Üzenetek: 56
Témák: 0
Értékelés:
0
Szisztok!
Segítséget szeretnék kérni, hogy a 2007.06.18-án egyéni vállalkozóvá lett emberkének milyen bevallásokat kell beadnia a mai napig?
Van-e valamilyen járulék fieztési kötelezettsége, mert a vállakozás mellett megvan a napi 8 órás bejelentett munkaviszonya?
Előre is köszi
Andrea
Üzenetek: 8,811
Témák: 157
Értékelés:
21
Bocsánat, bocsánat! Jól félre beszéltem, mire a végére jutottam elfelejtettem, hogy ev-ről van szó! :oops:  an:
Természetesen, mivel az ingatlan-nyilvántartásban a magánszemély neve szerepel státuszától függetlenül esetében az ügyletek illeték mentesek.
Minden más vállalkozás esetén illeték köteles az értékesítés és kivonás.
Kári
Témák: 2
Értékelés:
0
Kivonás esetén (tehát ha az e.v. nevén marad továbbra is az ingatlan, csak ezután már nem e.v-ként, hanem magánszemélyként használja) is kell illetéket fizetni? Hiszen ilyenkor a "régi" és "új" talajdonos is ugyanaz a személy....???
gugu7 Írta:Sziasztok!
Az Szja hatálya alatt az EV valóban értékcsökkenési leírásként számolja el a kivezetéskori értéket eéidegenítéskor.
Megszünéskor - ha előzőleg nem értékesítette - az imat.javat, tárgyi eszközt PIACI ÉRTÉKEN számolva a záró bevallsában un. vállalkozásból kivont jószágként a bevételekkel együtt kell szerpeltetni és Áfa- felszámolva bevallani és megfizetni.
Ebből is látszik, hogy a "leggazdaságosabb" út amit Kicsi taglalt.
Hangsúlyozom továbbá, hogy a vagyonszerzési illetéket mindkét (értékesítés, kivonás) esetben meg kell fizíetni.
Klári
Üzenetek: 829
Témák: 5
Értékelés:
2
Beátának üzenném,hogy az EV ,aki a mamája autójával jár,a kötelező biztosítás csekkjével igazolja az Apeh felé a használatot.A keménykedő ellenőrzést jobban kiállja az EV nevére kiállított és persze általa fizetett kötelező biztosítás csekkje,mint a szívességi bérbeadási nyilatkozat.Az is jó,ha van,de a biztosításról szól az SZJA tv.melléklete a házastárs/családtag személyautó használat esetén.
Értékelés:
21
Igen!
Mindannyian az adók "bűvkörében" élünk, pedig az illeték egyre keményebb és egyre többet kell foglalkoznunk vele, mert pl. 2007-ben az ajándékozott - ha nem a kivételek közé tartozik - kemény illetéket fizet.
A 2007-ig lazán könyveltünk egy rendkívüli bevételt és fajtájétól függően könyveltünk egy halasztott bevételt, és kész volt. A térítés nélküli átadádásokat most jól meg kell csócsálni, mert pillanatok alatt beesik egy illeték hiány, és a megajándékozottnak fájhat a feje, hogy miből fizeti ki, mert pl. elfelejtette a közhasznú besorolást megkérni. Aztán ha még van is neki akkor a kapott dolog szolgálja-e a célt, ezáltal illeték mentesnek minősíti-e a hatóság 5 év mulva. Multkor egy vizimentő egyesület kvadot( nem biztos, hogy így írják) akart kapni gondolhatjátok, hogy idegbajos lettem.
Lassan de biztosan az aknák között már nem tudunk cikk-cakkban urándozni és ugyis rálépünk valamelyikre és felrobban.
Klári
Üzenetek: 1,999
Témák: 8
Értékelés:
2
Köszi Klárikám !
Most világosodtam meg, az egyértelmű volt, hogy eladáskor kivezetem, de én a megszünésnél kerestem és nem akartam, hogy félre vezessem a Vikit. És milyen jó, hogy beszéltünk róla, erről a fránya illetékről valahogy mindig el felejtkezem, lehet, hogy direkt :oops:
Üdv.
Azért ne feljetsd el, hogy az Életben vannak csodálatos dolgok is !
Kicsi
Értékelés:
21
Sziasztok!
Az Szja hatálya alatt az EV valóban értékcsökkenési leírásként számolja el a kivezetéskori értéket eéidegenítéskor.
Megszünéskor - ha előzőleg nem értékesítette - az imat.javat, tárgyi eszközt PIACI ÉRTÉKEN számolva a záró bevallsában un. vállalkozásból kivont jószágként a bevételekkel együtt kell szerpeltetni és Áfa- felszámolva bevallani és megfizetni.
Ebből is látszik, hogy a "leggazdaságosabb" út amit Kicsi taglalt.
Hangsúlyozom továbbá, hogy a vagyonszerzési illetéket mindkét (értékesítés, kivonás) esetben meg kell fizíetni.
Klári
Értékelés:
2
Kedves Viki !
Én általában ilyen esetben azt szoktam csinálni, hogy a vállalkozó eladja a magánszemélynek ha nem tudom előtte selejtezni, az információk alapján selejtezésről szó sem lehet. Az eladás netto Áfa nélküli értékét kb. a nyilvántartott tárgyi eszköz netto értékével azonosan állapítom meg.
Nem értem, hogy mi alapján mondod, hogy ktg.-nek számolod el a t.eszk.netto értékét, jól körbe jártad ezt ? Én nem tatláltam erre lehetőséget az szja. törvényben !
De gondolom, hogy az ev-ban profibb társaink is segítenek majd, annál is inkább, mert engem is érdekel, hogy mist mi is a helyes. Neked, meg azért nem mindegy mert gondolom üzemcsarnok lévén komoly értékről van szó és akár ktg. akár bevétel lényegesen befolyásolja az adó alapot.
Üdv.
Kicsi
Témák: 2
Értékelés:
0
Egyéni vállalkozó visszaadja a vállalkozói igazolványát: hogyan kell adóznia az e.v-ban a vállalkozásban lévő üzemcsarnok után, mely kb 1 éve épült fel és továbbra is a vállalkozó nevén marad, csak ezután, mint magánszemély hasznositja....? Megszünéskor ktgnek elszámolom a tárgyi eszköz nyilvántartási értéket, de mi lesz a bevétel oldala???
Üzenetek: 58
Értékelés:
0
Sziasztok!
Tudnátok nekem abban segíteni,hogy 7-es adószámos magánszemély üzlethelységet vásárol. Ha kiváltaná az EV áfakörösen, visszatudnánk-e igényelni az áfát?
Vagy inkább maradna magánszemély, de akkor bizonytalan vagyok, hogy miként tudná érvényesíteni ezt a kiadását?
Éva
Üzenetek: 7
Értékelés:
0
Szia Klári !
Szja idevonatkozó részét,a sajátgk-val szemben felmerült ktg. elszámolására vonatkozó részt. meg fogod látni ez elég és nem kell hozzá számla.
Üdv: Erika
Értékelés:
21
Sziasztok!
Egyetéertek Erika megoldásával, egy pici módosítással.
Valószinű az EV-nek szüksége van az adó és biztosítás költségeire is. A bérleti díjat "forint fillérre" ebben az összegben állapítanám meg. Az édesanya ettől önadózóvá válik, de mivel a bevétel és a költség = nincs adóalap és Szja. Meggondolandó továbbá, hogy az útnyilvántartás szerinti üzemanyag elszámolás megfelelelő-e.
Klári
Üzenetek: 7
Értékelés:
0
Szia Bea !
Az egyéni vállalkoó amennyiben saját tulajdonú szgk-t ahsznál, akkor elszámolhatja a felmerült km futést nyilvántartás alapján , Apeh ár szerint+ 9 Ft km-enként, lényeg amennyiben édesanyjáé akkor én egy szivességi használatról szóló bérbeadási szerződést kötnék ev és anyja között, majd az útnyilvántartás szabályai szerint számolnám el a futott km-ket.
Üdv : Erika
ui.: fontos a nyilvántartásba venni az autó fogalmi és afott időszakra vonarkozó kötelező felelősség biztosítást igazoló csekk másolatát is ( vagy ami bizonyítja, hogy azt befizették)
Üzenetek: 460
Értékelés:
0
Klári remélem, hallatszott a kő zuhanása  )
ezer köszönet a megerősítésért - eddig én is ezt tudtam - az ügyfelem is, de most kicsit megkavartak és hirtelen nem tudtam, hol a fejem...
(hiába, ha tudom is, de megkavarnak, rögtön elbizonytalanodom, hogy akkor én rosszul tudok valamit...)
szóval mégegyszer köszi!
"Ha meg akarod nevettetni a Jóistent, mesélj neki a terveidről"
Értékelés:
21
Számlát, Egyszerűsített számlát akkor kösteles adni, ha kérnek. Egyébként nyugtaadási kötelezettsége van. Vagy számla, vagy nyugta.
Klári
Üzenetek: 460
Értékelés:
0
mai napra rendelt kérdésem:
egyéni vállalkozó (oktatás) számlát köteles adni a magánszemélyeknek vagy elég a nyugta?
előre is hálás köszönet!
"Ha meg akarod nevettetni a Jóistent, mesélj neki a terveidről"
Üzenetek: 6
Értékelés:
0
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem, remélem tudtok segíteni!
Egyéni vállalkozó, ügynöki tevékenységgel foglalkozik, naponta kb.300-400 km-t tesz meg nem saját autóval, hanem az anyukája autóját használja. Rengeteg üzemanyag számlát hoz nekem, sok összegről. Az egészet elszámolhatom költségként, vagy csak egy meghatározott %-át???
Értékelés:
2
Szia ÉVi !
Örülök, hogy egyetértünk, látod ezért is jó, hogy vagyunk egymásnak.
Jó munkát
Üdv.
Kicsi
Értékelés:
0
Szia Kicsi!
Nyertél! Én még az eredeti adómegállapításnál leragadtam. Most kezdem olvasni az érintett változásokat, ahogy sorban jönnek.
Éva
Üzenetek: 1,951
Értékelés:
0
Szerintem Kicsinek van igaza.
Johanna
Értékelés:
2
Blongyinka !
Nyugi, most is úgy van, Szja.tv. 49/B §. (24) bekezdés
Kedves Lomé !
Tao.tv. 6.§. (8) a)
" az eladott áruk beszerzési értéke és az eladott közvetített szolgáltatás értéke "
vagyis és még mindig azt mondom, hogy az elvárt adónál a közv.szolg. is csökkenti az összes bevételt, gondoljuk át ugye így van ?
Üdv.
Kicsi
Üzenetek: 254
Témák: 4
Értékelés:
0
Sziasztok!
Nemtudom, hogy idén is így van-e, de tavaly az EV nem az ELÁBÉ-t vehette le, hanem az eladásra beszerzett árut!!!
"Ne foglalkozz a kihívások elkerülésével. Idővel a kihívások úgyis kitérnek előled" (J.Adams)Blo
Értékelés:
0
Sziasztok!
Korrigálnám Kicsi elvárt (minimum) adó meghatározását.
Az összes bevétel csak az ELÁBÉ-val és a külföldi telephely bevételével csökkenthető.
Ez a sok képlet órület! :oops:
Éva
Értékelés:
2
Kedves Búbosvücsök !
Most aztán már ketten is válaszoltunk, úgy hogy elmerenghetsz rajta :lol:
Kicsi
Értékelés:
2
Kedves Búbosvöcsök !
Dehogy tévedtél el, csak egy kicsit ülepedni kell a sok információnak.
Tehát külön adó ugyanúgy van mint, tavaly vagyis a Te esetedben, ha abból indulunk ki, hogy valószínüleg nem kaptál támogatást, akkor vállalkozói bevételek-vállalkozói költségek X 4 %. Vigyázz itt már negyedévente előleget kellett fizetni 04.12.,06.12.és nemsokára 10.12.-ig, a befizetett előlegket költségként nem veheted figyelembe !
Az elvárt adó azonos a minimum adóval, összes vállalkozói bevétel- elábé-közvetített szolgáltatás X 2 %-al. De ezzel csak akkor kell foglalkoznod, ha nagyobb mint a vállalkozói bevétel-vállalkozói költség vagyis a vállalkozói adóalap, / tudod a 16% alapja /. Ezt csak évvégén kell vizsgálnod és ha kell fizetned.
Még egy lehetőség van, hogy nem fizeted de az Art. 91/A (1) szerint ekkor nyilatkozatot kell tenned.
Remélem így már ok, de ha van még kérdés szóljál, tudom így elsőre egy kicsit bonyolult, de ha végig gondolod akkor biztos megvilágosodik.
Üdvözlettel
Kicsi
|