A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
egyéni vállalkozás
NOVILL Írta:Sziasztok!
Egyik egyéni vállalkozóm (vendéglátó), .....

mind ilyen, nem a vendéglátók kiváltsága ez :twisted:
Naná, hogy normális vagyok.
A hangok is megmondták.
Válasz idézéssel
majd valami jóképű ellenőr vállalkozói kivétnek minősíti és fizetheti az adót utána, vagy magyarázkodhat, hogy nem is kivét hanem...

( de mi is ??? )

el kell költeni a nemlétező pénzt a pénztárból :roll:
A hangok is megmondták.
Válasz idézéssel
Sziasztok!
Egyik egyéni vállalkozóm (vendéglátó), folyamatosan vesz le pénzt a céges bankszámlájáról. Én a pénzfelvételt automatice bekönyvelem, mert elvileg a pénztárba tette. Gyakorlatban azonban saját céljára szedi le, és hiába mondom neki. Most ott tart a dolog, hogy 4 milla kéne, hogy legyen papíron a pénztárában. Valóságban pár tízezer.
Egyéni vállalkozónak ebből lehet gondja?
Válasz idézéssel
Sziasztok!

Vicca!
Szerintem utólagosan kell leadni a 0708-soka tnem csináltam még ilyet, de szerintem nincs mit önellenőrízni, persze nézd meg a kitöltésit ezzel kapcsolatban, mert lehet, hogy nulláról x,-ftra nő a kötelezettség és az már önell. A járulékokat 131 ezer után kell bevallani és befizetni, mert szerintem utólagosan már nem lehet élni a járulékfizetési kedvezménnyel./ azzal, hogy fizethet a 131 ezernél kevesebb után, de azt jelenteni kell a bevalláson./
Lehet, hogy a többiek tudnak jobb megoldást.

Novill!
Én tárgyieszköznek venném, és écs.
Katla
Válasz idézéssel
Így utólag hogyan tudnám nyilvántartásba venni,hogy jó legyen?Nem szeretném az eddigi bevallásokat önellenőrizni neki!
Válasz idézéssel
ha nincs benne a könyvelésbe, azaz nincs benne a vállalkozásba, se költséget, se semmit nem számolhat el rá, szerintem.

gépjárművet, meg nem lehet csak úgy venni.
Lennie kell adásvételinek, ha az önkormányzattól vette számlának is.

Az Áfa szempontjából meg vagy TGK vagy szgk egy jármű. Ha TGK levonható az áfa, ha szgk akkor nem.

végül is azt nem értem, ha nem része a vállalkozásának, akkor hogyan tud rá üzemanyagköltséget elszámolni, áfát levonni. Ennyi erővel a szomszéd kocsijára is elszámolhatna bármit
A hangok is megmondták.
Válasz idézéssel
Használtan vette az önkormányzattól.Én a könyvelésben nem láttam,de mivel gázolajat és áfát számol el utánna úgy gondoltam nyilvántartásba kellene venni.Kistehergépjárműnek számít.
Válasz idézéssel
A könyvelésben benne van?
Biztos, hogy TGK?

lehet olyat, hogy nem számolok el écs-t?
100%-os maradványérték?
A hangok is megmondták.
Válasz idézéssel
Egyéni vállalkozó vásárolt tavaly egy használt kisteher gépjárművet.Nem tudom az előző könyvelő miért nem vette nyilvántartásba,de norma szerint gázolajat+áfát számol el utánna.Kérdésem,hogy hogyan vegyem nyilvántartásba?Egyszerűen vezessem fel tárgyi eszköz kartonra?Persze écs nem számolok el utánna.
Mi a véleményetek?
Válasz idézéssel
Vicca Írta:"A minimálbér alapulvételével az egyéni vállalkozó nem köteles társadalombiztosítási járulékot, nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot fizetni arra az időtartamra, melynek tartama alatt:

táppénzben, baleseti táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban, ápolási díjban részesül (kivéve, ha a gyermekgondozási segély, a gyermeknevelési támogatás, az ápolási díj folyósításának tartama alatt vállalkozói tevékenységét személyesen folytatja)"

Ezek alapján, úgy gondolom, hogy az alábbiakban én értelmeztem jól a dolgokat! Nemdebár?!!

ha vállalkozói kivétje van, az már feltételezi, hogy személyesen is közreműködik, azaz fizetheti a járulékokat is
szerintem
A hangok is megmondták.
Válasz idézéssel
Kedves Enikő, nagyon köszi! Végülis elszámoltam neki, aztán majd ő magyarázkodik.

Sziasztok, lenne még egy kérdésem: egyéni vállalkozó a telephelyén (nem lakik ott, csak a vállalkozása van ott, rendezvényterem). Szóval a telephelyén riasztót szereltetett be, 220 eFt bruttó áron.
Egyéninél ezt hova tegyem? Egyébbe, és akkor egyösszegben elszámolom, vagy tárgyi eszköz, és amortizálom.
A számla úgy szól, hogy "biztonságtechnikai munkák"
Köszi előre is!
Válasz idézéssel
NOVILL, csak most botlottam bele a telefonos hsz-ba
nekem is volt egy hasonló beszerzési mániával megáldott ügyfelem - cirka 3 év alatt legalább 15 telefont vásárolt
végső soron a vállalkozás vezetőjének kell tudni megmagyarázni, miért van neki éppen abból éppen annyira szüksége
ha ezt meg tudja tenni, semmi gond
végül is mi "csak" könyvelők vagyunk, nem feltétlenül kell azt tudni, hogy valamiféle gyártási/szolgáltatási tevékenységhez pontosan mire van szükség
ha mondjuk valaki a csokikészítéshez toronyórát vesz lánccal, azt én nem tudhatom, hogy a gyártási folyamat melyik részéhez van erre szükség
ha az erre illetékes alkalomadtán el tudja magyarázni az ellenőrnek....
könyvelőt ilyenért nem vonnak felelősségre
ha helyesen van lekönyvelve, akkor semmi gond
"Ha meg akarod nevettetni a Jóistent, mesélj neki a terveidről"
Válasz idézéssel
"A minimálbér alapulvételével az egyéni vállalkozó nem köteles társadalombiztosítási járulékot, nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot fizetni arra az időtartamra, melynek tartama alatt:

táppénzben, baleseti táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban, ápolási díjban részesül (kivéve, ha a gyermekgondozási segély, a gyermeknevelési támogatás, az ápolási díj folyósításának tartama alatt vállalkozói tevékenységét személyesen folytatja)"

Ezek alapján, úgy gondolom, hogy az alábbiakban én értelmeztem jól a dolgokat! Nemdebár?!!
Válasz idézéssel
"A biztosított egyéni vállalkozó a járulékokat az Szja tv. 16. § (4) bekezdésében meghatározott vállalkozói kivét, átalányadózó esetén az átalányadó alapját képező jövedelem, de havi átlagban legalább 131 000 forint összegű minimum járulékalap után fizeti meg. Ha a vállalkozói kivét, az átalányadó alapját képező jövedelem nem éri el a minimum járulékalapot, az egyéni vállalkozó az Art. 31. § (2) bekezdésében meghatározott bevallásban – a tényleges járulékalapot képező jövedelem, átalányadózás esetén az átalányadó alapját képező jövedelem feltüntetésével – bejelentést tehet arról, hogy a társadalombiztosítási járulékot a tényleges járulékalapot képező jövedelem, illetőleg az átalányadó alapját képező jövedelem, de legalább a minimálbér alapulvételével fizeti meg."
Válasz idézéssel
Sziasztok!

Már nagyon bekavart az ü.f. előző könyvelője, ezért kérnék tőletek egy kis segítséget, illetve megerősítést gyes-en levő e.váll.-val kapcsolatban.
Tehát, ha végzi a tevékenységet, járulékfizetési kötelezettsége van, legalább a minimálbér erejéig!
A kivét csak csak az Szja fizetési kötelezettségét befolyásolja, ha jól gondolom!

Eddig volt árbevétele a váll.-nak, de 0-ás 0758-as bevallást adtak be neki, mert hogy nincs kivétje, nem fizetett járulékot.

Mi ilyenkor a teendő, hogyan lehet korrigálni? Önellenőrzéssel gondolom a 0758-ast. (önellenőrzési pótlék, késedelmi pótlék stb.) Van még vmi?

Vargánénak pedig köszönöm a segítségét ebben a témában, de egy másik témakör alatt!!! Ha még tudna segíteni örülnék neki!

Előre is köszi mindenkinek!
Válasz idézéssel
Sziasztok!
Egyéni vállalkozó ügyfelem, csak amióta én könyvelek neki (ez 1,5 év), ezalatt elszámolt 4 db mobiltelefon vásárlást. Abból egy tényleg tönkrement, mert vízbe pottyant, annyit tudok.
Most viszont megint hozott egy mobiltelefon beszerzési számlát, 190.000 Ft-os, 5 Megapixeles készülékről.
Ilyenkor szerintetek mi van? Elszámoljam, kezdjem meg az écs-t, és helyezzem levonásba az áfáját? Amúgy presszó és rendezvényszervező, három alkalmazott van bejelentve. Viszont nem kispályás a vállalkozó, évi 40 milliós a nettó árbevétele.
Szerintetek az ilyen csodatelefont egy APEH ellenőrzéskor ki lehet magyarázni? És azt, hogy 1,5 év alatt már a negyedik? Erről semmit sem találok, mi a véleményetek?
Válasz idézéssel
Potyi, most olvastam el a hozzászólásodat. Neked is köszi. Az áfára nem is gondoltam, de akkor azt most még simán javítom, kiveszem belőle. Még jó, hogy nem kapkodtam el, és csak ma adom be (havi áfás).
Válasz idézéssel
Szia Novill!
Nekem volt olyan esetem, hogy a költségeknél megnézegették mit számol el a vállalkozó magáncélra és mit a vállalkozásában, jobb ha erre nagyon figyelsz. Áfa körbe van akkor ügyelj rá, hogy ezek áfáját ne számold el.Pár ezres tétel valóban nem gond,de azt is megosztanám 3o % váll célu a többi magán.A legtöbb vállalkozó ha egy számlát elszámolsz vérszemet kap és tömegével ontja -e témáju számláit, én visszapasszoltam nekik a töbségét, vagy minden számlát irjon alá, hogy nyilatkozik, hogy a fennt emlitett költség kizárólag a vállalkozás érdekében merült fel, /nem szívesen irják ezt alá/.
Válasz idézéssel
Kedves Zsuzsa, nagyon-nagyon köszi. Ez az aláiratás jó ötlet.
Válasz idézéssel
Kedves Novill !

Véleményem szerint, ha csak pár ezres tétel, lekönyvelheted költségként, mint a kocsma épület fenntartási/javítási költségét..
Amennyiben nagyobb összegről szól a számla ( nem fogható rá teljes egészében a kocsma fenntatási költégére), abban az esetben meg kell osztanod ( nyilatkozzon a vállalalkozó) valamilyen ismérv alapján, és csak annyi összeget végy figyelembe költségként, amiről a vállalkozó nyilatkozott.
Ird a számla mellékleteként a %-ot, és irasd alá a vállalkozóval..
Üdv. Zsuzsa
Válasz idézéssel
Egyéni vállalkozó vesz a Tüzéptől cementet és és egyéb ilyen dolgokat (pár ezres tételek). Saját házában van a kocsma, és ott szándékozik javítgatni a kerítést, stb.
Ezt egy az egyben költségbe tehetem?
Válasz idézéssel
Kösz Klári most már rendben.
Katla
Válasz idézéssel
Mint említettem a nyugtadást vagy számlaadást nem az AFA alanyisága dönti el. Ha bármilyen adózású vállalkozótól számlát kérnek azt kell adni, ha nem kérnek, nyugtát kell kiállítani és átadni.

Természetesen adhat nyugtát a tanulóknak.

Klári
Válasz idézéssel
Nem lesz akkreditált az oktatás , viszont az EV alanyi mentes akkor mehet a nyugta?
Katla
Válasz idézéssel
az dönti el, hogy akreditált oktatásban vesz részt vagy nem.
ha igen a tárgyi mentes, ha nem akkor áfás
A hangok is megmondták.
Válasz idézéssel

Fórumra ugrás:

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 2 Vendég