AktaForum a könyvelők szabad fóruma

Teljes verzió: NAV könyvel a könyvelő helyett
Jelenleg könnyített verzióban tekinted meg a fórumot. Megtekintés teljes verzióban teljes formázással és grafikai elemekkel.
Szerintem ezt érdemes elolvasni! Ha bevezetik, akkor csökkenni fog a könyvelési díjaink!

<!-- m --><a class="postlink" href="http://hvg.hu/gazdasag/20150317_nav_keszitene_adobevallast">http://hvg.hu/gazdasag/20150317_nav_kes ... obevallast</a><!-- m -->
"Bármi is ez, félek a görögöktől, még ha ajándékot hoznak is."

Úgy vélem, hogy az új adózás rendje csak nekünk fog többlet munkát eredményezni. Eddig 89 óta, folyton csökkentik az adminisztrációt az meg csak nő meg nő.
Azt hiszem kevesen vagyunk már akik emlékeznek az egy oldalas Áfa bevallásra, nézzétek meg mi lett belőle. Ifjú kollégák akár hiszitek akár nem tényleg volt ilyen. Nekem még van belőle egy bekeretezve a szobám falán emlékeztetőül, hogy volt idő amikor a hatóság összesen 5 számra volt kiváncsi,(2 db alap, 2 db Áfa + egy befizetendő) Igaz, akkor még voltak u.n. preventív ellenőrzések, amit még komolyan is csináltak. Kimentek a székhelyre, na nem azért, hogy valami hajánál előrángatott dologba belekössenek és min. 50 ezerre büntessék az éppen megalakult céget, hanem hogy segítsenek eligazodni. Javaslatokat tettek és jó munkát kívántak.
Na nem nosztalgiázok tovább. A lényeg, Lehet, hogy a NAV megcsinálja az 53-ast, de miből, hát abból a rengeteg adatból amit mi adunk be hó mint hó. Én nem féltem a szakmát, 17 után is szükdég lesz ránk, hisz a 08 M lapjait valakinek kikell tölteni.
Szerintem is így lesz Klári, ránk szükség lesz. A kata-snak "sem kell könyvelő" mondották, és nézzük meg a "kata" témát nekünk is mennyi fejtörést okoz.
Sziasztok!
Egyetértek Klárival és Mónikával, helyettünk senki nem fogja megcsinálni, ha meg igen akkor arra kellünk, hogy javítgassuk.
Sok "okos" aki olvassa azt hiszi a könyvelők meg ügyvédek hozzák a naponta változó legtöbbször elkapkodott értelmetlen törvényeket.
Két éve egy nagyon alacsony jövedelmű házaspárnak én magam ajánlottam hogy ne költsenek adóbevallásra, csináltassák meg a NAV-val ingyen. Pár hete beállított a hölgy, kérte hogy készítsem el a bevallásukat. Mielőtt megint szóltam volna hogy van ingyenes lehetőség, elmondta hogy nagyon nem vált be amit ajánlottam, mert annak ellenére hogy az ügyfélszolgálaton megkérdezte, jól van-e kitöltve a Nyilatkozat, annyira el volt rontva a bevallási ajánlat, és a javítás is, hogy összesen ötször kellett menni és sorba állni, várakozni. Erről ennyit.

De azért nem lehet figyelmen kívül hagyni a tendenciát, mely mégis abba az irányba mutat, amiről a cikk is ír. Gondoljunk az elektronikus számlázásra, a könyvelői adatbázisok tervezett összekötésére a NAV-val stb. De az élet más területein is megy a "központosítás" és ebbe a képbe valamilyen módon beleillik a mi támánk is. A mutyizásba sok minden belefér. Smile Majd lesznek nemzeti könyvelőirodák, narancsszínű mappákkal. Smile
Lehet, hogy én olvasok benne többet, de szerintem nem csak az szja bevallásról van itt szó! Már több helyről is hallottam, néhány év, és bevezetik az online számlázást, az online pénztárgép mintájára. Azért is hiszem el, mert már az is állítólag ismert, hogy a Kulcs-soft fogja hozzá adni a programot. Na akkor minden kiállított számla egyben egy másik adózónak költségszámla. Az adószámok alapján a NAV elvégezheti a könyvelést, meg esteleg egy bevallást. Mi lesz a könyvelőnek munkája? Ha nem kell rögzíteni a számlákat, akkor mennyi munkánk marad, és mennyit kérhetünk el? Ráadásul most is sok könyvelő van, mennyire megy le a könyvelési díj, ha sok felesleges könyvelői kapacitás lesz?
Olyan sok hír kering, furcsábbnál furcsábbak, Kulcs-Soft nekem új, én teljesen más cégről , sőt ahány emberrel beszéltem, attól más és más programra esküdött tutira. A számlázó programok online-ba vagy adatexportra képességre való felkészítéséről tudunk, de szerintem ez nem jelenti automatikusan azt, hogy csak egy adott cég számlázója és onnantól majd egy gombnyomás és minden kiállított bevétel és kapott ktg automatikusan azonnal...De még ha így is lenne, szerintem azok felkönyvelésére és bevallások általunk való elkészítése szükséges, akár csak a bérszámfejtés, beszámoló. Szerintem a Nav kollégáknak van bőven elegendő munkájuk, nem fogják helyettünk megcsinálni. Az pedig csak egy könnyebbség lenne, ha sok magánszemélyes szja bevallás kevesebb lenne a beszámolási időszakban.
Én jelenleg úgy vagyok vele, hogy bőven meg van a mai nap gondja, így száz fele kell figyelni, de! nem árt résen lenni. Ha beakarják vezetni, ellene úgy se tudunk tenni, akárcsak a többi ellen sem.
Egy társasági adóbevallást akkor sem tud megcsinálni egy program, mert mi lesz a növelő és csökkentő tényezőkkel? Megvonásra kerül a fejlesztési tartalék, a veszteség elhatárolás lehetőség,tárgyi eszközök écs-je, stb., stb., stb.
Ez az adótörvények totális megváltoztatását, és a vállalkozások szabad döntésének és választásának lehetőségét kell, hogy megszüntesse.

Az szja-nál a 08-ból szedik össze az adatokat a bevallásba, majd kiküldik ki az áldozatnak. A honpolgár vagy meg tudja ítélni hogy helyes-e a tartalma, vagy nem. Ha nem tudja megítélni, lehet, hogy segítséget kér (talán könyvelőtől?), lehet, hogy nem.

2007. óta megy az elektronikus bevallás. 8 éve! És hogy néz ki, milyen tartalommal bír a mostani szja bevallás! Egy fertő, egy gyalázat, amit még egy szakmához közeli személy is alig tud kitölteni.
Néhány év múlva központi könyvelés? Én nem tudom elképzelni.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.adokamara.hu/hirek/olvas/zara-laszlo-adatszolgaltatas-a-szamlazo-programokbol-a-nav-nak-megvalosithato-megeri.html">http://www.adokamara.hu/hirek/olvas/zar ... egeri.html</a><!-- m -->