Üzenetek: 393
Témák: 3
Értékelés:
0
Szia Klári!
Köszi
Én is beadtam a "NY" nyomtatványt minden évben a 08-ra és a 01-re. Tudom hogy az 58-ra nem lehet.(Sajna)
Kire vonatkozik akkor az 58-as nyomtatvány ny. lapjának 6.pontja???
Gondoltam, talán időt spórolok, ha ez is jó lenne az EV.-nak hogy nyilatkozzon, nem lesz 08-a.
Üdv.
Üdv.: Ibcsi
"A jövő mozgásban van"
Üzenetek: 8,810
Témák: 157
Értékelés:
21
Szia Ibcsi!
Pont most gyártom Őket, minden évben beadom 01-re és 08-ra. Sőt az őstermelőkre is. Sajna 58-ra nem lehet és a 36 óra melleti EV-knél an olyan igazgatóság aki kéri éas van aki megelégedett a nyilatkozattal 17-18-ban.
Üdv: Klári
Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Üzenetek: 393
Értékelés:
0
Sziasztok!
Egyéni vállalkozó, nincs, nem is lesz előreláthatólag alkalmazottja. 08-as bevallásra eddig külön adtam az NY nyomtatványt.
A 1958-as NY lapján, 6.pontba tett jelölés, szerintetek helyettesíti a NY nyomin beadott 08-ról a nyilatkozatot??
Üdv.: Ibcsi
"A jövő mozgásban van"
Üzenetek: 1,155
Témák: 12
Értékelés:
0
1990. évi V. törvény az egyéni vállalkozásról
12. § (1) Az egyéni vállalkozó székhelyét, nyílt árusítású üzletét, termelő-, szolgáltató egységét az ott folytatott alapvető tevékenységre utaló cégtáblával köteles megjelölni. A cégtáblán fel kell tüntetni az egyéni vállalkozó nevét, az üzlettől, termelő-, szolgáltató egységtől eltérő helyen levő székhelyét.
Üzenetek: 9
Témák: 2
Értékelés:
0
Sziasztok!
Hogyan tudjátok? Egyéni vállalkozónak kötelező a cégtábla? Van erre valahol szabály?
A cégekre vonatkozóan a cégtörvény ír elő ilyen kötelezettséget. Az ev-ra?
Köszi!
Üzenetek: 4,699
Témák: 22
Értékelés:
8
Köszönöm a segítséget. /jó lenne tudni, hogy mi értelme/
Üdv: Mónika!
Üzenetek: 362
Témák: 5
Értékelés:
1
Nem mindenkinél hiányolták nálam sem, még ugyanazon adóigazgatóságon belül sem, de kb 2 éve azért kérik az EGYKE-t az egyéninél is.
Előlapon az 5. sor ikszeled: " az Art. 1. melléklet 24. pontja"
A főlapon az 1-2 sort kitölteni valamint az 5. sorba a 10-es kódot... dátum aláírás és mehet
CARPE DIEM! (Élj a mának!-de csak könyvelünk, bevallunk, adózunk...)
Értékelés:
8
Sziasztok!
Egyéni vállalkozó januárban váltotta ki a vállalkozói igazolványát. A saját ügyfélkapuján keresztül be lett adva a 19T101E, 19T1041, Szamalazo …… jogosultalansági hibaüzenet érkezett hogy az EGYKE hiányában nem tudják fogadni az adatlapokta. A vállalkozó a saját ügyfélkapuján saját magát intézné, …. felhívtam a NAV-ot hogy ez most új módi-e hogy kell az EGYKE azt mondta az ügyintéző hogy mindig kellett...… hát nekem még egy vállalkozó sem adott be saját magára EGYKE-t és eddig működött, miről maradtam le 2019-ben már megint ?/nem cégkapuról van szó, ügyfélkapuról egyéni vállalkozó/
Értékelés:
8
Köszi Placebo! Tehát akkor minden sima, nincs benne különösebb nehézség.
Üzenetek: 1,243
Témák: 11
Értékelés:
22
Hello!
Alanyi nem járhat el alanyiként termékimportnál meg kell fizetni az áfát de levonni nem lehet,áfa bevallásban nem szerepeltetendő és a le nem vonható áfa beker érték nővelő hozzá adódik az áru értékéhez.
Értékelés:
8
Alanyi mentes egyéni vállalkozó webáruháza van ezen keresztül értékesít, most éppen gyöngyökbe, kavicsokba "utazik". Megérkezett a könyvelési anyagával és látom, hogy ezeket Kínából vásárolta. Rendesen megfizette az import áfá-t, és van neki egy "számlának tűnő" kínaiak által USD-ben kiállított "valami" aminek az ellenértékét is átutalta 2018-ban. Tehát minden úgy tünik hogy rendesen ki van fizetve. Namost, mit kezdekjek én ezzel a dologgal???? Ilyenkor a kínainak megfizetett áru ellenértéke simán költség forintosítva. Az import áfával mi újság, az gondolom nem költség? Kell ezt valahol áfa bevallásban szerepeltetni, még egyszer hangsúlyozom egyéni vállalkozó és alanyi mentes.
/mindig féltem, hogy egyszer kínai számlával találkozom, szerencsére eddig még egyik általam könyvelt vállalkozó sem szerzett be terméket unión kívülről/
Tudna valaki segíteni?
Üzenetek: 258
Témák: 0
Értékelés:
0
Nagyon szépen köszönöm a megerősítést!
Értékelés:
21
Jól emlkékszel Zsóka!
A 100 alatt elszámoltra lehet, a használtra nem!
Üzenetek: 258
Témák: 0
Értékelés:
0
Sziasztok!
Egyéni vállalkozó érvényesíthet kisvállalkozói kedvezményt használtan vásárolt munkagépre? Szerintem nem, de jól jönne megerősítés!
Az egyösszegben elszámolt 100ezer alatti tárgyi eszközökre is lehet kisvállalkozói kedvezményt érvényesíteni? Ez nem olyan nagy összeg, de a használt munkagép elég nagy összegű.
Előre is köszönöm ha segít valaki!
Üzenetek: 2,358
Témák: 37
Értékelés:
6
Pmarcsi!
A kórháznál KATÁ-sként dolgozna? Mert szólni kellene neki, hogy ez bujtatott munkaszerződés is lehet, ha éves szinten 1 millió Ft-t kap (kata törvény 14. §. 3. pontja). Lehet, hogy emiatt nem is jó a KATA, mert a kórház nem vállalja a kockázatot. Járt már ügyfelem így. Feleslegesen jelentkezett be a KATA alá, 1 havi díjat ki kellett fizetni. Érdemes erről egyeztetni a kórházzal!
Üdv.
Tamás
Üzenetek: 1,082
Témák: 24
Értékelés:
13
Köszönöm szépen Klárika,Tamás!
Ebben az évben jött hozzám először természetesen bevallás előtt.Nem tudom, hogy 58-ok voltak e küldve számára.
Eü-ben dolgozik és a kórház ,mint vállalkozót tovább foglalkoztatná, azért gondolta, hogy ápr.1-től KATÁT választana ,előző időszakban is beszámlázott mint vállalkozó.Az kamarai tagságot állítólag fizet az eü kamarának ,tegnap megkérdeztem,jól gondolom , hogy ezzel letudja a kamarai tagságot.IPA-t nem tudom ,sőt erről nem tudott semmit mondani,majd egyeztetek a váci adócsoporttal.
1041nyomival gondom lesz ,mert nem tudom az előzmény,de vissza kérem az ebevből vagy megnézem a taj ellenőrzésnél.
Hát aggódom ,mert nem vagyok EV és KATA könyvelő ,még csak most kezdem.
Ja és ő sem akar a KATÁ-ban áfás lenni.
Pmarcsi
Válassz olyan munkát, amit szeretsz, és sosem kell többet dolgoznod.
Értékelés:
6
Pmarci!
Elfelejtettem, hogy az 58-t javítani kell 09.01-től!
Üdv.
Tamás
Értékelés:
21
Ne elfeledni április 1-től a kamarai bejelentkezést azért, hogy az 5000 Ft-os sarcot fizethesse.
Értékelés:
6
Pmarcsi!
Én a következőket szoktam küldeni:
- 18T101E (2018.04.01-től mellékállású kata)
- 18T101E (2017.09.01-től nyugdíjas)
- 18T1041 (2017.09.01-től kijelenteni, mert már nyugdíjasként biztosított)
- Iparűzési adó, ha a 2 x 25,000 Ft-t választja
Más nekem nem jut eszembe.
Üdv.
Tamás
Értékelés:
13
Értékelés:
13
Segítséget szeretnék kérni.
EV elment a nők 40 éves nyugdíjába.Most meghozta a határozatát , hogy 2017.09.01-től nyugdíjas.Szeretne ápr.01-től KATA-ba lépni.
Visszamenőleg miket küldjek nav és gondolom az ev nyilvántartásba is. Hol kezdjem mik a beküldési folyamatok.
Köszönöm válaszotokat.
Pmarcsi
Értékelés:
6
Monik!
Nagyon köszönöm!
Üdv.
Tamás
Üzenetek: 1,920
Értékelés:
4
Itt is llekérdezheted a megszűnés dátumát:
https://www.nyilvantarto.hu/evny-lekerdezo/
Nyugalom! A világmindenség azt sem tudja, hogy létezel.
Értékelés:
21
Szia Tamás!
Mivel a törlő határozatot az üf. nem vette át, nyugodtan menjen be a korm hiv-ba kérje ki a határozatot ebből látod, hogy jogerőre mikor emelkedett, és beszélje meg, hogy mit lehet tenni. Én hasonló esetben megszüntnek tekintetem, megbeszéltem a korm. hiv. ügyintézővel a lépéseket. Beadtam az ilyenkor szükséges bevallásokat. Azzal a mozdulattal csináltam egy új vállalkozást más székhelyen.
Értékelés:
6
Egy EV székhelyét eladták, amiről a rokonok nem értesítették. Az Önkormányzat törölte az adószámot, amit utólag tudott meg. Sajnos a levelezési cím is ez volt. Kérdésem, van olyan nyilvántartás, ahol meg lehetne nézni, milyen dátummal történt a törlés? Vagy menjen vissza az Önkormányzathoz és kérjen erről papírt?
Üdv.
Tamás
|