AktaForum a könyvelők szabad fóruma

Teljes verzió: végelszámolás
Jelenleg könnyített verzióban tekinted meg a fórumot. Megtekintés teljes verzióban teljes formázással és grafikai elemekkel.
Sziasztok!

Abban kérném a segítségeteket, ha valakinek már van ebben tapasztalata, hogy avégelszámolás esetén milyen bevallásokat kell beadni az APEH felé.
Ez egy kis Bt, van kb 150 eFt tárgyi eszköze, ezeket szerintem ki fogom számlázni a végelsz előtt (persze + ÁFA), és így eladás után lesz kb 200 eFt-ja a pénztárban. 2005-ben minimális kb 150 eFt nyereséggel zár. Járulékokat nem fizetett, mert külföldi az illető. (Ez utóbbit nem igazán értettem, hogy miért nem kell fizetnie, de egy könyvelő irodától vettem át a cég könyvelését.).
Jól gondolom-e hogy a pénztárban lévő pénzből visszafizetik az alapításkori hozzájárulást (jegyzett tőke)?? Kérdésem még az is, hogy a fennmaradó (pénztárban) lévő pénz felosztásakor kell-e adót fizeni (pl. SZJA, osztalékadó).
Az eddigi nyereségeket nem vették ki osztalékként. Ennek mi lesz a sorsa? Le kell adóznia?
A 72/2006 Korm. rend-ben már megtaláltam a számviteli teendőket, de arról semmi infót nem találok, hogy az APEH-nak konkrértan miket kellene beadnom.
Ha valaki tud, segítsen, mert még idén le kéne ezt zongoráznom.
köszönöm
verocs
Szia Verocs!

Az általad vázolt helyzet egészen tiszta. Gondolom ügyvédnél járt az ÜF.

A megállapodott nappal, mint a tevékenység záró napjával kell 65-öst /ha Áfás a megfelalő gyakoriságút/ 0671-est, 06083-ast és Tev.záró beszámolót beadnod. Ha a közzétételi igazolásgyűjtési /OEP,Nyug.Bizt,VPOP,Önkorm.adó, Környezet és Vizügy/időszak lejárt és van végelszámolás befejező dátumod újab 65-ös,71-es,083-as.

Rossz hír, hogy a jegyzett tőkén felüli vagon adóköteles, amit a záró 083-asban kell leadózni /M 04 old. 113 sor/.

A többiek még biztos kiegészítenek.

Üdv: Klári
szia Klári!

Köszönöm a gyors és lényegretörő válaszodat. Nemrég találtam rá erre a fórumra, de már megérte.
üdv
verocs
Mindkettőtöknek köszönet,én is belecsúsztam egy társasági végelszámolásba (a "praxisomban" ez az első)
Jól megkínlódtam ezzel a céggel, mert 1 éve vettem át és elég káotikus volt a könyvelése. Most lezárok, a bevallásokat, elkészítem és mindent átadok az ügyvezetőnek, mert az új cégtv szerint a végelszámoló kötelessége a végelszámolás befejezését követően beadni a szükséges bevallásokat. Nem lesz nehéz, mert semmi vagyontárgy nincs.
Áldásom rájuk.
Nekem ezzel össz-vissz az a bajom, hogy a cégtulaj külföldi és egyáltalán nem ért ezekhez a dolgokhoz. Sajna nekem is ez az első, felszámolást már csináltam eleget, lehet hogy rá kéne beszélnem (csak vicc volt). Na, szóval arra gondoltam, hogy megkérdezek egy-két könyvvizsgáló ismerősömet, hogy elvállalná-e. Nem tudom mennyit kérhetnének ezért. Én egyedül nem merem bevállalni az APEH vizsgálat miatt.
A 2006. évi V. tv, a Cégtv 94.§-tól foglalkozik a végelszámolással. A végelszámolónak van felelőssége, meg feladata bőven, én ezt nem vállalom be - különösen hogy elvárnák hogy ingyen csináljam.
Ha nem sok vagyontárgy van, ill tartozások nincsennek - akkor azért egyszerűbb a dolog, de én úgy döntöttem most nincs időm utánajárni, pont elég ha a az első záró bevallásokat elkészítem.
Eddig kimaradt az életemből a de minimis támogatás - túl magas nekem ez a léc.- eddig még nem szántam rá időt.
Egy végelszámolás kapcsán merült fel, hogy a 0671 bevalláson ha jól emlékszem a 3. lap a csekély összegű támogatásról szól. Fel kell tüntetni a munkaügyi központ támogatását itt, vagy ezzel nem kell foglalkozni?
Edith !

A kitöltési nem mondja meg hogy beletartozik-e? Vagy esetleg a szerződés a munkaügyi központtal ? De egyébként szerintem, ha nem foglalkozol vele akkor sem történik baj, biztos nem olyan óriási mértékű az a bizonyos támogatás :roll:
És most már ha kész vagy a 12.-i dolgokkal pihenj egy kicsit biztos Rád fér, és holnap is lesz nap és az sem lesz könnyebb 8O

Üdvözlettel
Szia Edith!
Valahol régen mintha azt olvastam volna ,hogy a munkaügyikzp tamogatása nem tartozik a deminis be. Da sajna nem emlékszem, hogy hol.
Üdv
Sziasztok!

Így 12-dike után egy kicsit bóklásztam a menük között, ráakadtam a Régebbi hírek-re! Itt olvastam blondi 10.11-i írását: Október2006/Végelszámolás az új szabályok tükrében. Érdemes elolvasni a v.a.-hoz nagyon hasznos infókat tartalmaz.

Lehet, hogy ez a menü csak nekem, mint nemrég belépőnek újdonság!

Üdv.Tünde
Szia Edith!

Nem tartozik bele.

Klári
Szia Edith !

Az Art. 178.§ Értelmező rendelkezések 30. ont. csekély össegű ( de minis ) támogatás : az EK Szerződés 87.és 88. cikkeiben foglaltaknak a de minimis támogatásra való alkalmazásáról szóló 2001.január 12-ei 69/2001 8EK9 bizottsági rendelet alá tartozó támogatás.

Már csak ezt kell előteremteni. :roll: De szerintem hidd el amit a Klári mond.


Üdv.
Oké, nem foglalkozom vele. Köszi a hozzászólásokat. Edit
Ismét segítséget kérnék. Véelszámolás kezdete miatt töltöm a 0671-et és a 0603-at. Szakképzési hj.köt. csk 1-3 hóban volt, amit bevallottam a 0619-en.
A 0671 és 0603 bevallásnak is van szakképzési részletező lapja, és számomra a kitöltésiből az jön le, hog éves adat részletezését kéri. Gondolom nem kell mindkét helyre beírni ugyanazt.
Ha a 0603-on a szakképzési köt 0, mertcsak a különbözetet kell beírni, ettől a részletezésbe az éves adatokat írjam? Mit írjak a 0671 részletezőjére?
időközben arra rájöttem, ha a 0603 o-ás akkor nem kell szakképzési éves részletezés hozzá. A 0671-el továbbra sem boldogulok.
Szia Edith!
Én a 0671-01 tábla 18. sorába írnám az éves köt. és a 19-esen bevallott különbözetét. A 0671-02-es táblán számolnám el.
A 0603-as 01-es táblájába szerintem csak az m oszlopba tudnád írni az meg nem a záró időszak.
Klári
Igen a teljes időszak megy a 02-es táblába elszámolásként. A 01-es táblába csak a teljes köt.-ből a 19-esen még be nem vallott rész.
Klári
Köszönöm
Edit
Sziasztok!

Segítsetek nekem légyszi!

Egy Kft szeretné magát végelszámolással megszüntetni.
Találok e rá valahol valami összefoglalót, hogy mikor mi a teendő, mikor milyen bevallásokat kell beadni.
Olvastam róla a csődtv-ben, csak sajna nem igazán világosodtam meg. Nem állt össze teljesen a kép.
Köszi mindenkinek: Micu
Kedves Micu!

Javaslom olvasd el 15 alcimmel alább amit ott megbeszéltünk. Persze ha van még gondod írj.
Üdv: Klári
Nekem is kijutott egy végelszámolás.
A végelszámolás kezdő napját megelőző nappal bezáróan elkészítettem az egyszerűsített éves beszámolót, melyre ráírtam a végelszámolás kezdő időpontját. 0671-est,06084-et,0603-at adtunk be az APEH-nek.
A vállalkozásnak már csak kb 100 e ft értékű TESZ-e van, amit meghagytam mert nem ért el hozzám a selejtezési jkv- még szerencse mert időközben APEH ellenőrzés kopogtatott. ( még nem tudták, hogy végelszámolás alatt van)
Úgy gondoltam, részemről ezzel befejezve az ügy, a nálam lévő bizonylatokat átadom a végelszámolónak - és kész.
Önállósította magát az ügyvezető, elment egy ügyvédhez, aki jó pénzért
írt neki egy taggyűlési határozatot - amiből az sem derül ki, hogy egyszerűsített vagy sem a végelszámolás - és az ügyvezető lett a végelszámoló. Na és most akkor én kínlódjak vele, hogy milyen igazolásokat kell beszerezni, mit kell közzétenni? Vagy adjam oda a végelszámolónak a nálam lévő anyagot, hogy tegyen vele, amit akar???
Ha a végelszámolás évvégéig nem fejeződik be, akkor dec. 31-el társasági adó, 03 meg mit udom én mi....
Micunak még anyyi, hogy a 2006. évi V. tv 94-116 § foglalkozik a végelszámolással. (cégtv)
Szia Edith!

A tevékenységet lezáró beszámolóval és a bevallások elkészítésével LEJÁRT a megbízásodra vonatkozó szerződés! :!: A VA alatt lévő cég végelszámolója vagy ad megbízást a végelszámolással kapcsolatos számviteli és adóbevallás készítési munkák elvégzésére vagy nem. Ez egy új parti és új duma (ahogy az ultiban mondják). Az igazolások beszerzése, egyeztetés OEP,Nyugdíj, Környezet ésVíz,Vám stb. a végelszámoló dolga.
Ha nincs új megbízás,- mivel a szerződés megszünt - részletes jegyzőkönyvvel a cég ügyvezetőjének add át a cuccot. Vele álltál jogviszonyban Ő jogosult átvenni. A jegyzőkönyvbe részletesen javaslom leírni, hogy a záró beszámoló alapdokumentumait pl. leltárak hova kell az anyagba lefűzni, mit kell tenni a volt alkalmazottak személyi anyagával, megőrzés ideje stb.
Voltam már ilyen helyzetben, három év után a több mint 10 oldalas jvk-m volt a bíróság legfőbb dokumentuma amikor tanúként idéztek.
Klári
Kösz a segítséget, így fogok cselekedni - vessen magára, amikor bevállal olyan megbízatást, amihez nem ért az ügyvezető.
Edith !

Klárinak tökéletesen igaza van ez a helyes megoldás, tapasztalatból tudom és valóban fontos a részletes átadási jkv. Ugyhogy rajta :wink:

Üdv.