A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tagi kölcsön kivétele
#1
jetta Írta:Sziasztok,

lehetséges jogi következmények nélkül kft-nek adott tagi kölcsönt kivenni, ha:

-a tagokat előre nem értesítik
-a bér, járulék és üzembérleti díj kifizetése lehetetlenné válik
-valamint az adó folyószámlán régebbi tartozások is vannak?

S.O.S. segítsetek!!!

Köszönöm!

Szia Jetta!

A tagi kölcsönt nyújtó tag és a társaság között a kölcsön nyújtásáról kölcsön szerződést kellett kötni. Ebben minden bizonnyal rögzítésre került a tagi kölcsön lejárata, az utána fizetendő kamat, ill. a kölcsön nyújtásával kapcsolatos egyéb körülmény.
Abban az esetben, ha a tagi kölcsönt az ügyvezetői feladatokat is ellátó tag adta, akkor a kölcsön szerződést a taggyűlésnek is jóvá kellett hagynia.

Azt nem részletezted, hogy mely tag az, aki a nyújtott tagi kölcsönt "kiveszi" a társaságból. Mindenesetre van egy olyan jogszabályi háttér, amelyet érdemes megfontolni, és ez alapján lehet a kérdésedre konkrét választ találni.

Gazdasági társaságokról szóló törvény 30. § (3) bekezdése szerint:
"A gazdasági társaság fizetésképtelenségével fenyegető helyzet bekövetkeztét követően, a vezető tisztségviselők ügyvezetési feladataikat a társaság hitelezői érdekeinek elsődlegessége alapján kötelesek ellátni. Külön törvény e követelmény felróható megszegése esetére, ha a gazdasági társaság fizetésképtelenné vált, előírhatja a vezető tisztségviselők hitelezőkkel szembeni helytállási kötelezettségét."

A fizetőképtelenséggel fenyegető helyzet bekövetkeztének időpontjának azt tekinthetjük, amelytől kezdve az ügyvezetés előre látta, ésszerűen látnia kellett, hogy a társaság nem lesz képes kielégíteni tartozásait.
Ha ebben az esetben nem a hitelezői érdekek alapján jár el az ügyvezetés, akkor fennáll a hitelezőkkel szembeni helytállási kötelezettsége. A csődtörvény szerint a hitelező, sőt, a felszámoló is a felszámolási eljárás időtartama alatt keresettel fordulhat a bírósághoz és kérheti annak megállapítását, hogy azok a vezető tisztségviselők, akik a felszámolási eljárás megkezdését megelőző három évben ellátták a társaság ügyvezetését, nem a hitelezők érdekeinek elsődlegessége alapján jártak el, és ezáltal a társasági vagyon csökkent. A kártérítési felelősség alól az ügyvezetés akkor mentesül, ha bizonyítja, hogy a fizetőképtelenség veszélyének bekövetkezte után az adott helyzetben általában elvárható módon mindent megtett a hitelezői veszteségek csökkentése érdekében.

Zs.
Válasz idézéssel
#2
Sziasztok,

lehetséges jogi következmények nélkül kft-nek adott tagi kölcsönt kivenni, ha:

-a tagokat előre nem értesítik
-a bér, járulék és üzembérleti díj kifizetése lehetetlenné válik
-valamint az adó folyószámlán régebbi tartozások is vannak?

S.O.S. segítsetek!!!

Köszönöm!
P. Jetta
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég