AktaForum a könyvelők szabad fóruma

Teljes verzió: Utazási iroda, szálloda stb
Jelenleg könnyített verzióban tekinted meg a fórumot. Megtekintés teljes verzióban teljes formázással és grafikai elemekkel.
Oldalak: 1 2
Utazási iroda, szálloda könyvelésében jártasak segítségét szívesen veszem. Lesz sok-sok kérdésem Big Grin
hogy megy a számlázás az utazási irodák között?
magyar utakat számlázgatnak egymásnak
mikor áfás , mikor nem
vannak előleg számlák és végszámlák meg nagy-nagy kavarodás
keresem a következő írásokat.
ha valakinek esetleg megvan:


Pénzely Márta PM cikke az 1997/6 Számvitel és
Könyvvizsgálat folyóiratból,

2004. februári Számvitel, Adó, Könyvvizsgálat folyóiratból a 12/2004. Számviteli kérdés- Áfáról szóló
állásfoglalás,

Sövényi Gézáné, főtanácsos cikke
az id.forg. könyviteléről 1997/5. Számvitel és Könyvvizsgálatból.
Régen a nyakamba zúdítottak egy utazási irodás céget, így utólag már nem bánom, mert legalább ehhez is hozzá tudok szólni egy kicsit.
Az utazási iroda /nálunk legalábbis így volt/ 0% áfát számított fel a számláiban. Mindig volt előlegszámla, majd végszámla, a teljesítés időpontja az utazás kezdete volt. Minden egyes út bevétel és költség számlái külön-külön pozíciószámra volt könyvelve, minden egyes útnak ki kell számítani az eredményét.
Év közben áfa előlegszerűt fizet az iroda egy kalkulált eredmény utáni áfa összeget, majd évente egyszer /ha jól emlékszem olyan május környékén/ a megvalósult utak pozíciószámait lezárja és megállapítja a végleges áfát.
Dióhéjban ennyi, ha valaki jártas ebben és kiegészít, azt szívesen venném én is.
Ha csak egy szolgáltatást számláznak, akkor annak az ÁFA mértéke a besorolás szerinti, abban az esetben, ha saját szolgáltatást értékesít.
Ha közvetít, akkor a rá áthárított áfa mértéke lesz a közvetítői számlán is.
Ha csomagot értékesítenek az az árrés szerinti áfa alapján számlázódik.
Az árrés tartalmazza az áfa összegét is 16.67%.
A számla kötelező elemei: ha közvetít = "közvetített szolgáltatás"
ha csomag: " Az ÁFA tv. 66.par. (5) bek. alapján a számlában áthárított adó, felszámított adómérték és a 44 par.(2)bek. szerinti százalékérték nincs feltüntetvel."
Mivel a teljesítés ideje az utas visszaérkezésének napja és a pü.i teljesítés ezt megelőzi, így előleg számlát kell kiállítani a pü.-i teljesítésnél.
Még az idén a csomagnál választható az önálló poz.szám szerinti ÁFA , vagy az időszakonkénti ÁFA elszámolás.
2008-ban nagy változások várhatok.
Remélem tudtam segíteni
Vicus
Sziasztok!
Megbolondulok :roll: :roll:
Idegenforgalom kész káosz.
A XV fejezet azt mondja, hogy minden szolgáltatás amit az iroda saját nevében az utas javára megrendel utazásszervezés. (különösen a személyszállítás,szállás idegenvezetés ellátás) Igy ez a tevékenység a különös adózási mód alá tartozik. Még akkor is,ha csak egy komponensű.
2007.-ben csak akkor, ha csomagot adtunk el. Ennek feltétele, hogy legaláb két komponensű legyen.
Tehát ha utazási iroda egy másik irodától repjegyet rendel meg a saját nevében,de az utas javára, akkor az is utazászervezés és pozicionálni kell és árrésezni. Ezt így értelmezem. Sajnos vannak olyan irodák akik nem.
Szerintetek?
Vicus
Voltam egy fejtágításon, ahol ugyanígy értelmezték.
Köszi Klári!

Irodáimhoz mentesen küldik a repjegy számlákat a másik irodák, így Ők is mentesen szeretnék számlázni, amit nem lehet. Nekem nem akarják elfogadni ezt az infot, mert számukra kedvezőbb megoldás lenne a mentesség. Én ezt megértem, de hát a tv-ek ezt nem engedik. Küzdök velük és még a végén meg is inogtam. De most, hogy Te is így értelmezed, megnyugodtam és kiállok az álláspontom mellett.

Szia Vicus
A 2008-tól érvényes szabályok mellett az utastól átvett előlegekről hogyan adtok áfás számlát????

(Tv-ben semmi pozíciószám, semmi kalkuált árrés nem szerepel, akkor hogyan)
Az utazásszervező által jóváírt kézhez vett előleget úgy kell tekinteni, mint ami rendre az általa számított árrésnek megfelelő részt is arányosan tartalmazza.
Aztán lehet agyba főbe módosítani a teljesítés után
polika Írta:Az utazásszervező által jóváírt kézhez vett előleget úgy kell tekinteni, mint ami rendre az általa számított árrésnek megfelelő részt is arányosan tartalmazza.
Aztán lehet agyba főbe módosítani a teljesítés után

ok, de mi az árrésnek megfelelő rész pl. most, amikor az árrés majd egy jövőbeni időpontban kerül meghatározásra.
Amikor az iroda átveszi az előleget, már a beszerzendő utakról kapott egy visszaigazolást. Arról már informálódik, hogy kb. mennyi lesz a közvetítendő út ktg.-e. Ennek megfelelően kalkulál egy árrést, amit arányosan megoszt az előlegnél. Ha a végösszeget megtudja újra számol és a végszámlát ennek megfelelően állítja ki. Hiszen a végszámla a visszaérkezés napjával kell elkészüljön.
Vicus
Egyetértek Vicussal
A korábbi években is kellett kalkulációt készíteni az egyes utakra. Ez mi továbbra is folytatjuk, ez képezi az előleg árrés alapját.
Az utazás előtt, mikor már nincs lemondási lehetőség, megvan a tényleges létszám, szállodákat általában előre kell fizetni, már tudunk végszámlát készíteni.
Nálunk mondjuk saját busszal mennek az utak, azt viszont nem tettük be az árrés áfába, mert véleményünk szerint az saját teljesítmény.
Sziasztok! :roll:
A véleményetekre lennék kiváncsi.
Van egy vadászatszervezéssel foglalkozó cégem, aki tevékenységét utazási irodaként végzi /a tv.ezt írja elő :evil: /. Az elejtett állatoknak ill. trófeáiknak fix összegű díja van. Amikor a vadásztársaság elküldi a számláját a vadászatról ugyanezen az áron számlázza ki a vadászatot, mint amennyiért mi közvetítjük a vadász felé, csak cégünk kap x% jutalékot. Szerintetek a jutalék összege árrésnek minősül-e.
Akárhány előadáson voltam, mindenhol ellentétes vélemények hangzottak el.
Köszi Idea
Nekem jan. 20 óta van benn ilyen kérdésem az APEH-nál. Még nem találták ki rá a választ.
Addig is úgy kezeljük, mintha árréses lenne a dolog. Hiszen a közvetítés így, vagy úgy 20 % áfás. Szerencsére a vendégek szinte kizárólag külföldiek, magánszemélyek, (nem akarják vállalkozási költségként elszámolni)és nem kell nekik az áfát tartalmazó számla. A trófeát külön kezeljük, csak a többi rész, szállás, terepjáró, kísérő kerülnek az árrésbe.
Legnagyobb gondunk az, hogy a vendégek gondolnak egyet, utalnak különöző összegeket és majd egyszer megmondják, hogy mikor, hova, mennyi időre mennének vadászni. És majd még az is a végén derül ki, hogy mennyi lesz belőle a trófea értéke. Na erre az előlegre hasaljuk be az árrés áfát!!! Többek között ezt is megkérdeztem.
Hát Polika rátapintottál a lényegre. Pontosan így történik minden. Be kellene vallanom a negyedéves áfát, de nem tudom mi alapján. Lehet, hogy hasalok valamit, aztán utólag helyesbítek. Sajnos a vadászatszervező cég által használt program még nem igazán alkalmas az árrés kezelésére, így az árrés áfa sem teljesen tiszta. A 15 napról már nem is írtam, mert hát ezt betartani lehetetlen. A trófeabírálót nem köti a 15 napos határidő, csak minket. Ha kapsz valamilyen érdemleges választ, kérlek, hogy oszd meg szegény halandó könyvelő társaiddal. Köszi
Szia Marcsi!

Telefonoztam a Tájékoztatási Osztályra.
Azt mondták nem egyszerű a kérdés, ők is állásfoglalást kértek a PM-től.
Bizom benne ezek után ők is tovább telefonálnak.
Kedves fórumozók!

Eddig csak mint látogató nézelődtem és kaptam sok kérdésemre választ, most kérdeznék is valamit. 2008-tól könyvelek egy kis utazási irodát. Nem bonyolult, de az áfa megállapításakor mindig elbizonytalanodok. A bruttó bevételből kivonom a bruttó költségeket, ez a bruttó árrés. Ebből számolom ki az alapot és az áfát. Az áfából kivonom az előlegek áfáját és a fizetendő különbözetet még lekönyvelem. Bizonylatok a számla és az utazás zárásakor az elkészített elszámolás.
Jó ez így? Van egy táblázatom, ha valaki szánna rám egy kis időt, nagyon hálás lennék érte.
A kérdésem nem utazásszervezésre, hanem rendezvényszervezésre vonatkozik. Szakmai tanácskozás.
A számla rendezvényszervezésről szól, X Ft. A teljesre rászámolom az áfát. Ugye az étkezést külön nevesíteni, illetve számosítani kell rajta, hogy a természetbenit a vevő számolja rá?
eniko2005 Írta:A kérdésem nem utazásszervezésre, hanem rendezvényszervezésre vonatkozik. Szakmai tanácskozás.
A számla rendezvényszervezésről szól, X Ft. A teljesre rászámolom az áfát. Ugye az étkezést külön nevesíteni, illetve számosítani kell rajta, hogy a természetbenit a vevő számolja rá?

Hm?
eniko2005 Írta:A kérdésem nem utazásszervezésre, hanem rendezvényszervezésre vonatkozik. Szakmai tanácskozás.
A számla rendezvényszervezésről szól, X Ft. A teljesre rászámolom az áfát. Ugye az étkezést külön nevesíteni, illetve számosítani kell rajta, hogy a természetbenit a vevő számolja rá?
Igen, ahogy írod. rendezvényszervezés is egy tevékenység, meg az étkezési szolgáltatás is. KÜlön tételben szükséges szerintem számlázni. Már csak azért is, mert így kiderül, hogy az igénybevett étkeztetési szolgáltatást továbbszámláztad, s így visszaigényelheted te ennek az áfáját. Ha az étkezés nincs továbbszámlázva, áfavisszaigénylés nuku.
Polika, ezer köszönet, mert ez is szempont lehet.
Sziasztok!
Elolvastátok a 2009. február 1-től életbelépő új áfa tv-t az utazásszervezésről? Érdemes átnézni a 205-212 §-ig.
Marcsi
Az utazási irodák szinte egymásnak estek, mert mindenki másképp értelmezi a számlázást, áfát.
Nem tudom, hányan vagyunk, akik utazási irodát könyvelünk, de szerintem nagy segítségére lehetünk egymásnak ezen a fórumon.
Nálunk a sima szállás értékesítése okozott gondot.
Csákiné Fodor Anna főtanácsos (pénzügyminisztérium) előadásán hangzott el, hogy külföldi szállás értékesítése üzleti partner részére az általános szabályok szerint adózik. Tehát a teljesítés helye külföld, így "ÁFA körön kívül" szolgáltatás.
Utasnak értékesítés pedig árréses értékesítés.
Ezt sajnos néhány iroda nem így értelmezi és nem fogadja be a számlánkat.
Nekem most ez okoz problémát.
Mi erről a véleményetek?
Három helyről kértem állásfoglalást. Ha megjönnek közzéteszem.
Vicus
Oldalak: 1 2