AktaForum a könyvelők szabad fóruma

Teljes verzió: G.K.átalány
Jelenleg könnyített verzióban tekinted meg a fórumot. Megtekintés teljes verzióban teljes formázással és grafikai elemekkel.
Sziasztok!

Következőkben kérném a véleményeteket:

Társas vállalkozó saját autóját használja cégügyekben, a Kft-je gk. átalányt fizet neki.
Költséget nem számol el az átalánnyal szemben /üzemanyag, egyéb/.
Jól értelmezem,ha nem számol költséget, nincs cégautó adó, a gk. átalány után sz.j. a .adót fizet és így ez a Kft-nek
egyszerűen költség, neki pedig adózandó jövedelem, csak sz.j.a???
Ha ez így igaz, akkor csak bevallja az sz.j.a bevallásában a kapott átalányt és rendben, avagy év közben kell elő-
leget fizetni, netán valahogy be is vallani???
Vagy mivel társas vállalkozó ezt nem is lehet??

Köszi előre is!
Harakiri
Hello!
Ez mi a gk általány nem a 500km-es ev+őstermelőnek az általány?
Sima jövedelem szja+járulékok a cégnek meg szocho.
Sziasztok!

Kicsit járjuk körül a témát.
Mert az átalányban kapott g.k.költség /az átalány azt jelenti, hogy kap havonta egy fix összeget/
bizton nem visel munkabérnyi terheket.

Ha valaki még erre jár???


köszi előre is!


Harakiri
Szia Harakiri!
Sajna bizton viseli ez a jövedelem a terheket.
Én is azt olvasom ki az útmutatókból, illetve a jelenleg hatályos rendszer bevezetésekori emlékeim is azt mondják amit Placebo írt. Ha nincs útnyilvántartás, akkor az egész jövedelem és adóalap. Szerintem 27 % EHO-t kell fizetni utána és a cég fizeti a SzocHo-t.
Összegezve: rettentő drága dolog ezért eddig senkinek nem ajánlottam ezt a módszert.

Gondolj bele! Ha ez járulékmentes lenne naná,hogy a dolgozók jövedelmének jó részét költségátalányként adnák a cégek. Ezért van agyon járulékozva.
Sziasztok!

Tekintettel arra, hogy a" ne csináld" pontosan olyan veszteség lehetőségét
hordozza magában mint a" lehet így" hallgassunk meg még néhány véleményt.
Amit eddig olvastam: ha kiküldetési rendelvényen felül adnak költségtérítést, akkor a felüli összeg
úgy járulékozik mint a bér. /ez most nem játszik/
Ezt kell véleményezni:
-Nincs 10% költséghányad. nincs a kapott térítéssel szemben kiadás,/ Lehetne, de akkor cégautó adó/ sz.j.a alapot képez a teljes átalányként
kapott összeg, nincs járulék, nincs szocho.
Az a bajom, hogy az ügyfelem erre a gyakorlatra hivatkozik az előző munkahelyére a hivatkozva,ahol több könyvelő dolgozott
mint ameddig el tudok számolni!?????

Harakiri
Hello!
Kaphat általányt is de az szgk után a költséget el kell valahogy számolni útnyilvántartás alapján vagy ki.rendelvénnyel csak úgy nincs hogy itt a lové a költségre aztán annyi ah ezek nincsenek akkor meg bevétel és az egész jövedelem.
Sziasztok!

EV-nek szeretnék elszámolni km általányt,anno volt fennt erre egy jó kis excel sajnos nem találom sehol.
Esetleg ha van valakinek megszánna vele.

Nagyon köszönöm.
Pmarcsi
Senkinek nincs már meg ez a jó kis excel, nagyon jó lenne.

Köszi,
Pmarcsi
Nem tudom erre gondoltál-e...az adatok 2012. éviek benne
Köszönöm Rozika!
Nem erre gondoltam, volt egy nagyon egyszerű kis táblázat ,de már nem emlékszem rá pontosan.Viszont ennek is nagyon örülök. Smile
EV-nek szerettem volna a megengedett 500 km általány ami tv-ben meg van engedve elszámolni(ráadásul a tesóm),de nem vagyok biztos az elszámolási módban.

Pl.elég ha a havi 500 km X benzin ár és 500 km x 15.- Ft és a kettő összege a költség havonta és nem kell semmit vezetnie.Ami megzavart, hogy itt is kell nézni az autó norma fogyasztását és hasonló módon mint a kiküldetési rendelvényben kell elszámolni a költségeket.

Köszönöm ha valaki helyes útra terel Idea

Pmarcsi
Hát kreáltam egy számolót 500 km elszámoláshoz,nem vagyok egy excel guru, de remélem használható akit érdekel nézze át , hogy jól paramétereztem, vagy rossz az elgondolásom. Dodgy Valami ehhez hasonlót rakott fel valaki.

Puszi mindenkinek.
Igen, jól számoltál Smile
Vállalkozónak sem a saját, sem a házastársa nevén nincs személygépjármű, ami autójuk van az az "anyós" nevén van. 500 km átalányt szeretnék neki elszámolni, de így nem tudok ugye? Vagy esetleg van erre valami ötlet? /Tartós kölcsön adási szerződés..... vagy valami lehetőség???/
Szia.
Anyós nem közeli hozzátartozó, így az 500 km általány nem számolható.
Bérbe adni bérbe adhatja de akkor már cégautó adó fizetési kötelezettség lép be.
Köszönöm, tehát akkor ebből nem lesz költség.
Mónika,de azért én elolvasnám a szja tv 11.mell.azt taglal mindent erről a témáról.

Mónika  ezt is segít talán valamit kiokoskodni.

NAV információs 8.füzet csatolom.
12 A Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 294. § (1) bekezdés b) pontja szerint hozzátartozónak kell tekinteni a házastársat, az egyeneságbeli rokont, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermeket, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülőt és a testvért, az élettársat, az egyeneságbeli rokon házastársát, a házastárs egyeneságbeli rokonát és testvérét, és a testvér házastársát.. A bejegyzett élettársi kapcsolatról, az ezzel összefüggő, valamint az élettársi viszony igazolásának megkönnyítéséhez szükséges egyes törvények módosításáról szóló 2009. évi XXIX. törvény (a továbbiakban: Béktv.) 3. § (1) bekezdése alapján az házastársakra vonatkozó rendelkezéseket a bejegyzett élettársakra is alkalmazni kell, ezért a házastárs kifejezés alatt a továbbiakban a bejegyzett élettársat is érteni kell

Szerintetek jól értelmezem, hogy közeli hozzátartozó: a hátastárs egyeneságbeli rokona? Akkor az "Anyós"= feleség egyeneságbeli rokokona ugye?
Szerintem ez 2018-as változás! 2018-tól saját tulajdonú személygépkocsinak minősül a közeli hozzátartozó tulajdonát képező szgk.
Mónika ezt találtam ,

Megkülönböztetünk egyensági és oldalági rokonokat. Egyenesági a rokonság azok között, akik közül az egyik a másiktól származik, oldalági rokonok azok, akiknek legalább egy közös felmenő rokonuk van, ők maguk azonban egyeneságon nem rokonok. A rokonságot megalapíthatja tehát a vér szerinti leszármazás biológiai ténye, ezen kívül az örökbefogadás és a hatóságilag jóváhagyott jognyilatkozat (apaság elismerése) is.

A sógorságot a magyar családi jog gyakorlata nem sorolja a rokoni kapcsolatok közé. Sógorságnak nevezzük azt a rokoni kapcsolatot, amelyben a házastárs házastársának rokonaival kerül családi kapcsolatba.

Kik a közeli hozzátartozóim? (Közeli hozzátartozók)

Közeli hozzátartozónak számít: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és neveltgyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő, valamint a testvér; hozzátartozó továbbá: az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a jegyes, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, valamint a testvér házastársa.

vagyis dédszülő nagyszülő szülő gyermek unoka

Pmarcsi