Munkaviszony megszűnés

Minden olyan kérdést meg lehet itt vitatni, amely a munkaügyhöz, bérszámfejtéshez, járulékokhoz, magánnyugdíjpénztárakhoz stb. kapcsolódik

Moderátor: gugu7

Re: Munkaviszony megszűnés

HozzászólásSzerző: Kenderice » 2010.08.27, 7:47

Balázs írta:Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy a Jövedelemigazolást (ezt a szép zöld tömböst) még mindig csak az OEP-től beszerzett tömbből lehet kiadni? Amit a program kiad, az nem jó?
Mintha olvastam volna erről itt valamit, de nem lelem :oops:
Köszönöm!

Ime:

1.12. Nyomtatványok használata
A kifizetőhely az OEP által rendszeresített nyomtatványokat köteles használni. A nyomtatványok megvásárolhatók, illetve térítésmentesen beszerezhetők a MEP-eknél. A nyomtatványok egy része letölthető az OEP hivatalos honlapjáról (www.oep.hu.).

Számítógépes programot használó kifizetőhelyek részére az OEP főigazgatója, illetve a MEP igazgatója – előzetes kérelem alapján - engedélyezheti számítógépes nyomtatvány használatát. Az ellátások megállapítására készült számítógépes programok használata nem mentesítheti a kifizetőhelyet a nyomtatványok vezetése alól. A számítógépes programmal kiállított és vezetett nyomtatványok meg kell, hogy feleljenek a kötelezően előírt nyomtatványokra vonatkozó adattartalmi előírásoknak.

1.12.3. Jövedelemigazolás az egészségbiztosítási ellátás megállapításához
A foglalkoztató a 4%-os mértékű egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettséggel járó biztosítási jogviszony megszűnésekor az OEP-B/1. sz. a „Jövedelemigazolás az egészségbiztosítási ellátás megállapításához” elnevezésű nyomtatványon (továbbiakban: jövedelemigazolás) köteles igazolni a jogviszony megszűnését megelőző naptári év első napjától a jogviszony megszűnésének napjáig a biztosított egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelmét és azon időtartamok felsorolását, amelyre a biztosítottnak jövedelme nem volt. Például: fizetés nélküli szabadság (jelölése: fnsz.), táppénz (jelölése: tp.), baleseti táppénz (jelölése: bltp.), terhességi-gyermekágyi segély (jelölése: thgys.), gyermekgondozási díj (jelölése: gyed.), gyermekgondozási segély (jelölése: gyes), stb.
20
"Kenderice Ákos is volt gyerek..."
Kenderice
Törzstag
Törzstag

HozzászólásSzerző: Balázs » 2010.08.26, 18:57

Köszönöm!
De miért, miért könyörgöm? Mi a fene van azon, amit a program nem tud? Szerintem hiba lehetőség, míg átmásolgatom. :evil:
Nem tudom van-e valami, amit jobban utálok, mint a kilépő papírok gyártása. Számomra ez munkaiszony.
Balázs
Master of bookkeeping
Master of bookkeeping

HozzászólásSzerző: Alba » 2010.08.26, 16:57

Szia Judit!
Igen, a tömböst igénylik, sajnos, jól emlékszel.
Üdvözlettel! A l b a
Alba
Master of bookkeeping
Master of bookkeeping

HozzászólásSzerző: Balázs » 2010.08.26, 16:51

Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy a Jövedelemigazolást (ezt a szép zöld tömböst) még mindig csak az OEP-től beszerzett tömbből lehet kiadni? Amit a program kiad, az nem jó?
Mintha olvastam volna erről itt valamit, de nem lelem :oops:
Köszönöm!
Balázs
Master of bookkeeping
Master of bookkeeping

HozzászólásSzerző: Kenderice » 2010.08.16, 10:16

Néhány gondolat az Mt. kommentárból:

Egymástól meg kell különböztetnünk a munkaviszony létrejöttének és a munkavégzés kezdetének az időpontját.

A munkaviszony a munkaszerződés megkötésével jön létre, melynek nem feltétele az azonnali munkába állás.

A munkaviszony tényleges kezdete viszont a munkába lépés napja, amelyet ha nem határoztak meg a felek a szerződésben, akkor a munkaszerződés megkötését követő munkanapon kell a munkavállalónak munkavégzésre jelentkezni. A felek tehát a munkába lépés napjában, mind a szerződéskötéstől a munkavégzés kezdete napjáig tartó ún. köztes időszakban alkalmazandó jogok és kötelezettségek tekintetében szabadon megállapodhatnak.

Ennek hiányában kerülhet csak sor a Munka tv.-ben foglalkoztak alkalmazására.

A 78. § (2) szerint: A munkába lépés napját a felek a munkaszerződésben határozzák meg. Erre vonatkozó megállapodás hiányában a munkaszerződés megkötését követő munkanapon kell a munkavállalót munkába állítani.
Kenderice
Törzstag
Törzstag

HozzászólásSzerző: Kenderice » 2010.08.16, 10:02

Kriszta7505 írta:Szia Ivettke!

Nekem is hasonló problémám van. Én azt találtam, hogy közös megegyezéssel táppénz alatt is megszüntethető a munkaviszony. Ezután pedig szerintem a vállalkozás megszüntetésének sincs akadálya.
Én a következő miatt kutakodtam. Adott egy egyéni vállalkozó, akinél alkalmazott a felesége. A feleség táppénzen van, mert terhes, 1 hónap múlva szül. A vállalkozó meg szeretné szüntetni a vállalkozását, mert helyette alapított egy Kft-t. A gond a feleséggel van, hogy hogyan tudják áttenni a Kft-be. Járható út-e, ha közös megegyezéssel megszüntetik a munkaviszonyt még a táppénz alatt és még aznap a Kft-ben munkaviszonyt létesitenek? Lesz-e ez valamilyen hatással a táppénzre, tgyás-ra, gyed-re? Ha a vállalkozást később sikerül csak megszüntetni, akkor megtehetik-e ezt (mviszony megszüntetés közös megegyezéssel a vállakozásban és új munkaviszony létesítés a Kft-ben) később a tgyás vagy gyed alatt anélkül, hogy hátrány érné a kismamát?
Válaszokat előre is köszönöm!

Szia!

Az OEP álláspontja az, hogy a munkajogviszony nem a munkaszerződéssel, hanem a munkába állással jön létre.

Hiába köt tehát valaki munkaszerződést egy KFT-vel, ha nem áll munkába (nem veszi fel a munkát) nem jön létre az alapjogviszony ebből következően a biztosítási jogviszony sem.

Ezen álláspontot vitatják egyes munkajogászok, azonban az OEP ragaszkodik a fenti jogértelmezéshez és egyelőre -tudomásom szerint- BH sem született ebben a kérdésben. (Pl. : A munkaügyi értesítőben ezzel ellentétes jogi álláspont található, Ők a 76.§ (1) bekezdéshez ragaszkodnak, véleményük szerint a 78.§ (1) jelen esetben nem releváns....)

1997. évi LXXX. törvény
a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről

7. § (1) A biztosítás - amennyiben e törvény eltérően nem rendelkezik - az ennek alapját képező jogviszony kezdetétől annak megszűnéséig áll fenn.

1992. évi XXII. törvény
a Munka Törvénykönyvéről
76. § (1) A munkaviszony - ha törvény másként nem rendelkezik - munkaszerződéssel jön létre.

78. § (1) A munkaviszony kezdete a munkába lépés napja.

Mindezekre tekintettel a közös megegyezésben szereplő dátumot követően csak passzív jogon kaphat táppénzt és a THGY, valamint a GYED jogosultságot is befolyíásolja (befolyásolhatja) a biztosítási jogviszony hiánya.

Természetesen a REP döntése ellen élni lehet a rendes és rendkívüli jogorvoslat lehetőségével.
Amennyiben tárgyban születik, vagy hasonló esetben született jogerős ítélet, úgy azt légyszi tedd fel...

Köszönöm szépen. Üdv. :)
Kenderice
Törzstag
Törzstag

HozzászólásSzerző: Kriszta7505 » 2010.08.16, 9:24

Szia Ivettke!

Nekem is hasonló problémám van. Én azt találtam, hogy közös megegyezéssel táppénz alatt is megszüntethető a munkaviszony. Ezután pedig szerintem a vállalkozás megszüntetésének sincs akadálya.
Én a következő miatt kutakodtam. Adott egy egyéni vállalkozó, akinél alkalmazott a felesége. A feleség táppénzen van, mert terhes, 1 hónap múlva szül. A vállalkozó meg szeretné szüntetni a vállalkozását, mert helyette alapított egy Kft-t. A gond a feleséggel van, hogy hogyan tudják áttenni a Kft-be. Járható út-e, ha közös megegyezéssel megszüntetik a munkaviszonyt még a táppénz alatt és még aznap a Kft-ben munkaviszonyt létesitenek? Lesz-e ez valamilyen hatással a táppénzre, tgyás-ra, gyed-re? Ha a vállalkozást később sikerül csak megszüntetni, akkor megtehetik-e ezt (mviszony megszüntetés közös megegyezéssel a vállakozásban és új munkaviszony létesítés a Kft-ben) később a tgyás vagy gyed alatt anélkül, hogy hátrány érné a kismamát?
Válaszokat előre is köszönöm!
Kriszta
Kriszta7505
Tag
Tag

HozzászólásSzerző: Ivettke04 » 2010.08.10, 16:42

Ivettke04 írta:Segítségeteket kérném:
Az egyéni vállalkozó meg akarja szüntetni a vállalkozását. Az egyik alkalmazott éppen táppénzen lévő kismama. Ebben az esetben megszüntethető a munkaviszonya rendes felmondással?

Válaszolok magamnak, amit eddig megtudtam, hátha mást is érint:
Nem szüntethető meg felmondással. Az LB álláspontja szerint: az egyéni vállalkozói tevékenység fennállása alatt kötött munkaviszony az egyéni vállalkozói tevékenység megszűnése után is fennmarad, tekintettel arra, hogy a felek között fennálló jogviszonyt nem érintette az egyéni vállalkozó vállalkozói engedélyének visszaadása. A munkaszerződést az egyéni vállalkozó természetes személyként kötötte meg a foglalkoztatottal, a munkajog szabályai szerint az egyéni vállalkozó természetes személy minőségében munkáltató lehet. Az egyéni vállalkozói tevékenység gyakorlása jogának megszűnése így nem jelenti egyben a munkáltatói minőség ezzel egyidejű megszűnését.
Ivettke04
Rendszeres tanácsadó
Rendszeres tanácsadó

HozzászólásSzerző: Ivettke04 » 2010.08.10, 10:53

Segítségeteket kérném:
Az egyéni vállalkozó meg akarja szüntetni a vállalkozását. Az egyik alkalmazott éppen táppénzen lévő kismama. Ebben az esetben megszüntethető a munkaviszonya rendes felmondással?
Ivettke04
Rendszeres tanácsadó
Rendszeres tanácsadó

HozzászólásSzerző: Erzsó » 2010.08.07, 18:05

Akkor meg nem is értem a problémáját!Ha úgysem kell semmihez.
A fenyegetéssel meg ne is törődj! Ez már rosszindulat......azt meg felejtsd el..
A feljegyzéssel fedve leszel.
"Ne veszitsétek el a fejeteket.
Az élet még szeretné megsimogatni."
Erzsó
Master of bookkeeping
Master of bookkeeping

HozzászólásSzerző: tothné » 2010.08.07, 16:10

Erzsó!
Köszönöm a segítséged, megnyugtattál, akkor íratok az informatikussal egy feljegyzést és az orra alá teszem, mert hétfőn délig megkapja az elszámolásról az igazolásokat.
Ja még annyit hogy egy képviselővel fenyegetett, mert neki a képviselő azt mondta hogy meg kell kapnia az igazolásokat. Állítólag nem megy sehová dolgozni, azt mondta.
Üdv.: Zsóka
tothné
Rendszeres tanácsadó
Rendszeres tanácsadó

HozzászólásSzerző: Erzsó » 2010.08.06, 17:14

Zsóka!

Én az informatikussal igazoltatnám a feljegyzésemet,hogy mi miatt nem tudtam kiadni!!!
Ez a bolhából,elefánt szindróma.Semmi nem történik,ha holnap aláírják és eljuttatjátok hozzá.
Ha új munkahelyre megy,adja meg a t. számot...felhívod és elmondod mi történt.Ott is van könyvelő vagy munkaügyes aki tudja kezelni ezt a dolgot.
Te meg nyugodj meg!...járt már így más is....én volt amikor 5 nap múlva tudtam kiadni,mert éppen szabadságon voltam és nem értek el.
"Ne veszitsétek el a fejeteket.
Az élet még szeretné megsimogatni."
Erzsó
Master of bookkeeping
Master of bookkeeping

HozzászólásSzerző: tothné » 2010.08.06, 16:27

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, mert nagyon kiborultam.
Egyik ügyfelem alkalmazottja a mai napon beadott egy kérelmet a munkaviszony megszünéséhez azaz 2010.08.06-á délelőtt, hogy 2010.06.05-ével szüntessem meg a munkaviszonyát. Igen ám én a bérprogramot frissítettem azáltal nem indult be a számfejtő programon informatikust kellett hívni de ez nem probléma.
Tudom a törvény úgy szól, hogy az utolsó munkában töltött napon ki kell adni az igazolásokat, de mi van akkor ha én a mai napon nem tudom kiadni ill. 2010.08.05-én kelett volna kiadni.
Már a dolgozó rám verte az ajtót, hogy neki a mai napon kellenek az igazolások.
A programom már működik, de aláírásra jogosult személy nincs az irodába aki alá írhatná.
Ti hogyan kezelnétek le ezt a problémát?
Üdv.:Zsóka
tothné
Rendszeres tanácsadó
Rendszeres tanácsadó

HozzászólásSzerző: polika » 2010.08.05, 13:57

Egyik dolgozónak kellett 1 hónap végkielégítést fizetni.
Ezt melyik sorba valljam: 365 vagy 367. Nálam most egyenlőre a 365 soron van, lehet, hogy rosszul állítottam be a bérprogramot. Viszont a számfejtett bére 20 e Ft volt kb, végkielégytés 147 e Ft, és a teljes havi 15100,- Ft adójóváírás figyelembevételre került az elszámolásnál. Jó ez így, vagy javítani szükséges valamit. Végülis eddig dupla minimálbéres volt.
Falak mindenhol vannak, és firkálással elkezdhetjük lebontani őket.
polika
Master of bookkeeping
Master of bookkeeping

HozzászólásSzerző: polika » 2010.08.05, 6:48

Nem arányos, ugyanannyi nap, csak kevesebb óra.
heti 40 órás 5 nap napi 8 óra,
heti 20 órás 5 nap napi 4 óra.
Falak mindenhol vannak, és firkálással elkezdhetjük lebontani őket.
polika
Master of bookkeeping
Master of bookkeeping

HozzászólásSzerző: Bocsa » 2010.08.05, 4:39

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy ha egy részmunkaidős dolgozó felmond, akkor a felmondási idő is arányos?
És ha igen, akkor melyik paragrafusban van erről szó?
Előre is köszönöm!
Csaba
Bocsa
Törzstag
Törzstag

HozzászólásSzerző: skorpio74 » 2010.07.29, 10:42

Köszönöm Kenderice a gyors választ. Remélem sikerül megoldani a dolgot bíróság nélkül! :D
Sziasztok,Nándi
skorpio74
Rendszeres tanácsadó
Rendszeres tanácsadó

HozzászólásSzerző: Kenderice » 2010.07.29, 9:40

(Érdekességképpen.)

Hasonló tényállás mellett a Legfelsőbb Bíróság az alábbi döntést hozta:

BH2009. 217

A rendes felmondás közlésekor fennálló keresőképtelen állapot - a táppénzben részesülésre tekintet nélkül - az intézkedés jogellenességét alapozza meg
(1992. évi XXII. törvény 90. §).

A felperes keresetében a munkáltatói rendes felmondás jogellenességének megállapítását és az ehhez fűződő jogkövetkezmények alkalmazását kérte, eredeti munkakörben történő továbbfoglalkoztatása mellett.

A munkaügyi bíróság ítéletével megállapította, hogy az alperes jogellenesen szüntette meg a felperes munkaviszonyát, és elrendelte az eredeti munkakörben történő továbbfoglalkoztatását. Kötelezte az alperest 2 583 222 forint és annak középarányos kamata megfizetésére, elmaradt jövedelemként további három havi átlagkeresetének megfelelő összeg, 392 841 forint megtérítésére is. Egyebekben a keresetet elutasította.

A munkaügyi bíróság által megállapított tényállás szerint a felperes 2004. október 27-e és 2005. január 31-e között keresőképtelen volt, ezen időszakban táppénzben részesült. Ezt követően 2005. február 1-jétől február 27-éig keresőképtelennek számított, de táppénzt nem kapott, ebben az időszakban rendszeres orvosi kezelés alatt állt. 2005. március 17-étől március 21-éig a felperest kórházban kezelték, utána 2005. március 22. és március 31. között táppénzes állományban volt, majd 2005. április 1. napján lett keresőképes.

A munkáltató a 2005. január 31-én kelt rendes felmondásával 30 napos felmondási idővel a felperes munkaviszonyát megszüntette, a munkavégzési kötelezettség alól a teljes felmondási időre mentesítette, a munkaviszony megszűnésének napját 2005. április 1-jében határozta meg.

A rendes felmondás indokolása szerint a társaság vezetése áttekintette üzletük forgalmának, létszámának, eredményének alakulását, és a várható eredmények növelése érdekében vált szükségessé a felperes munkaviszonyának megszüntetése.

A munkaügyi bíróság álláspontja szerint az 1992. évi XXII. törvény (a továbbiakban: Mt.) 90. §-ára figyelemmel a törvény nem a táppénzes időszakra biztosítja a felmondás elleni védettséget, hanem a betegség miatti keresőképtelenség idejére, és ez felel meg a Legfelsőbb Bíróság MK 8. számú állásfoglalásában rögzítetteknek is. A felmondási tilalom szempontjából nem a betegszabadságnak, illetve a táppénzes állománynak, hanem a tényleges keresőképtelenségnek van jelentősége.

Erre tekintettel az alperes a felperes munkaviszonyát jogellenesen, keresőképtelensége ideje alatt szüntette meg, amiért az Mt. 100. §-ában foglalt jogkövetkezmények megfizetésére köteles.

Az alperes fellebbezése folytán eljárt másodfokú bíróság ítéletével a munkaügyi bíróság ítéletét fellebbezett részében részben megváltoztatta, és mellőzte az alperesnek 392 841 forint három havi átlagkeresetnek megfelelő összegben történő marasztalását. Az ítéletet az ezen felüli részében a másodfokú bíróság helybenhagyta.

A jogerős ítéleti indokolás szerint az alperes munkáltató a jogban járatlan felperes levele alapján nem vélhette úgy a felmondás 2005. január 31-ei kiadásakor, hogy a felperessel szemben az Mt. 90. § (1) bekezdés a) pontja szerinti tilalom már biztosan nem áll fenn. Elvárható lett volna tőle, hogy a felperes betegsége miatti keresőképtelensége megszűnéséről megfelelően meggyőződjön. Tekintettel arra, hogy nem ennek megfelelően járt el, a felmondása az Mt. 90. § (1) bekezdés a) pontjában írt tilalomba ütközött, ami miatt helyesen állapította meg a munkaügyi bíróság a felperes munkaviszonya megszüntetésének jogellenességét.

Az alperes felülvizsgálati kérelme elsődlegesen a jogerős ítélet „megváltoztatására”, és a kereset elutasítására irányult. Másodlagos kérelmében a jogerős ítélet hatályon kívül helyezését, és az első vagy másodfokon eljárt bíróság új eljárás lefolytatására kötelezését kérte. Az alperesi álláspont szerint az eljáró bíróságok megsértették az Mt. 90. §-ának (1) bekezdés a) pontjában foglaltakat, továbbá az 1997. évi LXXXIII. törvény (a továbbiakban: Ebtv.) 45. § (3) bekezdését. Hivatkozása szerint a munkáltató 2005. január végén kizárólag a 2005. január 27-én kelt, felperestől származó levelet kapta meg, amely közvetett módon sem ad tájékoztatást a felperes keresőképtelen állapotáról. Az Mt. 3. §-ának (1) bekezdésében foglalt együttműködési kötelezettségből eredően a felperesnek legkésőbb a felmondás kézbesítésekor kellett volna tájékoztatni az alperesi munkáltatói jogkör gyakorlóját a keresőképtelen állapotáról, de ezt elmulasztotta.

Az Mt. 6. § (4) bekezdése szerint az írásbeli nyilatkozat akkor tekinthető közöltnek, ha azt az érdekeltnek, vagy az átvételre jogosult személynek adják át.

A felperesnek „minimálisan is” bizonyítási indítványt kellett volna e körben felajánlania, egy feladóvevény - amely a perbeli adatokból kitűnően két korabeli levél feladásához is kötődhet - a küldemény átvételét nyilvánvalóan nem igazolja.

Az eljáró bíróságok e körben részletes bizonyítás lefolytatását elmulasztották. A peranyagban nem szerepel dr. J. A.-tól származó olyan orvosi igazolás, amely az Ebtv. 45. § (3) bekezdésének megfelelve igazolná a felperes keresőképtelenségét, azt pedig felperes nem is állította, hogy a munkáltatójának bármilyen igazolást átadott volna a keresőképtelensége igazolására. A dolgozó keresőképtelen állapotáról nem a munkáltatónak kell meggyőződnie, hanem ha ilyen eset fennáll, azt a munkavállalónak kell szabályszerűen és haladéktalanul a munkáltató részére bejelentenie. A munkáltatói érdeklődés hiánya pedig nem eredményezheti a rendes felmondás jogellenességét, mint ahogy azt a másodfokú bíróság tévesen megállapította.

A felperes felülvizsgálati ellenkérelmet nem nyújtott be.

A felülvizsgálati kérelem az alábbiak szerint nem alapos.

Az adott ügyben irányadó jogerős ítéleti tényállás szerint a felperes 2004. október 27-étől 2005. január 31-éig táppénzes állományban volt, és annak lejártát követően is keresőképtelen maradt.

Dr. J. A. háziorvos 2005. február 22-én kiállított orvosi igazolása szerint a felperes 2005. február 28-ától vált keresőképessé, a 2005. szeptember 3-án íródott háziorvosi irat pedig azt rögzíti, hogy a munkavállalót 2005. március 17-e és 21-e között kórházban is kezelték, illetve igazolást nyert, hogy a felperes a perbeli időszakban rendszeres orvosi ellátásra, kezelésekre szorult.

Az alperes maga sem vitatta, hogy a rendes felmondás a felperes részére 2005. február 11-én kézbesítésre került, így a munkavállalót megillető felmondási védelem a munkáltatói intézkedés közlésekor fennállt.

Az eljáró bíróságok az Mt. 90. § (1) bekezdés a) pontja, illetve 90. § (2) bekezdés b) pontja alapján helytállóan jutottak arra a megállapításra, hogy a felmondási védettség a keresőképtelenség idejére (legfeljebb azonban a betegszabadság lejártát követő egy évre) illeti meg a munkavállalót, és ez a védelem nem a táppénzes időszak tartamához igazodik. Mindebből következően a felperes 2005. január 31-ét követően is keresőképtelennek számított, így a felmondási védettség részére a keresőképtelenség tartamára megállapítható.

A jogerős ítélet helytállóan fejtette ki, hogy a felperes bár 2005. február 1-jétől szabadságának kiadását kérte, ez nem jelentette betegségének megszűnését, illetve keresőképességének orvosi megállapítását. A felperes kérelme mögött a körülményekből megállapíthatóan a család anyagi ellehetetlenülésének megakadályozása állt a táppénz folyósításának megszűnésére tekintettel.

Az alperest is terhelő együttműködési kötelezettségéből adódóan pedig a jóhiszemű és tisztességes eljárás mellett - amelyre helyesen mutatott rá a másodfokú bíróság - kellő körültekintéssel kellett volna intézkedni a munkaviszony megszűnése körében olyan munkavállalóval szemben, aki hónapok óta betegség folytán volt távol a munkáltatótól.

Helytálló azon felülvizsgálati érvelés, hogy a munkavállaló keresőképtelen állapotáról általában nem a munkáltatónak kell meggyőződnie, azonban az adott esetben a több hónapja táppénzben levő munkavállaló egyértelmű, a keresőképességét alátámasztó bejelentése, illetve orvosi iratok hiányában a munkáltató jogszerűen nem szüntethette meg a fennálló munkaviszonyt anélkül, hogy meggyőződött volna a munkavállaló munkára képes állapotáról.

Ebben a körben alaptalanul hivatkozott az alperes a felülvizsgálati kérelmében az 1997. évi LXXXIII. törvény 45. §-ának (3) bekezdésében foglaltak megsértésére is.
A kifejtettekre tekintettel a Legfelsőbb Bíróság az 1952. évi III. törvény (Pp.) 275. §-ának (3) bekezdése alapján a másodfokú bíróság jogerős ítéletet hatályában fenntartotta. (Legf. Bír. Mfv. I. 10.158/2008.)

Remélem tudod hasznosítani vagy most, vagy a jövőben.

Üdv. KA.
Kenderice
Törzstag
Törzstag

HozzászólásSzerző: Kenderice » 2010.07.29, 8:57

skorpio74 írta:Sziasztok!

Olyan helyzet állt elő, hogy az egyik cégnél egy alkalmazott akinek kifele állt a szekér rúdja, munkából haza fele menet elesett a biciklivel és most táppénzen van. Ha jól tudom, akkor ez üzemi úti baleset.(első napot jár és 90%). Ráadásul már régóta tudja , hogy szeptemberben meg kell műteni. Minő meglepetés. 8O
Azt nem tudom, hogy üzemi TP alatt meg lehet szüntetni a munkaviszonyát?
Köszönöm előre is a segítséget!

Szia!

Rendes felmondással nem!
Oka: A Munka Törvénykönyve a 90. szakaszban nevesíti.

Fentieket alátámasztja:

1992. évi XXII. törvény
a Munka Törvénykönyvéről

90. § (1) A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt az alábbiakban meghatározott időtartam alatt:
a) a betegség miatti keresőképtelenség, legfeljebb azonban a betegszabadság lejártát követő egy év, továbbá az üzemi baleset vagy foglalkozási megbetegedés miatti keresőképtelenség alatt ...........

Természetesen rendkívüli felmondással, vagy közös megegyezéssel a munkajogviszony ez időszak alatt is megszüntethető.

Üdv.
Kenderice
Törzstag
Törzstag

HozzászólásSzerző: skorpio74 » 2010.07.29, 7:40

Sziasztok!

Olyan helyzet állt elő, hogy az egyik cégnél egy alkalmazott akinek kifele állt a szekér rúdja, munkából haza fele menet elesett a biciklivel és most táppénzen van. Ha jól tudom, akkor ez üzemi úti baleset.(első napot jár és 90%). Ráadásul már régóta tudja , hogy szeptemberben meg kell műteni. Minő meglepetés. 8O
Azt nem tudom, hogy üzemi TP alatt meg lehet szüntetni a munkaviszonyát?
Köszönöm előre is a segítséget!
Sziasztok,Nándi
skorpio74
Rendszeres tanácsadó
Rendszeres tanácsadó

ElőzőKövetkező

Vissza: Munkaügy, bérszámfejtés, TB