AktaForum a könyvelők szabad fóruma

Teljes verzió: külföldi napidíj
Jelenleg könnyített verzióban tekinted meg a fórumot. Megtekintés teljes verzióban teljes formázással és grafikai elemekkel.
Oldalak: 1 2 3 4 5
Sziasztok! Egy másik témában is segítséget kérek!
Egyéni váll. alkalmazottai külfödre mennek dolg. Szerintetek hogyan érdemes kalkulálni. (gondolok itt a napidíj és az esetleg itthon adott bér arányaira)Napidíj mellett, kb. 40 EURO, itthon kötelező e nekik valamit "adni" számfejteni?? MIn bér, vagy a min.járulékalap is vonatkozik rájuk??
A napidíj adómentes rész feletti összeget hogyan kell számfejteni???
Előre is köszönöm!
Üdv. Andicsek
Szia Andikcsek! Az én gyakorlatomban a munkavállalók külszolgálat (külföldön végzett munka esetén) ideje alatt továbbra is kapják az itthoni alapbérüket (mert ha csökkentenék akkor munkaszerződést is kell módosítani), valamint a külszolgálatért egy külön megállapodott összeget. A külszolgálatért kapott összeg elszámolásánál figyelembe kell venned a jogszabályokban meghatározott mértéket, amely feletti rész után kell számolni 29% TBJ, 4+3% EBJ 8,5% NYJ és SZJA kell számolni. Nem kell MVJ és MAJ számolni és nem alapja a szakképzési hozzájárulásnak.
(jogszabályok: 168/1995, 104/2003 Korm.rend. és az Szja tv 27§ c.,)
Balu
Balu Írta:Szia Andikcsek! Az én gyakorlatomban a munkavállalók külszolgálat (külföldön végzett munka esetén) ideje alatt továbbra is kapják az itthoni alapbérüket (mert ha csökkentenék akkor munkaszerződést is kell módosítani), valamint a külszolgálatért egy külön megállapodott összeget. A külszolgálatért kapott összeg elszámolásánál figyelembe kell venned a jogszabályokban meghatározott mértéket, amely feletti rész után kell számolni 29% TBJ, 4+3% EBJ 8,5% NYJ és SZJA kell számolni. Nem kell MVJ és MAJ számolni és nem alapja a szakképzési hozzájárulásnak.
(jogszabályok: 168/1995, 104/2003 Korm.rend. és az Szja tv 27§ c.,)
Balu

Szia Balu!
Nagyon köszönöm a gyors segítséget.
Én is hasonlóan gondoltam a dolgot, bár azt nem tudtam, hogy MAJ és MVJ t nem kell...
Képzeld, kérdeztem az Apeh -ot és ott azt mo. a hölgy, hogy nem kell semmit fiz. csak ehot meg szjat. Nem igazán értettem, és nem is tűnt elég magabiztosnak a hölgy.
Mégegyszer köszi!
Üdv. Andicsek
Szia! Az APEH-os hölgy valószínűleg a külföldi kiküldetés során elszámolt napídijra gondolt, mert annak a jogszabályban meghatározott mértéke felett tényleg csak %-os EHO-t és SzJA kell számolni. De viszont nálad nem külföldi kiküldetés van hanem külszolgálat (külfödön történő munkavégzés) ezért kell úgy elszámolni ahogy leírtam.

Balu
Balu Írta:Szia! Az APEH-os hölgy valószínűleg a külföldi kiküldetés során elszámolt napídijra gondolt, mert annak a jogszabályban meghatározott mértéke felett tényleg csak %-os EHO-t és SzJA kell számolni. De viszont nálad nem külföldi kiküldetés van hanem külszolgálat (külfödön történő munkavégzés) ezért kell úgy elszámolni ahogy leírtam.

Balu

Jaaaaj!
Totál káosz van már megint a fejemben.
Tehát mégegyszer konkrtétan:
Egyéni vállalkozó + 4 alkalmazott építőipari tevékenységgel ( kőműves, festő, gázvez.szerelő stb.) egy franciaországi céggel szerződik, kisebb munkák elvégzésére. részfeladatok egy nagy építkezésen és hasonlók.
Az egész nem tart tovább pár hétnél, de 3 hónapnál semmiképp!
Kiutaznak a vállalkozó és az alkamazottak is.
Ekkor ez most minek számít? Külszolgálat? Itthon a minimálbér vagy minimáljárulék alapot "illik" megadni + napidíj adómentes rész + a felett kb.összesen 270 Bruttót szeretne adni a váll.
És ha kapja a napidíjat azon kívül szállásdíj,kaja stb elszámolható e???
Egyéni vállalkozónál ez hogyan működik saját magára nézve a dolgot????
És már egyszer azt hittem értem.... Sad( Cry
Andicsek
Szia Andicsek !
Szerintem Mo-on kell adnod a bérét a szerződés szerint, és itthon lesznek biztosítottak, ahogy már mondtam,valamint a kiküldeésért kapott ktg térítés (Szja tv.fogalmak 16.-ért. változott) az aómentes rész után csak szja-ni kell most a %-os eho-ban nem vagyok biztos, hiszen az én logokám szerint a munkájára tekintettel kapja ,meg kell nézni a tb és eho tv mit ír.Az biztos én a fölöttes rész után nem fizetnék 29,5 és 15 %-ot, sem maj-t, sem mvj-t.

Üdv Erika
Szia Andicsek!
Ha valaki külföldön munkát végez pl. az általad írt cég esetében a cég tulajdonosa és az alkalmazottai akkor beszélünk külszolgálatról, mint munkáltatói juttatásról. Viszont ha a cégtől valaki külföldre megy szakmai tárgyalásra, kiállitásra stb. akkor külföldi kiküldetésről van szó.
Külszolgálattal kapcsolatos jogszabályokról, adókról, járulékokról már az előbb írtam. A külföldi kiküldetés jogszabályai 168/1995 Korm.rend. és az SzJA tv 28§ (2)-(4) bekezdése. Az ezzel kapcsolatos járulékról és SzJA-ról is írtam(ezt mondta az APEH-os hölgy is). Az SzJA tv 3§ (12) és (13) bekezdésében találod a fogalom meghatározást is. Egyiknél sincs MA és MV járulék. A külszolgálatért adott összeg egyéb jövedelemnek, a külföldi kiküldetésért adott összeg pedig nem önálló tevékenységből származó jövedelemnek számít.
Szerintem az általad írt cégnél:
Külszolgálatnál kapják itthon a munkaszerződésben levő alapbért és a felette levő részt pedig mint külszolgálatért kapott összeg legyen. A külszolgálat alatt felmerülő szállás és közlekedés költsége számla ellenében természetesen a cég elszámolhatja. Az étkezési költséget a munkavállalónak kell állnia a külszolgálatért kapott összegből, abban az esetben ha a munkáltató úgy dönt, hogy számla ellenében ezt is kifizeti az adóköteles természetbeni juttatásnak minősül a vállalkozónak.
Remélem sikerült egy kicsit a káoszt eloszlatnom.
Balu
Balu!

A nemzetközi árufuvarozóknál külszolgálat van, vagy kiküldetés? Nem folyamatosan dolgoznak külföldön, van Mo-on belüli fuvar is. Ezt én sem igazán tudtam eldönteni,hogy minek minősül. Ők kapják a meghatározott bérüket és a napi 25 eurónak megfelelő napidíjat. Ebből áll a bérük.
Nézzük meg, mit értünk kiküldetés illetve külszolgálat fogalma alatt!
Adózási szempontból az olyan külföldi tartózkodás számít külföldi kiküldetésnek, amikor a magánszemély a Magyar Köztársaság területén kívül tartózkodva szerzi a jövedelmét vagy végzi a kifizető (a kiküldője) tevékenységével összefüggő feladatát, és ennek érdekében utazik külföldre. A külföldi kiküldetésbe beletartozik a külföldre történő utazás is. A munkáltató által elrendelt külföldön történő munkavégzést külszolgálatnak nevezzük.Jó tudni!
A kiküldetés és a külszolgálat között az az alapvető különbség, hogy külszolgálatra csak munkáltató rendelheti ki a magánszemélyt.
Szia Erika!
A nemzetközi árufuvarozóknál kiküldetés van.
Köszönöm, eddig én is így számfejtettem, de fogalmam sem volt, hogy jól csináltam-e.
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, hogy gépkocsivezetőknek mennyi napidíjat lehet elszámolni jogszabály szerint?
Teljesen tanácstalan vagyok, mert külfödre még nem fuvaroztunk.Egy-egy út kb.3-4 nap. Ha napi 25 EUR napidíjat számolok el ez teljesen adómentes, vagy kell utánna fizetni adót és járulékot? Hogyan kell adminisztrálni- bérjegyzéken, vagy kiküldetési rendelvényt kell kiállítani?Köszönöm előre is a segítséget
A gépkocsivezetőnél a 25 Eur teljesen adómentes, de nem fizethesz ki neki étkezés, ill. szállodaszámlát.
Javaslom bérjegyzéken, adómentes költségtérítést, mert ezt majd az 53-ason is vallania kell Bevétel=Költség
Sziasztok!

Külföldi kiküldetés esetén a napidíjat az előző hó 15-én érv. MNB árf. számoljuk. Ha 15-e munkaszüneti nap, mint pl: márc. 15, akkor melyik árfolyamon kell számolni az előtte vagy utána következő napin?

Ti hogy csináljátok?

Köszi

Adri
Az előtte lévővel.
Köszönöm Kati!

Üdv.

A.
Sziasztok! Építőipair Bt. Hollandiában dolgozik. Magyar cég munkavállalói. A Bt kötött szerződést hollandiai céggel. Egyfolytában úgy kb. 3 hetet vannak kinn, aztán itthon egy hetet. Először is ez külszolgálat vagy kiküldetés? Kötelező-e adni a napidíjat, illetve van-e valamennyi alsó határa amit mindenképpen adni kell? 30%-a adómentes a többi után adózni és járulékot fizetni? (szja, 29%, 3%, 15,5%).
Ha fizetünk napidíjat akkor élelmezési költséget nem lehet elszámolni? Vagy mi van akkor ha azt mondom, hogy nem adok napidíjat, de kifizetem számlák alapján a vásárolt élelmet? Az természetbeni juttatásnak minősül? Valahol azt olvastam, hogy igen.
Szállásköltséget ki lehet fizetni? Már úgy értem, hogy nem kell utána semmit sem fizetni.

Ha valaki válaszol, és segít eligazodni köszönöm: Jolcsi
Szia! Ezt nézted?

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.magyarorszag.hu/allampolgar/ugyek/munka/munveg20050805/kikuld20060627.html/ugyleirasjogi">http://www.magyarorszag.hu/allampolgar/ ... leirasjogi</a><!-- m -->
Klári! Néztem. De még mindig nem egyértelmű számomra, hogy csak adható a napidíj vagy megilleti a dolgozót. Illetve, hogy ez külszolgálat-e. Én úgy gondolom igen, de egy kis megerősítés kellene, vagy kijavítás, ha nem jól gondolom.

Üdv: Jolcsi
Hajnalné Írta:Klári! Néztem. De még mindig nem egyértelmű számomra, hogy csak adható a napidíj vagy megilleti a dolgozót. Illetve, hogy ez külszolgálat-e. Én úgy gondolom igen, de egy kis megerősítés kellene, vagy kijavítás, ha nem jól gondolom.

Üdv: Jolcsi
Jolcsi!
Külszolgálat:a munkáltató által elrendelt,külföldön történő munkavégzés.
Szerintem jól gondolod,hogy az.A kiküldetés kifizető tevékenységével összefüggő feladat elvégzése.SZJA törvény,III. fejezet 3§. 12.13.
Éva! Köszi. És a napidíj kötelező juttatás?

Jolcsi
Hajnalné Írta:Éva! Köszi. És a napidíj kötelező juttatás?

Jolcsi
Jolcsikám,ezt nem tudom,nálunk adtak,de hogy kötelező-e? Valami csak kell nekik kint is :wink: Biztos tudja valaki .
Jolcsi!

168/1995.(XII.27.) kormányrendelet vonatkozik a külföldi kiküldetésre, mely végig arról beszél, hogy ADHATÓ, azaz nem kötelező, a cég szabályzatán múlik, hogy ad-e napidíjat, vagy nem.
Üdv. Mindenkinek!

Régi válasz ugyan, de talán segit.

nagyeva

60. Számviteli Levelek / 2003. május 15.
1246. Hivatalos külföldi utazás költségeinek elszámolásaKérdés: Ügyvezető igazgató külföldön partnercéghez megy. Nem vesz fel kiküldetési előleget, hanem az ott-tartózkodás alatt keletkezett számlákat hozza haza. Ilyen a tankolás, esetleges autójavítás, illetve üzleti vendéglátásról szóló számlák. Hogyan lehet ezeket a számlákat elszámolni? Külföldön tankolásról nem adnak nevére szóló számlát. El lehet-e ezt a valutapénztár terhére számolni? Lehet-e költségként érvényesíteni? A külföldi tartózkodás alatt az étkezési számlák elszámolhatók-e? Természetbeni juttatásnak minősülnek-e?
§
Jogszabályi hivatkozások
Ha az ügyvezető igazgató külföldi partneréhez megy, valószínűsíthető, hogy a vállalkozás érdekében utazik. Ilyen esetben a felmerült költségek elszámolásához mindenképpen szükséges egy belső bizonylat is. Ez a belső bizonylat a kiküldetési rendelvény, amelynek tartalmaznia kell legalább az utazó személy(ek) nevét, útlevélszámát, az utazás célját, időtartamát, program szerinti helyszíneit, az igénybe vehető közlekedési eszköz(öke)t, a kiutazónak elszámolásra kiadott valutát, más módon rendelkezésére bocsátott külföldi pénzeszközt. (Nem ellentétes ezzel az sem, ha előre lehetőséget kap a kiutazó arra, hogy például a kint tartózkodás alatt a saját bankkártyájával fizessen, meghatározva az elszámolás időpontját és módszerét is.)

A hivatalos külföldi utazásról hazatérve, a vállalkozás belső szabályzatában előírt módon igazolni kell a kiküldetési rendelvényen az utazás megtörténtét, a felmerült költségek indokoltságát, a kiküldetési rendelvényhez csatolt, a társaság nevére szóló számlák kifizethetőségét. Amennyiben nincs a társaság (esetleg a külföldre kiküldött) nevére szóló, az Szt. követelményeinek megfelelő számla, mert a külföldi gyakorlatban nem adnak, vagy csak olyan bizonylatot adnak, amelyen a társaság (a kiküldött) neve nem szerepel, azt a kiküldetési rendelvény mellékleteként el kell fogadni, ha azok felmerülése, az érintettek általi jogos igénybevétele egyébként hitelt érdemlően igazolható. Például a külföldi utazás során vásárolt üzemanyag szükségessége a megtett út hosszával, a jármű üzemanyag-fogyasztási normájával igazolható, az ellenérték megfizetését igazoló blokk segítségével pedig az elszámolandó összeg is meghatározható.

A külföldi pénzértékre szóló számlák a számlával azonos módon kezelendők, a számla helyett kapott bizonylatok valutaértékei - a teljesítés igazolása után - a valutapénztárból kifizethetők. Amennyiben azokat a pénztárból forintban egyenlítik ki, akkor a valutaértékeket azon a választott hitelintézeti vételi devizaárfolyamon kell forintra átszámítani, amelyet a számlán feltüntetett fizetési napon jegyeztek.

Adózási szempontból az olyan külföldi tartózkodás számít külföldi kiküldetésnek, amelyre a magánszemély a Magyar Köztársaság területén kívül (külföldön) tartózkodva szerzi a jövedelmét, vagy végzi a kifizető (a kiküldője) tevékenységével összefüggő feladatát, és ennek érdekében utazik külföldre. A külföldi kiküldetés minősített esete a külszolgálat, amely viszont csak a munkáltató-munkavállaló kapcsolatában jelenti a külföldi kiküldetést, függetlenül annak időtartamától. A külszolgálat olyan külföldi kiküldetés, amelynek tartalma alatt a magánszemély a munkáltatója által elrendelt külföldi munkavégzést folytat.

A külföldi kiküldetés (külszolgálat) minden esetére igaz, hogy az utazásra, a szállásra - amelybe beleértendő a külföldi tartózkodás idejére bérelt lakás bérleti díja is - és egyébként a törvény által elismert költségekre kapott összeg után nem kell adót fizetni, ha arról a magánszemély bizonylattal elszámol a kifizetőnek, vagy ha ezeket a kifizető közvetlenül viseli. Ezzel összefüggésben fontos hangsúlyozni, hogy az Szja-tv. nem ismeri el költségként az utazásra, szállásra fordított kiadást, ha a vonatkozó dokumentumok, körülmények (szervezés, reklám, hirdetés, útvonal, úti cél, tartózkodási idő, a tényleges szakmai és szabadidőprogram aránya stb.) valós tartalma alapján, akár közvetve is megállapítható, hogy az utazás csak látszólagosan hivatali/üzleti.

A külföldi kiküldetésre (külszolgálatra) tekintettel "napidíj" adható, amelynek nagyságára nincs korlátozás. (Ez az összeg szolgálhat az étkezési költségek megtérítésére is.) Az ilyen címen kapott összegből a jövedelem úgy állapítható meg, hogy ezen összegből levonható annak 30 százaléka, legfeljebb azonban a külföldi kiküldetés időtartamára számítva 10 USA-dollárnak megfelelő forintösszeg. A külszolgálat címén kapott összeg bérjövedelemnek számít, ami azt jelenti, hogy a bér utáni adójóváírásnál ezt az összeget is figyelembe lehet venni. A munkáltatónak a kifizetéskor az adóelőleget a kifizetett összeg jövedelemtartalmából, a rendszeres vagy nem rendszeres bérre vonatkozó általános szabályok szerint kell megállapítania.

Ha a magánszemély külföldi kiküldetésére nem a munkaviszonyával összefüggésben kerül sor, hanem megbízási jogviszony alapján vagy tagi jogviszony alapján, a kiküldetés miatt kapott összeg alapján számított jövedelem egyéb jövedelemnek minősül. A kifizetőnek a kifizetéskor a jövedelemtartalomból a kifizetői adóelőleg-levonás szabályai szerint kell az adóelőleget megállapítania. Ilyen eset lehet például, ha a társaság tagja személyes közreműködésével összefüggésben vagy a társaság választott tisztségviselője tartózkodik külföldön, illetőleg, ha a magánszemélyt a munkáltató partner cége vagy intézménye üzleti, hivatali érdeke miatt külföldi tanulmányútra küldi.

A 168/1995. Korm. rendelet rendelkezik a külföldi kiküldetéssel kapcsolatos elszámolási szabályokról, a kiküldetés időtartamának meghatározásáról.

Ha a külföldi tartózkodásra tekintettel nem fizetnek "napidíjat", hanem az étkezési számlákat számolják el, úgy azok összege adóköteles természetbeni juttatásnak minősül.
Méva, Erzsó és Nagyeva! Köszi a válaszokat. Sokat segítettek. Még mindig nem világos, hogy adható vagy kötelező. Valahol úgy olvastam(keresem!), hogy "illeti meg" ez pedig nem egyenlő az adhatóval.
Az viszont akkor letisztult, hogy hogyha netalántán az élelmiszer számlákat akarnánk elszámolni akkor 54 % szja + 29%Tb+3%munkaad.jár.

Jolcsi
Oldalak: 1 2 3 4 5