AktaForum a könyvelők szabad fóruma

Teljes verzió: Kettős könyvelés alapjai
Jelenleg könnyített verzióban tekinted meg a fórumot. Megtekintés teljes verzióban teljes formázással és grafikai elemekkel.
Sziasztok!

Nekem is lenne egy kérdésem:

A cég külföldre fuvarozó sofőrjének, valutapénztárból kiadtam 10.01-én 10 000 EUR-ot 270Ft/EUR könyv szerinti árfolyamon FIFO módszerrel, utólagos elszámolásra. Az elszámolás napja 10.10-e, számla alapján 8 000 EUR 280FT/EUR napi árfolyamon!

Kérlek szépen titeket, segítsetek, hogyan kell ezt pontosan lekönyvelni? Árfolyam-különbözetekkel együtt!

Várom válaszotok!

Köszönöm szépen!

Zöldfülű!
Hello!
Akkor gondolom a 8000EUR nak a péntárba visszát akarod könyvelni?

T361 K382 ez volt mikor kiadtad a soförnek az eurot
T382 K361 ez meg a 8000 vissza 270Ft-on lekönyveled igy a 361 egyenlege a 8000 eur-al lenulázodik ez okés,de a pénztárba ugye nem 270-en hanem 280-on kerül igy rákönyvelsz +10ft-o
T382 K97 és igy árfolyam nyereséged lesz

lehet technikai számlával ugy jobban átlátni itt alul a linken:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://ado.hu/rovatok/szamvitel/elszamolasra-kiadott-osszeg-valutaban-x">http://ado.hu/rovatok/szamvitel/elszamo ... alutaban-x</a><!-- m -->
Hello Placebo!

Nagyon szépen köszönöm a választ, hasznomra vált!
Ha valakinek kérdése van, én is szívesen válaszolok!

Zöldfülű!
Szia Placebo!

A csatolmányokban kidolgoztam a feladatot amit én írtam a valutapénztárral kapcsolatosan!
Remélem jól értelmeztem a válaszod!

Zöldfülű!
Sziasztok!

Lenne még egy olyan kérdésem valutapénztár ügyben, ez hogyan nézne ki a gyakorlatban!
Le tudom könyvelni! A kérdés az lenne, hogyan számoltatom el (utólagos elszámoltatás) esetén a dolgozót?

Ha kiállítom pl. a bevételi pénztárbizonylatot simán, átveszem a az EUR-t! Ha elmegy akkor majd ráérek nyugodtan lekönyvelni? Vagy már azonnal egyből könyvelem a bevételi pénztárbizonylatot a házipénztár modulban? Vagy hogyan működik ez? A pénztárbizonylatot tudom könyvelni kell, csak a kinyomtatás előtt, már autómatikusan könyveli a rendszer? Nem tudom érthető-e a probléma felvetés!

Várom a válaszokat!

Zöldfülű!
Sziasztok!

Szeretném a segítségeteket kérni, hogy év végén (12.31-én, (eszközök, források),
milyen tételeket és hogyan kell értékelni?

Csatolva kidolgoztam a devizabetét számlának az év végi értékelését!

Kérem, aki tud segítsen, jó-e ez így, illetve a fentiekben! Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin

Zöldfülő!
Hello!
Minden devizást a részesedéstől az időbeli elhatárolásig EGYESÉVEL át kell értékelni a fordulónapra..
Sziasztok!

Csináltam egy tárgyi eszköz év végi értékelés példát a csatolmányban!
Szívesen várok bármi hozzászólást, kiegészítést, jó -e így, ilyesmi!

Köszi!

Zöldfülű!
zöldfülű1 Írta:Sziasztok!

Csináltam egy tárgyi eszköz év végi értékelés példát a csatolmányban!
Szívesen várok bármi hozzászólást, kiegészítést, jó -e így, ilyesmi!

Köszi!

Zöldfülű!
Sziaszok!
Mivel egyes fejezeteink kezdenek átmenni internetes tanfolyammá, ide csoportosítom a kérdéseket és a válaszokat. Részben azért, hogy a tanulni vágyók egyhelyen talljanak meg mindent, másrészt azért, hogy a használt fejezeteket ne töltsük feleslegesen alapfogalmak magyarázatával
Sziasztok!

készletek térítés nélküli átadása, apport átadás értékvesztés!

Zöldfülű!
Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy egy könyvelőirodához újonnan jövő ügyfél esetében, hogyan kell a cégalapítást elindítani? Mármint arra gondolok, hogy mint könyvelő milyen tanácsokkal kell ellássam? Pl.: Milyen cégformát létesítsen (Kft, Bt stv.), milyen adózási formát válasszak neki, hogyan tudom eldönteni áfakörbe tartozik-e vagy pl. alanyi mentes legyen? Valami úbaigazítás, hogy miből kell kiindulni, mit kell figyelni!

Zöldfülű!
Zöldfülű!

Erre neked kell tudnod a választ. Az ügyfél elmondja, mit szeretne csinálni, mennyi lesz a várható árbevétele, milyen költségei lesznek, te meg megmondod mit ajánlasz. Erre nincs sablon! Az hogy milyen ÁFÁ-s, azt az ÁFA törvény alapján döntöd el, kivéve az alanyi mentes, mert az értékhatárhoz kötődik!
Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy a nem realizált árfolyam veszteséget kötelező-e minden esetben alkalmazni, vagy csak akkor, ha az a számviteli politikában le van fektetve.
A számviteli törvényben úgy olvastam ki, hogy csak lehetőség, attól függően ki él vele ki nem! De nem vagyok benne biztos, hogy jól értelmeztem-e?

Alább bemásoltam a paragrafust a számviteli tv-ből!

33. § (2)

Az aktív időbeli elhatárolások között halasztott ráfordításként elszámolható a devizaszámlán meglévő devizakészlettel nem fedezett, külföldi pénzértékre szóló - beruházáshoz (a beruházással megvalósuló tárgyi eszközhöz), vagyoni értékű joghoz, továbbá a forgóeszközhöz kapcsolódó - hiteltartozások, devizakötvény-kibocsátásból származó - beruházáshoz (a beruházással megvalósuló tárgyi eszközhöz), vagyoni értékű joghoz kapcsolódó - tartozások esetén a tárgyévben, a mérlegfordulónapi értékelésből adódóan - a 60. § (2) bekezdésében foglaltakból következően - keletkezett és a pénzügyi műveletek egyéb ráfordításai között elszámolt - árfolyamnyereséggel nem ellentételezett - árfolyamveszteség teljes összege a pénzügyi műveletek egyéb ráfordításainak a csökkentésével (nem realizált árfolyamveszteség). A hiteltartozások, devizakötvény-kibocsátásból származó tartozások törlesztésekor - az előző időszakokban elhatárolt halmozott összegből - a törlesztőrészletre jutó - halasztott ráfordításként kimutatott - nem realizált veszteséget meg kell szüntetni, a pénzügyi műveletek egyéb ráfordításainak a növelésével (realizált árfolyamveszteség).

Zöldfülű!
Hello!
Kötelező most már:
60§ 2.bekezdés
A mérlegben a valutapénztárban lévő valutakészletet, a devizaszámlán lévő devizát, továbbá a külföldi pénzértékre szóló - az 54-55. § szerint minősített - minden követelést, ideértve a követelés jellegű aktív időbeli elhatárolásokat is, befektetett pénzügyi eszközt, értékpapírt, illetve kötelezettséget, ideértve a kötelezettség jellegű passzív időbeli elhatárolásokat is, az üzleti év mérlegfordulónapjára vonatkozó - a (4)-(6) bekezdés szerinti - devizaárfolyamon átszámított forintértéken kell kimutatni.
Sziasztok!

számviteli törvény szerinti terv szerinti értékcsökkenés adóalapot csökkentő tétel
társasági adó szerinti adó számításakor korrigálni kell a fenti écs.-t "0"-ra és
a társasági adó szerinti terv szerinti értékcsökkenés %-ban lesz adóalapot csökkentő tétel.

Társasági adó
7. §(1)cs)

a terven felüli értékcsökkenés adóévben visszaírt összege, kivéve az 1. számú melléklet 10. pontja szerint az adóalapnál érvényesített, vagy az 1. számú melléklet 10/a. pontja szerint az adóalapnál érvényesíthető terven felüli értékcsökkenés adóévben visszaírt összegét

A fenti paragrafusban azt írja, hogy a terven felüli értékcsökkenés visszaírása a társasági adó szerint adóalapot csökkentő tétel, de a számviteli törvény szerint pedig adóalapot növelő tétel.
Ha jól értelmezem, a terven felüli értékcsökkenésnél is megtörténik a 0-ra korrigálás, de ez esetben nincs a tao. szerint meghatározott kulcs, amivel csökkenteni tudnám ténylegesen az adóalapot! Tehát a terven felüli écs., végeredményben nem módosítja az adóalapot, mert 0-ra korrigálom?

Várok biztos válaszokat, hogy jól értelmezem-e?

Zöldfülű!
Hello!
Nagyjából értem mit akarsz kérdezni de a számv écs meg a tao écs nem mindig ugyanannyi az adóalapot korrigáló nem lesz mindig nulla.
Sziasztok!

Fejlesztési tartalékkal kapcsolatban lenne olyan kérdésem, hogy a törvény szerint az adóévben megképzett fejlesztési tartalék adóalap csökkentő tétel és a megképzést számított négy éven belül lehet beruházásra felhasználni.
Tegyük fel, hogy a harmadik év végén felhasználom a teljes összeget. A második évben nincs felhasználás, de a lekötés ugyanúgy megvan.

A kérdésem az lenne, hogy a második évben is beszámíthatom-e a adóalap csökkentő tételként a fejlesztési tartalékot, annak ellenére, hogy a megképzés évében már egyszer beszámítottam a társasági adóba!

Zöldfülű!
A fejlesztési tartalék tulajdonképpen előrehozott értékcsökkenés. Beruházásösztönzés a célja. Csak a képzés évében csökkenti az adóalapot.
Bővebben:
Adókedvezmény jövőbeni beruházásra? Miért ne!
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/adokedvezmeny-jovobeni-beruhazasra-miert-ne/">http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/ ... -miert-ne/</a><!-- m -->
Hogyan használjuk a fejlesztési tartalékot?
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.menedzserpraxis.hu/hir.php?hir_ID=1937">http://www.menedzserpraxis.hu/hir.php?hir_ID=1937</a><!-- m -->

Számszerű példa:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.hessyn.hu/szakmai-anyagok/beruhazashoz-kapcsolodo-adoalap-csokkento-kedvezmenyek">http://www.hessyn.hu/szakmai-anyagok/be ... dvezmenyek</a><!-- m -->
Sziasztok!

Év végi áru leltározással kapcsolatban lenne kérdésem:

A 814 Elábé számlára könyvelem az összes áru beszerzést és nem tudom, hogy év végén hogyan szedjem össze egyszerűen, hogy mennyi az az áru mennyiség, ami 12.31-én megvan, hogy át tudjam vezetni, a 26-os áru számlára. Ugye ebben az esetben nincs folyamatos mennyiségi és értékbeli nyilvántartás.

814/4541
466/4541 a fentiek alapján a könyvelésem.

Ha lenne folyamatos mennyiségi és értékbeni nyilvántartás, akkor a következő képpen könyvelek
Beszerzés
26/4541
466/4541

Értékesítés:
311/911
311/467

Áru kivezetés:
814/26 Könyv szerinti értéken

Ahol az árura könyvelek, ott nincs semmi gond, mert ott tisztán látszik, hogy mennyi van az áru számlán.

Az első variációnál, hogyan tudom egyszerűen kiszűrni, hogy mennyi van ténylegesen készleten? Az Elábé miatt ez nem látszik egyből!

Erre tudna nekem valaki, valami módszert, tanácsot adni?

Köszönet:

Zöldfülű!
<!-- m --><a class="postlink" href="http://ado.hu/rovatok/szamvitel/a-leltarozas-es-a-selejtezes-szamvitele">http://ado.hu/rovatok/szamvitel/a-lelta ... szamvitele</a><!-- m -->