A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
EKHO
Köszi, Placebo, akkor ez jött ki neked is!

Ugyanaz az Ekho alap nálam is:
"Ekho (betegszabadság fennmaradó része): 2.450 Ft
Ekho: 132.050 Ft"
A l b a

Válasz idézéssel
Hello!
RLB-én nálam ilyen:
Bér 285 500
Betegszabi 10500
levont járulék:
alap  161 000 
ekho alap 134 500???

B 295 500 netto 221 390
Válasz idézéssel
Van ekho-som, munkaviszonyos, aki betegszabadságra ment.
Jól értelemezem az alábbiakat?

Példával illusztrálom.
Munkaszerződés szerinti bér: 300.000 Ft
Betegszabadság: 1 nap
Havi munkanap 02.hóban: 20 nap
Törzsbér: 161.000/20*19= 152.950 Ft
Betegszabadság: 300.000/20*1=15.000 Ft távolléti díj, ennek a *70%= 10.500 Ft, de ezt ketté osztom, mert 161.000 Ft-ig kell a járulékot megfizetni, azaz
161.000-152.950 Ft törzsbér=8.050 Ft betegszabadság a járulékokkal, maradék pedig
10.500-8.050 =2.450 ekho-zik.
Ekho-s rész: 300.000-161.000=139.000 Ft 139.000 /20*19=132.050 Ft

A bérlapon az alábbiak lesznek:
Törzsbér: 152.950 Ft
Betegszabadság: 8.050 Ft
Ekho (betegszabadság fennmaradó része): 2.450 Ft
Ekho: 132.050 Ft
Összesen: 295.500 Ft
? Smile
Válasz idézéssel
Szia!

Úgy tudom, hogy megbízással, mivel főállású jogviszonya van, ott megfizetik a járulékokat utána.

Köszönöm segítséget, én is így gondoltam Big Grin
Sziasztok,Nándi
Válasz idézéssel
Szia Nándi!
Hát elég káoszos ez az ekho, ezért remélem nem írok neked baromságot.
Mint ev, vállalkozási szerződéssel akarják az ekhos helyen foglalkoztatni? Vagy ott is munkaviszonyban, esetleg megbízással? Mert ha ez utóbbiak, akkor szerintem semmi nincs, mert gondolom a főállásában megfizetik a minimálbér után a járulékokat.
Válasz idézéssel
SZiasztok!

EKHO-ban nem vagyok otthon és a következő lenne a kérdésem.
Van egy egyéni vállalkozóm heti 36-órát meghaladó munkaviszony mellett. Most lenne lehetősége egy helyen dolgozni (művészeti tevékenység) ahol EKHOzni kellene. Mit befolyásol nála? a főállása megmaradna, a járulék fizetés ott történik.

Előre is köszönöm!
Sziasztok,Nándi
Válasz idézéssel
Szia!
Én innen töltöttem:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.nav.gov.hu/data/cms40491/EKHO_s_nyilatkozat.pdf">http://www.nav.gov.hu/data/cms40491/EKH ... tkozat.pdf</a><!-- m -->
Lehet, hogy idén át kell írni, de talán mintának jó.
Válasz idézéssel
Köszönöm.
Válasz idézéssel
Szia Tündi!
Szerintem a három edző egyértelmű, a negyedik is ekhózhat, de gondolom nem sok pénz amit kapnak, megbízási szerződéssel érné meg neki. Csatolok egy NAV állásfoglalást ( a hozzászólásod alatti témában kértem tavaly ) mert nála- az utánpótlás edzőnél- vizsgálni kell az általános szabályok szerinti jövedelmet.
Az EKHO választással kapcsolatos felelősség a nyilatkozatot adóé, de ők meg tőlünk várják a választ, hogy választhatják-e??!!
Tájékoztatóm sajnos nincs, mert nálam az ügyfél adta máshová a nyilatkozatot. Hanna
Válasz idézéssel
Sziasztok.
Most már EKHOznom is kell. Sportegyesület, TAO támogatást kapott, ezért tud fizetni egy kis pénzt az edzőknek.
Három olyan edző van, akinek van az általános szabályok szerint számított jövedelme. Ők szerintem biztos, hogy választhatják az ekhót. A negyedikben nem vagyok biztos. Utánpótlás edző, ráadásul még csak 20 éves, és ráadásul még nappali tagozoton tanul, tehát munkaviszonya nincs. Azt hiszem nyáron dolgozott bejelentve valahol. Szerintetek ő választhatja az ekhót ?
Jól olvasom-e, hogy vizsgálni kell az ekhozni kívánó éves jövedelmét is?
Kinek a felelőssége, ha ekhót választ az illető, az övé, vagy a kifizetőé? Az illető aki a pénzt kapja mindenképpen kitölt egy nyilatkozatot, amelyet a kifizetőnek lead. Ha ez mellé a nyilatkozat mellé csatolunk egy ekhoról szóló tájékoztatást, amelyet aláír, hogy tudomásul vette?
Csak ilyen nyilatkozatot nem találok, ha mindenkinek a törvényt csatolom, akkor igen sokáig fogják olvasni.
Mi a véleményetek?
Tündi
Válasz idézéssel
Sziasztok! Előző tépelődésemet pontosítanám: megbízási szerződésről lenne szó. Azt tudom, de most ki is kerestem, hogy az EKHO tv. 3.§ 7C pontja szerint 2008-tól - ha valaki munkaviszonyban vesz fel EKHO-s jövedelmet, akkor nem elég éves szinten nézni a minimálbér 12szeresét, hanem az adott hónapban is meg kell fizetnie a minimálbérre a járulékot az általános szabályok szerint. A hegedűművész ügyfelem akkor megbízási szerződésnél választhatja most az EKHO-t, ha csak nyártól fizet járulékot? És elég, ha éves szinten figyelem az arányokat? Köszönöm, Anna
Válasz idézéssel
Segítséget kérnék.
Társas vállalkozó, nappali tagozatos egyetemi hallgató. Júliusig nem fog fizetni az általános szabályok szerint járulékot. Ebben az időszakban pl. a Filharmonikusok felé nyilatkozhat-e EKHO választásról? Ott kérnének adott havi munkáltatói igazolást, hogy a minimálbér összegéig az általános szabályok szerint adózik.
Lehet rosszul értelmezem a törvényt, és a kitöltési útmutatókat, de nem éves szinten kell vizsgálni? Az általános szabályok szerint fizetett járulék összege, ha kevesebb, mint a minimálbér *12, akkor arányosítom, és ez alapján csökkentem a 25 milliós rá vonatkozó bevételi értékhatárt. Ez alapján választhatná. Van olyan, hogy az EKHO-s jövedelmet csak olyan "napokon" szerezheti, amikor egyéb normál jövedelme is van? Köszönöm, ha tudtok segíteni.
Válasz idézéssel
A törvényt olvastam át..
De valószínűleg nem elég figyelmesen mivel nem értem, ezért gondoltam, hátha kiokosít valakiSmile
üdv, Gabi
Válasz idézéssel
Szia Zagar!
Bocs, még én sem vagyok profi ekhoban :oops:
Az apeh információs füzetét nézted már? A 7. füzet az.
Válasz idézéssel
Sziasztok,

A szituációm: . főállás- bányamérnök, minimálbért meghaladó jövedelem, járulékfizetés történik. Hobbi: a sport.
A sportegyesület átalakult kft-vé, így kicsit rendeződni látszik a 9 hónapos leigazolásért járó pénz. Ez esetben választható az EKHO, ugye? Van valami amire figyelni kell?
Köszönöm,
üdv, Gabi
Válasz idézéssel
Balázs Írta:Sziasztok!
Nekem is sport miatt lesz az ekho-val problémám. Elolvastam a tv.-t, de vannak nem tiszta pontok, úgyhogy előre is elnézést, ha nagy ökörséget kérdezek:
Tehát egyesületnél alkalmaznak edzőket vállalkozóival (is).Jól olvastam ki, hogy egyéni vállalkozó is benyújthatja a számláját, és nyilatkozhat, hogy ekho-s? Vagy az csak általa kivett váll. kivétre terjed ki? A számláját meg benyújta az egyesülethez, aztán víz?
Ez ugye azért lényeges kérdés, mert a tao is változott a látvány csapat sportok miatt. És ott támogatást lehet igényelni személyi jellegű ráfordításokra. A személyi jellegű ráfordításokra pedig a számviteli tv. szerinti meghatározás a mérvadó. Namost, ha nem butaságot olvastam ki az ekho tv-ből - akkor a vállalkozó számlája hogy könyvelődik? Szerintem ekho ide, ekho oda nem lesz az személyi jellegű ráfordítás. Legfeljebb az utána fizetett ekho, nem? Vagy nagyon rossz nyomon vagyok?
Köszönöm!

Senkinek nincs ekhósa?
Köszönöm!
Válasz idézéssel
Sziasztok!
Nekem is sport miatt lesz az ekho-val problémám. Elolvastam a tv.-t, de vannak nem tiszta pontok, úgyhogy előre is elnézést, ha nagy ökörséget kérdezek:
Tehát egyesületnél alkalmaznak edzőket vállalkozóival (is).Jól olvastam ki, hogy egyéni vállalkozó is benyújthatja a számláját, és nyilatkozhat, hogy ekho-s? Vagy az csak általa kivett váll. kivétre terjed ki? A számláját meg benyújta az egyesülethez, aztán víz?
Ez ugye azért lényeges kérdés, mert a tao is változott a látvány csapat sportok miatt. És ott támogatást lehet igényelni személyi jellegű ráfordításokra. A személyi jellegű ráfordításokra pedig a számviteli tv. szerinti meghatározás a mérvadó. Namost, ha nem butaságot olvastam ki az ekho tv-ből - akkor a vállalkozó számlája hogy könyvelődik? Szerintem ekho ide, ekho oda nem lesz az személyi jellegű ráfordítás. Legfeljebb az utána fizetett ekho, nem? Vagy nagyon rossz nyomon vagyok?
Köszönöm!
Válasz idézéssel
Sziasztok!
Felhozom a topikot, ugyanis kiterjesztették az EKHO-t a sporttevékenységekre is, és ennek azért most egy kicsit örülünk.

Szóval megbízási szerződéssel alkalmaz egy sportegyesület edzőket, akik az EKHO szabályai szerint kívánnak adót fizetni.
A kérdés az, hogyan kellene kezelni EKHO-s kifizetés esetén a kiküldetési rendelvény alapján kifizetett utazási költség térítést. Attól tartok mivel önálló tevékenységről van szó, ez esetleg bekavarhat.

Van valakinek ezzel kapcsolatosan tapasztalata?
Válasz idézéssel
Sziasztok,

Olyan kérdésem lenne, hogy lehet hinni az EKHO kalkulátornak? Mert például ha mondjuk 230.000 Ft-os jövedelmet írok be akkor a 20 %-os levonást a minimálbérrel csökkentett részt szorozza fel (230.000-73.500)*0,2, de én eddig nem így számoltam, hanem az alapot szoroztam 20%-al. Ezt így kell számolni? És mi van akkor ha az EKHO-s jövedelem a minimálbér alatt van, mondjuk 60.000 Ft? A kalkulátor nekem erre nem számolta a 15 és a 20 %.

Köszönöm előre is a segítséget!
Kriszti
Válasz idézéssel
Ez biztos? A lentebbi linkekből én azt hámoztam ki, hogy az EKHo-snak a megbízási díjából le kell vonni 15 % EKHO-t, az Alapítvány pedig 20 % EKHO-t fizet utána. Lehet, hogy rosszul értelmeztem, de én ezt olvastam ki a sorokból.
Erika
Válasz idézéssel
Szia Erika!

Ez baromság amit ide írtam. Bocs Erika, Te olvastad jól! :oops:
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
Ha valaki EKHO szerint adózik és mondjuk egy alapítvány felkérte egy előadásra (művész), akkor az alapítványnak van valami különleges teendője a bejelentését illetően és a díjazását illetően? Még nem voltam ilyen adózásúval közvetlen kapcsolatban és fogalmam sincs, hogy mit kell tenni vele.
Mondjuk 1 napra 60.000 Ft díjat kap, akkor mit kell utána fizetni és be kell-e jelenteni?
Erika
Válasz idézéssel
Köszi Gugu Smile

További EKHO-s kérdésem van. Sad A saját jogú nyugdíjasnak az ekho-s bevételen kívül nincs más bevétele. Számolhat-e el költséget? (10% illetve tételes) A törvényben azt olvasom, hogy ha az ekho-s bevételen kívül nincs más jövedelme, akkor nem érvényesíthet költséget, a teljes bevétel jövedelem. A nyugdíj az "más" jövedelem?

Vica
Válasz idézéssel
Köszi, hogy kifötörted!

Az ifjú EKHO-sok is lesznek öregek!
(Lehet, hogy ez az adózási mód már a múlté lesz addigra. Fúj de undok vagyok.)
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
Addig nyomoztam, míg megtaláltam a választ. Mivel senki nem válaszolt, hát válaszolok én magamnak, hátha mást is érdekel. Adott esetben pénzforgalmi szemlélet érvényesül, tehát csak a 2008-ban teljesült kifizetések és kiadások számítanak be a bevételbe. Mivel rokkantnyugdíjas, ezért 25 millióig EKHO-zhat, és mivel más jövedelme nincs, nem kell a minimálbért figyelembe venni, a teljes bevétel EKHO-zik.

Vica
Válasz idézéssel

Fórumra ugrás:

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég