A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ÁFA
#1
Erika!

Te csak a kapott számlákat tudod könyvelni. Az ügyvezető járjon után. Az én szerződésemben benne van, hogy a kapott számlákat könyvelem. A 1965M-es lapon a fizetendő ÁFA miatt miért kellene kitölteni? Azon csak a 100 eFT feletti visszaigényelhető ÁFÁ-s számlát kell szerepeltetni! Ha nincs számla, visszaigényelni sem tudsz, tehát 1965M-t sem tölthetsz ki!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#2
Mint irtam, áram szolgáltató. Tehát ami most összeg visszaérkezett már egyszer valamikor levonásba került. És mivel visszaérkezett fizetendő áfa résznél kell jelenteni . Ezért akartam betenni az M-es lapra.... de lehet kihagyom az M-es lapot. 
Mert a szebb variáció az, hogy nem hogy számlám nincs, de nem mindet utalta vissza, ami kiderül a kimutatásából. A fent maradó összeg még nem érkezett meg. Az onlineszamlazas felületen viszont ott az egész összeg novemberi kiállitással.
Válasz idézéssel
#3
Százezer forintot meghaladja a visszaigényelhető ÁFA? Mivel nincs számla a kezedben, nem igényelhetsz vissza ÁFÁ-t. Ezért a 1965M-n sem szerepeltetheted. Ha az ügyfél vissza akarja igényelni, járjon ő utána. Meghatalmazás nélkül te amúgy sem tudsz semmit csinálni. Azért nem büntet a NAV, ha jogos ÁFÁ-t nem helyezel levonásba.
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#4
Kedves Tamás!

Köszönöm,hogy időt szántál rám, de félreértettél. Az áfa bevallás 1965M lapjával van ebben az esetben gondom.
Válasz idézéssel
#5
Bocs, félreértettem. Én ilyenkor a különbséget lekönyveltem a szállítóra és az előjeltől függően vagy költség vagy eredmény növelő tételként a másik oldalt. Ha költség, azt a bevallásban adóalap növelőnek állítottam be. Mindehhez bizonylat a folyószámla! Nem a legszabályosabb, de legalább stimmelek! Jegyzőkönyvet írathatsz az ügyféllel. Persze a nagyságrendtől függ. Pár tízezer forintnál soha nem volt gondom vele!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#6
Nem a szolgáltató honalpján látom. Hanem az onlineszámlázó feklületen. De ott nem ir eredeti számlát, amikből leirja a tétleket.
Próbáltam regisztrálni a szolgáltató lapjára és az istennek nem sikerül, olyan számjegyet kér, ami nincs.
Válasz idézéssel
#7
Erika!

Ha a szolgáltató honlapján láttad a számlákat, akkor azokat le is tudod tölteni. Azt könyveld le!  Így pótolhatod a hiányzó számlákat!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#8
Segítséget szeretnék kérni, mert még ilyenem nem volt.

Áram szolgáltató visszatéritett értékhatáron felüli összeget. Nem jött számla hozzá, így irtam nekik emailt, hivatkozva az áfabevallásra, ahonnan válaszként egy levezetés jött, hogy miért annyi, bruttó összegben, de nincsenek számlaszámok, amelyre hivatkozni lehetne. Felmentem az onlineszámlára és ott bejelentették, innen kiirtam a keltét, teljesitési időt, a számla sorszámát, összeg adatait. Fel vannak sorolva a tételek, fogyasztásra hivatkozva, plusz minusz tételek egymás alatt, ha összegzem, kijön az általam kérdéses összeg. De itt sincs előzményre utaló számlaszám. Sőt vannak minuszos tételek is a listában, amiről nincs számlám.

A 1965M lapján ha korrekciós tételhez vezetem fel, előbb az eredeti számlákat kellene feltüntetnem.

Ilyenkor hogy kellene eljárnom?
Válasz idézéssel
#9
Neki is van, fel is van tünteteve. Úgy gonodolom, hogy nincs telephelye az eladónak, csak adószámot kért.  Huh
Sziasztok,Nándi
Válasz idézéssel
#10
Értem, akkor a vevőnek nincs EU-s adószáma. Én megkérdezném és kézzel ráírnám  a magyar adószámot. De így is jó. Elég nagy cég, tuti hogy 244 a vége!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#11
Lehet, hogy nem pontosan írtam, az almás cégnek van csak közösségi adószáma, ami magyar, "HU"-val kezdődik, lekérdeztem, érvényes.
Sziasztok,Nándi
Válasz idézéssel
#12
Igen, de miért számított fel ÁFÁ-t a cég? Azért van közösségi adószáma. Ha csak a magyar adószám a hiánya, akkor én levonnám, de előtte reklamálnék a felszámított ÁFA miatt!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#13
Sziasztok!

Az almás cégtől vásárolt az egyik ügyfelem. Kapott számlát, amin áfás ár van feltüntetve, de csak magyar közösségi adószám van fetüntetve, rendes adószám nincs. Ilyenkor mi van? Le lehet vonni az áfát?
Sziasztok,Nándi
Válasz idézéssel
#14
Oké, köszönöm, de csak ebbe a sorba ugye?
És hová teszem a kínai termékbeszerzés értékét?
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#15
Mónika!

70. sor. Importált termék után kivetéssel megfizetett adó!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#16
Sziasztok! Egyéni vállalkozó /áfá-s/ kínából hozza be a "motyót". Az áru után megfizetett import áfá-t a bevallás melyik sorába kell beírni csökkentő tételként?
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#17
Ok! Köszi.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#18
Szia Klári!
Igen sokféle az értelmezés. Most a NAV info-val beszéltem, szerintük amikor szerződés szerinti részteljesítésekben állapodtak meg a felek, akkor a teljesítés ideje a részteljesítés átadás-átvétele, és nem a pénzügyi teljesítés. Az áfa tv. 57 §-a szerint is.
Vagyis ha dec.30-án átadásra kerül  az ütemtervnek megfelelő részmunka, ki lehet számlázni 5 %-al  akkor is ha január 15-én fogja kifizetni.
Üdv.: Ibcsi
"A jövő mozgásban van"
Válasz idézéssel
#19
Igen Ibcsi!
De ennek jobban utána kell néznünk, mert ahány cucot olvasok anyi féle válasz van.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#20
Sziasztok!
Építési vállalkozás generál kivitelező egy családi háznak, szerződés szerinti ütemterv szerinti részszámlák kerültek kiállításra 5 % áfával, most dec.20-al is lenne egy részszámla, ami még ugye 5 %-os lenne, de ha a pénz nem folyik be dec.31-ig , valóban nem lehet 5 %-os???
( 2018.11.01 utáni )
Üdv.: Ibcsi
"A jövő mozgásban van"
Válasz idézéssel
#21
Kedves Marcsi, nagyon köszönöm a segítségedet. Szép napot!
Válasz idézéssel
#22
Szia!

https://www.vallalkozas-okosan.hu/100_ez..._szamlaban

Milyen számlákra vonatkozik az adatszolgátatási kötelezettség?
2018.07.01-től azokat a számlákat kell jelenteni elektronikusan a NAV felé, aminek az áfatartalma eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintot, és ezt a számlát belföldi adóalany részére állítod ki (azaz magánszemély részére kiállított számlát nem kell jelenteni).
Válassz olyan munkát, amit szeretsz, és sosem kell többet dolgoznod.

Válasz idézéssel
#23
Sziasztok! 
E.v. egy magánszemély megrendelő részére 100 e ft feletti áfatartalommal kp-s számlát állít ki, aki a számlát nem számolja el. E.v-nek ezt is kell adatközölni online?
Köszi a segítséget!
Válasz idézéssel
#24
Köszönöm a választ.
Válasz idézéssel
#25
Szia!

Áfás lesz a fuvarozás.

" Főszabály szerint a szolgáltatás teljesítésének helye attól függ, hogy a szolgáltatás igénybevevője adóalany-e (illetve adóalanyként vesz-e részt az ügyletben). Főszabály szerint az adóalanyok közti ügyletekben a szolgáltatás teljesítési helyét a szolgáltatást igénybevevő adóalany székhelye, állandó telephelye, lakóhelye, szokásos tartózkodási helye határozza meg. "
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 4 Vendég