AktaForum a könyvelők szabad fóruma

Teljes verzió: Cégkapu
Jelenleg könnyített verzióban tekinted meg a fórumot. Megtekintés teljes verzióban teljes formázással és grafikai elemekkel.
Oldalak: 1 2 3 4
Sziasztok

Végigcsináltam a cégkapu regisztrációt , csak nem tudom minden lépést megcsináltam e . Honnan tudom, hogy működik ? 
Fontos , mert állítólag egyrészt kötelező a cégeknek, másrészt a beszámoló kb 2018. júniustól csak azon keresztül lesz leadható.
Ja közben megtaláltam véletlenül. KAÜ azonosítás után, tárhelybe belépve, értesítési tárhely adminisztráció és ott kiírja, ha változtatni akarnánk a beregisztrált  adatokon itt megtehetjük, és ott kiírja hogy miről van szó PErkapu adminisztráció vagy Cégkapu adminisztráció.
Üdvözlet mindenkinek !  Cégkapun szeretnék regisztrálni mint a cég könyvelője ( meghatalmazott )  . Milyen dokumentumokat kell csatolni ?   Nem érem mi a képviseletre igazoló okirat ? A szervezet hatósági nyilvántartásban…….. ?
Előre is köszönöm . Ildikó
Cégkaput csak a cég (szervezet) vezető tisztségviselője fabrikálhat a cégnek. Tehát az ügyvezetőnek - már ügyfélkapuja van, ugyebár kell ezt megtenni, ő regisztrál.

https://tarhely.gov.hu/ckp-regisztracio/...ztato.html
.

Tájékoztató az űrlapos regisztrációhoz csatolandó dokumentumokról
https://ugyintezes.magyarorszag.hu/dokum...manyok.PDF
-

Cégkapu regisztráció alkalmazás
https://ugyintezes.magyarorszag.hu/dokum...tracio.PDF
-
Cégkapu kézikönyyve
https://ugyintezes.magyarorszag.hu/dokum...erteto.PDF

A regisztráció menete praktikusan

https://szazadveg.hu/uploads/media/5a00a...leiras.pdf
.
Ennek 26. oldalán van, milyen az, ha meghaltalmazott regisztrál, de akkor nem könyvelőként, hanem teljes körül felhatalmazással (magyarán, minden  hatósági irat,  a teljes közigazgatás összes felszólítása, határozata a meghatalmazotthoz érkezik), ezt már titkárnői feladat, csak több felelősséggel. Ha valamilyen intézkedés elmarad, nem védekezhetsz, hogy nem vagy ügyvezető . Regisztrációra visszatérve : értelemszerűen csatolni kell a meghatalmazást ilyenkor.

praktikusan:
https://szazadveg.hu/uploads/media/5a00a...leiras.pdf
Köszönöm szépem .
Már rájöttem honnan lehet tudni hogy van e Cégkapuja valakinek. Ha pl a társaság törvényes képviselője belép a saját ügyfélkapuján a SZÜF portál értesítési tárhelyére ( ha ő képviseli a céget) akkor baloldalt van a név, mellette kis nyíl , rákattintva a társaság adószáma láthatóvá kell váljon a lenyíló ablakon.
De viszont regisztráltam az ügyvezető neve alatt, egy hete a cégkaput, visszajött a SZÜF értesítési tárhelyre a visszaigazolás evvel a szöveggel  :  " cégkapu-regisztráció létrehozására irányuló kezdeményezése  befogadásra került, jelenleg ügyintéző általi ellenőrzés alatt áll. "  szöveg között még   
"Cégkapucím bejelenthető-e az RNY (Rendelkezési Nyilvántartás) rendszerbe--- IGEN " 
Próbálok ott belépni bejelenteni de az RNY ben nem ismeri fel hogy jogosult lenne az ügyvezető bejelenteni a  céget . (Kiírja , hogy nem jogosult) 
Azért van ennek aktualitása , mert a beszámolót se hagyja leadni az OBR rendszer, mert kiírja hogy nem jogosult rá.
Mit tudok tenni ?
OBR beszámoló fedőlapján
34. pontban KÜNY tárhely  választása > akinek még nincs cégkapuja, ezt használhatja, 2018.05.31-ig van erre lehetőség. (KÜNY tárhely leánykori neve: ügyfélkapu). A könyvelő ügyfélkapus meghatalmazással rendelkezik, s igy az ő neve alatt beküldhető a beszámoló. De az aláírásra jogosult személy rubrikába ilyenkor is az ügyvezető neve kerül.
A könyvelő sajnos nem rendelkezik ügyfélkapus meghatalmazással. Az ügyvezető nevén küldődnek be a beszámolók bevallások.
Volt még három ilyen cég mindegyiknél simán ment ennél az egyél nem . Igaz azoknál tavaly csináltam ügyfélkaput és 2018-ban az OBR felületen simán le tudtam adni minden hókuszpókusz nélkül, ez a mostaninak az OBR en nem engedi leadni kiírja hogy a cégjegyzékben nem szerepel az ügyvezető , --pedig valójában szerepel.

Ah rájöttem a probléma okára. Felhívtam a 1818-at  (soha nem jöttem volna rá ) Ideiglenes megoldásként be lehet küldeni nem cégkapuról a beszámolót  az .  Az https://e-beszamolo.im.gov.hu/ebekuldes----oldalon a nyomtatvány 34-es pontban ki kell választani a lehetőségek közül a megfelelőt ott van hogy cégkapuról vagy ebev ből küldi e valaki .
2019.01.01-től a NAV felé a bevallásokat Cégkapun keresztül lehet már csak beadni társaságoknak. Minden ügyfelem nyitott tavaly Cégkaput, de eddig minden bevallást az ügyfélkapumon keresztül küldtem el. Most minden ügyfél Cégkapujánál ügykezelőként be kell regisztrálnom? Vagy elég, ha a saját cégem ügyfélkapuján keresztül beadom a bevallásokat? Mindenhol meg vagyok hatalmazva, és a meghatalmazáson ott van, hogy a könyvelő cégem képviselője vagyok! Eddig is a saját ügyfélkapumon keresztül adta be a  bevallásokat, lehet januártól a saját Cégkapum használata is?
Tamás,igen minden ügyfelednek kell regisztrálni téged mint ügykezelőt,a regisztráció után rögtön megjelennek az adószámaik a Te neved alatt,tudod ellenőrizni mert ha le nyitod a neved alatt a nyilat ott minden céged aki már regizet mint ügykezelőt megjelenik az adószáma.szerintem az ÁNY-ban is át kell állítani a beállításokban , hogy ügyfélkapu/cégkapu használata.Dec.31-ig jó lenne ha mindenki megértené, hogy ez a ügyfelek érdeke és nem a mi nyünyükénk.Múlt héten rongyosra beszéltem a torkom a munkahelyemen ,minden ügyféllel meg kellett harcolni, hogy ez az ő érdekük és így is adott volt még ez az év az átállásra,Nagyon elegem van már ebből a sok adminisztrációból.Jövőre már nem kell EGYKE reglap sem,kíváncsi vagyok az új ügyfeleket rögtön a cégkapus regivel ellehet e majd intézni.
Járjuk már körbe ezt a témát, itt a nyakunkon a 2019.
Ja EV-nek nem kell cégkapu.

Pmarcsi
Köszönöm a választ. Azért megpróbálkozom beadni egyik ügyfelem bevallását a cégem cégkapuján keresztül, hátha sikerül. Egyébként az ügyvédi kamara most támadja ezt a rendszert, mert az ügykezelő könyvelő látja az ügyvédi irodák beadványait, ami az ügyvédi titoktartás miatt gond!
Igen tudom, hogy így van ,de állítólag náluk lesz valami állandó képviseleti státusz,nálunk is vannak ügyvédi irodák,ha többet tudok megírom, hogy mire jutottak.

Pmarcsi
Marcsi!

Az általad könyvelt cégeknél a Cégkapun belül ügykezelőként vagy rögzítve? Mert az ügykezelőnél csak a cégképviseletre jogosultság vagy az új üzenet tiltására van lehetőség választani!
Tamás!

Nálunk a könyvelőirodában minden cég a főnökünk alá lett rendelve, ő az ügykezelő mindenhol,mi csak a ránk osztott cégek bevallásait küldjük a neve alatt és figyeljük az üziket.Nekem már nincsenek saját ügyfeleim ,talán jövőre újra vállalok sok volt az utóbbi három évben a család körüli egészség probléma sajnos....

Pmarcsi

Segítségül,itt pontosan le van írva a cégkapun hogyan kell hozzárendelni az ügykezelőket.

https://konyvelozona.hu/ugykezelo-hozzaa...-segedlet/

Pmarcsi

Segítségül,itt pontosan le van írva a cégkapun hogyan kell hozzárendelni az ügykezelőket.

https://konyvelozona.hu/ugykezelo-hozzaa...-segedlet/

Pmarcsi
Marcsi!
Minden ügyfelemnél ügykezelő vagyok, ill. leszek. Folyamatban van. De így több információt látok majd, mint amit kéne. Tegnapi előadáson elhangzott, hogy a Közüzemi Szolgáltatók, telefonos cégek, Önkormányzatok is itt üzennek a cégnek. Több ügyfelem az ügyfélkapuján sem használja. Most én szóljak neki, ha üzenetet kapott, mivel ügykezelőként mindent látok?  Arról volt szó, hogy korlátozott hozzáférés lesz a könyvelőknek. Csak a NAV és az iparűzési adóval kapcsolatos üzenetek akarom látni, a többihez semmi közöm. Könyvelő vagyok nem kézbesítő! Egyébként az ügykezelő létrehozásánál mit pipáltatok ki? Cégképviseletre jogosultságot azt gondolom igen, de az új üzenetküldés tiltását is?
Tamás!

Mi csak a a nem vagyok robot pipát tettük be,lehet , hogy nem lesz elég,de azért döntöttünk így hogy ne lássuk a hivatalos leveleket,viszont most ezt találtam.

https://www.minositettkonyvelok.hu/konyv...hasznalat/

Gondolkodjunk már együtt mi lenne a célszerű nekünk,hogy tudjuk magunkat levédeni,ez a link bővebb mint az előző.

De hol vannak a többiek ,számítok a segítségükre és az együtt gondolkodásra.

Pmarcsi
Köszönöm Marcsi! Hétvégén megpróbálom a saját könyvelői cégem adószámával beadni a bevallásokat. Az EGYKÉ-n rajta van a könyvelői cégem adószáma, így talán ügykezelői regisztráció nélkül is megy a bevallás beadása.  A cikk szerint így is lehet! Meglátjuk! Ha megy, akkor egyszerre több cég bevallását be tudom adni.
Jelezd ha sikerült!

Pmarcsi
Marcsi!

Kipróbáltam és sikerült. 
1. Saját könyvelői cégem adószámával adtam be olyan cégek bevallásait is, ahol a cégkapunál nem voltam ügykezelő. Simán elfogadta!
2. Egyéni vállalkozó ÁFA bevallását is beadtam, szintén elfogadta. Persze a beadó (a cégem) cég, nem egyéni vállalkozó.
3. Hátrány, két helyre érkezett elfogadó nyugta, a saját magánszemélyes tárhelyemre, meg a könyvelői cégem tárhelyére. Szóval kétszer van meg, olvasás nélkül meg nem lehet törölni! Ezzel együtt tudok élni!

Összefoglalva, nem kell az ügyfelek cégkapujánál bejelentkeznünk ügykezelőnek. Annyit hozzátennék, hogy a saját cégemnél én vagyok az adminisztrátor, egyedül vagyok regisztrálva, nincs ügykezelő! Minden EGYKÉ-n a cégemen kívül én vagyok meghatalmazottként feltüntetve! Több előadást végighallgattam, de nem mondták el, hogy a meghatalmazás erre is jó. Nem kell, hogy ügykezelők legyünk. Pedig nagyon figyeltem!
Sziasztok!
Amikor a könyvelő egyéni vállalkozó (én az vagyok), akkor ugye a könyvelőirodának nincs cégkapuja.
Ebben az esetben a könyvelt társas vállalkozások be kell, hogy tegisztráljanak a cégkapujukon ügykezelőnek? Erről tudtok valamit?
Köszönöm, ha ír valaki.
Szia Tamás!

Nagyon örülök, hogy ez sikerült,de attól tartok ,hogy 2019.januártól nem biztos , hogy a továbbiakban is működni fog a beküldési rendszer.
Én most megyek(14-15)továbbképzésre majd megkérdezem Varga Hajnalkától,hogy ők erről milyen tájékoztatást kaptak,nagyon szeretem az előadásait mindenről lehet vele beszélni megválaszol minden feltett problémát.

Pmarcsi
Kedves Tamás!

Nagyon jó híreket osztottál meg. Köszönjük szépen.
Akkor, t.képpen elegendő az Egyke meghatalmazások amiken mint magánszemélyek szereplünk, hozzárendelve a könyvelő irodánk/vállalkozásunk adószáma (15-s kód) és akkor nem
kell Ügykezelőnek felvenni minket. Ányk-ból is lehet egyszerre több bevallást beadni, arra kell csak figyelni, hogy a bevallás benyújtásakor jó adószámot adjunk meg ( gondolom van akinek cégként is van könyvelő irodája, de lehet, hogy
mellette ev-ként is végzi......) Azt nem tudjátok, hogy a héten befrissített Egykéket ( régi T180-sokat) mikor dolgozzák fel? Van akinél megjelent már az iroda adószáma, viszont van akié még nem a Képviselet- Akutális jogosultságok menü lekérdezésénél. Ugyanitt Képviselet- Meghatalmazások- Megtekintésnél mindenkinél ott van.
Szia Novill!

Annak idején mindenki (amikor kezdődött az elektronikus bevallási mizéria)mindenki a saját nevében nyitott üf kaput.
Majd a cégeinket a saját üf kapunk megadásának az idejével regiztük,volt aki azt írta ,hogy szervezet(bt,kft) vagy ev végzi a megbízást,itt kérték a vállalkozás adószámát és egyebeket. szerintem nincs különbség,hogy ev vagy vagy egyéb vállalkozási formában van könyvelőirodád,de azért várjuk meg a többieket.Szerintem az ügyfeleidet nem mentesíti semmi a cégkapu nyitásától.Várjuk meg a többieket is ,hogy kinek mi a véleménye.

Pmarcsi
Marcsi!

Minden céges ügyfelem nyitott tavaly cégkaput. Szerintem az nem mindegy, ki ad be cégkapun. Egyéni vállalkozó könyvelő szerintem ügyfélkapun továbbra is beküldheti céges ügyfelei bevallásait a saját nevében. Mondjuk ezt is tesztelni kéme! 

Könyvelés72!

Azt tudom ajánlani, próbáld ki, ahogy én. EV-vel, céggel, ahol nem vagy ügykezelő. Most én mindenkinek a saját cégkapumon adom be a novemberi bér bevallásokat. Ha bármi gond van, akkor időben kiderül! Ahol ügykezelő vagyok, ott a törléssel várok pár hónapot.
Köszi, Marcsi!
Barátaim!

Rakjuk már egy csokorba kinek milyen kérdései lennének a cégkapuval kapcsolatban ,megkérdezem a továbbképzésen és megírom és jól kitárgyaljuk,sőt ha más kérdés is felmerül azt is szívesen megkérdezem.

Pmarcsi
Oldalak: 1 2 3 4