A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cégautóadó
Szia Marcsi!

Köszönöm szépen, azt hiszem arra a következtetésre jutottam, hogy kérem, hogy mindegyik

számlára irassák rá a benzinkútnál a rendszámot.
Válasz idézéssel
Rózsa !
Ha nincs a számlán rendszám akkor az ügyvezetőnek rá kell írni az autó rendszámát sőt itt több dolog is felmerül számomra.

A cégtulajdonban lévő autó után a KFT elszámolhatja az összes felmerült költséget: üzemanyag, szerviz, biztosítás, parkolás, stb. Valamint értékcsökkenési leírást is, amelynek során az autó vételárát a hasznos élettartam alatt részletekben számolja el költségként. Előnye, hogy ezek a költségek nem csak az üzleti utak arányában számolhatók el, hanem például a magán utakon megejtett tankolás is könyvelhető, ha van róla számla. Hátránya viszont, hogy a cégnek fizetnie kell cégautóadót, ami havi 8800 – havi 33000 Ft közötti összeg, az autó típusától függően.

A magánszemély tulajdonában lévő autóval megtett üzleti utakra kiküldetési rendelvénnyel lehet elszámolni, de csak az üzleti célú utakra, a magán utakra nem! A költségtérítés összege a megtett kilométerre eső fogyasztási normával számolt üzemanyagár és 15 Ft/km kopási normaköltség. Előnye hogy adómentes, hátránya hogy nem lehet elköltségelni a magán utakat, szervizelést.

http://adozasszamvitel.hu/wp-content/upl...cember.pdf

Érdemes ezt a linket megnézni.

Pmarcsi
Válassz olyan munkát, amit szeretsz, és sosem kell többet dolgoznod.

Válasz idézéssel
Sziasztok!

Most vettem át egy céget,és abban kérném a segítségeteket, hogy a pénztárban

céges személy autókra számolnak el üzemanyag költséget cégautó adó megfizetve, nincs útnyilvántartás az áfa

nincs levonva semmilyen javításnál, üzemanyagnál. De a számlák rendszám nélkül jönnek. 

A teherautó üzemanyag számláknál nincs cégautó adó, és  ott sincs rendszám, áfa visszaigényelve, útnyilvántartás nincs

Többek vitatkoztak vele, hogy kell-e rendszám vagy sem? A teherautóknál legalább kellene nyilvántartás?
Köszönöm

Rózsa
Válasz idézéssel
Köszi, hogy megosztottad.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
Hát nekem nem volt ez így logikus, ezért felhívtam a NAV-ot: a tulajdonos lenne alap esetben az adófizetésre kötelezett, de mivel tartós bérletbe adta, és ez a hatósági nyilvántartásba be is lett jegyezve /üzembentartó/ ezért a cég fizeti a cégautó adót, aki a költséget érvényesíti. A tulajdonjog fogalmából adódóan van ez így. Ezt csak azért írtam, hátha valakinek máskor lesz ilyen problémája.
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
Hello!
Cégautóadót a tulajdonos fizet,gépjárműadónál lehet az üzembetartó az adóalanya..
Válasz idézéssel
Még visszatérnék az alábbi kérdésemhez: a cég az üzembentartó, a cég tulajdonosa a személygépjármű tulajdonosa, ez esetben ki a cégautó adó fizetésre kötelezett?: a cég aki költséget érvényesít, vagy a tulajdonos /csak az téveszt meg, hogy az információs füzetben az "adóalanyag=tulajdonos" van.
Válasz idézéssel
Jól gondolod Mónika! Smile

Válasz idézéssel
Köszi Klári!
Időközben, pont ezekkel a szavakkal "jól megijesztettem". Az okmányirodában bejegyezte a céget üzembentartónak a személygépjárműre. Ez esetben ha megfizeti a cégautó adót mehetnek a gépjárművel kapcsolatos költségek a cégbe ugye?
Válasz idézéssel
Szia Mónika!
Mi ilyenkor Kp felvétek könyvelünk és "megtiltjuk" a céges kártyahasználatát. Ha nem hajlandó szót fogadni, kiszámoljuk neki, hogy azzal, hogy az üzembetertóit átiratja mennyit "spórol" figyelmbe véve a cégautóadót és a gj. adót is. Általában le szoktak szokni a kártya hasznlatáról.

Válasz idézéssel
Sziasztok!
Júliusban alakult cég tulajdonosa a céges bankszámláról kártyával tankolásokat fizetget. Természetesen a személygépjármű a tulaj magánszemély nevén van. Hogy kezdjek ennek a "rendbe tételéhez" szerintetek? Legyen az üzemben tartó a cég és akkor minden üzemanyag elszámolható a cégautó adó megfizetése mellett? Azt tudom, hogy a diesel áfája nem helyezhető levonásba mivel személygépjárműbe tankolja.
Válasz idézéssel
Erzso, köszönöm szépen.
Zsóka
Válasz idézéssel
Szia Zsóka!

Nem kell,ha megfizetteted a cégautóadót,üzemanyagot is elszámolhatsz számlákkal. :oops:
"Ne veszitsétek el a fejeteket.
Az élet még szeretné megsimogatni."
Válasz idézéssel
Sziasztok, még nem volt cégautóval dolgom, tudom a bevallás menetét, meg hogy mennyi adót kell fizetni stb. A KFT két tulaja vett gépkocsit, nyilván magáncélra is használják, sőt szerintem arra többet, mint az üzletvitelhez. Kérdésem,hogy kell-e útnyilvántartást vezetni
Zsóka
Válasz idézéssel
Hello!
Igen a kft fizeti a cégautóadó kivéve akkor ha bérbeadás tartós - 1 évet meghaladja - akkor a bérbevevő.
Válasz idézéssel
Sziasztok!

Egy Kft. vásárolt egy személygépjárműt, amelyet bérbe adja (ingyenes használatra) egy magánszemélynek (tulajdonos tagnak). Üzembentartó a magánszemély lesz. A magánszemély olykor üzleti útra is használja a szgk-t, amelyet kiküldetési rendelvény alapján számolnak el a cégben.Minden egyéb más ktg a magánszemélyt terheli!

Értelmezésem szerint (az alábbiakat is olvastam) cégautóadó fizetési kötelezettség a Kft-nél áll fennt!? Megerősítenétek ebben???!
Válasz idézéssel
Hello!
Bérbeadhatja önálló tev. jövedelme lesz költséget számolhat,ez nem tartós bérlet lesz nem a cég lesz a cégautóadó fizető hanem a tulajdonos mivel költséget számol el a bérleti díjat :
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.drszabotibor.hu/blog/cegauto-ado-sajat-kft-nek-berbeadott-szemelygepkocsi-utan.html">http://www.drszabotibor.hu/blog/cegauto ... -utan.html</a><!-- m -->
Válasz idézéssel
Magánszemélyt javaslom!

Válasz idézéssel
Sziasztok. A Bt munkavállalója bérbeadhatja e két hónapra a saját személygépkocsiját a Btnek addig amig az új tehergépkocsi megérkezik. Csomagokat szállítanak vele. Ha jól gondolom kiküldetés nem jöhet szóba. Marad az útnyilvántartás? Ez alapjàn számlát elszámolhat benzinről? Ès a cégautó adót fizetni kell? És kinek? A cégnek vagy a magánszemélynek? Köszi. Tündi
Válasz idézéssel
Érdekes dolog ez a kata meg minden más.
Ha egyéni vállalkozó katás, akkor nincs cégautóadó fizetési kötelezettség, míg ha cég ( BT) katás, akkor van:

Nav:
Az átalányadózó egyéni vállalkozó és az evás egyéni vállalkozó, illetve a kisadózó vállalkozások
tételes adóját (KATA) választó egyéni vállalkozó, továbbá a fizetővendéglátó tevékenységére
tételes átalányadózást alkalmazó magánszemély személygépkocsijára nem vonatkozik
a cégautóadó-fizetési kötelezettség, függetlenül attól, hogy a személygépkocsi szerepel-
e a magyar hatósági nyilvántartásban vagy sem, esetükben ugyanis nem valósul meg tételes
költségelszámolás.
A nem magánszemély evaalany, illetve a kisadózó vállalkozások tételes adóját (KATA) választó
nem magánszemély
– a tulajdonában lévő, az általa pénzügyi lízingbe vagy tartós bérletbe vett személygépkocsi
után, illetve
– a magyar járművekről vezetett hatósági nyilvántartásban nem szereplő (külföldi rendszámú)
személygépkocsi után, ha az adózó a Sztv. hatálya alá tartozik,
cégautóadó fizetésére kötelezett, azaz alanya a cégautóadónak.
Válasz idézéssel
A nyíltvégű pénzügyi lízingben nincs jártasságom, de biztosan így van.
Válasz idézéssel
Az adózónán olvastam, hogy személygépkocsinál a nyiltvégű pénzügyi lizing igénybevételnél, amig a törlesztés tart bérletnek minősül, a bérleteknél viszont
az áfa levonható. Amíg törlesztő részletet fizet addig a részletekre eső áfát levonhatja.
Itt a cégautóadótól féltem, hogy esetleg van valami ami miatt ezt meg kell a katásnak is fizetni.
Köszönöm mindenkinek aki segített!!
Szép napot nektek!
Üdv. emese51
Válasz idézéssel
Hello!
Ha költséget számol el ténylegesen és tételesen csak akkor fizet a magánszemély,katás nem számol költséget a bevételéből fizet ami elő van írva.
A pü lizing törlesztő áfa levonható 2012-óta mert ez nem termék értékesités hanem szolgáltatás meg valami EU miatt stb....
Válasz idézéssel
Azért, mert ez az adó alapját nem módosítja még ha elszámolja is a költségeket, a kata-s nem az szja szerint adózik. Én inkább a szgk-val kapcsolatban felmerült számlák áfá-ját járnám jól körül, áfa szempontból, hogy egyáltalán levonásba helyezhetőek-e?
Válasz idézéssel
Tévedtem, ezért töröltem a hozzászólásomat!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel

Fórumra ugrás:

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég