A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
átalakulás
Szia Berzsu!

A vagyonmérleg tervezetet szerintem a könyvvizsgálónak kellene elkészíteni, de tapasztalatom szerint nem mindenki vállalja ezt fel, és sokan a könyvelővel készíttetik.
A dokumentumokba, segédletekbe felteszek egy általam készített excel tábla rendszert, amely a vagyonmérleg tervezetet is, és a vagyonleltár tervezetet is tartalmazza.
A 4-5-6. munkalapokon vannak a vagyonleltár tervezet értékei.

Hagytam benne néhány adatot, hogy lásd kb. hogyan néz ki. Természetesen lehet új sorokat beszúrni, ill. felesleges sorokat törölni.
A két cégnek a fordulónapon lévő (2007. dec.31. valószínű, hiszen ilyenkor még 180 napig elfogadható az átalakuláshoz) értékeit kell teljes részletezettséggel az analitikus, ill. főkönyvi nyilvántartás adatainak segítségével beírni.

A 3.vagyonleltár az előző két vagyonmérlegből készül, de a beolvadásnál szükséges a kölcsönös részesedések, követelések - kötelezettségek kiszűrése, valamint az esetleges saját tőke változások következetes végig vitele a vagyonleltár tervezeten ill. a vagyonmérleg tervezeten is.
(ha van kilépő, belépő tag, vagy változik valamiképpen a jegzett tőke stb.) Ezt csak a könyvvizsgáló és az ügyvéd - ügyvezetők segítségével lehet elkészíteni, a konkrét információk birtokában. Tehát ezt egyedül nem tudod megcsinálni, e miatt ne izgulj.
Fontos az elkészítés dátuma, ezt feltétlenül a könyvvizsgálóval beszéld meg.

Üdv. Zs.
Válasz idézéssel
Szia Kávé!
A "házasodás" beolvadás.
Gondolom, hogy tőlem várják. Vagy szerinted az inkább a könyvvizsgáló dolga? Fogalmam sincs, még nem volt ilyen a praxisomban. Egyelőre holnapra kérte a k.vizsg. a két cég mérlegét, aztán majd nyilatkozik.
Köszi előre is, ha tudsz segíteni.
Üdv.: Zsuzsa
Válasz idézéssel
Berzsu Írta:Sziasztok!
Két cégem összeházasodik, vagyonleltárt is kell gyártanom.
Van esetleg valakinek formulája erre? Nagyon megköszönném.

Szia!

A vagyonmérleg tervezetet is neked kell elkészíteni?
Az összeházasodás mit jelent, beolvadást vagy összeolvadást?

Írd meg, és küldök egy sémát!
Zs.
Válasz idézéssel
Sziasztok!
Két cégem összeházasodik, vagyonleltárt is kell gyártanom.
Van esetleg valakinek formulája erre? Nagyon megköszönném.
Üdv.: Zsuzsa
Válasz idézéssel
Szivesen. Feltettem a segédletekbe is, a lényeget jobban tükröző címmel.
Üdv.Zs
Válasz idézéssel
Köszi Kávé!
Válasz idézéssel
Kedves Kávé!

Kérlek az ilyen értékes állásfoglalásokat a segédletbe légyszi felpakolni ahol mindenki gyorsan megtakálja.

Köszi: Klári
Válasz idézéssel
kati1012 Írta:Átalakulás esetén a jogelőd vesztesége figyelembe vehető a jogutód társasági adó számitásánál? A külöadó is érdekelne ez esetben. :lol:

Szia Kati!

Csatolok egy a kérdésedre választ adó adó-kérdésekben megjelent anyagot.
Üdv. Zs
Válasz idézéssel
Confusedak:
Válasz idézéssel
Szia!
Nekem 2005-ben volt egy beolvadásom ott figyelembe lehetett venni még,de ugy rémlik mintha változott volna.
Válasz idézéssel
Átalakulás esetén a jogelőd vesztesége figyelembe vehető a jogutód társasági adó számitásánál? A külöadó is érdekelne ez esetben. :lol:
Válasz idézéssel
Még egy kérdés: az átalakulás miatt változik az adószám?
Betti
Válasz idézéssel
Upsz.
Köszi Smile
Válasz idézéssel
Kihagytad az elsőt! Big Grin Gazdasági társaságok formaváltozása. Gt,67.§.(2).

Na ez ilyen!

Klári
Válasz idézéssel
Sziasztok!

Csakhogy ne unatkozzak, egy másik ügyfelem meg átalakul (egyszemélyes ügyvédi irodából lesz kétszemélyes). Naná hogy ilyenem se volt még Sad
A kamara szerint a Gt. átalakulásra vonatkozó szabályok az irányadóak.
Az átalakulási fajtá közül melyik? (kiválás, különválás, beolvadás, összeolvadás) Beolvadás? Dehát nem másik cég olvad be, hanem egy új magánszemély tagja lesz az irodának.

Ötletem sincs mit kell tennem, kérlek segítsetek!
Betti
Válasz idézéssel
Szia
Nekem egyéni váll. alakult Kft.-nek. A bejegyzést követően semmilyen régi névre szóló számlát nem fogadtunk el, mindent javítattunk. Sőt a cégbirósági beadástól a bejegyzésig minden számlán fel kellet tüntetni, hogy átalakulás alatt.
Az áfáról nekem is az a véleményem jogutódnál minden ugyanugy megy tovább. Már kapni kellet volna az apehtől lapot, hogy hibás adószámra jelentetett be. Legjobb ha felhívod őket,hogy mit tettek áfássá ha az az adószám már nem is él. Lehet hogy saját maguktól már a kft re vonatkoztatták?
Maresz
Válasz idézéssel
Sziasztok!

Az alábbi kérdésben kérnék segítséget. Egy alanyi mentes Bt. 2006.09.30-val elhatározta átalkulását Kft-vé. Közben a Bt. 2006.11.30-val átlépte a 4.000.000.- Ft-os értékhatárt - amit bejelentettünk 2006.12.10-én - és áfás lett.
A cégbírósági végzés dátuma a Kft bejegyzéséről 2006.12.08. A levél hónapokig keringett a postán (levelezési címet az előző könyvelőre adták meg, aki már nem vett át, így visszaküldték stb.) A Kft új adószámot kapott, ami alanyi mentes lett.
Kérdésem az, hogy a Kft-nek kérnie kellene azt, hogy az áfa hatálya alá tartozzon? Ezt visszamenőleg megtehetem? Ugyanis a kedves ügyfél a 2007-es számlákat a Kft nevében áfásan állította ki.
Én azt gondoltam, mivel jogutód, a Kft is áfa alany lesz, de lehet, hogy a dátumok miatt van a kavarodás. Problémát jelent még az is, hogy mivel nem tudták, hogy már be van jegyezve az átalakulás, decemberre csak a BT. nevére szóló számlák vannak. Mindet ki kellene javíttatni, ami elég macerás lenne, de így ugye nem elszámolható.
Köszönöm a segítséget.
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég