A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
egyéni vállalkozás
Szia Vöcsök!

Próbálkozom egyszerűen. Az elvárt adó gyakorlatilag azt jelenti, hogy az állam azt várja, hogy a bevételed 2% legyen az adóalapod és ez után fizesd meg a vállalkozói Szja-t ami 16 %. Ha nem jön ki a nyereséged erre a bűvös számra akkor két lehetőséged van. Vagy az esetleges veszteségtől függetlenül a büvös szám után adózól, vagy (mivel Te makacs ember vagy Big Grin ) nem fizetsz adót, hanem kitöltesz egy 40 egynéhény pontból álló nyilatkozatot és várod az adóellenőrzést. Cry

A különadót ismered! azt fizetted 2006 szeptembertől azaz a + 4%.
Megjegyzem egyszerűbb lett volna a 16-ot 20-ra emelni, de így sokkal szebben néz ki.

Klári
Válasz idézéssel
Azt hiszem eltévedtem a sűrű sötét erdőben és keresem a kivezető utat. Segítség! Heti 36 órát meghaladó munkaviszony mellett vállalkozó vagyok. Mi az az elvárt adó, mi az a minimum adó és mi a különadó /na erre fizettem a tavalyi bavalásban a nyereség 4 % át/ .Mondjátok meg kérlek hogy melyiket kell fizetnem valójában.

Köszönöm
Búbosvöcsök
""És mostanra tényleg nem maradt semmi
se arc se hang bár még el lehet menni
a szenvedés felé vagy a diliházba
vagy a parlament elé zászlót rázva""
Válasz idézéssel
Sziasztok! Egyszeres könyvvitellel/gyakorlati példákkal/ honnan tudnék anyaghoz jutni
Válasz idézéssel
Szia Éva!

Szerintem minket tesztelnek, mert egy csomó bevallást (2006-ost, évest) dec. 31-ig eredetiben le lehet még adni. Csak azért teszik, hogy még nagyobb legyen a variáció lehetőselge. Na ez egy rosszindulatú megj. volt.
Én azt szoktam, csinálni, ha átveszek valakit évent lekérdezem a kivonatát. Ha beírod záró dátumnak pl. 2006.12.31 szépen lehozza a 2006-os évet- Persze ettől még jó nagyot kell kombinálni. Cry

Klrái
Válasz idézéssel
Szia Klári!

Köszi szépen ! Megpróbálom igy! Nemcsak ez a bevallása hiányzott, hanem 0658 is, érdekes ezt befogadta a rendszer, persze feldolgozáskor még jöhet hibaüzi! Ez nagyon izgi, mert halkan megjegyzem az Apehot is hivtuk, de nem tudott segiteni.

A fejleményeket mindenképpen jelzem, mert nemcsak én talákozhatok ilyen hiányosságokkal előző évre vonatkozóan! Megjegyzem, hogyha nem nézem át a tavalyi bevallásokat nem tudom mikor derült volna ki, ugyanis a folyószámla kivonat a tavalyi évről csak nyitót hoz. A nyugtalletöltést bogarásztam végig!

Éva
Válasz idézéssel
Szia Éva
0736! elektronikusan!
Klári
Válasz idézéssel
Sziasztok!

Tudnátok abban segíteni,hogy a 2006 I negyedévére vonatkozó 06581 és 06581K nyomtatványokat, hogyan kell leadni? 8O Idén vállaltam el az ügyfelet és egyeztetéskor derült ki, hogy tavalyra nem ment be ez a bevallása. Próbáltuk elektronikusan elküldeni, de visszautasít a rendszer.

Elképzelhető,hogy csak papíron kell beadni????Ha valaki csinált ilyet 2006 ban és elígazítana azt megköszönném.

Éva
Válasz idézéssel
Pont ez a baj, hogy ez vendéglátás, nem az otthonában végezhető tevékenység. Délután 5-kor nyitó club éjszakai zárással.
Erika
Válasz idézéssel
Szia Lilla!

A főállásu anya gyet-ben részesül. Nem zárja ki a támogatást az otthoni munkavégzés. Ha ezt vállalkozásban végzi akkor lehet, szerintem csak ne legyen a vállálkozás a lakástól elkülönült helyen.

Üdv: Kati
Válasz idézéssel
A főállású anya gyet-ben részesül? Kati, akkor ezek szerint egyéni vállalkozó sem lehet. Nekem is ez volt az első gondolatom.
Erika
Válasz idézéssel
NOVILL Írta:Köszi Nektek! Tehát az első lépés, hogy megvárom, míg mutatkozik valami a folyószámláján.
Marha boldog vagyok tőle, az ilyenektől több könyvelési díjat kéne szedni. Ennyi idő alatt három normális cég havi cuccát lekönyvelem.
Na, bocs a kifakadásért. Csak tudjátok (biztos tapasztaltátok már) az első ilyenkor mindig az a vállalkozó részéről: "Az lehetetlen, hogy ennyi hátralék legyen, légyszi egyeztesd le." Na, ilyenkor kapok lábrázást.

Ugyanezzel agyalok én is. Csak az én esetemben több millióról van szó.Arra gondoltam, hogy megnézem évenként a folyószámla egyenleget, és az akkori járulékmértékek alapján szétosztom.

Üdv: Kati
Válasz idézéssel
Szia Lilla!

Az a személy, aki gyermekei után gyermeknevelési támogatásban részesül, kereső tevékenységet csak napi négy órát meg nem haladó időtartamban folytathat. Ezt az időkorlátozást azonban figyelmen kívül kell hagyni otthoni munkavégzés esetén. Napi 4 órát meg nem haladó időtartamban folytatott keresőtevékenységnek kell tekinteni, ha a gyermeknevelési támogatásban részesülőt a felek megállapodása alapján rendes munkaidőben kizárólag szombaton és vasárnap részmunkaidőben foglalkoztatják oly módon, hogy a rendes és rendkívüli munkaidejének együttes mértéke egy naptári héten a 20 órát nem haladja meg.
Válasz idézéssel
A főállású anya lehet egyéni vállalkozó?
Erika
Válasz idézéssel
NOVILL Írta:"Az lehetetlen, hogy ennyi hátralék legyen, légyszi egyeztesd le." Na, ilyenkor kapok lábrázást.

és természetesen kiderül, hogy igaza volt és tényleg nem annyi. :twisted:

ugyanis amit kiadnak inkasszót az 1-2 hónappal korábbi állapotot mutat, tehát azóta csak növekedett az összeg. :roll:
Naná, hogy normális vagyok.
A hangok is megmondták.
Válasz idézéssel
Köszi Nektek! Tehát az első lépés, hogy megvárom, míg mutatkozik valami a folyószámláján.
Marha boldog vagyok tőle, az ilyenektől több könyvelési díjat kéne szedni. Ennyi idő alatt három normális cég havi cuccát lekönyvelem.
Na, bocs a kifakadásért. Csak tudjátok (biztos tapasztaltátok már) az első ilyenkor mindig az a vállalkozó részéről: "Az lehetetlen, hogy ennyi hátralék legyen, légyszi egyeztesd le." Na, ilyenkor kapok lábrázást.
Válasz idézéssel
Az egbizt., nyugbizt szerintem arányosítható, ezt éppen Apehostól tudom, persze az bonyolítja, ha az alkalmazottak egy része mpt-tag, más része meg csak TB-nyugbizt. alá tartozik. Amint lesznek magánbiztosítók az EÜ-ben, még tovább bonyolítják ezt. Az se akármi, ha az 1-2 millát mondjuk 8 részletben kapják le a bankszámláról, s akkor mindezt 8-szor el kell játszani, ráadásul a végrehajtó nem siet a beszedett összeg szétporciózásával, sokszor egy hónap múlva látható csak, hogyan osztotta fel az inkasszált összeget.
Válasz idézéssel
persze először mindíg a nem költség részét futtatom ki.
A hangok is megmondták.
Válasz idézéssel
Szia Novil !

És mivel egyszeresről van még bonyolultabb a helyzet, mert ugye ha például a Blondi által ismertetett információk alapján tudod, hogy mondjuk 124 Eb.járulék tartozást inkasszált, ha könyveled akkor ennek egy része kötelezettség csökkenés, de a másik része költség, ezeket nagyon oda figyelve a saját nyilvántartásaidból tudok előhalászni.

Nem irigyellek én már csináltam ilyet :roll:

Üdv.
Azért ne feljetsd el, hogy az Életben vannak csodálatos dolgok is !

Kicsi
Válasz idézéssel
NOVILL Írta:Ha már itt tartunk, kérdeznék pont egy aktuálisat: az APEH 1.600 ezres inkasszót tett a bankszámlára. Ebben van áfa hátralék, szja, meg egyéb járulékok.
Én most azt hova könyveljem az egyszeresben, mi alapján tudom megosztani? Gondolom, nem csak a hasamra ütök, és elkezdem szétosztogatni.
Hogy kellene nekiállnom?
Akinek volt már ilyen ügye, légyszi segítsen, nagyon köszi előre is.

az Apeh küld egy levelet amelyikben leírja mennyivel tartozik, miről szól az inkasszó.

ha kifizeti mindet akkor a folyószámla alapján is le tudod könyvelni.

ha nem fizeti ki mindet akkor is a folyószámlával tudsz egyeztetni, ha a levont összegek rákerülnek.
Ha máshogy könyveled mint ők, később bele fogsz őszülni az egyeztetésbe.
A hangok is megmondták.
Válasz idézéssel
Tegnap nem voltam itthon, ezért most köszönöm meg, hogy segítettetek ebben az egyéni vállalkozós ügyben. Hát igen, az adófizetéssel igencsak noszogatni kell.

Ha már itt tartunk, kérdeznék pont egy aktuálisat: az APEH 1.600 ezres inkasszót tett a bankszámlára. Ebben van áfa hátralék, szja, meg egyéb járulékok.
Én most azt hova könyveljem az egyszeresben, mi alapján tudom megosztani? Gondolom, nem csak a hasamra ütök, és elkezdem szétosztogatni.
Hogy kellene nekiállnom?
Akinek volt már ilyen ügye, légyszi segítsen, nagyon köszi előre is.
Válasz idézéssel
én a másodikra tippelek inkább :roll:
A hangok is megmondták.
Válasz idézéssel
Szia NOVILL!

Javaslom vizsgáld meg az elmúlt évek záró pénzkészletét. Ami a pénztárban és bankban van fedeztezetet kell nyújtson a tárgyév utáni, még jan,feb-ban fizetendő adókra (Szja, járulékok,hozzájárulások Áfa) és a föltte lévő rész az EV adózott jövedelme, vagy ha még nem vette vissza az induláskor betett vagyoni betéte. Ezt a "felesleges" részt nyugodtan ki lehet írni vagy vagyoni betét vsszavétként, vagy a tárgyévi - osztlék ágon -adózott jövedelemként. Gondolatom szerint le fog fogyni a pénztár hiszen mint Gajda is levezette mindent leadózott.

Persze okfejtésem, csak akkor igaz, ha rendes adófizető. Ha nem rendes, akkor bizony ott csücsül nemcsak a december vagy IV.né után fizetendő adó öszege, hanem a hátralék is a pénztárban.

Klári
Válasz idézéssel
lehalasztás = elhalasztás
Válasz idézéssel
Az nem helyes, ha a vállalkozói bankszláról magáncélú kiadásokat finansziroz. De azért az EV-nél valójában nincs olyan szigorú kp-kezelés, mint a gazd.társ-nál. Ugyanis az EV az adott évben megszerzett bevételével és költségeivel elszámol, majd TELJES EGÉSZÉBEN le is adózza a jövedelmét (nemcsak a kivét oldaláról, hanem osztalékágon is). Ott nem lehet eredménytartalékba helyezni a nyereséget, ami eddig praktikus volt pl. egy BT-nél az adózás lehalasztása érdekében. DE EV-nél, ha eltelt egy naptári év, benyújtotta a bevallását, megfizette az adóját: Ezután már arra költi a leadózott jövedelmét, amire akarja - ha úgy tetszik, akkor a pénztárát kiürítheti nullára, és a igy nulláról indul a következő éve. A könyvelő feladata, hogy figyelmeztesse, hogy várhatóan magas lesz az adó (ha ilyen szépen dől a pénz hozzá), amennyiben a költségei alacsonyak maradnak.
Válasz idézéssel
Köszi, Blondi!
Ettől féltem. Vagy pedig legyen talonba 4 millája, amit bármikor be tud mutatni.
És az a rossz, hogy dumálhatok nekik!
Válasz idézéssel

Fórumra ugrás:

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég