AktaForum a könyvelők szabad fóruma

Teljes verzió: Kuponok
Jelenleg könnyített verzióban tekinted meg a fórumot. Megtekintés teljes verzióban teljes formázással és grafikai elemekkel.
Egy az adott kuponok elszámolását érintő kérdéssel fordulok önökhöz. Egy kereskedelmi vállalat, ami viszonteladókon keresztül értékesít, kibocsájt (500 és 1000 Ft-os) kuponokat, melyeket a végső fogyasztók 1-1 (a kuponon meghatározott) termék vásárlására felhasználhatnak a viszonteladóknál. ( értékesítéskor, pénzben adott engedmény)

Jelenleg ezen (tavalyi) kuponok elszámolása úgy zajlik, hogy a viszonteladó visszaküldi az adott kedvezményt bizonyító bizonylatot, melyhez a kupont is hozzátűzi, majd a kereskedelmi vállalatnál viszonteladónként a következő folyamat zajlik le:
Megkeressük a viszonteladóhoz az adott időszakban kimenő számlák közül azt amelyen az adott termékből rendelt, felírjuk a számla teljesítésének időpontját, a termék eladási árát, és a kedvezmény mértékét (ha volt)...
Majd az idei év számlázó programjában "helyesbítjük előző évről" az adott számlát, azzal a termékkel így:

gumikacsa 1db 2000 Ft Visszáru
gumikacsa 1db 2000 Ft
Kedvezmény 1db 394 Ft Visszáru

(394 Ft-al visszük fel az 500 Ft-os, 787 Ft-al az 1000-es kuponokot...így jön ki az a bruttó érték.)
Így tehát egy helyesbítő számla megy a viszonteladóhoz, ez esetben -500 Ft-ról, melyet a következő rendelésének kiegyenlítésekor, az utalása végösszegéből levonhat.

Azon kívül, hogy rendkívül időigényes/ nem hatékony ezt viszonteladónként-termékenként megcsinálni, a folyamat helyes?
áfa szempontból nem lehet belekötni?

Az igazán lényeges kérdésem az lenne, hogy mi lenne ennek az egyszerűbb módja? (biztosan nem így csinálják ezt máshol!)

Egy pénzügyi elszámoló levél például? (de akkor mi van az áfával?)
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://aktaforum.hu/forum/viewtopic.php?f=2&t=1342&p=120387&hilit=Kuponok#p120387">viewtopic.php?f=2&t=1342&p=120387&hilit=Kuponok#p120387</a><!-- l -->

Szia!
Szerintem ez segíteni fog.