AktaForum a könyvelők szabad fóruma
Turizmusfejlesztési hozzájárulás - Nyomtatható verzió

+- AktaForum a könyvelők szabad fóruma (http://aktaforum.hu)
+-- Fórum: Könyvelés, számvitel, adózás (http://aktaforum.hu/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Fórum: Adózás, adók, bevallások, számvitel (http://aktaforum.hu/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Téma: Turizmusfejlesztési hozzájárulás (/showthread.php?tid=3438)Turizmusfejlesztési hozzájárulás - Balázs - 2018-04-15

Sziasztok!

Az egyik ügyfél az 1. negyedévben kiállított egy több millió forintos előleg számlát, amely alapja lesz ennek a csodás új adónemnek. A végszámla kiállítására még nem került sor. 
A kérdésem, hogy szerintetek ezt az előleget most figyelembe kell vennem az 1. negyedévben? 

Köszönöm!


RE: Turizmusfejlesztési hozzájárulás - placebo - 2018-04-15

Hello!
Beletertozik

A hozzájárulást azon hozzájárulás-köteles szolgáltatásnyújtás után kell az önadózás szabályai szerint megállapítani és bevallani, amelyről kiállított
a)      számlán, számviteli bizonylaton vagy ezek hiányában bármely más, a hozzájárulás-köteles szolgáltatásról kiállított okiraton feltüntetett teljesítési időpont vagy, ha a teljesítési időpontot nem tüntették fel, akkor a
b)      számla, számviteli bizonylat vagy a hozzájárulás-köteles szolgáltatásról kiállított más okirat kiállításának időpontja
az Eat. 261. § (6) bekezdése szerinti bevallási időszakra esik.


RE: Turizmusfejlesztési hozzájárulás - könyvelés72 - 2018-04-15

Én is csatlakozom az Igen válaszhoz.


RE: Turizmusfejlesztési hozzájárulás - Balázs - 2018-04-16

Sziasztok!
Nagyon köszönöm!


RE: Turizmusfejlesztési hozzájárulás - Mónika - 2018-08-27

Sziasztok! Ezzel a gyönyörűséggel kapcsolatban lenne kérdésem:
Fagyizó, tevékenységi kör 55.30.11 Éttermi cukrászati szolgáltatás, alanyi mentes kata-s. Hogyan állapítom meg a turizmus fejlesztési hozzájárulását, vagyis mikor értékesített tölcsérbe, mikor pohárba fagyit, mivel nem üt áfá-t?
Egyáltalán kell neki szerintetek ezt az adónemet vallani fizetni?


RE: Turizmusfejlesztési hozzájárulás - PMarcsi - 2018-08-27

Mónika,sajnos ezt olvastam róla.

A kötelezettség bevallása önadózással történik, az alábbiak szerint:
  • áfa bevallók esetében igazodik az áfa bevallás gyakoriságához, azaz havi áfa bevallók esetében a tárgyhónapot követő hónap 20. napjáig, negyedéves bevallásra kötelezett esetén a tárgynegyedévet követő hónap 20. napjáig, éves bevallásra kötelezett esetén a tárgyévet követő év február 25.
  • azon adózók esetében, akik áfa bevallás benyújtására nem kötelezettek (pl.: alanyi mentesek) nekik az Áfa tv. szerinti teljesítési időpontot követő év február 25. napjáig kell a bevallási és fizetési kötelezettséget teljesíten
  • Turizmusfejlesztési hozzájárulásnak nem csak az Áfa fizetésre kötelezettek az alanyai, hanem mindenki, akinek a fent meghatározott szolgáltatásnyújtásból bevétele származik. Angry

Csatolmányban többet erről a csoda adóról.

Pmarcsi


RE: Turizmusfejlesztési hozzájárulás - Mónika - 2018-08-29

Köszönöm, ezt tudtam, hogy ha alanyi mentes akkor február 25-ig kell, de hogyan állapítsam meg az alapot, mert a törvény szerint ha helyben fogyasztja az alkohol mentes termékeket, italokat akkor kell. Viszont a pénztárgép bevétele alapján én semmiből nem látom, hogy mikor kapta valaki tölcsérben, és mikor kehelyben a fagyit……. Mert ha áfá-s lenne akkor külön ütné 5% és 27%-osba de így hogy alanyi mentes nincs ilyen elkülönítés.


RE: Turizmusfejlesztési hozzájárulás - gajda - 2018-08-31

Két külön gyűjtőbe kell beütni a helyben fogyasztást, és azt, amit elvitelre kérnek. A pénztárgép műszerész majd beállítja.


RE: Turizmusfejlesztési hozzájárulás - PMarcsi - 2018-09-03

Szia Mónika!

Gajdának igaza van,pénztárgépes állítson be 2 gyűjtőt és utána már egy értelmű a bevallási köt. megállapítása. NAV szerint ha nincs két gyűjtő akkor nyilvántartást kell vezetni a hónapok eladásáról, mi volt helyben és mi volt kifelé, mert ez ellenőrzésnél megállja a helyét.
Én biztos egyeztetnék az ügyvezetővel , hogy visszamenőleg csináljanak számodra nyilvántartást és így Te is nyugodtan eltudod készíteni majd a bevallást.

Szép napot!

Pmarcsi


RE: Turizmusfejlesztési hozzájárulás - gugu7 - 2018-09-07

Sziasztok!
Nem közvetlenül, de ide tartozik, hogy a fagyi ha a cég készíti és nem készen veszi, akkor függetlenül attól, hogy kehely, vagy tölcsér 5 %-os Áfa és 4%-os turizmus. Ez akkor is igaz, ha a cégenek van központi műhelye ahol legyártja és a cukrázdáiba kiszállítja éás árulja a saját fgyiját.


RE: Turizmusfejlesztési hozzájárulás - Mónika - 2018-09-07

Az alábbi idézet a NAV iránymutatásából van bemásolva:

A megfelelő besorolás alá tartozó vendéglátó egység elvitelre történő értékesítésének termékértékesítéskénti vagy szolgáltatásnyújtáskénti megítélése során a vevő elviteli vagy helyben fogyasztási szándéka a meghatározó. Például, ha a vevő az étteremből, cukrászdából elvitelre kéri az ételt, süteményt, majd amikor becsomagolva átveszi, mégis leül egy asztalnál, és azt ott helyben elfogyasztja, akkor az emiatt nem tekinthető szolgáltatásnyújtásnak, hanem az eredeti szándékának megfelelően kezelendő, termékértékesítésként, az annak megfelelő adómértékkel.

Nekem ebből az következik, ha a fagyit tölcsérbe kéri az termék értékesítés tehát 27% /nincs turizmusfejlesztési hozzájárulás alap/ függetlenül attól ha utána mégis leül a padra és ott nyalja el. Viszont ha kehelyben kéri az már szolgáltatás és 5% és van 4% turizmusfejlesztés is.