A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Garanciális visszatartás
#1
Sziasztok! 
Az esedékessé vált garanciális visszatartás összegét  0 Ft-os bevételi számlán ki lehet számlázni? Az utolsó részteljesítés kiegyenlítését átutalásos számlára kérte a megrendelő, de az esedékes gar. visszartartásról csak készpénzes számlát hajlandó elfogadni. 
Köszönöm a segítséget!
Válasz idézéssel
#2
Szia Zsuzsi!

Itt beszéltünk a témáról.

<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://aktaforum.hu/forum/viewtopic.php?f=2&t=10&p=87985&hilit=visszatart%C3%A1s#p87985">viewtopic.php?f=2&t=10&p=87985&hilit=visszatart%C3%A1s#p87985</a><!-- l -->

Egyszeresben egy picit összetettebb a kérdés. A visszatartással csökkentett összeget kell szerepeltetned a könyvekben azzal, hogy a fizetendő Áfá-nak az eredeti számla szerinti összeggel kell megegyeznie az Adóköteles bevétel terhére. A követelésekről vezetett analitikus nyilvántatásban kell szerepeltetned a visszatartott összeget annak kiegyenlítéséig. Kiegyenlítéskor pedig csak adóköteles bevétellé válik.
Ha a visszatartott összegről a kivitelező a garanciális idő lejártakor, vagy azt megelőzően lemond, akkor csupán az analitikus nyilvántartásból kell kivezetni, a pénfogalmi könyvelést az esemény nem érinti.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#3
Garanciális visszatartás könyvelésével kérném segítségeteket.
OLvastam hogy volt már róla szó, de én pénztárkönyvet vezetek, pénzforgalmi szemléletben könyvelek. A teljes összeget kiszámláztam bruttóban.
pl: nettó 1.000.000.- ft, + 25 % afa (250.000.- ) = 1250.000.- erről állítottam ki számlát.
megkapom : 1.000.000 - 50.000 =950.000 + 250.000 = 1.200.000.- ft ennyit fognak utalni szerződés szerint. Ez eddig szerintem jó !

kérdés 1,
hogyan könyvelem a pénztárkönyv programba, mert ha beírom a bruttó összeget, kiszámolja az áfát. sehogy sem tudom a ki nem fizetett 50.000 ft ot kivenni a bevételből úgy, hogy az áfa fizetésem ne változzon. Milyen számlára kellene könyvelnem ezt a tételt? És év végén ki tudom e valahogy vezetni a könyvelésből, hogy még véletlenül se kavarjon be később az áfa kiszámításába.
2, illetve már közölték, hogy erről már most mondjak le, mert ezt sosem fogják kifizetni. Eredetileg 3 évre tartják vissza. Hogyan tudom majd akkor kivezetni ( selejt, engedmény ?.....hogy a mostani bevallásomat ne kelljen akkor önellenőrizni. )

Ha van valakinek ebben tapasztalata, kérem ossza meg velem.
Előre is köszönöm:
Zsuzsi
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég