AktaForum a könyvelők szabad fóruma
Készenlét - Nyomtatható verzió

+- AktaForum a könyvelők szabad fóruma (http://aktaforum.hu)
+-- Fórum: Könyvelés, számvitel, adózás (http://aktaforum.hu/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Fórum: Munkaügy, bérszámfejtés, TB (http://aktaforum.hu/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Téma: Készenlét (/showthread.php?tid=3318)Készenlét - Tünde90 - 2016-09-14

A munkavállalónak 7:30-16:00ig van a munkaideje.Détután 16-tól másnap reggel 7:30 óráig készenlétbe van beosztva Túlórázhat e a munkavállaló 7:30-18:00 ig abban az esetben ha 16-tól készenlét van neki otthonra elrendelve ?

köszönöm. Tünde


Re: Készenlét - morhor - 2016-09-16

Hello!

Nálunk ilyen nem volt eddig, tehát nem saját példa, de a munkajog.hu-n ezt találtam:

"2.2.8. Készenléti és ügyeleti pótlék (Mt. 144. §)

A készenlét és az ügyelet olyan időtartam, amely alatt a munkavállaló a beosztás szerinti napi munkaidején kívül köteles a munkáltató rendelkezésére állni. Készenlét esetén ezt az időszakot a munkavállaló a maga által választott, de olyan helyen töltheti el, hogy a munkáltató utasítása esetén haladéktalanul rendelkezésre álljon. Ügyeletnél azonban a rendelkezésre állás helyét is a munkáltató határozza meg (Mt. 110. §).
A készenlét időtartamára a munkavállalót bérpótlékként alapbére 20%-a illeti meg, ez a mérték ügyelet esetén 40%. Ha az ügyelet alatti munkavégzés tartama nem mérhető, a munkavállalónak összesen 50% bérpótlék jár a teljes ügyeleti időre, függetlenül a tényleges munkavégzés idejétől. Ha a készenlétet, vagy ügyeletet teljesítő munkavállalót munkára veszik igénybe, erre az időre a teljes alapbére és a bérpótlékok is megilletik.

Például, a munkavállaló napi munkaideje végeztével, 17 órától másnap reggel 9 óráig 16 óra készenlétet teljesít. A készenlét alatt éjszaka 1 és 3 óra között be kell mennie a munkahelyére. Díjazása a következők szerint alakul:

a 14 készenléti órára: az alapbére 20%-a,
a 2 ledolgozott órára: az alapbére 100%-a, továbbá 50% túlórapótlék, hiszen a napi munkaidő-beosztás szerinti munkaidőt meghaladóan dolgozott, és 15% éjszakai pótlék, mivel a munkavégzés az éjszakai időszakra esett."

Link: http://munkajog.hu/rovatok/munkaber/milyen-potlekok-jarnak-a-munkavallalonak