AktaForum a könyvelők szabad fóruma

Teljes verzió: Elméleti számlázási hiba?
Jelenleg könnyített verzióban tekinted meg a fórumot. Megtekintés teljes verzióban teljes formázással és grafikai elemekkel.
Kedves Fórumozók!

Egy furcsa esetet írok le és kíváncsi lennék a véleményetekre.

Egy közüzemi szolgáltató (mindegy az, hogy most víz, villamos vagy gáz energiáról beszélünk) számlázási gyakorlatában észrevettem a következő elméleti hibát:

Éves számlázás esetén 2014 áprilisban a mérőóra állás 100 egység volt, 2015 áprilisában 200 egységvolt, 2015 júliusában szolgáltatóváltás történt és a végszámla 250 egységet mutató óraállásnál történt, tehát a különbség 150 volt de ha összeadom az összesen kifizetett egységet 2014 áprilisa és 2015 július között kifizettem, az 160 egységről szólt.
Az érdekes része a dolognak az, hogy a 2014 áprilisa és 2015 július között csak 150 egységnyi energiát fogyasztottunk a mérőóra szerint.

A történethez hozzátartozik, hogy 2015 áprilisában az éves elszámolásnál 10 egységnyi energia többlet jött ki, tehát én ennyivel fizettem többet az előző fiszkális évben, és a szolgáltató ennek a Ft értékét le is vonta a következő rész számla értékéből ami persze megint csak becsült fogyasztáson alapult.

Kapcsolatba léptem az ügyfélszolgálattal, elmondtam nekik, hogy hogyan lehet az, hogy én egy kezdő és egy végszámla közötti óraállás közötti különbség helyett pont annyival fizettem többet számlákon keresztül mint amennyivel többet is fizettem a becsült számlák alapján és ez a többlet fizetés sehol sem mutatkozik a saját végelszámolásomban?

Azt is próbáltam megmagyarázni neki, hogy azt hiszem ott van a hiba, hogy ha az éves elszámoláskor pozitív tartozás jön ki, tehát a szolgáltató tartozik a fogyasztónak, akkor azt a konkrét pénz összeget ha levonjuk a következő csupán becsült számla összegéből akkor a konkrét fizikai pénzösszeg el is tűnik a süllyesztőben mert effektive pénzt ha levonunk becsült, kitalált összegből, annak a kivonásnak az eredménye nem lehet effektiv hanem csak kitalált, nem létező összeg. Az ügyfélszolgálatos meghallgatott de nem értette amit magyaráztam neki.

Még azt is említettem neki, hogy szerintem az lenne fair, ha az éves elszámolásnál a szolgáltatónak minden esetben vissza kellene hogy adja/utalja azt a pénzt amivel a szolgáltató tartozik a fogyasztónak mert különben ha a következő hónapban levonja egy képzelt összegből, a fogyasztó azt a pénzt sohasem mondhatta a magáénak.

Ez az egész különben csak szerintem azért jött felszínre, mert szolgáltatót váltottam fiszkális év közben és kellett egy végszámlát is kiállítani.

Mi a véleményetek erről, igazam van, vagy valahol tévedtem? Én a számlákon és a számokon többször is átrágtam magam hogy megkeressem, hogy hol tévedtem de akármelyik végéről néztem a számokat és a sima összeadást, mindig ugyanaz jött ki.

Szerintem bárki letesztelheti ezt az "elméletet" bármilyen becsült számokkal úgy, hogy az éves számlánál a fogyasztónak tartozzon a szolgáltató. Gyakorlatilag ez a szituáció úgy állhat fenn, hogy havonta a fogyasztó minden hónapban többet fizet mint amennyit fogyaszt és minnél drasztikusabb a különbség annál inkább érzékelhető a hiba. Pl. sok fogyasztó hónapokon át nem fogyaszt semmit mert nincs otthon de a havi 5000 Ft-pl. akkor is fizeti.
Megpróbálom mégegyszer, hátha több választ kapok így:

A szemléltetés kedvéért itt egy egyszerű példa:

Az energia 1 mért egysége 1 Ft-ba kerül, hogy könnyebb legyen a kalkuláció, tehát 60 egységnyi energia 60 Ft-ban kerül ebben a példában.

2013 dec 0 Ft mérőóra állás: 0
2014 jan 100 Ft
2014 feb 100 Ft
2014 mar 100 Ft
2014 apr 100 Ft
2014 maj 100 Ft
2014 jun 100 Ft
2014 jul 100 Ft
2014 aug 100 Ft
2014 sep 100 Ft
2014 okt 100 Ft
2014 nov 100 Ft
2014 dec 100 Ft
______
Összesen Fizetve: 1200 Ft
Mérőóra állása: 1120 Ft
Különbség: 80 Ft

Tehát a szolgáltató tartozik nekem 80 Ft-al.
A jelenleg alkalmazott gyakorlat szerint a következő
részszámla becsült értékéből levonják a 80 Ft-ot és csak 20 Ft-ot kellett befizetnem.

Jött a következő év, ahol is a 6. hónap végén végszámlát állítottak ki mert szolgáltatót váltottam:

2015 jan 20 Ft
2015 feb 100 Ft
2015 mar 100 Ft
2015 apr 100 Ft
2015 maj 100 Ft
2015 jun 100 Ft
______
Összesen: 520 Ft FIZETVE, mérőóra állás: 1640

(az egyszerűség kedvéért a 2015-ös évben befizetett és mért összeg ugyanaz volt.)

Tehát 2013 december és 2015 júniusa között 1720 Ft-ot fizettem a szolgáltatónak.

A mérő óra 0-ról indult 2013 decemberében, 2015 júniusában 1640 volt a mérőóra állása, ebből következik, hogy 1640 egységnyi energiáért 1720 Ft-ot fizettem ki 1640 Ft helyett.

A különbség pont annyi amennyi 2014 év végén volt és amit a szolgáltató levont a következő havi becsült részszámlából.

Tehát a költői kérdés az, hogy hogyan lehet az, hogy pont annyival fizettem többet a szolgáltatónak (az induló és a záró számla között) mint amennyivel a szolgáltató tartozott nekem 2014 januárjában és amit le is vont a rákövetkező hónapban esedékes részszámlában?

Vajon a fentebb felvázolt számla kalkuláció példa elmélete megfelel a ma használatos energia szolgáltató számlázási ELMÉLETÉNEK (vagy gyakorlatának) vagy nem?

Ha nem miért nem?

De még egy féleképpen fel tudom tenni a kérdést:

Hogyan lehetséges az, hogy ha két végszámla hibátlan, tehát a kezdő és záró mérőóra állásoknak megfelelő számítások helyes mindkét esetben külön-külön, de akkor az első számlának a kezdő mérőóra állása és a következő záró számla mérőóra állása között mért mennyiségű energiára már miért nem stimmelnek a számok?

0 - 1120 helyes = 1120 Ft fizetve
1120 - 1640 helyes = 520 Ft fizetve
0 - 1640 HIBÁS = 1720 Ft fizetve
Kedves George!
Elöljáróban szeretném rögzíteni, hogy a fórum "lakói" pénzkereső tevékenységük mellett ha úgy teszik barátságból segítenek egymás és idegenek gondján. Nem mindig jár erre ezért az adott téma legjobb ismerője. Pont ezért méltánytalan részedről az ilyen stilusú megjegyzés, mint amivel a második hozzászólásodat kezded.

Az általd hosszasan fejtegetett levezetésekből az a követkestetés vonható le , hogy a jóváírást eredményező időszakot követő időszak elszámolásakor az előző időszak megtakarítását mint meg nem fizetett fogyasztást göngyölíti a szolgáltató.
Javaslom fordulj a szolgáltató ellenőrzési részlegéhez, kérd az ügyed kivizsgálását. Amennyiben valóban nem a fizetésnél, hanem az előleg előírásánál veszik számításba az előző időszak túlfizetését, biztos, hogy kártalanítani fognak és a gyakorlatukat megváltoztatják.

Amennyiben még sem teszik, úgy nyitva áll a polgári peres út.

gugu7 (most moderátorként is)
Kedves George!

Egy dolog az, hogy mi a SZÁMLAÉRTÉK, és egy
másik dolog, hogy mi a PÉNZÜGYI TELJESÍTÉS (ez a tényleges befizetés csekken, átutalással, vagy kp-ban.)

A kettő különbözete a FOLYÓSZÁMLA egyenleg.

Tehát a szolgáltató év közben készít RÉSZ-számlákat, egy előzetesen
várható KALKULÁLT fogyasztás alapján.
Ezt az elszámolási időszak végén ELSZÁMOLÓ SZÁMLÁ-val KORRIGÁLJA
pluszba, vagy mínuszba.
Az elszámoló számlában A 12. hónap végén megnézi a tényleges fogyasztást,
megállapítja a fogyasztás értékét, és ebből levonja az év közben
már számlázott összegeket.
Így jön ki az elszámoló számla végösszege.
Ez lehet + (fizetendő), vagy - (visszafizetendő Neked).

Ezek még nem elegendőek, hogy megértsd, hogy mi az "elméleti számlázási hiba".

Meg kell nézned azt is, hogy mennyi volt a tényleges pénzügyi teljesítés.
Elképzelhető, hogy az előző elszámolási időszakokból "maradt" még fizetendő
összeg, amit nyilvántartottak.

Kiindulásként azt javaslom, hogy nézd meg az utolsó számla végén a "folyószámla egyenleg"
összegét, és innen indulj visszafelé.

Megjegyzés: az elszámoló számla előtt általában 11 rész-számlát szoktak kiállítani és nem
12-öt, tehát a 12. számla már az ELSZÁMOLÓ SZÁMLA, (kivéve ha nincs rendkívüli esemény),
így lehet hogy pont ott van a hiba, Te 12 x 100-al számolták, a 11x 100 helyett.

Javaslom, hogy kérj a szolgáltatótól egy TÉTELES FOLYÓSZÁMLA EGYEZTETÉST,
amelyben benne vannak, hogy milyen összegű számlák készültek, azok ellenértékeként
mit és mikor tekintenek kiegyenlítettnek.

A fentieket csak segítő, tájékoztató jelleggel írtam, és javaslom, hogy keress egy ismerőst
aki ehhez jobban ért, és szedd össze az összes SZÁMLÁT és az összes csekket.
Ha csak a csekkek vannak meg, az kevés, akkor az ismerős nem fog tudni
segíteni.
Ha nagyon sok a különbség a számla-másolatok kérése a megoldás, bár egyes szolgáltatók
már ezért is elég sok különdíjat elkérnek.
Kedves gugu7!

Elnézést kérek azért a félreérthető mondatért, az történt, hogy én ott és akkor önkritikát gyakoroltam de ezt elfelejtettem bővebben kifejteni, ugyanis miután napokig nem kaptam választ, mégegyszer elolvastam a saját írásomat és rájöttem, hogy túl bonyolultul fogalmaztam és már nem is csodálkoztam azon, hogy senki nem akarta a fáradtságot nem a probléma megoldáson törni a fejét csak azon, hogy megértse a problémát.

magáról a problémáról:

Kedves szat-ing és gugu7!

Valóban kértem külső segítséget és vele együtt rájöttem, hogy mi volt a hiba a számításaimban illetve az eltérés oka, az, hogy az elszámolás utáni első részszámlának az első oldalán egy becsült fogyasztási érték volt feltüntetve az elfogyasztott energiára (ami így utólag nézve rendben is van, mert év közben becsült értékek alapján jönnek a számlák), viszont a Forint összeg amit abban a hónapban kikellett fizetni a fenti becsült energia értéke mínusz a szolgáltató tartozása szerepelt, ami csak 1/3-a volt annak az összegnek ami akkor szerepelt volna ott ha nem tartozott volna nekem a szolgáltató az elszámolás végén.

Tehát amikor én ellenőrzés képpen azt számoltam, hogy számlák illetve banki kivonatok alapján mennyit fizettem egész idő alatt és mennyi energiáért, az jött ki, hogy én sokkal több energiáért fizettem mint amit a mérőállások különbsége a teljes időtartam előtt és után.

Ez az energia számla amiatt, hogy az első, summázó oldalon szereplő elfogyasztott energia értékének semmi köze a kifizetendő összeghez rendkívűl félrevezető, mert ezen az oldalon semmi sem jelzi ezt a tényt.

Köszönöm a segítségeteket és a tanácsaitokat a problémmal kapcsolatban, ezeket a jövőben is hasznát fogom tudni venni.