A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fizető vendéglátás, szálláshely szolgáltatás
#1
Sziasztok,
A segítségeteket szeretném kérni az alábbi témában: egy magánszemély ki szeretné adni a megörökölt lakását fizetővendéglátás céljára. Idegenforgalmi szempontból híres városban van az ingatlan, ő nem ebben a házban lakik, ez igazoltan szülői örökség. Az ingatlanban több szoba is van, ezeket úgy adná ki, ahogyan erre igény lenne.
Van heti 36 órát meghaladó főállása.
Nem vagyok képben ezzel a tevékenységgel, ráadásul, ha jól olvasom a jogszabályokat, akkor 2010. augusztusától változott a törvény e tekintetben is. Úgy értelmezem, hogy a törvény ekkortól nem tesz különbséget az ingatlan használatának átengedésekor a jogcímek között (pl. tartós bérlet, lakásbérlet, ideiglenes szállás), ezért a személyi jövedelemadó szempontjából – feltéve, hogy a használatot átengedő magánszemély nem egyéni vállalkozó – fő szabályként az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelemre vonatkozó, az 1-2. pontban ismertetett rendelkezések [Szja törvény 74. §] az irányadók akkor is, ha a használat átengedése üdülés, pihenés céljából történő szálláshely-nyújtás által valósul meg.

Első problémám, hogy ha nem egyéni vállalkozóként végzi a tevékenységét, akkor adószámos magánszemélyként kell dolgoznia? Vagy nem is kötelező a tv. szerint, hogy legyen adószáma? Simán magánszemélyként is kiadhatja, és akkor számlaadási kötelezettségének egyéb számviteli bizonylaton tesz eleget? Hogyan? Vesz egy sajtpapírt, és arra ráírja, hogy XY-tól X összeget átvett? Vagy hogyan kell ezt értelmezni, és helyesen eljárni?
És hogyan adózik? Ha magánszemély, akkor nyilván bevallja az 53-as bevallásában, nem számol el költséget. De ha vállalkozó, akkor milyen bevallási kötelezettségei vannak, hogyan kell adóznia?

Tudom, nagyon sok csacsiságot kérdeztem, de nekem tényleg nem tiszta ez a dolog, és vár rám egy vállalkozó jelölt, hogy adjak választ, és butaságot nem szeretnék mondani neki.

Nagyon köszönöm előre is a segítségeteket. Remélem, van köztetek olyan, aki gyakorolja ezt a fajta bérbeadást, mármint egy vállalkozója, és tud nekem segíteni. :-)

További szép hétvégét kívánok Nektek!

Üdv., Kitty
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég