A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ÁFA
1. Az áfát szerepeltetheti a bevallásban és levonásba helyezheti, de ha visszaigénylős, akkor addig nem igényelheti vissza, amíg ki nincs egyenlítve.
2. Ennél az esetnél még ott tartok, hogy ha 30 napos halasztási lehetősége van az ev.-nak, azután már be kell fizetni az Áfa-t. Ha megtalálom a tv-ben jelentkezem.
Erika
Válasz idézéssel
Nem tud senki megerősíteni?
Válasz idézéssel
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni. Egy működő étterem terembérleti díjat kap egy-egy termékbemutató szervezőjétől. A megrendelőn feltüntetik, hogy hányan lesznek, hogy kérnek kedvezményes ételt, italt. Amikor a rendezvénynek vége van, csak a terembérletről kérik a számlát, a fogyasztás csak a pénztágépben jelenik meg.
Szerintem ez így önmagában nem minősül ingatlan bérbeadásnak, tehát nem áfamentes számlát állít ki az étterem. A számlát befogadó viszont kéri, hogy nyilatkozzon az étterem áfamentesség helyetti áfakör választásának tényéről. Ezt a nyilatkozatot, mint utólag kiderült, az ügyvezető kitöltve visszaküldte, mert nem volt vele tisztában, hogy nem ez az oka az áfa felszámításának. A nyilatkozatokat most rendre vonhatom vissza, de kellene valami jó értelmezés, hogy az étterem fő szolgáltatásának áfájával adózik a terembérlet is, mert nem önálló ingatlan bérbeadás történt. Az apehet hiába kérdezem, nem szoktak válaszolni. Ha most én 2004-re visszamenőleg helyesbítem az összes terembérletről kiadott számlát, visszakérem a befizetett áfát, arányosítok és egyebek, nem hiszem, hogy jól teszem, mert az apeh a körülményekből meg fogja tudni állípítani, hogy volt vendéglátó szolgáltatás, és nehezen tudjuk indokolni a mentességet. Kérdeztem már több helyen, itt is szerencsét próbálok, hátha van köztetek olyan profi, aki segíteni tud. 2010-től viszont választjuk az áfát, és akkor nincs mese, áfás minden terembérlet, ha fogyasztanak, ha nem. Így most arra gondoltam, hogy írok a nyilatkozatok valótlan tartalmáról egy újabb nyilatkozatot, és indoklásul feltüntetni kellene valami frappáns, az áfásságot alátámasztó gondolatot. Előre is köszönöm, ha valaki leírja a véleményét.
Válasz idézéssel
Még egy megerősítést szeretnék, már abban sem vagyok biztos, amit eddig biztosra tudtam.
Szja-s egyéni vállalkozó, pénzforgalmi szemléletben könyvel, negyedéves áfa-s.
1, ha 06 havi költség számlája van, ami nincs kifizetve még, attól az áfa bevallásba szerepelhet, és az áfát elszámolhatja, ill visszaigényelheti.
2, és ha bevételi számlát adott ki, amit nem kapott még meg, annak az áfáját viszont nem kell befizetnie!!! és szerepeltetni a bevallásban? Tényleg így van?
Válasz idézéssel
Verocs! Akkor az ilyen bármi oknál fogva később hozzád kerülő számlákat le sem könyveled, vagy mindig önellenőrzöl? Ha önellenőrzöl, akkor meg nem mindegy, hogy így is úgy is később kapod vissza az áfát? Valahogy ez nem fér a fejembe. Ha a vállalkozó jár rosszabbul, akkor szerintem mindegy. Ha az Apeh, akkor úgy is kell önellenőrizni.
Erika
Válasz idézéssel
Köszönöm szépen Kati!

A kérdezővel egyet értve elég homályos az áfa tv. Mi a csudáért nem nevesítik teáor besorolás alapján. De akkor hogyan bűntetnének?
Maresz
Válasz idézéssel
köszönöm a hozzászólásokat, most ott tartok ahol elindultam, nem tudom mit tegyek. Egyébként a pénztárra visszatérve, armada programmal könyvelek, pénzforgalmi szemléletben , szja-s egyéni váll. A készpénzfelvételt a bankszámláról a pénztárba sehogyan sem tudom átfuttatni. Tehát a pénztár egyenlegemről ennyit. Vagy van valami megoldás, csak én nem tudok róla?
Válasz idézéssel
Lilla Írta:elfelejtette beletenni a könyvelési anyagba, vagy egyszerűen elkeverte valahova,

Erika!

Elképzelni persze el lehet, meg életszerű is teljesen, nem azt mondom, de a fenti két eset nem tartozik az elkésett számla fogalmába. Szóval érted mi a bajom ezzel..... :roll:
Ha véghezviszed a lehetetlent, a főnököd felveszi a napi teendőid közé... ..
Válasz idézéssel
A másik.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.feketemonika.hupont.hu/1/monika-tortenete">http://www.feketemonika.hupont.hu/1/monika-tortenete</a><!-- m -->
Válasz idézéssel
Szia Maresz!

2 dokumentumot találtam. Az egyik egy másik fórum tagja által közkinccsé tett állásfoglalás, a másik egy pdf fájl, ami már kicsit egyértelműbb. Viszont azt nem indokolják meg. Felteszem, remélem segít!
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.feketemonika.hupont.hu/1/monika-tortenete">http://www.feketemonika.hupont.hu/1/monika-tortenete</a><!-- m -->
Válasz idézéssel
Verocs! Lehet, hogy tényleg szigorúan veszed ezt a dolgot. De miért nem lehet elképzelni azt, hogy az EV megvásárolta azt a valamit a saját magánkasszájából, és elfelejtette beletenni a könyvelési anyagba, vagy egyszerűen elkeverte valahova, ami később került elő. Aztán amikor előkerült, akkor veszi ki a pénzt is az EV-s kasszájából. Vagy nem járható út ez? Én általában így csinálom. Nem hiszem, hogy ebből gond lenne.
Erika
Válasz idézéssel
Szia Maresz!

Bocs, hogy csak így válaszolok, paragrafusra hivatkozva, de nézted már az áfa tv 86. §-át? Ha abba beletartozik, akkor mentes. De még én is kutakodom.

Kati
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.feketemonika.hupont.hu/1/monika-tortenete">http://www.feketemonika.hupont.hu/1/monika-tortenete</a><!-- m -->
Válasz idézéssel
Sziasztok!
Áfa körbe bejelenkezett egyéni vállalkozó 6619 teáor számmal egyéb pénzügyi tevékenységet számlázna.
Ezt áfásan vagy áfa nélkül kell meg tegye? :oops:
Bocsi ha nagyon egyértelmű, de az én fejem már nagyon tele van a mai nap. :|
Maresz
Válasz idézéssel
Zsuzsi!

Mivel itt egyéni váll-ról van szó, feltételezem, hogy pénzforgalmi szemléletben könyvel. Lehet én veszem nagyon szigorúan a dolgot, de az ev esetén szerintem nem fér bele az elkésett számla kategória, mivel Őnála a tényleges pénzügyi teljesítés időpontja alapján kerül megállapításra az adókötelezettség. Másrészről pedig x hónapig a pénztára sem stimmelt több mint 100.000-nyi összeggel. Én inkább önellenőrizném, ha bele akarnátok tenni.
Természetesen csak a kp-s esetében érdemes ezt követni, ha átutalásos a számla, akkor felesleges önellenőrizni.
Egyébként az elkésett számla fogalma (egy APEH újságban olvastam) azt takarja, hogy ha a cég (és kihangsúlyozták, hogy nem a könyvelő) későn kap meg számlát a partnerétől, akkor azt beteheti a későbbi időszakba is, nem kell emiatt önellenőrizni. Kp-s számlánál nehezen elképzelhető (de ilyen is van), hogy ott a helyszínen nem kapja meg az üf a számlát (pl metro) :roll: Ezt nem most olvastam, régebben.
Ha véghezviszed a lehetetlent, a főnököd felveszi a napi teendőid közé... ..
Válasz idézéssel
A költségszámlák miatt már évek óta nem kell önellenőrizni, akármelyik későbbi adómegállapítási időszakban lekönyvelhető.
Johanna
Válasz idézéssel
ha ráírom a számlára, hogy mikor érkezett hozzám, akkor a vállalkozót esetleg megbüntethetik érte?
százezres számláról van szó, aminek 20 ezer az áfája. ha több lesz a büntetés, akkor nem éri meg lekönyvelni. Kirívóan magas büntetési tételeket olvasok itt tőletek az oldalon.
Vagy ilyen csekélységgel nem foglalkozik az ellenőr?
de köszönöm a válaszodat.
Válasz idézéssel
Nem kell önellenőrizned, nyugodtan tedd be a második negyedévbe. A számlára írd rá, hogy mikor érkezett hozzád.
Johanna
Válasz idézéssel
ki hogyan csinálja?
negyedéves áfabevalló ev. most hozott 3. havi költség számlát. lekönyvelhetem e neki a második negyedévre, vagy önellenőriznem kell miatta az első negyedévet. Elfogadják e hogy elkeveredett a számla? vagy megbüntetnek. kinek volt már ilyen ellenőrzése?
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 2 Vendég