A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Önellenőrzés
#1
Nagyon szépen köszönöm Mónika! Smile
Válasz idézéssel
#2
Szia! Igen ezeket töltöttem én is, valamint ha az alap bevalláson a 01-01-es lapon is volt adat /pl cégtelefon szja, cégtelefon szocho…….akkor azt az eredeti adatokkal kell kitölteni/
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#3
Szia Mónika!
A szakképzési önellenőrzésnél 2108A-01-02 lap 30. 31. 36. sorokon kívül,   a 2108A-03-01 lap 197. sorát és a 03-02 lap 240, 242. sorát is ki kell tölteni ugye?
Előre is köszi a segítséget!
Válasz idézéssel
#4
Sziasztok ! Cégautó miatt beadtuk a 01-s bevallásokat, de reh.járulékot is fizetnünk kell, melyre utólag jöttünk rá, mert nyugdíjba ment 2 rehabosunk. Új bevallást kell ezért beadni, késedelmi pótlékot fizetni, vagy megönellenőrizni a beadott bevallásokat. Önellenőrizni csak hibás adatot lehet. Kérlek segítsetek nekem. Üdv. Bné.
Válasz idézéssel
#5
Köszi az infót Móni!
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#6
Köszönöm a válaszokat. Felhívtam a NAV-ot, abban az esetben ha magánszemélyhez nem köthető adót önellenőrzünk tehát a 01-01, 01-02-es lapokon ebben az esetben nem kell egyetlen M lapot sem csatolni, mivel azon értékadat önellenőrzés ez esetben nem történik. Így küldtem be, már fel is dolgozták, csak gondolom megosztom ezt veletek, hátha másnak is lesz ilyen esete.
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#7
Megerősítem Klárit, én is így szoktam.
Válasz idézéssel
#8
Szia Móni!
Én az egész 08-ast M lappal együtt szoktam küldeni, jelölve az önell. tényét.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#9
Sziasztok!
A júliusi 08-ast önellenőriznem kell a szakképzési hj. kedvezménye miatt. Ilyen esetben hozzá kell csatolni az M lapot annak a személynek/személyeknek akik miatt önellenőrzök??? Mivel az M lapon nem szerepel a szakkképzési.
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#10
Sziasztok!
Ha a decemberi áfá-t önellenőriznem kell és volt M-es lap, /viszont az önellenőrzéssel ezen a lapon lévő számla nem érintett/ az önellenőrzés ugyanúgy "vonszolja magával az M-es lapokat mint az alap bevalláson?
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#11
Szia Placebo

Vagyis, ha jól értem, a 16-01 lapon a korábbi eho nem, csak a mostani szja kell szerepeljen az új pótlékkal együtt. Köszönöm szépen a segítséget!
Válasz idézéssel
#12
Hello!

Info füzet:
 Amennyiben az adott kötelezettség ismételt önellenőrzése válik szükségessé, akkor a korábbi önellenőrzés és az eredeti bevallás már egy egységet alkotnak, tehát a változást az előzőek szerint korrigált összeghez viszonyítva kell megállapítani.
Válasz idézéssel
#13
Sziasztok ismét

Nyugdíjas vállalkozó saját tulajdonú lakásának bérbeadását (682001) visszamenőleg adózná le. Az 1753-as bevallását egyszer már önellenőrizte. A bérleti díjból eredő bevétele önálló tevékenységből eredő bevétel (nem a vállalkozása jövedelme), de az szja-bevallás és az első önellenőrzés minden korábbi adattartalma a vállalkozói jövedelmének adata. 

A bérleti díjból eredő önálló tev-ből származó bevételének bevallása miatt az szja bevallást ismételten önellenőrizni kell. 

Mivel ilyet még nem csináltam, fogalmam sincs, hogy jól töltöttem-e ki a nyomtatványt. 


Az első önellenőrzés során a 17SZJA-16-01 lapon a 7. százalékos mértékű eho sor kitöltött, szerepel rajta a kötelezettség alapjának a különbözete, valamint a kötelezettség változás. 

Abból indulva ki, hogy az önellenőrzés során az eredeti adatokat a bevallásban változatlanul benne kell hagyni, kiegészítve az új adatokkal  kérdésem, hogy biztosan jól értem-e: x-elve, hogy ismételt önellenőrzés, az említett első önellenőrzési lapon (16-01) lévő adatokat is rajta kell hagyni, kiegészítve a 2. önellenőrzés adataival ? Tehát a korábban önellenőrzött eho is szerepeljen ismét az újonnan bevallott személyi jövedelemadó kötelezettség számadatai alatt? Nem fogja ez megduplázni az eho kötelezettséget? Bocs, ha ez egy rendkívül ostoba kérdés. 
A bevallás C-lap 74. sorába beírtam mindazt, ami már be van fizetve. Jól tettem, vagy mehetek a kalodába?  

Másik kérdésem: ha a tulaj. a bérlő részére utólagos árengedményt ad (a piaci érték kb. feléért adta ki a lakást) a bevallás melyik sorában kell feltüntetnem? Vagy egyszerűen csak adjam hozzá a bevételhez és vonjam le a költségekből? Kell külön feltüntetni? 

A ki nem fizetett lakbér úgy tudom költség, ezt a bevallás valamelyik sorában fel kell tüntetnem? 

Imába foglalom a nevét annak, aki segít! 

Üdv.: Pannis
Válasz idézéssel
#14
Tökéletes Csilla!
Nem azért mert én is így csinálom, hanem mert így kell. Én meg szoktam egy kicsi feljegyzést is ráragasztani a saját példányomra, hogy pár év múlv ne kelljen újra kitalálni, hogy mi is volt vele.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#15
Kedves Ákos!

Nem tudom, hogy ez a szabályszerű megoldás-e, de én évek óta így csinálom és eddig nem volt probléma:

1) A főlapon bejelölöm az "O" önellenőrzést
2) Minden M lapon bejelölöm a "H" helyesbítést, de természetesen ha azok rendben vannak, nem változtatok az adatokon
3) Az xx08A-01-01 lapon feltüntetem a helyes adatokat
4) A xx08A-03-01 lapon feltüntetem az eltérést
5) A xx08A-03-02 lapon számolom a pótlékot, ha 0 a pótlék összege, akkor azt is beírom 

Az önellenőrzés mögé mindig lefűzöm a NAV oldalán elkészített pótlék számítást. https://www.nav.gov.hu/nav/szolgaltataso...ekszamitas
Üdv,
Csilla
Jobbat remélve, gyakran jót veszítünk.
Válasz idézéssel
#16
Sziasztok!

Újoncként az első önellenőrzés előtt.
Az elődöm úgy küldött be egy 1808-as bevallást, hogy béren kívüli juttatáshoz kapcsolódó 103-as, és 152-es adót elfelejtette kitölteni a 01-01-es lapon. Ha visszatöltöm a teljes korábbi bevallást az M lapokkal együtt és jelölöm az önellenőrzést, akkor azon problémázik, hogy az M lapo(ko)n nincs jelölve a változtatási igény. Nincs is ilyen igényem, mert a dolgozók lapjain nincs változás. Ha törlöm az M lapokat, akkor viszont a számított adókat tartalmazó oldalakon 02-01, 02-02, 02-03 az összes adat törlődik.
Az lenne a helyes helyes megoldás, hogy csak a 01-01 és 01-02 lapokat töltöm ki (meg persze a 03-as önellenőrzést) és a többi üresen marad? Ez nem fogja felülírni a korábban bevallott és helyes 290, 258, 291, 293-as adatokat?

Köszi: Ákos
Válasz idézéssel
#17
Ivettke! Képzeld már fel is könyvelték. Köszi a segítséget!
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#18
Ó, tehát a szakképzési lap kivételével amin az eredeti adat szerepel, a többi lapon nem baj, ha nincs fent a többi adata elég ha csak az szja sorba van írva, az önellenőrzési lap alapján könyvelik fel. Már értem, én csak az áfa bevallás önellenőrzéséből indultam ki, hogy ott teljes adatcsere van, azt hittem ezen is így kell. Áfa önellenőrzésem néha előfordul, de szerintem én a sok-sok év alatt még 08-ast nem önellenőriztem. Minden nap tanulok. Köszi, akkor mégis így adom be. Ha valami baja lesz a nav-nak úgyis küldi a hibaüzit és akkor visszatérek a kérdéseimmel. Big Grin
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#19
A többi M lap változatlan, ezért nem kell újraküldened, a bérbeadásból levont szja lesz a kötelezettség-növekedésed az önellenőrzési lapon, ezt könyvelik fel.
Válasz idézéssel
#20
Oké, köszi, akkor beküldöm ahogy írtad.

Hát nekem ez nem megy: mivel csak azt az 1 db. M-es lapot csatoltam így a 01-02-es lapon a szakképzési az eredeti adatokkal szerepel, ez oké, DE a 02-01-es lapra így most az szja sorába csak ennek az 1 emberkének /ingatlan bérbeadásból származó jövedelem szja levonása miatt kell az önellenőrzést csinálni/ hozza, a többi sor ami az eredeti bevalláson volt írva nyuba, eba, szocho üres lett és be sem tudom írni, mert ugye nincs ehhez az 1 emberhez ilyen kötelezettség. Az önellenőrzésnek nem az a lényege, hogy teljes adattartalom csere a bevalláson, mert ezt a kötelezettséget könyvelik fel? Hogy a túróba kell önellenőrizni ezt a 08-ast?
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#21
Mónika!
Jó lesz úgy, ahogy írtad, A lapon önellenőrzés, M lapon H, Az előbb csak a szakképzésis lapot írtam, de ha van az eredetin a A-01-01-es lapon adat, azt is meg kell ismételni.
Válasz idézéssel
#22
Na megcsináltam az önellenőrzést. Az A lapon jelölöm hogy O=önellenőrzés, és annak az egy szem személynek aki miatt önellenőrzök a M-es lapján csak H-t enged beírni, mert ha nem írok semmit akkor visszaszól. Szóval biztos hogy csak azt az egy M-es lapot kell csatolnom és azon H-t kell jelölni?
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#23
Köszi Ivettke, akkor csak 1 db. M-est "vonszol" magával az A.
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#24
Mónika!
Csak a hiányzót kell kitölteni, + a 1808A-01-02-es szakképzési lapot az eredeti számokkal (ezt akkor is ki kell tölteni, ha nem változott semmi).
Válasz idézéssel
#25
Sziasztok! Mivel nagyon-nagyon ritkán kell szerencsére önellenőriznem, helyesbítenekm 08-ast ezért nincs rutinom a dologban. Most viszont az egyik cégnek magánszemély bérbe adja az üzlethelyiségét, és ez kimaradt a márciusi 08-ból. Ez esetben az összes alkalmazott adatát újra csatolom+ az új bérbeadó adatát, vagy csak a hiányzót kell küldeni?
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég