AktaForum a könyvelők szabad fóruma

Teljes verzió: Helyesbítő számla az ÁFA bevallásban
Jelenleg könnyített verzióban tekinted meg a fórumot. Megtekintés teljes verzióban teljes formázással és grafikai elemekkel.
Sziasztok !
Segítenétek az ÁFA tv. 153/C § (1) értelmezésében?
Az eset: havi ÁFA bevalló EV. 2018.12.hóban és 2019.01. hóban előleget fizet tárgyi eszköz beszerzésére.  Ezek után írásban nyilatkozik a szállítónak, hogy a megrendelt gép finanszírozásához egy lízing konstrukciót kíván igénybe venni, ezért kéri hogy az átutalt előlegeket a "lízingszerződés vételárába" saját erő címen beszámítani szíveskedjenek. Az előlegekről sztornó számlát állít ki a szállító. A 2019.01.havi előleg tekintetében  hónapon belül kiállítja az érvénytelenítő számlát,  míg a 2018.decemberi előleg sztornó számlájának  kiállítására 2019.02.01-i dátummal kerül sor.
Januárban lezajlik az ügylet, a zárt végű pénzügyi lízingről a számla 2019.01.31-én elkészül. 


Melyik havi ÁFA bevallás 31. sorába kell beállítani a 2019.02.01-i helyesbítő számla miatti fizetendő adót (január vagy február) ?  Ugyan a számla dátuma nem januári, de az egész ügylet januárban zajlott le, s a januári ÁFA bevallás készítése idején már rendelkezésre áll, logikailag is ide tartozna.
Másrészt viszont a 1965M-02-K kitöltésénél kilógna a számla februári dátuma (bár feltüntetése opcionális, de ajánlott).

Ami zavar, hogy a 2018. decemberi előleg számla áfa tartalmát levontuk, s most ha lekönyvelem a Lízing számlát, akkor  ez a tétel halmozottan jelentkezik, s majd csak a februári bevallással áll helyre. Vagy feleslegesen izgulok?
Köszönöm ha időt szántok a válaszra.
Szia Csillag!
Ha jól értem januárban az ügylet lezajlott. Én betenném a 02.01-i szlát januárba, abból alogikából indula, hogy az ügylet teljes elszámolása januái, csak ez az egyéként kötelezttséget növelő tétel februári. Mivel kötelezedttséget előb írsz elő adóhiányod biztos nem keletkezik.
Köszönöm szépen Klárika. Egy másik fórumon is kaptam megerősítést:
"A foglaló / előleg beszámítás (ez a sztornó szla. amikor kvázi a folyószámlán egy túlfizetés lesz amit a beszámítással át kell vezetni) teljesítésének és a lízing számlának egybe kell esnie."
Viszont előtte egy szak folyóirattól meg ellentéteset, azt, hogy februárban kell majd beállítani.
Úgy döntöttem a januári bevallásban rendezem az egészet, amiatt is amit írtál.

Még annyit kérdeznék, hogy mivel a 2018.12. havi áfa bevallás 77. sorába az akkori előleg miatt beírtam a Tárgyi eszköz beszerzést, azt most helyesbítenem kell? Mert magát a bevallást nem kell önellenőrízni, mivel a 153/C § (1) szerint kell eljárni, de ez a "tájékoztató adat" gondolom ki kell hogy kerüljön a rendszerből. Köszönöm szépen, szép napot kívánok. Smile
Szia Csillag!
Helyesbitsd, bár nem "lőnek vele nyulat".
Hello!
Akkor kell mikor személyes rendelkezésére áll vagyis mikor nálad van a kiállitás dátuma másodlagos.
De jó hogy itt vagytok ! Akkor még egy -bugyuta- kérdé: Lekönyvelem a helyesbítő szállítói számlát, ami bekerül a levonható ÁFA analitikába, ott egy mínuszos sor lesz. Ezt a sort a bevallás 31. sorába fizetendő áfát növelő tételként állítom be (természetesen előjel nélkül) , míg a levonható áfa összesítésénél nem veszem ezt a tételt figyelembe. Ezzel kvázi visszarendezem az eredeti előleg számla alapján levont áfát eleget téve a 153/C (1) előírásainak. A lízing számla alapján levonható áfa - a 31. sor alapján fizetendő áfa= visszaigényelhető áfa . Így a decemberi bevallásban levont áfa és a januári bevallásban levont (visszaigénylendő) ÁFA = a teljes lízingügylet áfája.
Biztosan túl körülményes vagyok, de kissé megkavart , hogy lesz a szállítói áfából fizetendő áfa. Remélem így, ahogy leírtam.
Nem vagy körülményes jó ez! Smile