A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nyugdíj-mi az igazság?
#1
Fiúk, Lányok! Csinált már valaki volt bányásznak nyugdíj elbíráláshoz igénybejelentést? Lenne pár kérdésem.
Üdv. Ibolya
Válasz idézéssel
#2
Erzsó nagyon szépen köszönöm a válaszodat.
Válasz idézéssel
#3
János ez nagyon aranyos:
"45 év felett férfiembert kizárólag özvegyasszonyok kerestek... " Smile
Üdv:Éva
Válasz idézéssel
#4
Kedves nyugdíjra váró Kolleginák!

A velejével kezdem: az eddig olvasottak és a szóvivői elhangzottak alapján (értelmezésem szerint) a lényeg az, hogy a negyven év két részből tehető össze a jogosultság szempontjából. Az alap, minimum 32 év járulékfizetéssel fedezve, ez annyit jelent, hogy ténylegesen ledolgozott munkaviszony, táppénz és egyéb kieső idő nélkül. A másik rész maximum nyolc év a gyermekek nevelésével összefüggő jogviszony. A kettő összegét számítva kell meglenni a 40 évnek a jogosultsághoz.

Amikor a jogosultság megvan, a nyugdíj tényleges kiszámításánál már figyelembe veszik a szakképzéssel szerzett időt is.

Van még más nyugdíj-témával foglalkozó topik is a fórumon, azokban is többször elhangzott már, amit most itt Zsemle ajánlott: kérjük ki a Szolgálati idő igazolást. Most ezzel a módosítással lehetővé vált bárkinek kikérni, eddig csak 10 évvel lehetett a korhatár előtt...

Ami a sajtócikkeket illeti: divat most az "elemzők" síránkozása, hogy milyen hátrányokkal jár ez a most megadott kedvezmény mindenki számára, akire nem vonatkozik, a Költségvetésre, a Nyugdíjalapra, az Unokákra, akiknek ezt meg kell termelni...

Érdekes, hogy azok sírnak, akik még nem dolgoztak egy jóízűt... Egy olyan asszonyka aki 36 évet állt a pult másik oldalán, mellette felnevelt két-három gyereket, vitte közben a háztartást, miegyéb... Annak szerintem ez bőven elegendő volt a munka frontján és sok más esettel nem hasonlítható.
Arra sosem térnek ki az elemzések, hogy a jelenlegi nyugdíjas állományban hányan vannak akik 10-20 vagy huszonöt év után mehettek nyugdíjba, esetleg nem is csökkentéssel, hanem teljes fizetéssel.
Aztán arról is beszélhetnénk, hogy az idősebb korosztály munkalehetőségei milyenek, hogy sokaknak az az egyetlen lehetősége, hogy az első alkalommal kérje a nyugdíjat, mert nincs hol dolgozni. Ha meg volt munkahelye, akkor egy pályakezdő munkanélküli mehet a helyére...
Saját tapasztalatomból tudom elmondani, mikor az én cégem megszűnt és hetekig vadásztuk az apróhírdetéseket 45 év felett férfiembert kizárólag özvegyasszonyok kerestek... Sad (Így csöppentem bele a vállalkozói világba.)
Üdv.: János
Válasz idézéssel
#5
igen, kérelmeket benyújtani (ügyfélkapun is lehet), ahogy Zsemle is írja, mert bizony a malmok lassan őrölnek. Anyukámnak már augusztus óta bent van és mivel e.v. most épp az Apeh-ra várnak az ONYF-esek.
Válasz idézéssel
#6
Kedves "40 év szolgálati idősök"!

A várható örömben gondoljatok a Szolgálati idő megállapítási kérelem nyomtatványra (ha még nem tettétek), az onyf honlapjáról letölthető.
Legkorábban a nyugdíjkorhatár előtt 10 évvel lehet ilyent kérni, s enélkül semmilyen nyugdíjat nem állapítanak meg.

Üdv.zsemle
Az Everest fölött kinyílt a monszun....én meg itt punnyadok, mert csak egy szegény kis ZSEMLE vagyok...
Válasz idézéssel
#7
Szia Pirko!

Én úgy értelmezem a 40 évet,hogy amióta dolgozol legyen meg a 40 év.
Azt,hogy ebből gyesen is voltál....itt nem számít.Csak kiemelték,hogy 2 gyerekre 6 év jár.
Pl: 1970 óta dolgozik valaki folyamatosan ,akkor van meg a 40 éve./ebből gyes...stb/..nem lényeges,mert szolgálati időnek számít.Én így értelmezem...
tehát 2011.julius 14./gyessel együtt/
"Ne veszitsétek el a fejeteket.
Az élet még szeretné megsimogatni."
Válasz idézéssel
#8
Nagyon szívesen Anita.

Én eléggé be vagyok sózva fogalmam sincs mikor mehetek nyugdíjba 2011.január 1.vagy 2011.július 14.amikor gyessel együtt meg lesz a 40 évem.

Vagy január 1.-el 40 év -2 gyerek utáni gyes 6 év és akkor 34 évvel ?
Segíthetnétek értelmezni Nagy Anna beszédjét és a Pénzcentrum cikkét.
Köszönöm Piroska
Válasz idézéssel
#9
köszönöm Pirko! Smile

üdv!
Anita
Válasz idézéssel
#10
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.bpxv.hu/bkik/index.php?option=com_content&task=view&id=9299&Itemid=33">http://www.bpxv.hu/bkik/index.php?optio ... &Itemid=33</a><!-- m -->
Válasz idézéssel
#11
<!-- m --><a class="postlink" href="http://atv.hu/cikk/video-20101123_nagy_anna">http://atv.hu/cikk/video-20101123_nagy_anna</a><!-- m -->
Válasz idézéssel
#12
T/1745. számú törvényjavaslat egyes nyugdíjbiztosítási tárgyú és más kapcsolódó törvények módosításáról
Válasz idézéssel
#13
sziasztok! nyugdíj ügyben nemigazán vagyok képben, látott már erről a 40 év dologról valaki valami konkrétumot, megjelent? Smile egyéb változások is vannak? az 52-ben születettek (édesanyám) eddig is a kivétel csoportban voltak, remélem ehhez már csak nem nyúlnak hozzá és jövőre elmehet nyugdíjba.

köszönöm! Smile
Válasz idézéssel
#14
Ez még csak egy javaslat, de majd ha látjuk a törvényt, szerintem akkor kapunk választ a kérdéseinkre. Az eddigi híradásokból úgy gondolom, hogy a szakmunkásképzés időszaka nem számít bele.
Válasz idézéssel
#15
Sziasztok!
Én is olvastam a hírt, olyan kérdésem lenne, hogy akkor a szakmunkás idő sem számít bele?
Az MTI kérdésére közölte, a 40 évbe képzési idő - sem szakiskolai, sem felsőfokú - nem számít bele.
Köszi a segítségeteket!

Iboly
Válasz idézéssel
#16
Jó hír:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://hvg.hu/itthon/20101111_nyugdij_nok_40_ev_">http://hvg.hu/itthon/20101111_nyugdij_nok_40_ev_</a><!-- m -->
Válasz idézéssel
#17
[ATTACHMENT NOT FOUND]


Szia Klárika!

Ez a táblázat szerintem most is érvényes, úgyhogy mai tudásunk szerint az illető férfiú legkorábban 2013-ban mehet csökkentett előrehozottba...........

Ági
Válasz idézéssel
#18
Sziasztok!

Szerintetek egy 37 év szolgálati idővel rendelkező 53-as születésű férfi el tud még idén menni nyugdíjba? Nekem es egy kicsi vad. Kérlek homályosítsatok fel.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#19
Ivettke04 Írta:Sziasztok!
Most hallottam a TV-ben: azzal indokolják a 9,5 %-os nyugdíjjárulék 10 %-ra emelését, hogy a 40 év szolgálati idő után nyugdíjba vonuló nők nyugdíjának meg legyen a fedezete.
Igen, ez jó duma, indokot mindig lehet találni emelésre! Smile
Olvastam a módosító indítványt is, és képzeljétek (43, vagy 44. pont) beleírták szájbarágósan, hogy a decemberi bérek után még a régi szerint kell vonni. Mi történt meghallották hangjainkat? Mert ugye megint az esedékesség szöveggel próbálkoztak. Jan 13-tól
Krisztina72 <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.arvavar.hu">http://www.arvavar.hu</a><!-- m -->
Válasz idézéssel
#20
Sziasztok!
Most hallottam a TV-ben: azzal indokolják a 9,5 %-os nyugdíjjárulék 10 %-ra emelését, hogy a 40 év szolgálati idő után nyugdíjba vonuló nők nyugdíjának meg legyen a fedezete.
Válasz idézéssel
#21
polika Írta:sorkatonai szolgálatban töltött időt.
Csak nehogy 10 év múlva is 15 év legyen hátra a nyugdíjbavonulásomig..... :twisted:

Polika!

A sorkatonait kivehetik az enyémből!!!!/már csak a vicc kedvéért is/
A 10 év + tetszik!!!...látom humorodnál vagy,ez jÓÓ!
"Ne veszitsétek el a fejeteket.
Az élet még szeretné megsimogatni."
Válasz idézéssel
#22
Sziasztok,
Anyám is nagyon várja azt, hogy 40 év után elmehessen nyugdíjba, neki januárban már 41 év szolgálati ideje lesz. Két gyereke van, 4 évig volt velünk otthon. Szemétség lenne, mert nem ezt ígérték. Nem is hinném, hogy olyan "sok" embernek meglenne a 40 év szolgálati ideje. Lehet hogy ledolgozták de hivatalosan mégsincs 40 évük. És ez nem jelentene tömeges nyugdíjbavonulást. Amúgy meg sajnos a koruk miatt nem kellenek a munkáltatóknak, hiába akarják minél tovább a munkaerőpiacon tartani őket, meg maradnának is, de nagyon nehéz elhelyezkedniük, el is fáradtak. Én nem sajnálom tőlük a nyugdíjat.
Anyám 25 év köztisztviselői munka után, 56 évesen a versenyszférában nem kapna munkát. Most náluk is leépítés van, vagyis fiatalítás. Az idősebbekre nincs szükség, úgyhogy bármikor kitehetik, csak fáj neki, hogy 25 év után ezt kapja, és fél a jövőtől. Már csak a nyugdíj jelentene neki lehetőséget.

Üdv mindenkinek: Erika
Válasz idézéssel
#23
Hogy Ti milyen szemtelenül fiatalok vagytok!!!!!!!!! Tongue :roll:
Válasz idézéssel
#24
Kedves Polika!
Ez igen, ha kiveszik a gyest belőle, ami ugye általában 3 év , és a mi korosztályunk /52-53 -asoK/ , SZINTE KIVÉTEL NÉLKÜL IGÉNYBE VETTE, akkor már nem 59 ,hanem mindjárt az eredeti korhatár vagyis a 62 év lesz lesz érvényben.
Nekem most 44 évem van, de voltam olyan merész, hogy 75-80-ig a 2 gyermekemmel otthon marastam. Most zért ugy látszik büntetésbe kerülünk.
Üdv Zsóka
Válasz idézéssel
#25
Kedves Zsóka!
Igen én is valami ilyesfélét hallottam, hogy a gyerekszám is számít. De előtte hallottam olyant is, hogy kiveszik belőle a gyesen-gyed-en, sorkatonai szolgálatban töltött időt.
Én már tíz évvel ezelőtt is azt hangoztattam, egyenleőre nem számolom, nekem mindig 15 év van hátra a nyugdíjig. Tíz éve is annyi volt, meg most is. Csak nehogy 10 év múlva is 15 év legyen hátra a nyugdíjbavonulásomig..... :twisted:
Ha a puszik esõcseppek, egy tengert küldök, Ha az ölelés falevél, egy erdõt küldök Nektek.
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég