A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cégautóadó
gugu7 Írta:c) amelyet a személygépkocsi-kereskedelemmel üzletszerűen foglalkozó személy vagy szervezet kizárólag továbbértékesítési céllal szerzett be,

Ha jól értelmezem, a használtautókat forgalmazó autókereskedések is mentesek az adózás alól?

Akkor a tulajdonos a saját kocsijára se fizet adót! Bár javítsatok ki ha tévedek!
Válasz idézéssel
Szia Anita!
Tényleg nincs benne! Ide másolom neked a hatályos 1991 évi LXXXII trv. IV. fejezete (cégautóadó) részét!

Adómentesség
17/D. § Mentes az adó alól az a személygépkocsi,
a) amelyet a megkülönböztető és figyelmeztető jelzést adó készülékek felszerelésének és használatának szabályairól szóló jogszabály előírásainak megfelelően megkülönböztető jelzést adó készülékkel szereltek fel,
b) amelyet egyház, egyházi karitatív szervezet kizárólag alapfeladata(i) ellátásához üzemeltet,
c) amelyet a személygépkocsi-kereskedelemmel üzletszerűen foglalkozó személy vagy szervezet kizárólag továbbértékesítési céllal szerzett be,
d) amely kizárólag halottszállításra szolgál,
e) amelyet a betegségmegelőző vagy gyógyító céllal, szociális céllal, az egészségkárosodott, hátrányos helyzetűek segítésére létrehozott alapítvány, közalapítvány, egyesület, köztestület, valamint a megváltozott munkaképességű dolgozók foglalkoztatásáról és szociális ellátásáról szóló jogszabályban meghatározott célszervezet kizárólag súlyosan fogyatékos magánszemély(ek) rendszeres szállítására üzemeltet, ha működési szabályzatából, gazdálkodásából - az összes körülmény figyelembevételével - egyértelműen megállapítható, hogy az üzemeltetés ténylegesen az említett cél érdekében történik,
f) amelyet kizárólag az egészségbiztosítási szerv által - az egészségügy társadalombiztosítási finanszírozásának egyes kérdéseiről szóló jogszabály alapján - finanszírozott háziorvosi, házi gyermekorvosi tevékenység ellátása érdekében, valamint az egészségügyi államigazgatási szerv törvény alapján kizárólag betegségmegelőző, gyógyító, egészségkárosodást csökkentő közegészségügyi, járványügyi és egészségvédelmi alapfeladatának ellátása érdekében üzemeltetnek.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
Help me!

Ha egy cég felveszi főtevékenységnek a személyszállítást-taxizást, akkor cégautóadót kell fizetni, vagy ebben az esetben van mentesség, vagy kedvezmény ( pl. csak 20%-t kell megfizetni) ? Olyan rémlik nekem, hogy személyszállítás esetén van kedvezmény, de most nem találom az apeh információs füzetek között, valószínűleg azért, mert már nincs mentesség rájuk nézve, ugye?.

Ezt találtam egy régebbi kiadványban ( 2009-s), de a mostaniak között nem látom:
"Nem kell megfizetni a cégautóadót meghatározott célokra használt személygépjárművek esetében, így azon személygépkocsi után:

• amelyet megkülönböztető fény- és figyelmeztető jelzést adó készülékkel szereltek fel (az erről szóló belügyminisztériumi rendelet alapján), továbbá, amelyet az egyházak, egyházi karitatív szervezetek kizárólag alapfeladataik ellátásához üzemeltetnek;

• amelyet postai szolgáltatás (SZJ 64.11.1.), közműhiba- elhárítás, kegyeleti szolgáltatás céljából üzemeltetnek, továbbá amelyet a személygépkocsi-kereskedelemmel üzletszerűen foglalkozó kifizető kizárólag továbbértékesítési céllal szerzett be, valamint amelyet a társas vállalkozás taxi rendszerű személyszállítás, vagy gyakorlati gépjárművezető-oktatás céljából üzemeltet;"

Köszönöm előre is:
Anita
Válasz idézéssel
Szia Marika!
Igen, közben megtaláltam:
Nem magánszemély (gazdasági társaság, szövetkezet stb) tulajdonában álló, magyar rendszámú személygépkocsi esetén a hatósági nyilvántartásban szereplő tulajdonost, pénzügyi lízingbe vett gépjármű esetében pedig a lízingbe vevőt terheli az adókötelezettség. Ebben az esetben - függetlenül attól, hogy a gépjárműre számoltak-e el költséget vagy sem, illetve, hogy azt használták-e magáncélra vagy sem - pusztán a tulajdonlás ténye adókötelezettséget keletkeztet. Ebből adódik, hogy az EVA alany gazdasági társaság is kötelezett cégautó-adó fizetésére.

Csak volt egy anyagom, és abban volt egy ilyen rész: amelyre tekintettel költséget számoltak el. Na mi ebből a tanulság még mindig: nem a fénymásolt dolgokat kell a legautentikusabb forrásnak tekinteni.
Köszönöm!
Válasz idézéssel
Szerintem kellett volna
adózási füzetekből másoltam ki, de úgy emlékszem a törvényben is így van

2. Az adó alanya
Az adóalanyiság fő szabály szerint a tulajdonos személyéhez kapcsolódik kivételekkel. Az
adó alanya hatósági nyilvántartásban6 szereplő személygépkocsi esetén (a járműnyilvántartás
szerinti) bejegyzett tulajdonos, kivéve, ha a tulajdonos magánszemély, és a személygépkocsi
után nem történik költségleszámolás. Ha a személygépkocsinak több tulajdonosa van, akkor
a tulajdonosok (mint tulajdonostársak) a tulajdoni hányadaik arányában minősülnek adóalanynak,
azaz a fizetendő cégautóadót a tulajdoni hányadukkal arányosan viselik. Ha a közös
tulajdonban levő személygépkocsinak magánszemély és nem magánszemély egyaránt (Országos
Járműnyilvántartás szerinti) tulajdonosa, akkor ez a személygépkocsi az adó tárgya és
utána adót kell fizetni azzal, hogy a fizetendő adó a tulajdonosok között tulajdoni hányaduk
arányában megoszlik. Fennáll az adókötelezettség akkor is, ha két magánszemély közös (Országos
Járműnyilvántartás szerinti) tulajdonában levő személygépkocsi után csak az egyik
magánszemély tulajdonos számol el költséget. A cégautóadót a tulajdonostársak ilyenkor is a
tulajdoni hányaduknak megfelelően viselik.
Ha a hatósági nyilvántartásban szereplő személygépkocsit pénzügyi lízingbe adják, akkor a
lízingbe vevő (és nem a tulajdonos lízingtársaság) az adóalany, szintén kivéve azt az esetet,
ha
a lízingbe vevő magánszemély, és az általa lízingbe vett személygépkocsi után nem történik
költségelszámolás
Üdv: Marika
Válasz idézéssel
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy kft-nek kellet volna-e 2010-re cégautó adót fizetni az alábbi esetben:
A kft. eladó ebben a bizniszben. Az adásvételi dátuma 2009. 12. 31. Ebben részlet fizetés volt, a vételárat 09.30-ig kellett kifizetni, de az autó átadásra került pár nappal az adásvételi aláírása után. Átírásra csak 10.15-ét követően kerülhetett sor, amennyiben a vételár kifizetésre került. Ez meg is történt. Addig minden költséget a vevő fizetett, annak dacára, hogy pl. a biztosítás a kft. nevére érkezett. Szerintetek kellett volna a kft-nek az első III. negyedévre fizetni? Mert az autó a nevén volt, de igazoltan a vevő használta, fizette a ktg-eket.
Köszönöm!
Válasz idézéssel
Szia Erzsó,

Nagyon-nagyon köszönöm!:-) Igazán sokat segítettél, mint mindig. :-)

Üdv., Kitty
Válasz idézéssel
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.hrportal.hu/article_print.phtml?id=49765">http://www.hrportal.hu/article_print.phtml?id=49765</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.adoforum.hu/.../kinek-kell-fizetni?wa=ADO1101">http://www.adoforum.hu/.../kinek-kell-f ... wa=ADO1101</a><!-- m -->

Kiküldetési rendelvénnyel kifizethető az utazási költség (hivatali, üzleti utazást elrendelni nem csak munkáltató tud). A kilométer és a fogyasztási norma szerinti apeh üzemanyagárral számolt, illetve a 9 Ft-os normaköltség igazolás nélkül elszámolható az szja-ban, tehát a jövedelem számításánál nem kell figyelembe venni, ebből adódóan cégautó adó fizetési kötelezettség sem keletkezik.
"Ne veszitsétek el a fejeteket.
Az élet még szeretné megsimogatni."
Válasz idézéssel
Szia Anita,

Köszönöm szépen a megerősítést. :-) Akkor kutakodom tovább, mert most nekem sajna kell a jogszabályi hivatkozás, pontosan...

Szép napot kívánok!

Kitty
Válasz idézéssel
Kitty, én is így tudom, tavaly volt is tájékoztató az APEH oldalán, pontos jogszabályi hovatkozást nem tudok sajnos.
Üdv.: Anita
"Örökké nem eshet"
Válasz idézéssel
Sziasztok,
Megerősítést szeretnék kérni Tőletek.
Egy cégnél kiküldetési rendelvénnyel utazik ide-oda az egyik dolgozó. Az APEH által közzétett üzemanyagárat és a 9 Ft-ot számoljuk el kilométerenként neki. Sem számlát, sem biztosítást, semmi mást nem számol el a cég költségként, csakis a kiküldetést, melyet a dolgozó a bérével együtt kap meg.
Én azt gondolom, hogy ez esetben nem kell cégautó adót fizetnie sem a cégnek, sem a munkavállalónak. A munkavállalónak nem számít adóköteles bevételnek ez az összeg. Helyesen tudom?
Nem változott ez idén? Tudna nekem valaki törvényi hivatkozást is mondani? Nagyon köszönöm előre is. :-)

Jó munkát, és szép napot kívánok Nektek!

Üdv., Kitty
Válasz idézéssel
Szia Rajnaszil!
Igen, jól gondolod, levonható a bevételből a cégautóadó, mert az is költség.
Tehát a cég adózás előtti eredménye, azaz AEE= X-Y-Z
Ezután a cég csak társasági adót fizet. Nincs járulék.
Ha a cég megfizette a társasági adót, akkor az ezután maradó összeget vehetik fel a tulajdonosok, mint osztalékot.
Osztaléknak van szja-ja, meg eho-ja, ami járulék.

Az autóknál 5 év az értékcsökkenés. Más tárgyi eszköznél, más. Ezt a társasági adó mellékletében és a számviteli törvényben találod, hogy milyen VTSZ számra milyen écs % számolható.

Figyelj, kiadásnak általában a pénzmozgást hívjuk, költségnek hívjuk azt, amikor az eredményt csökkenti.
Tehát az eredménynél van a bevétel - költség = jövedelem.
Pénzügyi, likviditási kérdéseknél használjuk a kiadás és bevétel fogalmat.
Aki ezzel foglalkozik, az a mondatfordulatból tisztázza, mikor bevétel a bevétel. Az eredménynél nettó bevételt jelent, pénzforgalomnál a bevételnél bruttóra gondolunk.
A l b a

Válasz idézéssel
Tehát ha jól értem van egy 1 milliós autó, ezt 200 000 Ft-onként öt évre bontva lehet elszámolni.

„ilyenkor a megmaradt befizetett adó mint költség csökkenti a cég bevételét majd az SZJA számításánál”

Persze nem SZJA.
Úgy értettem, hogy van valamennyi bevétele a cégnek X, és ugye vanna kiadások Y. Az éves cégautó adó legyen Z.

Ekkor az x-y után kell egyéb adókat járulékot megfizetni? Vagy x-y-z után?
Válasz idézéssel
rajnaszil Írta:Ha egy cég vesz egy pl 1 millió forintért egy autót, akkor ezt egyszer elszámolhatja mint kiadás, majd tulajdonképpen mégegyszer elszámolhatja évenkénti amortizációval?
Ilyenkor a 20% amortizáció mindig a vételár 20%-a évente (tehát 5 év alatt lenullázódik), vagy a megmaradó összeg 20-a?
Maga a cégautóadó csökkenthető a gépjárműadóval ha jól tudom, ilyenkor a megmaradt befizetett adó mint költség csökkenti a cég bevételét majd az SZJA számításánál?

Szia! Válaszolok:
"pl 1 millió forintért egy autót, akkor ezt egyszer elszámolhatja mint kiadás" = > Cégről beszélünk. Így könyveljük: Nyilvántartásba veszünk egy autót, mint tárgyi eszköz - és kiadtunk a bankunkból a pénzt. Tehát a pénzkiadás nem egyenlő költséggel, jelen esetben ez a gazdasági esemény egy pénzmozgás és egy nyilvántartásbavétel.

"mégegyszer elszámolhatja évenkénti amortizációval" = > Elkezdődik a költségelés, a cég számviteli politikájában rögzített módon; azaz le van írva, hogy a tárgyi eszköz értéke hány év alatt költségelődik le. Az az értelme az egésznek, hogy ha valaki olyan eszközt vásárol, ami a vállalkozás érdekét több éven keresztül szolgálja, az ne csak abban az adóévben jelenjen meg, mint költség, és az eszköz vásárlás ne mínuszolja le a tárgyévben az eredményét, hanem a használati évek során jelentkezzen költségként. A társasági adótörvény 5 évet, azaz 20%/év preferál, ezért szoktuk a számviteli törvény szerint előírt számviteli politikában is a 20%/év alkalmazni. A könyvelés több törvény alapján történik, bővebben faggasd ki a könyvelődet.

"cégautóadó csökkenthető a gépjárműadóval ha jól tudom" = > jól tudod.

„ilyenkor a megmaradt befizetett adó mint költség csökkenti a cég bevételét majd az SZJA számításánál” = > Ez most érthetetlen. Ha cégről van szó, az nem SZJA-t fizet, hanem társasági adót. Ha a cég alatt egyéni vállalkozást értesz, akkor sem lehet az szjADÓt-t összevonni a cégautóADÓ-val, mert két különböző adónem. Nem lehet kivonni az almát a körtéből.
Remélem érthetően írtam le.
A l b a

Válasz idézéssel
Cégautóadó témában:

Ha egy cég vesz egy pl 1 millió forintért egy autót, akkor ezt egyszer elszámolhatja mint kiadás, majd tulajdonképpen mégegyszer elszámolhatja évenkénti amortizációval?
Ilyenkor a 20% amortizáció mindig a vételár 20%-a évente (tehát 5 év alatt lenullázódik), vagy a megmaradó összeg 20-a?

Maga a cégautóadó csökkenthető a gépjárműadóval ha jól tudom, ilyenkor a megmaradt befizetett adó mint költség csökkenti a cég bevételét majd az SZJA számításánál?
Válasz idézéssel
Sziasztok!
Mikor bejött ez a rendelkezés, mi is sokat gondolkodtunk rajta, de végül mi abban maradtunk, hogy nem fizetünk. A szállítható személyek száma volt a kizáró ok.
Elég sok Peugeot kocsija van ennek a cégnek, és általában a személyek, és a tgk. súlya eldöntötte, hogy hová tartozik.
A l b a

Válasz idézéssel
Én Peugeot Partner után fizettettem cégautóadót. A vállalkozóra bíztam a döntést, elé raktam a lent idézett részt az szja törvényből, hogy ne csak az én felelősségem legyen.
Erika
Válasz idézéssel
thekla Írta:Szerintem a vámtarifaszám alapján el lehet dönteni. Ha az alapján teherautó, akkor nem kell cégautó adót fizetni. De azért nézd meg a törvényben, mit tekint teherautónak!

Üdv.

Tamás

Szia!

A vámtarifaszám alapján egyrészt csak az áfa szempontjából tudjuk megállapítani, hogy tgk- vagy szgk, hogy ne legyen olyan könnyű az életünk a cégautóadó megfizetéséhez a személyi jövedelemadóról szóló törvény 3. § 45. pontja szerinti személygépkocsi meghatározást kell figyelembe vennünk.
A gépjárműadó törvény is tartalmaz a személygépkocsira – az Szja törvényben foglaltaktól eltérő – meghatározást, de a cégautóadóhoz nem azt alkalmazzuk!

„Személygépkocsi: négy, illetve három gumiabroncskerékkel felszerelt olyan gépjármű, amely a vezetővel együtt legfeljebb nyolc felnőtt személy szállítására alkalmas, azzal, hogy ide tartozik a benzinüzemű, a dízelüzemű, az elektromos üzemű, a gázüzemű személygépkocsi, a versenyautó, az önjáró lakóautó. Személygépkocsinak minősül továbbá az a vegyes használatú, 2500 kg-ot meg nem haladó megengedett együttes tömegű, olyan gépjármű (nagy rakodóterű személygépkocsi), amelynek rakodótere gyárilag kialakítva kettőnél több utas szállítására alkalmas, de kézzel egyszerűen oldható ülésrögzítése révén a felhasználás szerinti terhek szállítására bármikor átalakítható a válaszfal mögötti rakodótér, ideértve azt az esetet is, ha az ülés eltávolítására visszafordíthatatlan műszaki átalakítással került sor.” (Szja törvény 3. § 45. pont)

Üdv.: catking 8)
Válasz idézéssel
Szerintem a vámtarifaszám alapján el lehet dönteni. Ha az alapján teherautó, akkor nem kell cégautó adót fizetni. De azért nézd meg a törvényben, mit tekint teherautónak!

Üdv.

Tamás
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
Valaki legyen olyan kedves és okosítson ki.
Két személyes kis puttonyos Peugeot partnerre , ami menetleveles kell-e cégautó adót fizetni?

Köszike :oops:
Válasz idézéssel
Köszi!
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
Szia Móni!
1., igen
2., én is így számolnám

Válasz idézéssel
Két kérdés:
1. 500 km átalány után az egyéni vállalkozónak nem kell cégautóadót fizetni, ugye?
2. ha augusztus 04-én vásárolta a személygépkocsit akkor az 500 km időarányosan számít augusztusban, de ezt hogy számítsam ki? 500:31x28=452 km?
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
Huh Polika! Ez csavaros!

Szerintem a kiküldő költségelő vállalkozás.

Válasz idézéssel
Egy társaság külföldi állampolgárságú ügyvezetője kiküldetési rendelvény alapján gk futási költséget számol el.
Erre az a szabály érvényes, hogy a magánszemélynek nem kell cégautóadót fizetenie?
Vagy az a szabály, hogy ha az autó nem szerepel a magyarországi hatósági nyilvántartásban (külföldi renszámú) de használója belföldön költséget számol el rá, akkor az adó alanya a kocsi használója. És akkor vajon ki, a kiküldetési rendelvényt adó külföldi magánszemély, vagy a kiküldetési rendelvényt leköltségelő vállalkozás. (költségek a magyar szabályok szerinti adómentesen engedélyezettek)
És ha erre a kocsira több vállalkozásnál is van kiküldetési rendelvény?
Ha a puszik esõcseppek, egy tengert küldök, Ha az ölelés falevél, egy erdõt küldök Nektek.
Válasz idézéssel

Fórumra ugrás:

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég