A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
import-EU beszerzés
#1
Köszönöm a választ.
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#2
Hello!
Amikor megfizeti a navnak azzal a nappal lehet levonni az áfát.
Figyelem!!!Alarmstufe Rot!!Csak szólnék ezzel a Felföldi Könyvelőiroda Szombathely -el nehogy valaki szóba álljon sunyi,pénzsovár társaság.Ez Veszélyes!!!
Válasz idézéssel
#3
Sziasztok!
Egyéni vállalkozó kínából hozott be cuccot, amit még decemberben ki is fizetett, viszont az import áfa határozat csak január 06-i és ekkor meg is fizette az import áfá-t. Ez az import áfa még a decemberi bevallásba csökkentő, vagy majd csak a 2020-asba???
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#4
Sziasztok! Felteszem a kérdésem itt is. Import áfa könyvelésével kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Nem jól tölti fel az áfa bevallásba, RLB-t használunk. Ukrajnából hoz be az ügyfél fát. Ti hogy könyvelitek és melyik bevallási sort állítjátok be a vámhatározat és a befizetési visszaigazolás alapján? Köszönöm!
Válasz idézéssel
#5
Igen az jövedéki a 14.sor--bocsi --túl gyorsan néztem , --nem jövedéki a termék --jó lesz a 16.sor. Smile
Válasz idézéssel
#6
Szia!

Közösségen belüli termékbeszerzés, ha 27% áfa alá tartozik az a 14-es sor vele szemben pedig a 69-es sor. Miért szeretnéd a 16-os sorba rakni?
Válasz idézéssel
#7
sziasztok 
Az elvi vázlatát nem ismerem a termékbeszerzésnek. Írországból rendelt irodaszer-toll adómentesen jött , itt az áfa bevallásban rá kell számolni az áfát a 16. sorban az áfa bevallásban ? 
A levonhatók között nem fog szerepelni --vagyis a 69.sorba be kell írni vagy sem ?

Gondolom a  logikája az, hogy nem a kibocsájtó ország, hanem a befogadóban fizesse meg a végső fogyasztó a saját adómértékét a 27% ot és így csak fizetendőként kellene beállítani... Ha jól gondolom termékbeszerzésnél ez az elvi vázlata ??
Válasz idézéssel
#8
Kedves Fórumozók!
Egyik ügyfelünk román pálinkafőzdéből szeretne Mo-ra importálni pálinkát. Elég járatlan vagyok a témában, tudnátok nekem segíteni jövedéki ügyben, hogy mire kell figyelni vagy hogy hol nézzek utána? Vagy érdemes jövedéki szakértőhöz fordulni?
Válasz idézéssel
#9
PMarcsi Írta:Mind a háromnál más a dátum , melyiket vegyem alapul az árfolyam számításánál.
Pmarcsi
ahogy Kata írja... én is a számla dátumán forintosítom a bejövő és a kimenő számlákat is.
Válasz idézéssel
#10
Kata, nagyon köszönöm!

Pmarcsi
Válassz olyan munkát, amit szeretsz, és sosem kell többet dolgoznod.

Válasz idézéssel
#11
Szia!

Delivery date: szállítás dátuma
Invoice date: számla dátuma (szerintem ezt kell használnod)
Payment due: fizetési határidő

Termékbeszerzésről és értékesítésről is külön összessítő nyilatkozat kell. A 12A60-ason külön oldalon van. Az értékesítés a 01., a beszerzés a 02.oldalon.
Szép napot!
Kata
Válasz idézéssel
#12
Ha mégis valaki erre jár van még kérdésem az összesítő nyilatkozattal kapcsolatban is .
Termék beszerzésről és értékesítésről is külön kell összesítőnyilatkozatot vagy egyen megy mind a kettő , lehet , hogy marhaságot kérdeztem de már én elvesztem a útvesztőkben :oops: Cry még mindig nem tudom az előző kérdésemre se a választ.
Pmarcsi
Válassz olyan munkát, amit szeretsz, és sosem kell többet dolgoznod.

Válasz idézéssel
#13
Segítséget szeretnék kérni , gondom melyik dátumra számoljam az árfolyamot( telj., jun.5)( fiz. hat . jun7.)( sz.kelte.jun1)
Sajnos nem tudok angolul ez az első ilyen számlám.
Ezek vannak a számlán:
delivery date
inovice date
payment due

Mind a háromnál más a dátum , melyiket vegyem alapul az árfolyam számításánál.

Köszönöm a segítséget,

Pmarcsi
Válassz olyan munkát, amit szeretsz, és sosem kell többet dolgoznod.

Válasz idézéssel
#14
Szia Klári!

Nagyon szépen köszönöm a segítséget, a leveled alapján kiderült, hogy hol rontottam el. Már álmatlan éjszakáim voltak e számla miatt.

Üdvözlettel:Csilla
Válasz idézéssel
#15
Szia Csilla!
Szedd szét a jó és valós eseményekre. Rögtön minden kitisztul meglátod.

1., 1000 EUR átutalás előlegben 35-386
2., Eszköz 1,2,5-454 846,36 és 466-467 27%-os Áfa.
3., Előeleg elszámolása 454-35 846,36
4., Előleg vissza 386-35 153,64 EUR.

Mindig a gazdasági esemény napján érvényes árfolyammal számolsz ás a különbözeteket minden lépésnél elszámolod. Javaslom az egész folyamatot először akasztófázd le EUR-ban.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#16
Sziasztok!

Új fórumozóként a segítségeteket kérném.A cégünk vásárolt egy eszközt e-bayon keresztül árverezésen 1000 euroért a németektől. Pénz április végén elutalva. A számla utána jött áfásan, amit megreklamáltunk, hiszen mindkét rendelkezik közösségi adószámmal, vagyis áfa nincs. Májusi teljesítéssel megküldték a helye számlát 840,36 EUR összegben, és egy pár napja megérkezett a különbség is amit visszautaltak. Segítsetek legyetek szíves, hogy hogyan kell ezt lekönyvelni, előlegnek, devizás előlegnek van áfája, vagy másként, a két számla és a teljesítés áprilisi és májusi áfát is érint, és akkor még nem is említettem az árfolyamnyerség vagy veszteség tételeket. Még soha nem volt ilyen bonyolult számlám.

Előre is nagyon köszönöm, ha segít valaki.

Üdvözlettel:Csilla
Válasz idézéssel
#17
Köszi! Akkor kitörlöm az eddigi könyvelési tételt, és újrakezdem ilyen egyszerűen. Végre valami ami nem bonyolítja az életem!
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#18
Szia Mónika!

Igen sehova nem teszem, mivel áfát nem igényelsz vissza, így már annak sincs jelentősége, hogy a foly. telj. szerint veszed a dátumot, vagy a Román MOL dátumát veszed. Ezzel mindig bajlódom én is, hol így gondolom, hol úgy.
Erika
Válasz idézéssel
#19
Szia Erika! Igen, van róla külön számla, ezen a teljesítés dátumba április 28. a magyarországi tankolások teljesítési dátuma május 17. viszont egy összesítőn szerepel mindkettő egyszerre kell átutalni a számlák ellenértékét.
Tehát mentesként könyveled? Gondolom az miatt hogy a MOL magyarországi cége számlázza és neki is kell kifiizetni ugye? Ez esetben a mol teszi bele a közösségisbe..... 8O / Csak hangosan gondolkodom/. Tehát akkor ne csináljak vele semmit, simán könyveljem le, és se az áfá-ba ne tüntessem fel, se közösségis összesítést ne küldjek róla??
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#20
Szia Mónika!

A Román tankolás elvileg egy másik MOL számlán van, és összesítőt küldenek a különböző országokban történt tankolásról. Legalábbis nálam.
Na én ezeket lekönyvelem és nem teszek vele semmit, nem kerül be az áfa bevallásba sem, hanem áfa körön kívüliként könyvelem a bruttó összeget.
Erika
Válasz idézéssel
#21
Sziasztok!
A cég mol kártyával tankol.
2012 május 17-i teljesítésű, május 17-ig fizetési határidejű számla megérkezett, nincs is a magyarországi tankolással ezzel semmi bajom, májusi áfa bevallás /április második fel a tankolások, viszont folyamatos teljesítés miatt májusi áfa ez rendben/
Viszont van rajta egy tétel, melyet Romániában tankoltak április 28-án, forintban kell kifizetni a MOL-nak május 17-ig
Na itt kezdődik a kérdésem:
1. Egyáltalán ez uniós beszerzésnek minősül, mivel a mol-nak fizetjük forintban??
2. Ha igen ezt melyik hónapi áfa bevallásban tüntessem fel, az áprilisiban, és az összesítő nyilatkozat is áprilisi, mivel a tankolás fizikálisan április 28-án történt, vagy a májusiban, igazodva a MOL által kiállított számla teljsítési dátumához?
Kérlek segítsetek.!! :oops:
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#22
Köszi Lányok!
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#23
Szia Mónika !


Igen bele kell írni, de a 14/69 sorba !!


Üdv.
Azért ne feljetsd el, hogy az Életben vannak csodálatos dolgok is !

Kicsi
Válasz idézéssel
#24
Szia Mónika!
Az áfa bevallásban fel kell tüntetni. én beállítom a 14-sorba és a 65 sorban. Lehet nem jól csinálom de én úgy értelmezem.
Üdv.: Zsóka
Válasz idézéssel
#25
Köszi szépen! És az áfa bevallás mely sorában, egyáltalán fel kell e tüntetni az uniós beszerzést,??
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég