan potom árért vállalnak könyvelőirodák munkát, hogy már azt sem tudom, hogy miből élnek meg. Aztán eszembe jut, hogy az ilyen könyvelő irodákban van 40 cége egy alkalmazottnak, és egyfolytában túlórázik. Majd mivel mindig fáradt, szegénykém egyre többet fog hibázni, vagy lebetegszik, mert nem bírja. Akkor ha tudja feladja, és megy máshova, ahol talán kicsit jobb. Helyére jön egy másik kolléga és és kezdődik minden előlről a könyvelő irodában."
Amennyiben Bp-n élsz, s van angol v. német nyelvismereted, akkor jobb a helyzeted, bejuthatsz egy multihoz pl. telefonos ügyfélszolgálatra akár 4 órás részmunkaidősként, s így akár a BGF-t is elvégezheted. Szerintem könyvelői-pénzügyi területen is hasznát veszed később, ha multicégnél dolgoztál már. Számíthatsz az élethosszig tartó tanulásra, mert ez egy ilyen szakma, jogszabályokat követni kell, monoton, s a határidők rabságában élünk. Nem fenékig tejfel.
Kedves Gajda!
Köszönöm szépen a válaszod. Nem nagyon van könyvelő az ismeretségi körömben- Jelen pillanatban Budapesten élek, igen. De pont az a cél, hogy innen szabaduljak. Olyan irányba szeretnék tanulni, amivel vidéken is el tudok talán helyezkedni. Angol nyelvvizságám van, németből pedig érettségim. Nekem az elsődleges cél az, hogy olyat tanuljak, ami piacképes vidéken is. Az kevésbé érdekel, hogy nem fenékig tejfel, mert a mai világban szinte semmi sem az, és ezzel tisztában vagyok. Smile