AktaForum a könyvelők szabad fóruma
vállalkozásból kivont jövedelem végelszámolásnál - Nyomtatható verzió

+- AktaForum a könyvelők szabad fóruma (http://aktaforum.hu)
+-- Fórum: Könyvelés, számvitel, adózás (http://aktaforum.hu/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Fórum: Adózás, adók, bevallások, számvitel (http://aktaforum.hu/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Téma: vállalkozásból kivont jövedelem végelszámolásnál (/showthread.php?tid=3407)vállalkozásból kivont jövedelem végelszámolásnál - szicuka - 2018-04-10

Kedves Fórumozók!
Egyszerűsített végelszámolással szeretnénk megszüntetni egy Bt. A Bt-nek csak pénzeszköze van.A tulajdonosoknak szeretnénk kifizetni az eredménytartalék terhére vállalkozásból kivont jövedelmet mely után szja,eho fizetünk amit beállítunk a 08-as bevallásba és megfizetünk.A pénzeszköze kevesebb mint az eredménytartaléka.A megmaradó eredménytartalék összegét  a vagyonfelosztási javaslatban a kötelezettségek között kell szerepeltetni?A jegyzett tőkét és a lekötött tartalékot pótbefizetésből mikor lehet kifizetni vagy azt is a vagyonfelosztási javaslatban kell kötelezettségek között kell szerepeltetni és a cég törlése után kifizetni a tulajdonosoknak és majd ők vallják be a következő szja bevallásban és megfizetni az adókat?
Kérem, hogy segítsetek mert még végelszámolást  nem csináltam.


RE: vállalkozásból kivont jövedelem végelszámolásnál - gugu7 - 2018-04-12

Kedves Szituka!
Nem egészen értem. Ha nincs más eszköze mint pénz, akkor az ET csak akkor lehet nagyobb ha az adózás után veszteség van. Javaslom kezd a számolást az osztaléfizetési korláttal.
Ha elkezdődött a végelszámolást az csak akkor fejezhető be, ha minden kötelezettségnek eleget tett a cég. Ilyenkor a jegyzett tőkén felüli vagyont a záró 08-asban kel leadózni ill. járulékozni. A Jt. a bankból megszűnő határozat jogerőre emelkedését kövewtően lehet a tulajoknak adómentesen kiadni.


RE: vállalkozásból kivont jövedelem végelszámolásnál - gajda - 2018-07-23

Minden cég számára elérhető lehet a gyors cégmegszüntetés
Néhány hete lépett életbe a cégtörvény módosítása, amely szélesebb körben tette elérhetővé az egyszerűsített végelszámolást..

http://www.uzletresz.hu/vallalkozas/20180720-minden-ceg-szamara-elerheto-lehet-a-gyors-cegmegszuntetes.html
-
https://ado.hu/rovatok/ado/egyszerusitett-vegelszamolas-uj-eloirasai
-
https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/cegtorveny-ugyved-jogszabaly-julius.666132.html
*
     2018.07.01-től 2006. évi V. törvény (Ctv.) lényegesen módosul
-
https://5percado.hu/vegelszamolasi-eljaras-valtozasai/
.
az egyszerűsített végelszámolást kft. és rt. is választhatja, nem kell hozzá ügyvédi képviselet, a kérelmet pedig nem a cégbíróságnál, hanem az adóhatóságnál kell előterjeszteni.
Az új szabályozás ismételten a könyvelőket fogja megterhelni, hiszen nemcsak a könyvelési dokumentációt kell elkészíteni a végelszámoláshoz, hanem a végelszámolással kapcsolatos iratmintákat is nekik kell beküldeni, kezelni

https://adozona.hu/2018_as_valtozasok/Egyszerusitett_vegelszamolas__ujabb_feladat_PMJC0F
-


RE: vállalkozásból kivont jövedelem végelszámolásnál - Kiss Timi1971 - 2018-07-26

Kedves Kollégák!
  
Egyszerűsített végelszámolás zárásánál tartok.
Csak eredménytartlékom , pénzkészletem, és jegyzett tőkém van.


A végelszámolást záró beszámolót így kell beadni,?  Vagy a vállalkozói jövedelem kifizetése utáni állapot szerint kell?( amit a záró 08-as M jében az szjatés az ehot szerepeltetni kell)

Pusztán megerősítést kérek. Mert nem csináltam még végelszámolást.
Úgy gondolom, hogy a vagyonfelosztási javaslatban szerepelnek ezek a ( szja, eho) tételek, ha egyáltatlán szerepelteni kell benne.


RE: vállalkozásból kivont jövedelem végelszámolásnál - gugu7 - 2018-07-26

Szia Timi!
A vagyonfelosztási javaslatban és a záró 08-ban szerepel az ET felosztva jól látod. Ezt utaljátok is át ill. ki a tulajoknak a nettót adót NAV-nak. A JT csak akkor utaljátok vissza a tulajoknak amikor a CB törölte a céget.


RE: vállalkozásból kivont jövedelem végelszámolásnál - Kiss Timi1971 - 2018-07-26

kedves Klári!

Köszönöm szépen. Tehát a végelszámolást lezáró beszámolóban ezeket ( a vagyonfelosztással kapcsolatos)  tételek nem szerepelnek. Heart

Köszönöm szépen Angel


RE: vállalkozásból kivont jövedelem végelszámolásnál - gugu7 - 2018-07-26

Timike!
A végelszámolást lezáró beszámoló alapozza meg a végelszámoló jelentését, abban a pénz és a JT + ET szerepel. Ezt a vagyont osztják ugyanezen a napon szét.  Ha nem szerepelnek, akkor "üres" a beszámoló és CB nem szünteti meg a céget ha nincs felosztható vagyona a záráskor.


RE: vállalkozásból kivont jövedelem végelszámolásnál - Kiss Timi1971 - 2018-07-27

Klári!

Oké oké köszönöm. Minden világos.

Timi