AktaForum a könyvelők szabad fóruma

Teljes verzió: Külföldi számla
Jelenleg könnyített verzióban tekinted meg a fórumot. Megtekintés teljes verzióban teljes formázással és grafikai elemekkel.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Sziasztok!

Egy Alapítvány vásárolt a tevékenységéhez szükséges Cd-ket Bratislavában. Kérdésem a következő mi kell hogy elszámolható legyen egy külföldi számla? Kell hozzá valami fordítás hogy mi szerepel a számlán? Átakarom számolni ezt Ft-ba. Ilyenkor az MKB eladási és vételi árfolyamának az átlagával számolok?

Szóval mi a teendő ha egy külföldi idegennyelvű számla kerül a könyvelésre?

Köszi a válaszokat előre is.

Shina
Szia Shina!

A külföldi számlákat - ha csak idegen nyelven készültek - érdemes lefordíttatni. Nem kell a hiteles fordítás, elég csak egy szima fordítás. Érdemes azonban a fő tartalmi elemekből a fontos nyelveken "szószedetet" szerkeszteni, mert valahol olvastam, hogy ezt a kis szótárt a számviteli politikádhoz kell majd csatolni 2006-tól. Ha van szótárad, illetve az idegen nyelven készült számlának tartalmi fordítása az APEH elfogadja. Vagy a választott hitelintézet (MKB) vételi és eladási érfolyamának átlagát, vagy az MNB hivatalos árfolyamát használod. Persze
döntésed szerint következetesen mindig vagy az egyiket, vagy a másikat.
Nem kérdezed a beszerzés ÁFÁ-ját. Alapítvány esetében - ha nem adóalany és nincs közösségi adószáma - elég bonyolult.
Üdv: Klári
Szia Klári!

Köszönöm szépen a válaszodat. Aranyos vagy.Smile Azért nem kérdeztem az áfát mert nem áfás az alapítvány, tehát adót nem fog visszaigényelni.

Shina
Sziasztok!

Nagyon örülnék, ha tudna valaki segíteni. Egy cégvezető EU-n kívüli országból vásárol repülőjegyeket (ide-oda utazgat üzleti ügyekben). A számlán a külf-i mértékű áfa szerepel. (bevallásban mint import szolgáltatásként beteszem levonható és fiz áfába is 20%-al)Szeretné egy bizonyos részét ennek továbbszámlázni itt belföldön. Ezt áfásan kell, vagy mentesen vagy 0%-osan az áfa alól? Hirtelen most keverem az utazási irodák miatt.
Verocs
Sziasztok!
Ügyfelem egyéni vállalkozó, kereskedő. Olaszországban járt, és ha már ott volt, bevásárolt az ottani Metróban a boltja számára.
Mi a teendőm ezzel a Metrós számlával? Milyen árfolyamon kell átszámolnom, és főleg, áfa ügyben mi a teendő? Kb 150ezer forintról van szó.
Köszi előre is.
Nem kell átszámolni. Be kell nyújtani egy áfa visszaigénylési kérelmet Olaszországban az ottani adóhatóságnál és kb. fél év múlva visszakapja az áfát. nem magyar áfaként kell könyvelni.
Nem gonolnám, hogy a Ft-ban vezetett könyvekbe az euróban könyvelt számla jól mutatna.
Klári
Igazad van, itt csak az áfa könyvelésére gondoltam.
Sziasztok!

Egy határozott megerősítést kérek arra, hogy a devizás kimenő számla esetén attól függetlenül hogy MNB, saját bankom vételi eladási stb árfolyamán teszem be a könyvelésbe, ÁFÁba csak MNB árfolyamon lehet, ugye? Különbözet 86 ill 96-osba?
Szia Verocs!


Egy határozott megerősités, a könyvelésben a választott pénzintézet által közétett árfolyamot alkalmazod, az áfánál minden esetben az áfa értéket MNB árfolyam figyelembevételével kell megállapitanod.


Üdv: Kati
kössszzzönöm Smile
Sziasztok!

Mivel az Áfa értékét MNB árfolyamon kell megállapítani és az adólevonási jog keletkezésése egybe eseik az adófizetés időpontjával az Áfa miatt árfolyamkülönbözet nem keletkezhet.

Erre vonatkozóan felteszek egy levelet.
Ez belföldi devizás számla volt. A helyzet az, hogy a felek megállapodnak egy előre rögzített (adott napra vonatkozó) árfolyamban és azzal az értékkel kerül kiszámlázásra az összeg devizában /forintos összeg is szerepel a számlán és a könyvelésben is ezen az árfolyamon kerül be/.
Na mármost, a teljesítéskori MNB árfolyam eltér a könyvelésben nyilvántartottól és erre gondoltam amikor kérdezetm az árf különbözetet. Hátha így már kézzelfoghatóbb a dolog.
Verocs
Sziasztok!

Nagyon mazsola vagyok ez ügyben. Még nem volt ilyenem.
Ha egy fuvarozással foglalkozó cég külföldre számláz, akkor erre vonatkozóan export számlát kell kiállítani?
Tud ilyet vásárolni nyomtatványboltban?

Kérlek benneteket segítsetek!

Köszönöm
Sziasztok!

A segítségetetek szeretném kérni, nem akar tisztulni a kép, egyre jobban belekavarodtam. (nem EU, azzal már úgy-ahogyboldogulok)

Most kaptam meg a "rendes" ÜF-emtől egy 8.havi konferencia számlát:
-amerikai cég interneten küldött számlát, végösszege 2000 USD
-az ÜF még a 9.hónapban átutalta az összeget (számla hiányában ezt akkor egyéb követelésre könyveltem, talán nem is ide kellett volna?)

Havi áfás a cég, gondolom önell-t kell beadnom, a bevallásban szerepeltetnem kell a külföldi szolgáltatás igénybevételét fel/le (33/62 sor)? Vagy csak a fiz.alap/áfát a 33.sorban? :oops:

Az csak hab a tortán, hogy az e-mail-on küldött megrendelésen a cégnevet feltüntette ugyan, de a számlán már csak az ügyvezető neve szerepel. :lol:

Számomra egy világos csak: összesítő nyilatkozat nincs, mert nem termékbeszerzés.
Szia Tüne!

Ez a dolog attól a pillanattól kezdve, hogy a számla nem a vállalkozás nevére szól eldölt. Sem költségként sem más formában nem számolható el. Jó esetben nem vállalkozási célú kiadás miatti adóalapnövelő tétel, rossz esetben természetbeni juttatás.

Ha a szla kibocsátó kicseréli a címzettet, akkor, de csak akkor, önre és ahogy gondolod oda-vissza Áfa.
Szia Klári!

Köszönöm a mindenre kiterjedő válaszodat!

A számla cseréjét én is szorgalmaztam, de ahogy az ÜF-et ismerem, nem lesz belőle semmi. Mindenáron a megrendelést mutogatja nekem. Hiába mondom neki, nem elég hogy mellé rakjuk és a számlán Ő átjavítja a nevet azzal, hogy kéri az ennek megfelelő könyvelést.

Akkor nem váll.célú kiadás és adóalap növelő lesz.
A rossz eset egy esetleges ellenőrzés során lehet? :oops:
Tündikém! Csillagom!

Tudsz más rossz esetet? :lol:
Bocs a hülyélkedésért! Smile

A körülmények ismeretében lehet csak más alternaívákban gondolkodni!

1., Egy esetleges - válalkozásra irányuló - revízió minősítheti ha nagyon akarja term. juttatásnak.
2., Mindig gyanút keltő az év közepén elkövetett drága utazással járó konferencia, még ha csak 1 fős volt akkor is, ha több fő utzása derül ki valamilyen mögöttesből helyből bukta.
3., Az én megrendelésem amit a cég nevében küldtem mit idazol? Nem sokat. Ha cégre jött a visszaigazolás az már valami, annak alapján kérhető a számla hb., de az meg nincs, ha jól értem.
Klári, köszike!
A humorod mindig jólesik és nagyon feldob!
Lehet hogy ez az én nagy hibám, de nekem mindig a rosszabb eset lebeg a szemem előtt.
Sajnos jól érted, még nincs hb.szla.
Viszont most tudtam meg, hogy van rep.jegy számla, cégnévre Cry
Tünde Írta:Lehet hogy ez az én nagy hibám, de nekem mindig a rosszabb eset lebeg a szemem előtt.

Nem a Te hibád! Ez szakmai ártalom.
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni Németországba történő termékértékesítés számlázásával kapcsolatban. Cég belföldre tömbböl számláz, nincs program. Jó-e a nyomtatványboltból szálló számlalap, ami idegen nyelven is meg van írva (ha még lehet kapni), vagy most már van valami speciális?
A számla euroban lesz kiállítva, kell -e mellé forintban is? Az árut itthonról szállító cég viszi el, a vevőnek van közösségi adószáma; így csak a netto árat kell feltüntetni a számlán, és rá kell írni, hogy Közösségen belüli értékesítés, az áfát a vevő fizeti? Kell valami különleges okmánnyal bizonyítani az ország elhagyását, vagy a szállító cég számlája bőven elég?
Előre is köszönöm a segítséget!!
Szia, küldtem egy privát üzenetet, a bal oldalon nézd meg.
Üdv.Zsemle
Sziasztok!

Tevékenység: fuvarozás
Szállító: belföldi
Vevő: osztrák

A számlát ez esetben ÁFA nélkül kell kiállítáni ugye?
MNB árfolyamon számolunk, mivel azt választottuk.

Üdv.
Adri
Sziasztok !

Az egyik ismerősömre majdnem ráverték az ÁFÁ-t (nem ügyfelem). A lényeg, hogy nem elegendő a számla, az átadás átvételnek is külföldön kell történnie, bizonyítható módon (átadás-átvételi jk. kulcsátadás).

Üdv: Lajos
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9