Üzenetek: 2,361
Témák: 37
Értékelés:
6
Topi!
Nem értem a kérdést! Ha elad valaki egy autót 1 millió Ft-t, akkor abból 200 eFt az ÁFA, a 800 eFt pedig az EVA alapja. Kétszeres adózás nincs. Erre gondoltál?
Üdv.
Tamás
Üzenetek: 101
Témák: 6
Értékelés:
0
Kedves Tamás és Mariann!
A nettó lesz az ÁFA alapja???? Van ilyen?
Topi
Értékelés:
6
Marian!
Szerintem az EVA törvényt nézd át!
Üdv.
Tamás
Üzenetek: 99
Értékelés:
0
Tamás!
Köszönöm a válaszod, de ez nagyon rossz hír!. Hétvégén az ÁFA trv. fogom átnézni.
Üdv.:Mariann
Üzenetek: 1,999
Témák: 8
Értékelés:
2
Szia Zsóka !
Igen, nagyon megnehezíti a helyzetünket, hogy nagyon rövid távon és szinte állandóan változik minden ! És erre sajnos rásegít a sok hír amit innen onnan zúdítanak ránk és mindenkire, így aztán valamit közzétesznek a " köznép " félig meddig megérti és már készpénznek is veszi, aztán Te meg magyarázhatod, hogy az éppen még hatályos törvényben egészen másképpen van. De sajnos az sem számít, hogyha hirtelen mégis meg változtatják ! Ebben a konkrét témában az a leg dühítőbb, hogy adott esetben nagyon nem mindegy, hogy egyszerre, előre kell befizetni vagy csak negyedévente!
Na többek között ezen is változtatni kellene már, ezen az örökös bizonytalanságon, de jelenleg úgy néz ki, hogy csak romlik a helyzet.
Mi meg csak kapkodjuk a fejünket !
Üdv.
Azért ne feljetsd el, hogy az Életben vannak csodálatos dolgok is !
Kicsi
Üzenetek: 1,072
Témák: 44
Értékelés:
1
Szia Kicsi, bocs,hogy csak most reaáglok, de tegnap béreztem, szóval a cégauto tekintetében "egyelőre" minden a régi, kivéve az összeget. Azért az borzasztó, hogy még el sem fogadták a törvényeket, és máris több száz modósitó javaslat érkezik, hogy mi megbolonduljunk ugy február 1-e táján.
Zsóka
Értékelés:
6
Marian!
Jó lesz, de a vételárhoz szerezzél több ajánlatot, mert a NAV vizsgálja, hogy piaci áron lett-e eladva.
A másik, hogy úgy tudom, EVA-s cégnél az autó után az ÁFÁ-t meg kell fizetni, csak a nettó összeg lesz az EVA alapja!
Üdv.
Tamás
Üzenetek: 99
Értékelés:
0
Sziasztok!
EVÁ-s BT. eladja a kültagnak a cégesautót, annak idején magánszemélytől ÁFA nélkül vásárolták.
Számla kiállításban kérnék segítséget, illetve javítást, ha nem jól gondolom:
a számlára ez a VTSZ szám kerül : 45.11.3
A számlát 25 %-os ÁFÁ-val növelten állítom ki.
Igy jó lesz szerintetek?
Köszönöm a választ előre is.:Mariann
Értékelés:
2
Szia Zsóka !
Valóban nincs benne és ha jól okoskodom, akkor egyenlőre nincs is róla szó. Mert a módosító tv. 183.§ csak a 17/E pontot módosította.
Az eredeti gépjárműadóról szóló tv. határozta meg az alábbiakat
Az adó megállapítása, bevallása, megfizetése, az eljáró hatóság
17/G. § (1) Az adót az adó alanya önadózással állapítja meg.
(2) Az adózó adómegállapítási, adóbevallási és adófizetési kötelezettségét negyedévenként, a negyedévet követő hónap 20. napjáig teljesíti. A bevallást az állami adóhatósághoz kell benyújtani.
(3) Az adóból származó bevétel a központi költségvetés bevétele.
Ezt viszont nem módosították.
Persze még minden lehet, sőt annak az ellenkezője is :roll:
De egyenlőre ez van.
Üdv.
Kicsi
Üzenetek: 1,072
Témák: 44
Értékelés:
1
A neten végigolvastam a MK 140 számát, de nem találom pédául azt,hogy hol van leírva,/bár gondolom az ART-ben /,hogy előre kell megfizetni az adót január 2o-ig egy évre? És az sem világos,hogy aki magánszemély kap gépkocsi , és ugye negyedévente fizet illetve vall, annak is előre kell befizetni? Honnan tudjam januárban, hogy esetleg 2-3 hónap mulva mi lesz vele. Erre vonatkozóan nem találok semmit. Tudom,hogy még korai, de van egy-két erőszakos ügyfél aki emiatt már napok óta nyaggat.
Zsóka
Üzenetek: 329
Témák: 4
Értékelés:
0
Igen, a cég nevére szóló számlával.
Üdvözlettel: Zsóka
Üzenetek: 1,147
Témák: 112
Értékelés:
0
Köszi a segítséget.
Ha van fenntartási ktg-e a szgk-nak, akkor azt is számla alapján tudom elszámolni ugye?
Üzenetek: 329
Témák: 4
Értékelés:
0
Icuska!
Ha a nonprofit szerv tulajdona a szgk. meg kell fizetnie a cégautóadót. Számlák alapján könyveljed a ktg-et, ami út nyilvántartással van alátámasztva. Ekkor a 9 Ft/km nem számolható el.
Üdvözlettel: Zsóka
Üzenetek: 1,147
Témák: 112
Értékelés:
0
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy egy polgárőrségi egyesület(non profit szerv.) aki rendelkezik egy személygépkocsival neki is kell fizetnie cégautóadót?
Vezessen útnyilvántartást és az alapján számolható el az üzemanyag és fenntartási ktg (9 ft), vagy számlákkal kell alátámasztania az üzemanyag felhasználást?
Üzenetek: 3,492
Témák: 31
Értékelés:
0
Nagyon aranyos vagy Kicsi, még csak most olvasom soraid, mert eddig teljes káoszban voltam.
Szóval a cégautóadóval már nem kell tennem semmit, mert hivatalból javították, már fel is került a folyószámlára. úgy hogy ennek a végén már pont van. (kicsi lányom már valóban nagy lány, most kezdte a gimit! Ugye milyen gyorsan megy az idő?)
Erika
Értékelés:
2
Szia Lilla !
Ne izgulj, meg fogod most is oldani, mint mindig ! És ha ezek után még marad időd, akkor reménykedj a munkánk " leegyszerűsítésében ", hiszen megígérték !! Talán Te még meg is fogod érni  .
Komolyra fordítva a szót, tudod, hogy az egész munkánk erről szól, megoldhatatlannak tűnő probléma, de mi mindent megoldunk előbb utóbb, hogy mennyi energiával, hát ezt Te is tudod, de mindig sikerül.
Aztán, ha néha úgy érzed, hogy most aztán elég, akkor nézz a kis ( nagy ) lányodra és meglátod, hogy megéri.
Puszi
Kicsi
Értékelés:
0
Köszi Kicsi!
Hát éppen van mit tennem! Az áfákkal nagyon el vagyok havazva szokás szerint. Nem tudom lesz-e valaha olyan, hogy nem az utolsó utáni pillanatban végzek.
Erika
Értékelés:
2
Szia Erikám !
Egyenlőre hagyd a csudába, ne idegeskedj rajta ! Várj egy-két napot, biztos volt már Neked is olyan, hogy össze-vissza variáltuk a dolgokat, jöttek a hiba jelzések, majd egyszer csak jött az üzenet, hogy rendbe tették, további teendőd nincs !
Mindenféle képpen jót tesz, ha egy kicsit hagyod a dolgokat a maguk módján rendeződni, ha még sem akkor újabb köröket lehet tenni, de most várj  , biztos van még más teendőd is, ha meg nincs hát pihenj !!!!!!!!
Üdv.
Kicsi
Értékelés:
0
igen, így csináltam. Aztán tegnap felhívtam az üf.szolg-t és úgy hívtak vissza,mert nem mentek semmire. Azt mondták,hogy adjam be még egyszer piros hibajelzéssel és majd valamikor kijön egy új verzió és helyre kerülnek a dolgok. Hát nem tudom, mert megint jött értesítés??!!
Erika
Üzenetek: 2,656
Témák: 22
Értékelés:
5
Szia Erika!
A 3.oldalon beírod a helyes adatokat (nullákat).
A 4.oldalon, az önellenőrzési lapon a kötelezettség csökkenést.
Vagy így csináltad?
Szia!
Ui.:
Próbáltam csinálni, de tényleg nem megy.
Értékelés:
0
Senkinek sem volt ilyen eset??
Erika
Értékelés:
0
Bajban vagyok a cégautó adó önellenőrzésével. Nav-tól kaptam állásfoglalást, hogy nem kell cégautóadót fizetni az ev-nak, és szerettem volna önellenőrizni az első két negyedévet, el is küldtem mínusszal a 1101-et, de visszadobták javításra azzal, hogy a 3. oldalt is ki kell töltenem. Nem értem, hogyan kell, mindig hibát jelez a nyomtatvány. Csinált már valaki ilyet?
Egész pontosan ezt írták:
"Hibakód Hibaüzenet
M116
Ha a folap C) blokkjában a "Bevallás jellege" kódkockában jelölte az önellenorzést
("O"), vagy a 1101-04-es lapon jelölte az "Ismételt önellenorzést",akkor a 1101-03-as
lap "Fizetendo cégautóadó összege" sor (03.) negyedéves adókötelezettség összesen
oszlop (e) adatának meg kell egyezni az elozmény bevallás 1101-03-as lapjának
Fizetendo cégautóadó össz. sor (03.) negyedéves adóköt. összesen (e) oszlop (+/-) a
bevallás 1101-04-es lap 15. sorának a) oszlop adatával.
e007 Nem szokványos alapbevallás."
Erika
Üzenetek: 8,811
Témák: 157
Értékelés:
21
Vigyázz Roly!
A költségelszámolásnál kilóghat a paci lába.
Üdv: Klári
Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Üzenetek: 3
Témák: 0
Értékelés:
0
Szia Klári!
Én úgy értelmeztem, hogy úgy is gondolkozhat a kereskedő, hogy nem iratja a saját nevére azaz folyton másik kocsival lóg amíg el nem adja...
Az övé a kocsi de nem a saját nevén hanem a cégén...  Ezzel elkerülve az adózást...
Üzenetek: 8,811
Témák: 157
Értékelés:
21
Szia Roly!
A kereskedés tuljdonosának popsija alatt dübörgő autó nem igazán továbbértékesítési céllal kerül a kereskedés birtokába! Ha a tulaj a cég nevére átiratja az autóját, állományba veszi, écs alá vonja meg kell fizetnie a cégautóadót.
Üdv: Klári
Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
|