AktaForum a könyvelők szabad fóruma

Teljes verzió: Segítségkérés
Jelenleg könnyített verzióban tekinted meg a fórumot. Megtekintés teljes verzióban teljes formázással és grafikai elemekkel.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Sziasztok!

A Forumról a koziglap.hu-ról értesültem. Ott aktív tag vagyok, de valahogy azon a nevemen itt nem tudtam regisztrálni (badicseva), valószínű figyelmetlenségből elírtam az e-mail címet.
Bizonyára kérdésemet nem jó helyre írom, de aki ért hozzá nyugodtan irányítson oda ahová való a dolog. Én egyenlőre a dzsungelben érzem magam.

Van egy ügyfelem, akinek volt munkáltatója felmondott. A munkaügyi per több évig húzódott, de most végrehajtható döntés van.
Elmaradt munkabér, felmentési időre járó átlagkereset, valamint végkielégítés címén ítéltek meg számára összesen több mint 2 MFt-ot.
Jelenleg az ügy végrehajtónál van, mivel a volt munkáltató önként nem teljesített. Kicsit több mint 800 eFt már megérkezett, de még sok hiányzik.
Ilyen esteben miként kell adózni esetleg tb-t fizetni. Előleget kell fizetni vagy ráér akkor rendezni ha a teljes összeget sikerül behajtani? Vagy ha a bíróság erről külön nem rendelkezett akkor nem is kell?
Ha valaki jogszabályi hivatkozást ír elolvasom, megnézem, de én ebben nem tudok Neki még csak tanácsot se adni!

Köszönöm előre is!
Éva
Szia Éva!

Jogszabályi helyeket most nem tudok Neked keresni, de azt tudom, hogy a bíróság által jogerősen megítélt különböző összegek bruttó járandóságot jelentenek. A munkáltatónak kötelessége az Szja és járulékok levonása az így csökkentett összeg kifizetése, amiről természeteden volt munkavállalóját részletesen és írásban tájékoztatnia kell. A megítélt összeg valószínű tartamaz kamatot is.
Javaslom, hogy a perben a munkavállalót képviselő ügyvéd szólítsa fel a munkáltatót tételes elszámolásra.

A többiek bizonyosan segítenek a tv-i helyekkel is.

Üdv. Klári
Szia Klári!

Köszi a gyors választ, de a bírósági döntés nem tartalmaz kamatot, az egy következő per lesz sajnos!
Azt sejtettük, hogy ez bruttó összeg (megjegyzem a döntés ezt sem tartalmazza) csak még azt szeretném tudni, hogy ilyen esteben mikor kell megfizetni, mert a teljes összeg még nem került behajtásra.
Ez munkáltató egy vállakozó volt egyébként!
Minket a behajtás kavart meg, mert ha önként ment volna a teljesítés akkor egyértelmű, hogy le fogja vonni, no de így?

Üdv! Éva
Szia Éva!

Így is le KELL vonni és bevallani az adót és járulékokat a munkáltatónak. Ha fizetget, akkor - a legkésőbb - 08.01.15-ig megfizetett összegekről (összesített) elszámolást köteles adni 08.01.31-ig. Ha nem teszi írásban felszólítani és "kipaszírozni" belőle, mert 07.05.20-ig bevallást kell a munkavállalónak benyújtani aminek az alapja ez az igazolás ami minimum 2 db igazolás. Egyik a Bruttó jövedelmet és a levont Szja előleget tartalmazza, a másik (ez nagyon fontos) a járulékköteles jövedelmet, levont nyugdíjjárulékot. Ez azért nagyon fontos, mert ha "véletlenül" elmulasztaná a NYENYI adatszolgáltatást, a munkavállalónak ez lesz nyugdíjbamenetelkor az egyetlen hiteles igazolása a jövedelméről.

Üdv: Klári
Szia Klári!

Köszi, és nagyon sokat segítettél! Ugye az adóbevallás határideje 08.05.20. akar lenni, csak véletlenül elírtad?

További jó munkát!
Üdv! Éva
Hát persze, hogy jövő évben! :oops: (a kezem nem áll még rá Tongue )
Sziasztok!

Régen jártam erre, de szokás szerint megint segítségért jövök. :oops:
Adott egy cég 2008-ban alakult. Vásároltak egy kishaszngépjárművet és a lízinget illetve az egész eljárást 2008 januárjában elindították.
Most kaptam meg a lízing szerződést illetve az adásvételit. Megdöbbenve látom, hogy az eladónak kifizettek még 2008. januárjában 400.000 Ft előleget, és a lízing 10%-át 195.000 Ft-ot a lízing cégnek.
Most pedig április van. Fogalmam sincs hogyan számoljam el ezeket az összegeket, mivel a tulajok saját zsebből fizették ki, pénztárban januárban ennyi pénz még nem volt, bankszámlán szintén nem volt hozzá fedezet.
Utólag januárra nem írhatok ki tagihitelt és nem pénztárazhatom le április 23-án a januári számlát.
Segítsetek hogyan mászhatok ki ebből a trutyiból. Cry
Minden segítséget megköszönök előre is:

Tünde
Szia Tünde!

Attól függ,hogy a könyvelési progid beveszi-e a visszakönyvelést. Ha igen az előleg befizetést tedd januárra és ugyanezen a napon vételezd be a tagi kölcsönt. Ha nem nem tudsz mást csinálni mint a legkorábbi dátummal rendezed le.

Mit csináltál az Áfában a számlával?
gugu7 Írta:Szia Tünde!

Attól függ,hogy a könyvelési progid beveszi-e a visszakönyvelést. Ha igen az előleg befizetést tedd januárra és ugyanezen a napon vételezd be a tagi kölcsönt. Ha nem nem tudsz mást csinálni mint a legkorábbi dátummal rendezed le.

Mit csináltál az Áfában a számlával?

Köszönöm. Enged a program januárra könyvelni. (csak nekem annyira szúrja a szemem az össze-vissza sorszám a pénztárban, de nem lesz más lehetőségem. )
Na ez a másik amiért megállt az ütő bennem, mivel mindent most kaptam meg, áfa meg elküldve 19-én. Az adásvételi szerint az autó magánszemélytől lett véve és nem volt áfa kiszámlázva, de még ha kicsit lenyugszom átnézem betűről betűre, mert most nagyon megijedtem és lehet valamin átsiklottam.
Nyugalom Tünde!

Nincs baj! Ha az első idegességed elmúlik, rágd magad végig a lízingszerződésen, nézd meg a számlázási kötelezettséget. Most adott számlát, vagy havonta számláz, kinek a könyveiben szerepel, Tiéd Övé. Ilyeneket.

Mivel nem igényeltél vissza semmit - erre a vásárlásra - max. - önrevíziód lehet, ami meg nem pótlékos.
Köszönöm Klári, azóta nem léptem be egyéb családi problémák miatt. Azt hiszem sikerült kibogoznom a szálakat .
Sziasztok!
Tömeges segítséget szeretnék kérni.
Egy ismerősőm az én segítségemet kérte és én bolond fejjel igent mondtam, de én meg szeretném a Ti segítségeteket kérni.
Az ismerősöm alapított egy Bt-t még 2000-ben. Ő a beltag és a barátja a kültag. A Bt EVAs.
A könyvelője szólt, hogy nem vállalja tovább a könyvelést. Felszólítani nem tudja, hogy most pedig fejezze be legalább a 2008.évre vonatkozó bevallásokat, mert szerződést nem kötöttek. Én sajnos nem ismerem az EVA-ra vonatkozó szabályokat.
Milyen könyvvezetést kell alkalmazni az evasnak, ha csak a bevételeit kell nyilvántartani? Semmilyen könyvelési dokumentumot nem találtam az átadott anyagokban, nincs könyvvezetéssel alátámasztott beszámoló, csak a kiállított számlák másolataira leltem.
Egyetlen beküldött bevallásról sincs nyomtatott példány, nem is tudom, hogy milyen bevallásokat küldött be a könyvelő. Ez pótolható a magyarorszag.hu oldalról? Milyen bevallásokat kell még készíteni a 2008-as évre?
A beltag és a kültag meghatározott bérért dolgozik. Nem látok munkaszerződést.
Szükség van bérnyilvántartásra?
Hirtelenében ennyi, tudom, hogy ez sem kevés.

Előre is nagyon köszönöm a segítséget!
Gabi
Szia Gabi!
Az evás bt vezethet kettős könyvelést és bevételi nyilvántartást.
Elöször ezt kellene tisztázni, mert attól függ a könyvelés és bevallási határidő is.
a 0843 a 2008 évi bevallás, határideje bevételi nyilvántartást vezetőknél februás 15. kettős könyvelésnél május 31.
A járulékokat bevallották ezt is kérdezd meg.a 0808Mm és A a járulékok bevallásráa szolgál ez potólható az apeh honlapjáról letülthető.
Szia Gabi,

amennyiben a tulajdonos be tud lépni a magyarorszag.hu-ra (annak idején ő, vagy ő is regizett), akkor meg tudja/tudjátok nézni a beadott bevallásokat. Ha a könyvelő "alá" volt beintegrálva a cég, akkor SOS adjatok be egy 09T180-ast (2 nap alatt feldolgozzák), s akkor tudtok nézelődni.
Azután majd jön a többi lépés.
S eső után köpönyeg: ismerőseim körében nem tudom elégszer hangsúlyozni a szerződés fontosságát.
Azért remélem, hogy sikerül majd kibogozni a szálakat.

Üdv.zsemle
Kedves Zsemle és Potyi!

Nagyon köszönöm a segítségeteket, már a tulajdonos belépőjével próbálom a beadott bevallásokat legyűjteni. Találtam 0808M és 0808A bevallásokat minden hónapra (be is van fizetve), de nem találok az eva-ra vonatkozó bevallást, de befizették, mert ezt a tulaj utalta. A szakképzésire sem találok bevallást, de utalva van, csak nem jó összeg, ugyanis nem a dolgozónkénti 2070 ft után van fizetve, hanem a kifizetett munkabér 1,5 %-a után. Az ip.adó fizetve a kiszabás alapján.
A könyvvezetésre nem találok semmi utalást a meglévő anyagokban, és a volt könyvelő nem hajlandó nyilatkozni. Mellékesen, bármelyik könyvelési típust elvégezhetem én excel táblázatban?
Nagyon köszi!

Gabi
Szia Gabi!

A tulajdonos belépőjével a lekérdezéseken belül kérj le törzsadatot is. Abban látnod kell, hogy EVA alany vagy sem, valamint az Áfa alanyiságot is és mindent amit az APEH nyilvántart a cégről.
Sziasztok!

Valaki(k) segítenének?
még 2007-ben egyéni vállalkozói igazolványt váltottam ki (főfoglalk.egy.váll.lettem, nem tartozom az áfakörbe) és 2008.augusztusában vissza is adtam.
2007-re benyújtottam egy 0703-ast, 0758-ast minden hónapra és helyi iparűzési adóbevallást.
2008-ra a 0858-asokat, arra a 7 hónapra, amig egyéni vállalkozó voltam. Milyen hiányosságaim vannak? Az elmaradt bevallások miatt bajba kerülök?

Köszi mindenkinek
Tubi! 2008-ra még hiányzik akkor 0801, iparűzési bevallás ezeket 30 napon belül kellett volna. Aztán május 20-ig 0853-t (ez nem biztos, lehet, hogy február 25-ig). Ja még van a NYENYI is, azt a Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság felé kell leadni.

Üdv: Jolcsi
Tubi!

Ugye csak véletlenül hagytad ki a felsorolásból a 0753-as bevallást amit 2008. február 15-én beadtál? Ha ezt elhagytad, akkor lehet dá-dá.
A 2008-as elmaradt bevallásokat amit Jolcsi említett gyorsan add be, talán ez még bocsánatos bűn lesz.
Ha még valaki fent van: bérelt üzlethelyiség riasztó telepítését rá kell aktiválnom, mint bérelt ingatlanon beruházás (écs 6%) vagy pedig aktiválhatom külön (14,5%)?
verocs Írta:Ha még valaki fent van: bérelt üzlethelyiség riasztó telepítését rá kell aktiválnom, mint bérelt ingatlanon beruházás (écs 6%) vagy pedig aktiválhatom külön (14,5%)?

Sza.
Szerintem külön aktiváld, mert nem szerves része az üzlethelyiségnek.
verocs Írta:Ha még valaki fent van: bérelt üzlethelyiség riasztó telepítését rá kell aktiválnom, mint bérelt ingatlanon beruházás (écs 6%) vagy pedig aktiválhatom külön (14,5%)?

Szia Verocs!

Ha még aktuális, akkor a következők megfontolását ajánlom:
- amennyiben a riasztó az ingatlanhoz szorosan kapcsolódik, beszerelése után máshol lényegében már nem használható, - pl. be van vezetékelve a falba -, akkor a bérelt ingatlanra aktíváld. (az ingatlannal szoros kapcsolatban van, nem lehet elválasztani.)
Ebben az esetben is lehetőség van az ingatlanokhoz tartozó egységek külön amortizációs kulcsokkal való leírására, tehát esetedben használhatod a 14,5 %-os leírást.
Ez lehet hogy most nem jelent lényeges nagyságú eltérést az amortizáció összegében, de lehet olyan eset, amikor az ingatlanhoz kapcsolódó technológiai szerelés értéke nagy, és így az amortizáció összegében is nagy a különbség. Erről a dokumentumokba felteszek egy anyagot. Érdemes megfontolni, hogy hol lehet használni, tapasztalataim szerint nem nagyon ismerik a könyvelők ezt a lehetőséget.
- amennyiben olyan riasztó felszerelése történt, amely bármikor lényeges károsodás nélkül leszerelhető, és átszerelhető egy másik ingatlanba(ra), akkor külön aktíváld, és használd az általad említett 14,5 %-os écs. normát.
Zs.
Sziasztok! Valaki könyvel Forint-Soft kettős könyvelőprogival? (Dos)
Ha igen, milyen véleménnyel van róla, érdemes-e belevágni egy programváltás során?
Szia Kicsigeszti!
A könyvelőprogram topic-ban írtam neked, hogy ne válts erre a programra. Nem az a baj, hogy dos-os, hanem más. Én nem szerettem. Sőt kimondottam utáltam, még a cobra is jobb egy kicsivel. Egyébként milyen programmal könyvelsz, hogy váltani szeretnél?

Üdv: Erika
Infotéka dos-os verziónk van, ami mellesleg a kisujjamban van, de mint tudjuk az Infotéka csak a winowsos verzióját frissíti. Eléggé el van maradva a dos-os verzió a piacon lévő programokhoz képest, ezért akarunk váltani. Másik topicban írtam, hogy sajnos lehet h. ettől függetlenül amit írtál, erre fogunk váltani, ugyanis a szoftvervásárlás nem az én asztalom a könyvelőirodábanSad
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13