AktaForum a könyvelők szabad fóruma

Teljes verzió: apeh folyószámla egyeztetés
Jelenleg könnyített verzióban tekinted meg a fórumot. Megtekintés teljes verzióban teljes formázással és grafikai elemekkel.
Oldalak: 1 2 3
sziasztok!

azt a feladatot kaptam hogy adófolyószámlát egyeztessek a könyveléssel, még sosem csinátam.

hogyan kell :oops: még sosem csináltam :oops: ?
Rita

Gyakorlatilad az adófolyószámlát a bevalásokkal szoktuk egyeztetni

adónemenként. Pl. a 8086A amelyet elküldtetk a folyószámla bevallási oldalán van.

A befizetéseket lehet egyeztetni a lekönyvelt adatokkal , amely a folyószámla k oldalán van. Pl. befizetett ÁFÁ-ra a könyvelés szerint
1.mFT-ot és megnézed a folyószámlán, hogy tényleg akkor annyi lett oda könyvelve az APEH által.
Hát ez a hozzászólás tulságosan dedós volt

Ica
Rita! Én egy kicsit több mindent értek APEH-folyószámla egyeztetés alatt, mint Ica, de nehéz ezt így elmagyarázni.
Az a lényege, hogy a folyószámla, és a könyvelésed ugyanazt az egyenleget mutassa egy bizonyos időszakra. Általában a folyószámlához hozzá kell "képzelni" dolgokat, vagy elvenni belőle, mert sosem ott tart időben, ahol a főkönyved.
Azt hiszem, én meg kínai voltam, de ezt inkább csak elmutogatni lehetne.
Sziasztok!

Csak tipp!

Mi mindig január 12. záró dátummal húzzuk le. Ilyenkor, a pénzforgalmi oldalról ki kell venni a januári befizetést (Szja és járulékok)és az Áfa bevallási oldalhoz hozzáadni a jan. 20-i (febr. 15-i) bevallást.
Adónemenként menj végig, társasági adót, áfát hagyd a legvégére ha rutinosabb leszel már Big Grin
Folyószámla előírás oldal: meg kell nézni, hogy a főkönyvben is azok az összegek szerepelnek előírásként, év végére max 1.000 Ft eltérés lehet a kerekítések miatt.
Befizetés oldal: főkönyvben ua az befizetett összegek szerepelnek le.

Ahogy a többiek is írták, az a lényeg, hogy a folyószámlát hozd ki ugyanarra az intervallumra mint a főkönyv. Gondolok itt arra, hogy a dec-i bevallást jan 12-vel írják elő, tehát ezt hozzá kell adni az előírásokhoz ha nincs benne. Ua pl önellenőrzések stb...

Nyugi, menni fog és is szenvedetem vele először Big Grin
verocs Írta:Adónemenként menj végig, társasági adót, áfát hagyd a legvégére ha rutinosabb leszel már Big Grin

Ez nagyon jó tanács.
És remélem, nem ijesztetünk el az APEH folyószámla egyeztetéstől!
Hidd el, megvan a szépsége, de elsőre nem mindig ezt mutatja Smile
köszönöm mindenkinek a jótanácsokat és a választ :!:
Kedves Rita !

A többiek szinte már minden jó tanáccsal elláttak, de még ha van 17-es átvezetésed azt se hagyd figyelmen kívül .

Ezeket elég érdekes módon, már mint időben könyvelik a folyószámlákra és a főkönyvben lehet, hogy Ti már rég lekönyveltétek, de a folyószámlán még nincs erre is figyelj ( persze csak ha van )

Fog menni ne aggódj !

Üdv.
milyik számlákon kell egyenlegnek lenni?? :oops: ( hülyeséget kérdezek?)
rita1122 Írta:milyik számlákon kell egyenlegnek lenni?? :oops: ( hülyeséget kérdezek?)

Az adószámlák 4-esein kell keresned az egyenleget. Rendesebb cégeknél minden adónemhez legalább 2 főkönyvi számla tartozik. Egy a kötelezettségnek, egy pedig a pénzügyi teljesítésnek, ezeket összevonva kell nézni. (Az áfánál minimum 3 főkönyvi számla kell: fizetendő, előzetesen felszámított, pénzügyi rendezés).
Remélem erre gondoltál.
Szia Ritu!

Ha a cég mindig mindent rendesen utalt, akkor a 12.31-i főkönyvi kivonaton a decemberi előírásoknak szabad csak maradnia k-egyenleggel. A folyószámlán az előírás odalon megnézed a 01.12-i bevallás szerinti előírásokat, ezeknek kell megegyezniük.
Pl. decemberi bérfeladás miatt a főkönyvben szerepel az előírás, de ezek folyószámlán való megjelenése csak 01.12-én lesz (pü-leg is akkor lesz rendezve).

Valóban nem egyszerű az egyeztetés, elsőre mindenki megszenved vele.
Sziasztok!
Egy céget nem régen vettem át. Az egyeztetések során kiderült, hogy a könyvelésben a költségvetési kötelezettségek nem egyeznek meg az Apeh folyószámlával, de évekre visszamenőleg. Nem tudom mit tegyek!? Hamarosan itt a mérleg készítés ideje. Van valakinek egy használható javaslata? Köszönöm.
Csillag Írta:Sziasztok!
Egy céget nem régen vettem át. Az egyeztetések során kiderült, hogy a könyvelésben a költségvetési kötelezettségek nem egyeznek meg az Apeh folyószámlával, de évekre visszamenőleg. Nem tudom mit tegyek!? Hamarosan itt a mérleg készítés ideje. Van valakinek egy használható javaslata? Köszönöm.

Szia! Ez nagymértékben függ attól, hogy mekora eltérésekről beszélünk. Ha nem túl nagyok (ez cégmérettől is függ, mi a nagy), akkor rá lehet állni a folyószámlára úgy, hogy 8-asba illetve 9-esbe elvezeted a különbözeteket. Ha így teszel, még egy jó tanács: ami 8-asba megy, azt tedd be adóalap növelő tételbe!
Ha nagyobbacskák az eltérések, akkor bizony keresgetni kell tovább, hogy mi az oka.
Sziasztok ! Én is a folyószámla egyeztetéssel küszködök, hogy tudjátok lekérni 2008.01.12. dátummal , a folyószámla kivonatot kérek le 2007.01.01.-2008.01.15 a lekérdezés dátumánál beirom de nem hozz fel semmit. üdv. Ildikó
Azt úgy kell, hogy új lekérdezés, aztán ott ki kell választani az adószámot, és alatta van egy szürke sor ahol megadhatod a lekérdezés záró dátumát, na ide kell beírni hogy január 12. Először én is a lekérdezés dátumához írtam, ahol az adószámot kiválasztod, oda írdd be!!!!
Mónika! Köszönöm szépen. Confusedbi:
Csillag Írta:Sziasztok!
Egy céget nem régen vettem át. Az egyeztetések során kiderült, hogy a könyvelésben a költségvetési kötelezettségek nem egyeznek meg az Apeh folyószámlával, de évekre visszamenőleg. Nem tudom mit tegyek!? Hamarosan itt a mérleg készítés ideje. Van valakinek egy használható javaslata? Köszönöm.

Szerintem mindenképpen derítsd ki, hogy miért nem stimmel a folyószámlával, mert még az is lehet, hogy önellenőrizned kell. :? Csak ha nagyon nem lehet kibogozni, hogy miből van az eltérés, akkor könyvelj 8-9-be.
Szia Anita, Szia Verocs!
Köszönöm szépen a tanácsokat. Azt hiszem le fogom könyvelni az eltéréseket a 8-asba, 9-esbe. A könyvelésben van a hiba, de arra már nincs időm, hogy több évet átnézzek mérlegkészítésig. Próbáltam, de nem találtam meg az eltérések okát. Az általatok javasolt úgy gondolom megoldja a problémát és legalább már a 2008-as évet jó adatokkal kezdem. Mégegyszer köszi.
Sziasztok,

Nekem is hasonló problémám van, mint Csillagnak. :-) Azt hiszem, én is elvezetem a 8-ba a különbséget, ha lehet. De pontosan melyik számlára könyvelitek, és milyen jogcímen? Mert nekem valahogy ez nem áll össze. :-) És egyáltalán: mekkora összeget, vagy mihez kell viszonyítani az összeget, hogy büntetés nélkül át lehessen vezetni?

Előre is nagyon szépen köszönöm a segítségeteket, üdv., Mónika
Szia Mónika!

A 86 Egyéb ráfordításba könyveld. Nyiss egy kerekítések számlát. 1-2 ezer még nem szúr szemet, de ha jóval több, akkor már gázos lehet.
Szia Klárikám!

Köszönöm szépen gyors válaszodat. :-)

Én is a 86-ba könyveltem, de sajnos nem 1-2 ezer, hanem majdnem 260 e forintról van szó (ÁFA), és én sem találom a hibát. Azt a részét tételesen átnéztem, amit én könyveltem; több okból is: egyrészt, mert az a kevesebb az elmúlt évben, másrészt, azért, mert a sajátomban talán hamarabb megtalálom a hibát. Az előző kollegina nyitója sem egyezik már nekem, így azt gondolom, inkább bevállalom a kerekítés lekönyvelését, mintsem azt, hogy több, mint fél évet egyeztessek tételenként. Egyébként maga az APEH folyószámla nálam is nulla, mert visszaigénylő pozícióban vannak.
Egyébként a pénzügyileg rendezetlen ÁFA ebbe nem zavarhat bele. Ugye?

Milyen praktikus tanácsod van arra vonatkozóan, hogy miként lehet az ÁFÁ-t a leggyorsabban, legügyesebben leegyeztetni? A 466-467 összevont egyenlege jelenik meg a 468-on; és ugyancsak a 468-ra könyvelem az ÁFA utalását is, ha van.

Mit kell lehúzni, figyelni, stb. ? Ne haragudj, ha nagyon zöldeket kérdezek, de nálam eddig ilyen nem volt, és most már nagyon össze vagyok kavarodva, nem beszélve arról, hogy majd elalszom már. :-)

Köszi előre is, szia, Mónika
Mostn ez hogyan is van? Mikor könyveltek 8-ba és mikor 9-be. Ilyenem még nem volt, de érdekel hátha lesz. Vagyis sejtem ,hogy lesz mert 1-2db 17-es nyomtatványt és önellenőrzést nem könyveltem és azzal biztos gáz lesz. GAbi
Szia Mónika!

Gondolom már túl vagy azon az egyeztetésen, hogy a bevallott fizetendő Áfa = 467 és az előzetes meg = 466. Mivel ezzel egyezel és a bevallásaid is jól vannak könyvelve a folyószámlán, csupán egy dologgal térhet el a könyvelés a folyószámlától, az a göngyölített Áfa. A Te összevont egyenlegednek az utolsó bevallásodban szereplő következő időszakra átvitt levonhatóval szabad eltérni a 104 egyenlegétől. Gondolom ezt már mind megnézted, így nincs ötletem, hogy mi okozhat eltérést.

Ami az "előző" könyvelőknél elő szokott fordulni, hogy a számlahelyesbítések után nem adják be azonnal az önrevíziókat. Na innentől már nem egyezik a folyószámla könyveléssel. Te meg csak iszonyú energiával tudod megkeresni a homályos múltban, hogy mi nincs beadva.
Ha végleg nem találod az okát és régmúltból jön tedd a 86-ra, de emeld meg az adóalapot vele. A revizor innentől nem tud vele mit kezdeni.
Szia Gabi!
Hát itt most konkrétan Mónika és Klári a kerekítési különbözetet könyvelte 86, 96-ba.

Szia Mónika!
Nekem is van ilyenem, csak nekem kevesebb, 92 ezer. Még a régi könyvelő idejéből. Én átbogarásznám, csak a kartonokat nem adta ide, így nem tudom, hogy mit könyvelt. Úgyhogy 86-ba könyveltem. Majd beteszem növelő tao növelőbe.
Klárikám jó lesz így?
Klári!
Közben már látom, hogy amíg írtam, te már válaszoltál is Big Grin
Oldalak: 1 2 3