AktaForum a könyvelők szabad fóruma

Teljes verzió: sztornó számla előjele
Jelenleg könnyített verzióban tekinted meg a fórumot. Megtekintés teljes verzióban teljes formázással és grafikai elemekkel.
Kedves Kollégák !
Lehet hogy a hiba az én készülékemben van, de olyannal szembesültem, amivel hosszú pályám során soha.  Havi áfa bevalló mg-i EV februárban és márciusban egy nagy értékű mg-i gépre előleget fizet a szállítónak. Márciusban a gépbeszerzés átmegy zárt végű pü-i lízingbe, így a szállító sztornózza az előleg számlákat, és átutalja a pénzt a lízingbe adónak. Ez eddig rendben. Azonban  a szállító cég az előlegekről a sztornó számlát nem negatív előjellel állítja ki !
A számlák  adattartalma ugyanaz mint az előleg számláké ,- ill. a febr-i előlegszámlától a teljesítési dátum eltér, mert a sztornó számlák telj.dátuma megegyezik azzal amikor a pénzt a szállító továbbutalta és a lízingbe adó kiállította a lízingről a számlát. Mindössze annyi eltérés van hogy a számlán fel van tüntetve :  Előleg számla sztornója és Eredeti számlaszám .


Szerintetek jó ez így?  Fogalmam sincs hogy lehet ezt könyvelni, bevallani. Elvileg a februári számla sztornója az ÁFA bevallás 31.sorába menne, a márciusi pedig 0 egyenleget eredményezne  (előleg, és annak sztornója) mivel ott nem utólag, az adómegállapítási időszak után csökken a felszámított adó?

S ha előjel nélküli a számla, akkor hogy lehet helyesen kitölteni a 1965M-02-K Módosító lapot?

Ismét számítok a segítségetekre, melyet előre is hálásan köszönök.
Hello!
Volt egy eszköz beszerzés kapott előleget kiállitotta a számlát most ez az ügylet meghíusult egy negatív előjeles számlával minden nullára visszaállt,aztán lett egy másik üzlet a lízing a szállitónak a lízingbe adónak kéne számlázni mivel ő veszi meg az eszközt és adja lízingbe de az ő tulajdona amig vége van a lízingnek mert nem biztos hogy a lízingbe vevő tulajdonába kerül na ez az elmélet,vagy nem tudja vagy sporolni akartak a számlázgatással a szállitónál...
Éppen ez a szokatlan -legalábbis az én gyakorlatomban- placebo, hogy a sztornó számlák  előjel nélküliek. A lízingbe adó számlájával semmi gondom. Zárt végű pénzügyi lízingről van szó, erről szól a szerződés és a számla is ennek megfelelő.

Röviden az a kérdés, hogy ha nem negatív az előleget sztornírozó számla -de az "Előleg számla sztornója" szerepel rajta, akkor ugyanúgy kell kezelni mintha negatív előjellel lenne kiállítva, azaz az előlegszámla és a sztornó számla egyenlege nulla ?
Hello!
Ha most belegondolsz az ügyletről az eredeti meg a módositó számla együtt érvényes most van az eredetin 1000Ft végösszeg a módosítón meg van újra a végösszeg 1000Ft akkor 2000Ft bevétel/költség lesz más nem lehet,aztán hogy miít írnak a kötelező elemeken kívül a számlára azt senkit nem érdekel számszakilak dupla lett és nem nulla...
"Valóban szokatlan, amikor az érvénytelenítő számlán nem negatív jellel jelennek meg az eredeti számla adatai, de ismereteim szerint ezt nem írja elő jogszabály, csak így szoktuk meg. Ugyanis maga a bizonylat elnevezéséből következik, hogy a rajta lévő adatok maradéktalanul érvénytelenítik az eredeti adatokat, azaz a kettő eredője nulla lesz."  - ezt a választ egy másik fórumon kaptam egy szakértőtől.  Hajlok erre én is, mert jobbat nem tudok. De nyomozok tovább. Smile
Hello!
Hát nem tudom, de ha megtalálod a "Szent Grált" majd oszd meg velünk is...
Nem tudom placebo hogy "Szent Grál"-e, de beszéltem a számlát kibocsátó céggel, s a könyvelés vezetőjének elmondása szerint NAV állásfoglalással rendelkeznek arra vonatkozóan hogy az előjel nélkül kibocsájtott sztornó számla megfelelő. Az oka amiért így csinálják, hogy az informatikai rendszerük  így tudja kezelni, de fejlesztés alatt áll, gondolom ez a szigorodó online számla adatszolgáltatással is összefüggésben lehet.
De beszéltem olyan szaktárssal is, akinek ügyfélköre sokszorosa az enyémnek, az ő gyakorlatában is volt már ilyen sztornó számla, s nem volt gond.

Akkor megint tapasztaltabbak lettünk. Wink