A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
veszteség elhatárolás
#1
Köszönöm Klári. Akkor vagy kisajtolom a régi könyvelőtől egy veszteség nyilvántartást, vagy én csinálok legalább az utolsó 5 évről! Letöltöm a a mérlegeket és a taggyűlési jegyzőkönyveket. Kicsit gyanús a könyvelő, mert a bevallásokat az ügyfél ügyfélkapuján adta be. Lehet, hogy én vagyok paranoiás, de bizalmatlan vagyok azokkal, akik a saját nevükben nem adnak be bevallást.
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#2
Szia Tamás!
Jártam már én is így. Ha van, vagy reprodukálható a veszteség nyílvántartás illetve a beszámolót jóváhagyó taggyűlési jkv beszél róla figyelembe szoktuk venni.
Ha nincs nyomod veszett a dolog. Elvileg nem elég ha a 29-esekből összeszeded, mert ugye az eredmény sorsáról évente - veszteség esetén is - a tulajoknak dönteni kell.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#3
2018.01.01-től átvettem egy Bt-t. Az előző könyvelő a 29-es bevallásban a 03-01-es lap 01-es sor "a" oszlopát nem töltötte ki, ami az előző évek még fel nem használt veszteségét tartalmazza. Kérdésem, a helytelen kitöltés ellenére is figyelembe vehetem a veszteséget? Valahol olvastam vagy előadáson hallottam, hogy ha ide nem lett beírva, akkor a veszteség nem használható fel! Igaz ez?
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#4
Szia!
Nagyon köszi.
Válasz idézéssel
#5
Szia,

Igen, ha a veszteség nyilvántartásod szerint nincs korábban keletkezett veszteség, ami megelőzné és, ha megfelel minden más előírásnak.
Nyugalom! A világmindenség azt sem tudja, hogy létezel.
Válasz idézéssel
#6
Sziasztok!
Egy cégnek a 2013 évi veszteségét elszámolhatom idén az pozitív adóalap feléig?
Tavaly nem számoltam el semmi veszteséget.
Köszönöm
Válasz idézéssel
#7
Köszi a választ. Mondjuk analitika sincs, de majd visszamenőleg előkeresgetem 5 évre a bevallását és gyártok egyet, egyébként 5 év ugye? Nem nagy összegek a legnagyobb 145 e ennél csak kevesebb van, de most jó jönne minden mínusz.
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#8
Kedves Móni!

Az elmúlt évben nekem is hasonló gondom volt és itt kaptam segítséget hozzá. Az a) oszlop tájékoztató adat. Az a lényeg, hogy legyen egy jó analitika, alátámasztásként. Szerintem nyugodtan számolhatsz a tényleges adatokkal. Én is így tettem és (eddig Big Grin ) nem volt gond belőle.
Üdv,
Csilla
Jobbat remélve, gyakran jót veszítünk.
Válasz idézéssel
#9
Azt szeretném kérdezni, hogy amennyiben egy cég az elmúlt 3 évben veszteséges volt, és az idén úgy néz ki, hogy nyereséges lesz, abban az esetben az adó alap 50%-ig az előző évek veszteségét figyelembe vehetem, ezt a 29-es bevallás 03-01-es lapjának c. oszlopába kell beírnom. Viszont az a) oszlopba fel kellett volna tüntetni a 1329-es bevallásban a 2013-as veszteségen kívül az előző évek veszteségét ugye? Most vettem át egy könyvelést és ez után kutatgatok. /Nagyon nem vagyok ebben járatos, nekem nyereségesek a cégeim :oops: / Ha nem lett beírva az a) rovatba semmi akkor most a 2014-es 29-esbe csak a 2013 évi veszteséget vehetem figyelembe?
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#10
Köszi Mónika!
Válasz idézéssel
#11
De csak az adóalap 50%-ig számolhatod el.
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#12
Sziasztok!
Egy cégemnek 2010-ben 41.529 e ft volt a vesztesége
2011-ben ebből felhasználtam 9332 e ft-ot.
2012 évre mennyi veszteséget számolhatok el, a maradékot vagyis 32.197e ft-ot?
Köszi
Válasz idézéssel
#13
Köszönöm szépen Anita. Megnézem.
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#14
Mónika, önellenőrizni biztosan nem lehet, mert ha akkor nem csökkentetted az adóalapot, akkor most utólag nem élhetsz vele.
Viszont helyesbíteni helyesbítheted a bevallást a tekintetben, hogy a tájékoztató adatok között a tovább vihető veszteség sorba beírod az összeget és így a 2012-s évnél már csökkentő lehet. Én így érzem.
Az idézett szövegrészt nem az árfolyam veszteségnél találtam, hanem a sima EV adózásnál: 238. oldal.
Válasz idézéssel
#15
Az árfolyam veszteségnél ha tőzsdézik ezek szerint sőt biztos hogy lehet önellenőrini, de a vállalkozásból származó veszteségre szerintem nem. Az 53-as kitöltésibe nem találtam erre utalást, viszont a tavalyi 29-esben ez egyértelműen le volt irva. Itt most a kérdés, hogy egy ellenőrzésen a nyilvántartást elfogadják-e úgy hogy a NAV nem tudott róla?
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#16
Szia Mónika,

nézegetem a 1253-s kitöltésijét más okból ( árfolyamnyereség) és ezt találtam neked:

"Ne feledje, hogy a veszteség visszamenőleges elszámolására a 2010. és a 2011. évi
adóbevallásának önellenőrzéssel való helyesbítésével van lehetősége."
Válasz idézéssel
#17
Mónika, májusban ehhez hasonló kérdést tett fel Móniszil a Nav-nak, mert a tao bevallásban a továbbvihető összeget nem tüntették fel.
Szerintem, ha helyesbíted a 2011-s évi bevallást, azaz beírod az eddigi veszteség összegét, akkor a 2012-s nyereséggel szemben érvényesítheted. De azért várd meg mások véleményét is.

" A 2010. évi eredménye terhére a veszteséget utólag nem számolhatja el, ugyanakkor a 2011. illetve az azt követo évek eredményével szemben nem veszíti el a 2009. évi veszteségének elszámolási lehetoségét. A 2011., illetve az azt követo években történo elszámolási lehetoségének megtartása érdekében - egyetértve Önnel - azt javasoljuk, hogy a 1029-es bevallását módosítsa le, és továbbvitt összegként szerepeltesse a 2009. évi veszteségét."
Válasz idézéssel
#18
Akkor is ha ezt évek óta nem írták be a bevallásba?
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#19
Mónika nekem az rémlik, hogy ez miatt önrevizni nem lehet, de majd a 2012-s évi bevallásban a korábban nem érvényesített veszteséget be lehet írni, figyelembe lehet venni.
Válasz idézéssel
#20
Tanácstalankodom. Átvettem egy könyvelést az idén. 2006-ban indult a vállalkozás 2006, 2007 évben felhalmozott 490.000.- Ft veszteséget erről találtam nyilvántartást mivel első két évi veszteség korlátlan ideig elhatárolhatja. Namost 2008-2011-ig nyereséges volt "kicsit", viszotn egyetlen év adóbevallásában sem találtam, hogy az előző könyvelő az 53-as bevallásban ezt a veszteséget feltüntette volna, viszont most akkora a nyeresége hogy nagy szükség lenne ennek figyelembevételére. Szerintetek mit csinálhatok ez esetben?
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#21
Természetesen, őrizd meg...
Örülök, hogy segíthettem. Tongue
Móni
Válasz idézéssel
#22
Moniszil!


Hálás köszönet érte.
Megengeded, hogy ezen állásfoglalást kinyomtassam és megőrizzem, mert eddig írásos állásfoglalást nem sikerült beszerezni és bizony később még jól jöhet.?

Köszönöm a segítséget.
Válasz idézéssel
#23
Sziasztok !
Mi a 1029-es bevallás során felejtettük el feltüntetni a továbbvihető veszteséget, a NAV ügyfélszolgálatot megkérdeztük, és az alábbi választ kaptuk írásban:

"Elektronikus úton érkezett, tájékoztatást kéro levelére az alábbi választ adom:

A társasági adóról és osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tao tv.) 17. § (1) bekezdése alapján, ha az adóalap bármely adóévben negatív, ezzel az összeggel az adózó a következo adóévekben döntése szerinti megosztásban csökkentheti az adózás elotti eredményét. Az Önök 'döntése' a 2010. évrol benyújtott bevallásban jelent meg, mely szerint nem kívánták a 2010. évi adózás elotti eredményt a 2009. évi veszteséggel csökkenteni. Az adózás rendjérol szóló 2003. évi XCII. törvény 49. § (1) bekezdése alapján nincs helye önellenorzésnek, ha az adózó a törvényben megengedett választási (döntési) lehetoséggel jogszeruen élt, és ezt az önellenorzéssel változtatná meg. A 2010. évi eredménye terhére a veszteséget utólag nem számolhatja el, ugyanakkor a 2011. illetve az azt követo évek eredményével szemben nem veszíti el a 2009. évi veszteségének elszámolási lehetoségét. A 2011., illetve az azt követo években történo elszámolási lehetoségének megtartása érdekében - egyetértve Önnel - azt javasoljuk, hogy a 1029-es bevallását módosítsa le, és továbbvitt összegként szerepeltesse a 2009. évi veszteségét.

Az Alkotmánybíróság 60/1992. (XI.17.) AB határozatában rögzítettekkel összhangban tájékoztatom, hogy a válaszlevélben részletezettek szakmai véleménynek minosülnek, kötelezo jogi erovel nem bírnak.

Kérem tájékoztatásom szíves elfogadását.

Tisztelettel:

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Dél-alföldi Regionális Adó Foigazgatósága
Jogi, Tájékoztatási és Törvényességi Foosztály
Tájékoztatási Osztály"

Móni
Válasz idézéssel
#24
Az a baj, hogy mint ahogy előbb írtam, " én is így tudom". Most nézegettem különböző oldalakat és sajnos megint odajutottam akárcsak az előző években is, hogy semmi konkrétum nincs ezzel kapcsolatban. Állítólag az apeh, ha nem állítottad be a bevallás 1.sorába a tovább vihető elhatárolást, akkor utána már elveszettnek tekinti illetve ha elfelejtetted érvényesíteni az adott évben ( nem csökkentetted az adóalapot vele), önrevizni, helyesbíteni nem lehet a bevallást ez miatt.
Jó lenne, ha ezzel kapcsolatban megjelenne egy jó kis tájékoztató, mert nagy a bizonytalanság. :-)
Válasz idézéssel
#25
Sziasztok!

Én most használtam először korábbi évek (2010-es) veszteségét adóalap csökkentésként.
Sajnos az "a" oszlopba elfelejtettem a maradékot feltüntetni.
A bevallás már bement.
Ezt egy helyesbítéssel helyre tudom vajon hozni?

Köszi a segítséget!
Üdv. eragka
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég