Üdvözöllek, Vendég
Regisztrálnod kell, hogy üzenetet írhass a fórumba.

Felhasználónév
  

Jelszó
  

Keresés

(Bővített keresés)

Fórum statisztikák
» Tagok: 7,165
» Legújabb tag: Bennu125
» Fórum témák: 3,455
» Fórum üzenetek: 111,468

Teljes Statisztika

Jelenlévő felhasználók
Jelenleg 79 felhasználó van itt.
» 0 Tag | 79 Vendég

Legfrissebb üzenetek
T1041 helyesbítés, vagy v...
Fórum: Munkaügy, bérszámfejtés, TB
Utolsó üzenet szerzője: ILDI2481
, 10:20
» Válaszok: 277
» Megtekintések: 62,458
egyéni vállalkozói igazol...
Fórum: Adózás, adók, bevallások, számvitel
Utolsó üzenet szerzője: harakiri
, 10:08
» Válaszok: 5
» Megtekintések: 817
ingyen lehet új könyvelőp...
Fórum: Adózás, adók, bevallások, számvitel
Utolsó üzenet szerzője: sandormatyas
, 06:06
» Válaszok: 0
» Megtekintések: 34
Segítség!
Fórum: Adózás, adók, bevallások, számvitel
Utolsó üzenet szerzője: Klarisz
2020-05-28, 21:51
» Válaszok: 5,827
» Megtekintések: 713,348
bérpótlék
Fórum: Munkaügy, bérszámfejtés, TB
Utolsó üzenet szerzője: placebo
2020-05-26, 22:13
» Válaszok: 3
» Megtekintések: 88
Dühöngő
Fórum: OffTopic
Utolsó üzenet szerzője: gkriszta
2020-05-26, 14:21
» Válaszok: 1,513
» Megtekintések: 420,865
Könyveljünk együtt
Fórum: Adózás, adók, bevallások, számvitel
Utolsó üzenet szerzője: szucsi
2020-05-25, 23:18
» Válaszok: 4,302
» Megtekintések: 590,688
könyvvizsgáló kereső
Fórum: Adózás, adók, bevallások, számvitel
Utolsó üzenet szerzője: rozsa
2020-05-21, 19:42
» Válaszok: 0
» Megtekintések: 75
családi adókedvezmény
Fórum: Adózás, adók, bevallások, számvitel
Utolsó üzenet szerzője: VnéErika
2020-05-19, 21:20
» Válaszok: 9
» Megtekintések: 1,892
végelszámolás
Fórum: Adózás, adók, bevallások, számvitel
Utolsó üzenet szerzője: placebo
2020-05-19, 08:45
» Válaszok: 1,384
» Megtekintések: 398,459

 
  ingyen lehet új könyvelőprogramod
Szerző: sandormatyas - , 06:06 - Fórum: Adózás, adók, bevallások, számvitel - Nincsenek válaszok

Kifejezetten elégedett vagyok a Compaktával ezért egy kis reklámot csinálok nekik, mondjuk ezzel mindenki jól jár szerintem, 
mert most írt ki a cég egy akciót amiben ingyen lehet váltani bármilyen könyvelő szoftverről, részletek a linken: https://szamado.hu/konyveloirodai-csomag/

Nyomtatás

  bérpótlék
Szerző: SZANDA - 2020-05-25, 11:23 - Fórum: Munkaügy, bérszámfejtés, TB - Válaszok (3)

Szép napot! 

Bírósághoz pontosan kellene beadnom a bérpótlékaim részletezését.
Tudnának segíteni?

Az lenne a kérdésem, hogy ha 6 órára vagyok bejelentve, de hosszabb időben dolgoztam, valamint dolgoztam szabadnapon is, akkor milyen bérpótlék jár normál munkanapon, milyen szabadnapon, milyen munkaszüneti napon, vasárnap?
Nem tudtam a MT-ből kibogarászni, hogy melyik esetben használhatok 50, 100 %-ot, esetleg mindkettőt.
Köszönöm szépen!

Nyomtatás

  könyvvizsgáló kereső
Szerző: rozsa - 2020-05-21, 19:42 - Fórum: Adózás, adók, bevallások, számvitel - Nincsenek válaszok

Sziasztok!

Tud-e esetleg valaki ajánlani könyvvizsgálót egy XXI. kerületi céghez?

Aki időközönként ki is jön a céghez, és ha probléma van akkor lehet hozzá fordulni.

Köszönöm

Rózsa

Nyomtatás

  SOS egyszerűsitett végelszámolás
Szerző: Tündi_44 - 2020-05-12, 22:27 - Fórum: Segélykérés - Nincsenek válaszok

Sziasztok !

Segitsetek légyszi !  Ma már legalább 5- ször próbáltam feltölteni az egyszerüsitett végelszámolás lezárás taggyülési és vagyonfelosztásit. Egyszerüen a végén mindig azt irja ki hogy hiba történt . Mi a csuda lehet....Az ellenőrzés rendben lefut semmi hibát nem ir ki . A dokumentumok hitelesitve vannak az ügyvezető aláirta . A cégközlöny számát nem tudom az igaz , de nem ir rá hibát hogy irjam be...
Az elején irja a rendszer hogy karbantartás alatt van ezért a személyes adatokat nem fogja beirni de ha mindent beirok én akkor be tudom adni... hát nem...

Tud valaki valamit. Az a baj , hogy a NAV felé már beadtam mindent most akartam ezt még és a beszámolót....

Nyomtatás

  MÓDOSULT A TB JOGORVOSLATI RENDSZERE
Szerző: Kenderice - 2020-05-03, 10:37 - Fórum: Dokumentumok, Segédletek - Válaszok (2)

2020.03.01-től módosult a TB jogorvoslati rendszere

 
 
2020.03.01-től módosult a TB jogorvoslati rendszere, az eddigi kétfokú jogorvoslatot felváltotta az egyfokú jogorvoslati rendszer, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a jövőben a társadalombiztosítási kifizetőhely, és az egészségbiztosító (kormányhivatal egészségbiztosítási osztálya) által hozott határozat ellen közigazgatási úton jogorvoslatnak (fellebbezésnek) helye nincs.

Amennyiben az ügyfél (biztosított) akár a határozat rendelkező részével (érdemi döntés) akár annak indokolásával nem ért egyet immár nem fordulhat a másodfokú (felettes) szervhez.

Az új szabály értelmében azok, akik nem értenek egyet a közigazgatási szerv, illetve a quasi közigazgatási szerv (kifizetőhely) döntésével közigazgatási pert kezdeményezhetnek.
 
A közigazgatási per szabályait a közigazgatási perrendtartásról szóló 2017. évi I. törvény tartalmazza.

Ennek értelmében immár nem fellebbezést, hanem keresetlevelet kell benyújtani.

(A fellebbezésnek nem volt formája és nem voltak kötelező tartalmi elemei, a keresetlevéllel szemben viszont vannak alaki és tartalmi követelmények, azaz a jogorvoslathoz jutás nyilvánvalóan nehezebbé válik a nem jogvégzett állampolgárok számára.)

A keresetlevelet 30 napon belül kell előterjeszteni.

A keresetlevelet ahhoz a közigazgatási szervhez/kifizetőhelyhez kell benyújtani (megküldeni), amely szerv a vitatott határozatot hozta.

A pert akkor is az egészségbiztosító ellen kell megindítani, ha a döntést a kifizetőhely hozta.

A kifizetőhelynek a keresetlevelet nem a bírósághoz, hanem a felügyeletét ellátó kormányhivatalhoz (egészségbiztosító) kell továbbítani.

A kormányhivataloknál működő egészségbiztosítási osztályoknak és a rendvédelmi szervek kifizetőhelyeinek a keresetlevelet a MÁK KÖZPONT Egészségbiztosítási Főosztályához kell továbbítani.

Az egészségbiztosítónak, illetve a MÁK KÖZPONTNAK a keresetlevelet az ügy összes iratával együtt 30 napon belül kell továbbítania az illetékes bíróság (közigazgatási kollégiumot működtető törvényszék) részére akkor is, ha a keresetlevél hozzá elkésetten érkezik és a fél igazolási kérelmet nem terjesztett elő.
Bővebben lásd itt:

 
 
II.
IDEIGLENESEN VÁLTOZOTT A FIZETÉS NÉLKÜLI SZABADSÁGON LÉVŐ SZEMÉLYEK JOGÁLLÁSA
 
Főszabály, hogy, aki fizetés nélküli szabadságon van, annak szünetel a biztosítása és köteles erre az időre egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie maga után. (Vannak kivételek, pl, a GYED, GYES miatti fizetés nélküli szabadságban részesülő személyek.)
 
VÁLTOZÁS, hogy a koronavírus veszélyhelyzet miatt fizetés nélküli szabadságra küldött személyek erre az időre egészségügyi szolgáltatásra jogosultak, illetve az egészségügyi szolgáltatási járulékot nem nekik, hanem a munkáltatónak kell megfizetni.
 
Ezzel kapcsolatban a 140/2020. (IV. 21.) Korm. rendelet 20. szakasza ekként rendelkezik:
 
6. Az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság fennállása
20. § (1) A veszélyhelyzet fennállásának időszakában a veszélyhelyzetből kifolyólag fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállaló egészségügyi szolgáltatásra jogosult.
 
(2) Az (1) bekezdés szerinti esetben 2020. május 1-jétől a munkáltató – a tárgyhót követő hónap 12. napjáig – egészségügyi szolgáltatási járulékot állapít meg, vall be és fizet meg az (1) bekezdés szerinti munkavállaló után.
 
(3) Az állami adó- és vámhatóság a munkáltató kérelmére engedélyezi, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulék (2) bekezdés szerint megállapított és bevallott összegét a munkáltató a veszélyhelyzet megszűnését követő 60. napig fizethesse meg.


III.

Hogyan alakul a jogorvoslathoz való jog, ha az igényt alakszerű közigazgatási határozat meghozatala nélkül bírálják el?
 
A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény és a végrehajtására kiadott 217/1997 (XII.1) kormányrendelet (a továbbiakban: Vhr.) néhány esetben (pl. táppénz megállapításakor) lehetővé teszi azt, hogy az igényelbíráló szerv (kormányhivatal/TB kifizetőhely) az igényt alakszerű közigazgatási határozat meghozatala nélkül (határozathozatal mellőzésével hozott döntés) bírálja el.
 
Felvetődik a kérdés, hogy ezekben az esetekben az ügyfélnek (biztosítottnak) van-e joga, illetve lehetősége jogorvoslati eljárást kezdeményezni.
 
Amennyiben igen hol, hogyan, milyen formában, mennyi időn belül?
 
Ezekre a kérdésekre –egy konkrét eset kapcsán– a Magyar Államkincstár Egészségbiztosítási Főosztálya az alábbi választ/állásfoglalást adta:
 
 
A Vhr. 39. § (1) bekezdése valóban lehetővé teszi az egészségbiztosítási szervek számára, hogy a jogszabályhelyben foglalt feltételek fennállása esetén mellőzzék a határozathozatalt.
 
Mindez azonban nem jelenti azt, hogy az ügyfél ilyenkor megfosztásra kerülne egy őt megillető alkotmányos alapjogtól, vagyis attól, hogy a döntéssel szemben jogorvoslatot kezdeményezzen.
 
Tekintettel arra, hogy alakszerű határozat a Vhr. 39. § (1) bekezdésének az alkalmazásakor nem születik, ezért ezekben az esetekben a hatóság döntése magának az ellátásnak a folyósítása.
 
Amennyiben a folyósított ellátás összegével a biztosított nem ért egyet, úgy lehetősége van jogorvoslati kérelmet benyújtani az alakszerű határozathoz képest azzal az eltéréssel, hogy a jogorvoslati határidőt nem a döntés közlésének a napjától, hanem az ellátás kiutalásától kezdődően kell számítani.
 
Vagyis a határozathozatal mellőzésével hozott, a táppénz kiutalásában testet öltő döntéssel szemben az ellátás kiutalásától számított 30 napon belül közigazgatási per kezdeményezésére nyílik mód.
 
Mivel a határozathozatal mellőzésével hozott döntések esetében a biztosított nem feltétlenül van birtokában azoknak az információknak, hogy milyen tények, adatok alapján is került sor az ő részére az ellátás megállapítására, ezért az ügyfelek tájékoztatását elősegítendő a Vhr. 39. § (3) bekezdése úgy rendelkezik, hogy a pénzbeli ellátás iránti kérelmet elbíráló kifizetőhely vagy kormányhivatal a pénzbeli ellátás jogosultját - kérelmére - tájékoztatja a megállapított pénzbeli ellátás összegének kiszámítása során figyelembe vett adatokról.
 
Ez azt jelenti, hogy az ügyfeleknek (biztosítottaknak) joguk van a kormányhivataltól/kifizetőhelytől azt kérni, hogy tájékoztassák őket arról, hogy a táppénz ellátásukat hogyan (milyen jövedelem, irányadó időszak, osztószám, számítási módszer stb. figyelembe vételével) állapították meg, illetve az ilyen irányú kérelmekre a kormányhivatal/kifizetőhely köteles teljes körű, érdemi választ adni.
 


 
 

Nyomtatás

  Havi ÁFA
Szerző: restodo - 2020-04-30, 11:54 - Fórum: Adózás, adók, bevallások, számvitel - Válaszok (3)

Sziasztok!
A barátnőmmel online üzletet akarunk indítani. Mindent elolvastam, hogy hogyan lehet igényelni a HÉA-számot és a egyéni vállalkozói igazolvány.

Megértettem, hogy havonta ÁFA (27%) kell fizetnem az eladásom után, levonva a ÁFA (27%) a vásárlásom után.

Konzultáltam egy könyvelővel, aki azt mondja, hogy havi HÉA-bevalláskor 120000 Ft fix adót kell fizetnem. 
Információkat kerestem az interneten, de semmit sem találtam erről az átalányadóról.

Tudja valaki, hogy helyes-e, vagy magyaráz egy kicsit részletesebben, hogy havonta fizetek a NAV-ban?

Nyomtatás

  szállító számlák könyvelése adatrögzítés nélkül
Szerző: sandormatyas - 2020-04-25, 07:15 - Fórum: Adózás, adók, bevallások, számvitel - Válaszok (5)

Sziasztok,

találtam egy ilyen cikket: https://adozona.hu/BrandContent/nav_kony...ado_MP6B65
Erősen gondolkodom, hogy lecserélném a jelenlegi szoftveremet, mert ez nekem rengeteg időt spórolna meg.
Valaki vitt már véghez év közben ilyen könyvelő szoftver váltást, ez mennyi macerával jár? 

Köszi,
Mátyás

Nyomtatás

  1953 bevallás
Szerző: ibcsi2 - 2020-04-17, 11:07 - Fórum: Adózás, adók, bevallások, számvitel - Válaszok (1)

Sziasztok!
Szerintetek a 09.lap  2019.évi  szocho adó elszámolás  286.sorban mit kell beírni?
A NAV tervezetben  minden összevonandó benne van (, pl. ingatlan bérletből származó, táppénz kifizetés ), is
Volt osztalék, amiből a  munkabér és a max. összeg (3576 ezer ) különbözet után le vontuk a  szocho évközben, most a tervezet szerint a NAV visszafizetendőnek hozza, amiatt hogy az ingatlan bérbeadást is beszámolja a  szocho felső határába.
Nem tudom érthetően írtam-e, de nekem ez nem logikus.
Perszer így jól járunk, de azt gondoltam  , hogy csak azt az összevonandó jövedelmet számítjuk, ami  szociális hozzájárulási adó alapja.

Üdv

Nyomtatás

Big Grin csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatása
Szerző: placebo - 2020-04-16, 20:33 - Fórum: Adózás, adók, bevallások, számvitel - Válaszok (4)

Lehet beadni a támogatási kérelmeket,rövidebben nem lehetett volna


https://nfsz.munka.hu/Allaskeresoknek/La...tasok.aspx

Nyomtatás

  NAV igazolás
Szerző: ILDI2481 - 2020-04-16, 15:57 - Fórum: Munkaügy, bérszámfejtés, TB - Válaszok (2)

Sziasztok! Találkoztatok már ilyennel? Egyéni vállalkozó szünetelteti a vállalkozást és munkanélküli segélyt igényelt. Kérik tőle a NAV igazolást a járulékfizetés teljesítéséről. Honnan tudja beszerezni ? Az IGAZOL nyomtatványon nincs ilyen lehetőség.
Köszönöm a segítséget előre is.

Nyomtatás