A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
egyéni vállalkozás
Köszönöm, Tamás!
Válasz idézéssel
NOVILL!

Iparkamarát szerintem elektronikusan is lehet intézni. 1041 nem kell, ha nincs alkalmazott. Más nincs, bár a számlázó program bejelentése, a NAV-val összekötése, az online számla regisztrációja szerintem még fontos. Ezekben én szoktam segíteni.
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
Sziasztok!
Pár éve volt induló egyéni vállalkozóm, ezért a biztonság kedvéért meg szeretném kérdezni:
Tehát elindítottuk webes ügysegéden, a szokásos értesítés megvan (adószáma, nyilvántartási szám, stb.)
Most mik a teendők?  T101E nyomtatványon bejelenteni,  önkormányzati adóhatósághoz bejelenteni, és iparkamarához is be kell jelenteni, ide papír alapon, aláírva, tértisen?
T1041, az ugye nem kell?  (KATA-s heti 36 órás mellett.)
Nagyon köszönöm, ha ír valaki, akinek mostanság volt ilyen.
Válasz idézéssel
Sziasztok.

Szeretnék kérdezni.
Egy korábbi törvény módosítás lehetővé teszi, hogy az egyéni vállalkozás egyéni cég közbeiktatása néllkül azonnal átalakuljon egyszemélyes kft-vé.
Ebben az esetben figyelemmel kell lenni az szja trv. 49/A -ra, miszerint a leltár értéke és a tárgyi eszközök nettó értéke az szja bevallás készítésekor bevételként kezelendő?
Vagy csak "simán" záró bevallás minden extra nélkül?
Köszönöm!
Válasz idézéssel
Pmarcsi!

Kérj meghatalmazást, majd az ebev-ről lekérheted a beküldött bevallásokat és a folyószámlát!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
Mónika,RLB kettős ,sajnos nincs pénztárkönyv programom.
Ezen a héten fogok vele beszélni, miket kérdezzek meg tőle szerinted?Bunkóság lenne ha azt mondanám ,hogy szeretném látni az üf kapuján a beküldött bevallásokat és a folyószámlát?

A családon kívül nem könyvelek senkit,de sajnos újra vállalnom kell ügyfeleket ez a pandémia felemésztette az összes megtakarításunkat.

Köszönöm a segítséged,biztos sok kérdésem lesz még. Smile Huh 

Pmarcsi
Válassz olyan munkát, amit szeretsz, és sosem kell többet dolgoznod.

Válasz idézéssel
Marcsi! Igen, lehet pénzforgalmi áfá-s. Szerintem az áfá-ban nem kell okosítani, talán annyi ha nem pénzforgalmis akkor a bevételi számlák áfa fizetése akkor áll be amikor pénzügyileg rendezik, vagy a teljesítéstől számított 45.napon be kell vallani fizetendőbe. A költség számlák áfája akkor helyezhető levonásba mikor a teljesítés dátuma van.
A kettőshöz képest a legnagyobb különbség, hogy az egyéni vállalkozó pénzforgalmi szemléletű, tehát minden akkor bevétel, valamint akkor költség amikor pénzügyileg rendezve van.
Pénztárkönyvbe vannak az eredménybe számító bevételek, valamint a nem bele számítók. A költségeknél szintén. Ha van pénztárkönyv programod akkor abból 1 nap alatt rá fogsz jönni a legtöbb dologra. Melyik progival könyvelsz?
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
Szia Mónika!

KATA-s ra megtanítottatok azzal már nem sok bajom van és családtagjaimnak csinálom.

Egyik fiam barátja,biztonságtechnikai berendezéseket telepít ,főállású ,áfás, alkalmazott nincs ,ha nagyon nagy a terület akkor van segítsége egyenlőre ennyit tudok.
Ja igen több millió éves bevétel mindig későn utólag utalnak a munkáért, folyamatos áfa befizető ,mindig ő előlegezi meg az áfát. Esetleg ev lehet pénzforgalmi áfás?

Mónika az alapoktól ,mint a h..e gyereknek. Smile

Nagyon köszönöm!!!
Pmarcsi

Válasz idézéssel
Hát az attól függ milyen vállalkozó? Tételes, KATA-s....Mit szeretnél tudni? Mennyit tudsz? Honnan kezdjük?
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
Sziasztok!

Nem könyveltem még egyéni vállalkozót.
Mit kell tudni és mire kell figyelni náluk.

Pmarcsi

Válasz idézéssel
Hello!
Ez a számitógép kizárolagos tehát mondjuk egy festő vesz egy gépet azzal rendel festéket az nem kizárolagos?
Ha igen választhatód a G pontot Tongue
Válasz idézéssel
Sziasztok! Légyszi segítsetek!!
Egyéni vállalkozó 2019-ben évközben számítógépet vásárolt 370 000,- Ft értékben.

Az amortizáció elszámolására 3 lehetőséget is találtam az Szja tv.
11. számú mellékletében:
2. A kizárólag üzemi célt szolgáló saját tulajdonú tárgyi eszköz, nem anyagi javak értékcsökkenésének elszámolása

g) * A kétszázezer forint egyedi beszerzési, előállítási értéket meg nem haladó, valamint a 33 százalékos norma alá besorolt tárgyi eszközök esetében választható, hogy a leírási évek száma két adóév és a leírás mértéke 50-50 százalék.

l) * A HR 8443 31, 8443 32, 8471 8528 42; 8528 52, vtsz. alá tartozó általános rendeltetésű számítástechnikai gép, berendezés esetében az egyéni vállalkozó 50 százalék értékcsökkenési leírást érvényesíthet.

m) * Az egyéni vállalkozó a 33 vagy a 14,5 százalékos norma alá besorolt, korábban még használatba nem vett tárgyi eszközökre, valamint a szellemi termékre, a kísérleti fejlesztés aktivált értékére 50 százalék értékcsökkenési leírást érvényesíthet.

Mindhárom esetben 50% számolható el. A g pontnál két adóév alatt. Az l és m pontnál ha jól gondolom évközi vásárlás esetén arányosítással, így három adóévet jelent.
Választhatom a g pont szerinti eljárást, vagy azt csak akkor lehet ha 200.000,- Ft alatt van?
Válasz idézéssel
Szia Harakiri!
A kiegészítő tevékenységű egyéni vállalkozónak nem kell 58-as bevallás. A vállalkozói kivét után 15% szja-t , 10% nyugdíj járulékot és 7710,- Ft/hó eü. szolg. járulékot fizet.
 Mindezeket fizetni a tárgyhót követő 12-ig kell, de bevallani majd az 53-as szja bevallásban kell.
Válasz idézéssel
Nem láttam, hogy az egyéni vállalkozóknál is később lehet fizetni a május 20-i adókat! Gondolom azért, mert csak cégekre vonatkozik a szeptember 30-i határidő?! Ilyenkor részletfizetést kell kérni az EV-nek? Más megoldás nincs?
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
Szia Harakiri!
Csak Sja-t vonsz semmi mást és a cég sem fizet semmit utána. Nem biztosított ezért nem számolsz mást. Távol álljék tőlem, hogy bántsalak, de javaslom a nyomi elnevezését értelmezd. Ő kieg.tev.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
Nem kell 58-as  mivel ez öregségi nyugdíjnak számit igy kiegészitő tevékenység.
Válasz idézéssel
Sziasztok!

Van egy nők negyven évével nyugdíjba ment egyéni vállalkozóm.
Mi a bánatot kell beírni a 2058" alkalmazás minősége rovatba"?
Az első részbe még beírok egy "1" korhatár előtti ellátást, de mit írok a 
következőbe???
Vagy esetleg hivatalból nem kell 58-as???
Még a könyvelő programomat sem tudom úgy beállítani, hogy nekem is tetszen!!

Harakiri
Válasz idézéssel
Placebo, Novill, köszönöm!
Válasz idézéssel
Lehet igazad van,ránéztem megint azt írja
legalább heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban áll

ha fizetésnélkülin van akkor nincs foglalkoztatva..
Válasz idézéssel
Szerintem az van, hogy ezzel, hogy fizeti utána a  munkahelye (ahonnan fizetés nélküli szabadságon van most), szóval fizeti az eü. szolg.járulékot, ezzel mindössze CSAK annyi van, hogy eü. szolgáltatáltatásra jogosult.  
De ettől szerintem még nem biztosított. 
Ha pedig nem biztosított, akkor főállású KATA-s lett most. (Mivel ugye biztosítása nincs a fizetésnélküli szabi alatt.)

De azért várjunk, hátha ír más is.
Válasz idézéssel
Van heti 36 órás munkaviszonya az nem szünik meg csak fizetésnélkülin van nem lesz főállású katás.
Válasz idézéssel
Szia Enikő!
Gondold végig még egyszer az ingatlan vállalkozásba való bevitelét. Én nem tenném. Inkább bérleti szerződést kötnék és a településen szokásos bérleti díjjért bérbe adnám a vállalkozásnak a magánszemély tulajdonát képező ingatlant. (Ha a vállalkozással bármi történik és az oingatlan benne van a legelső amit visznek.)
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
Sziasztok!  Gondban vagyok, segítenétek körüljárni ezt?
Egyéni vállalkozó más cégnél heti 36 órás munkaviszonyt létesített (KATA-s egyébként). Így fizette a 25 ezer KATA-t havonta.
Most, hogy lett a koronavírus miatti veszélyhelyzet, a cég üzletei bezártak, ő pedig először kivette a rendes szabadságát, majd fizetésnélküli szabira ment. 
Most akkor úgy tudom, a fizetés nélküli szabi első napjától főállású egyéni vállalkozónak számít, mintha nem is lenne máshol munkahelye, tehát onnantól ketyeg az 50 ezer KATA megint.
Viszont a munkahelyén fizetik utána a 7710 eü.szolg.járulékot,  merthogy egy ilyen "vészhelyzeti" fizetés nélküli szabadság.
De ettől még jól gondolom, hogy akkor is sajnos 50 ezer KATA-t fizet, így is?
Nagyon köszi, ha ír valaki.  (Nem akarok kitolni az ügyféllel, feleslegesen fizettetni sem szeretném. De azt sem szeretném, ha büntetése lenne ebből, netán kitennék a KATA-ból emiatt.)
Válasz idézéssel
Nem, semmiről nem nyilatkozott. Sajnos nagyon nem ért hozzá.
Válasz idézéssel
19SZJA(53) bev.

Önálló tevékenység,nyilatkozott a költséghányadról?

Válasz idézéssel

Fórumra ugrás:

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég