AktaForum a könyvelők szabad fóruma

Teljes verzió: Közösségen belüli szolgáltatás
Jelenleg könnyített verzióban tekinted meg a fórumot. Megtekintés teljes verzióban teljes formázással és grafikai elemekkel.
Oldalak: 1 2 3 4 5
Sziasztok!

Egyik ügyfelünk - magyar székhely van csak - Szlovákiában vámolja a távolkeletről hozott árút.
Hol van a szlovák vámügyéntéző számlájának teljesítési helye? :oops: Melyik sorba kell a bavallásba beállítani? :oops:
Klári
Sziasztok!

Csudára szeretném, ha valaki valami halvány útmutatást írna!

Klári
Szerintem EU beszerzésnek számít, EU fizetendő + EU levonható áfa sorokba tenném be. Nem tudom indokolni, halvány emlékeim vannak csak... megpróbálok utánanézni, hol hallottam/olvastam erről.
cheval Írta:Szerintem EU beszerzésnek számít, EU fizetendő + EU levonható áfa sorokba tenném be. Nem tudom indokolni, halvány emlékeim vannak csak... megpróbálok utánanézni, hol hallottam/olvastam erről.

Azok a sorok nem csak az EU-s termékbeszerzére vonatkoznak?

Ez valószínüleg külföldi szolgáltatás igénybevétele.


Mi van a számlán? Valami megjegyzés az ÁFA fizetés kötelezettjéről?


Sanyi
Szia Sanyi!

Én is Szlovákiában igénybe vett szolgáltatásnak érzem, de nem vagyok tisztába vele, hogy most a megrendelő, vagy a tényleges teljesítés országa e a teljesítés helye. :oops:

A számlán egy betű sincs az adókötelezettségről.

Klári
Szia Klári!

Ez külföldi szolgáltatás igénybevétel. Itt kell adózni utána fel-le. Külföldi szolgáltatásnál a megrendelő székhelye a teljesítési hely. ÁFA bevallás 33-as sora és ugyanakkor a 62-es sora is, ha levonható az adó.
Köszi Saci! Big Grin
A kérdést egyik tagunk küldte, csak gond van a hotáférésével ezért teszem be én! :


A problémám a következő. Ügyfeleim szolgáltatást végeznek Unión belül-kívül,
illetve szolgáltatást vesznek igénybe Unión belülről-kívülről. Elsősorban
üzletkötői jutalék, piackutatási feladatok kiszámlázása történik külföldi
vevő részére, de van amikor külföldi számláz ügyfelemnek ugyanezt. Szeretnék
valakivel beszélni akinek van ilyen mert az APEH állásfoglalásában azt
mondta, hogy minden egyes ilyen gazdasági eseményt egyedileg fogja elbírálni
s nem adott segítséget. ÁFA tvr. 15 §, nagyon bonyolult, mert több
alapszabály is van, ezért nagyon nehéz kikontírozni illetve eldönteni, hogy
Áfa bevallás melyik sorába tegyem helyesen. A nagy gond az ki fizeti az
áfát.

Köszönettel: Csilla
Én megpróbálok segíteni, ha valamilyen elérhetőséget tudtok.
Sziasztok! Közösségen belülre adott előleg áfája, milyen feltételek esetén helyezhető levonásba? Egyéni vállalkozó lengyel félnek előleget utal ( gyakorlatban leadja a megrendelő lapokat , és a várható fizetendő összegnek szinte a 100 % -át átutalja a szállítónak ) . Az áfa tv. alapján az előleg átutalásának a napján keletkezik az Áfa fizetési kötelezettség, de mikor vonhatja le az Áfát , az előlegről nem kap semmilyen számlát , kb. két-három hét múlva érkezik meg az áru és akkor kapja meg a számlákat , a számlákon nincs utalás arra,hogy előleg lett fizetve. Pl. decemberben átutalja az előleget , bevallom a fizetendő áfát ,de a számlák csak januárban érkeznek ,levonhatom decemberben az áfát a fizetendőből ? Köszi
Sziasztok kedves Fórumosok!

Fel szeretném élénkíteni ezt a témát, mert bennünket itt a Viharsarokban is elért a végzet Románia EU-s csatlakozásával. Addig amíg nem érintett a dolog nem is igazán értettem, hogy miket írtok itt. :oops:
Megszenvedtem első né-s ÁFA-bevallásomat nemzetközi fuvarozó ügyében. Hát alsó hangon is igen bonyolult az ÁFA tv. 15 és 15/A§-a. A bevallást elküldtem, de ma bejöttem, hogy - mint Cirmi írta - rendet tegyek a MÉH telepemen.

Először is: meg kellett vizsgálnom, hogy a kiállított számla helyes e vagy sem. (Talán ez a legbonyolultabb része - legalábbis nekem egyenlőre!)
Kérdésem itt, hogy jó-e a meglátásom:
1./ Ha a megrendelő (a számlán a vevő) más - nem magyar - EU tagállamban bejegyzett adóalany, akkor ez az elsődleges (nem vizsgálom, hogy a fuvar honnan hová irányult): ÁFA területi hatályán kívüli és adózik a vevő, én pedig az ÁFA bevallásnak csak a tájékoztató részében a 03 lap 91. és 92. sorában szerepeltetem a teljesített szolgáltatás értékét? Megkövetelem a számlán a megrendelő adószámát, de 0760-as nem adok, mert az csak a termékértékesítésre szolgáló jelentés.
2./ Ha a megrendelő magyar, akkor normális 20%-os értékesítés (még akkor is, ha pl. a fuvar németektől románokhoz történt).
Itt egyedül az zavar, hogy mikor lép be az indulás helye szerinti teljesítési hely????? (Talán, ha a megrendelő nem adóalany egyik tagállamban sem??? pl. legyen svájci adóalany vagy egy román magánszemély).

Azt gondoltam - én kis naív -, hogy az elektronikus bevallás javításánál nincs bonyolultabb, de sikerült "jobbat" találnom!
Segítenétek tisztán látni (cáfolni vagy megerősíteni az elgondolásomat), hogy az elkövetkezendőkben jól csináljam?

Most kezdem érteni Gyöngy kérdését is, mert a külföldi adóalanyoknál nem "divat" ez az előlegszámla.
Gyöngy! A kérdésed kiadási oldal előlegére vonatkozott, amit úgy gondolom, hogy a "le-fel" módszer miatt én csak a számla megérkezésekor tenném be a bevallásba. (Biztosan "éjfél után egy perc" a kérdésedre a válasz, de hátha lesz még ilyened többször is.)
Szia Suresz!

Nem jó az órám, vagy tényleg jól látom, hogy Te vasárnap hajnali 4-kor már dolgozol?

Egyébként a megoldásaid tökéletesek, az indulási hely szerinti teljesítést még át kell rágnom, mert ezeken mindig jól el kell gondolkodni. Ha sikerült valamire jutnom, akkor jelzem.
Köszönöm Lilla.
Örülök, hogy akkor jó az I.né-s ÁFA bevallás is. Big Grin
(Egyébként az órád jó, ilyenkor van körülöttem nyugalom, ezért az agyalósabb dolgokat csak ilyenkor tudom átgondolni.)
Segítségeteket kérném közösségen belűli fuvarozási számlával kapcsolatban. A számlára nem írták rá a vevő közösségi adószámát, amit hiába kértem, hogy pótoljon, nem tette meg. A számlára ráírta, hogy ÁFA körön kívűli.
Most küldeném az ÁFA bevallást, de nem tudom, hogy belemerjem-e tenni simán a 91-es sorba, mert ilyenkor talán rá kellene számolni, ill. befizetni a 20 % ÁFA-t.
Zsóka
Számomra teljesen új téma az egyéni vállalkozó külföldi munkavégzése, az EU-n belül sikerült munkát találnia, (francia lakásokat fest) az éves 4M alatti bevételével még most is alanyi mentes, és hozza az eurós számláját. Nincs közösségi adószáma, és idén várhatóan meghaladja a 4MFt-ot a bevétele.
Segítsetek, mi van ilyenkor az áfával, és külföldön fizetnie kellene-e más adót? Nagyon köszönöm, ha valaki ad pár okosító szót. Bocs, kicsi kérdés, kicsi pénz, de biztos, hogy az Apeh nagyot tud domborítani belőle, ha beletalál.
Sziasztok! Közösségi beszerzés : a vállalkozó befizett előleget a szállítónak ezt az összeget beállítom a bevallás 16.sorába. Adott negyedévben nem érkezik meg a számla így a 64.sorba levonható összegként nem szerepeltetem. Következő időszakban megérkezik a számla , most beírnám a 64.sorba, de figyelmeztetőt küld a nyomtatvány kitöltő, hogy nem lehet a 64.sor nagyobb mint a 16.sor adata. Ez csak figyelmeztetés és feldolgozzák így is. Vagy esetleg rosszul gondolom a dolgokat? Ebben a melegben mondjuk már nem csoda.
Szia Gyöngy!

Szerintem az előleget nem kell beírnod a 16. sorba, mert az még [b]nem termékbeszerzés:[/b] terméket még ezzel nem kapsz, csak egy pü-i dolog bonyolódott. Ha majd megjön a végszámla, én csak arra az időszakra tenném be a 16. és 64. sorba.
Ráadásul számla hiányában 0761-t sem tudnál tölteni erre a negyedévre.
Gyöngy és Suresz !

Egy picit gondoljátok át.

Közösségen belüli beszerzésre fizetett előleg
-16.sor, ha tételezem fel 20 % lesz
-uyanabban a bevallásban 52.sor. kiemelve
-64.sor, hogy le is tudjam vonni az ÁFA-t

Az összesítő jelenetésre vlóban nem kell, mert nem termék beszerzés még.
Ha majd meg jön a számla abban az időszakban lesz termékbeszerzés.

Hm? Nem így van ? :wink:

Üdvözlettel
Gyöngy és Suresz !

Egy picit gondoljátok át.

Közösségen belüli beszerzésre fizetett előleg
-16.sor, ha tételezem fel 20 % lesz
-uyanabban a bevallásban 52.sor. kiemelve
-64.sor, hogy le is tudjam vonni az ÁFA-t

Az összesítő jelenetésre vlóban nem kell, mert nem termék beszerzés még.
Ha majd meg jön a számla abban az időszakban lesz termékbeszerzés.

Hm? Nem így van ? :wink:

Üdvözlettel
Sziasztok!

Átnéztem: valóban Kicsinek igaza van! Úgy kell csinálni, ahogy leírta.
Engem csak az zavart, hogy mit is nevezünk beszerzésnek és mi lesz a 0761 egyezőségével. :oops: De azzal, hogy az 52. sort is tölteni kell az egyezőség a 0761-gyel helyreáll.

Megint tanultam! Jó ez a Fórum! Köszönöm!
Szia Suresz !


Ugye így rendben van, biztos Ti is rájöttetek volna, de én már csináltam /ok / ilyet és azért gondoltam, hogy ne kelljen olyan sok időt tölteni a bogarászással nektek is , ha már nekem kellett :lol:


Puszi
Szia Kicsi!

Így rendben van!
Tényleg sokat kell molyolni, mire kivadásszuk a jogszabályokból és a kitöltésikből, hogy a gyakorlatban mitévők legyünk. És ez a legnagyobb segítség, ha valaki már "kitaposta az utat" és szívesen átadja, amit tud.
Sziasztok! Köszönöm, hogy ebben a rázós időszakban is foglalkoztok a témával. Az én problémám azonban nem a sorok eldöntése hanem, hogy a közösségi beszerzésre utalt előlegről még nem érkezett meg ugyanabban az időszakban a számla és úgy gondolom,hogy nem állíthatom be a 64.sorba levonható áfaként. Pl. ügyfél utalt 20.000PLN előleget,de számla csak 8.000 PLN-ről érkezett én csak a 8000 áfáját helyeztem levonásba,de 20000 áfáját fizetendőbe beállítom. Következő időszakban megérkezik a számla a 12000 előlegről is. Ekkor beírnám a 64.sorba, de a nyomtatvány figyelmeztető jelzést küld, hogy a 64.sor nem lehet több mint a 16.sor. Bocsi a terjedelemért.
Vagyúgy, értem már a próblémádat.
No én azt gondolom, hogy azt veszem bevallási időszaknak amikor a pénzügyi teljesítés megtörténik, elméletileg a számlának azzal egyidőben kellene elkészülnie, hogy sajnos éppen még nem ér ide csak később az nem olyan nagy baj, esetleg faxolják le, vagy csatolják email-ben scenner. De mindenképpen azonos összegről és azonos teljesítés keltével kell hogy legyen !!!

Emiatt tényleg nem lehet fizetendő ÁFA-d, ezért visít az Áfa bevallásod

Üvd.
Sziasztok!

A múltkori válaszokat nagyon köszönöm!
Lenne egy újabb gondom: alanyi adómentességet választottam Magyarországon és a közösségi adószámot is megkértem. Ausztriában történő vásárlásnál, fizethetek én csak nettó árat, ha felmutatom a közösségi adószámos papíromat? Állítólag igen. De az apeh arra nem tudott egyértelmű választ adni, hogy ha alanyi adómentes vagyok, akkor ez ugyanígy érvényes-e. Hol találok valami jogszabályt erre vonatkozóan?

A válaszokat előre is köszönöm!
Oldalak: 1 2 3 4 5