A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jövedéki termékek
#1
Hát alkoholosom nem volt soha Sad
Még a környezetvéd. termékdíj jutott eszembe.
Válasz idézéssel
#2
Ja, tényleg a NÉBIH. akkor oda is regizem kell a céget. Más szerinted nem? Az alkoholos italokkal nincs macera?
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#3
Szia Mónika!
Esetleg Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál felügyeleti díj?
Válasz idézéssel
#4
Sziasztok! Van egy új alakult cégem aki kb. 2 hét múlva nyitna hamburger, palacsinta, koktélok, üdítők, kávé..... amit készítene. Mivel nincs még ilyen cégem érdeklődnék mely adónemeknek lehet alanya a szokásoson kívül? Az új turizmusfejlesztési hozzájárulásnak nem lesz, mert azt már végig olvastam. Viszont NETA, Jövedéki adó.......? Lesz valami különlegesség aminek nem árt ha utána nézek?
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#5
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni.
Könyvelek egy kávézót, ahol a kávén kívül teát, szendvicseket árulnak. A tulajdonos szeretne alkoholt is árulni. Akár kimérve, akár felbontatlan palackba. Ennek hol lehet utána nézni, hogy miket kell hozzá tennie, hogy ezt megvalósítsa? Kell hozzá jövedéki engedély? Bonthatja az italokat, és erről kell valami nyilvántartást, jelentést készíteni? Honnan szerezheti be az alkohol termékeket? Sajnos ilyen kérdésekben nem vagyok járatos! :oops:
Előre is köszönöm!
Válasz idézéssel
#6
Egyik ügyfelem azt találta ki, hogy olyan "egységcsomagot" árulna interneten keresztül, amivel kb. 5 kg szőlőből házilag bort lehet készíteni. A borkészítés eszközein kívül 1 üveg bort is beletenne. Ezzel kapcsolatban a következő kérdéseim lennének:

1. Palackos bor vásárolása esetén gondolom nem kell jövedéki terméket fizetni, mert a gyártó megfizeti, és olyan számlát kapok, amin szerepel, hogy a jöv. adó meg van fizetve?! Természetesen belföldi beszerzésről van szó, ha külföldről importál, akkor tudom, kell jöv. adót fizetni!
2. Be kell valahol a forgalmazás miatt jelentkezni?
3. Internetes forgalmazásnál külföldi is vásárolhat (EU-s vagy harmadik ország). Ennél kell engedély, ill. jöv. adót kell fizetni? Ez szerintem csomagküldő kereskedelem!
4. A törvény 4. §. a bekezdése írja, hogy jöv. adót köteles fizetni, aki "jövedéki terméket és az annak előállítására alkalmas" "terméket előállító". Valószínűleg hülye kérdés, de jól értelmezem, hogy a bor előállításához szükséges felszerelés nem jöv. adó köteles, hanem pl. a must, ha bort csinálok belőle?
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#7
Kedves Balázs!

Engedje meg, hogy segítsek pár jövedéki kérdés tisztázásában.
Az étterem üzemeltetése - nem jövedéki engedélyes - kereskedelmi kategória, ezért a jövedéki engedéllyel nincs gondja.
Ha jól értem, akkor Ön átvette az éttermet a jövedéki készlettel együtt. Ha megváltozott az üzemeltető cég személye, abban az esetben egy NAV-os bejelentést kellett volna tenni az átadás-átvétel tényéről egy leltárív benyújtásával. Ha ez elmaradt, akkor problémát okozhat egy jövedéki ellenőrzésnél, ha a termékek származását ellenőrizné a hatóság és a számlák a korábbi üzemeltetőre szólnak. Ha Ön, mint üzletvezető vette át az éttermet mástól, az más, akkor nincs gond. Big Grin

A termékek származása csak úgy bizonyítható, ahogyan Erzsó is írta. Ha nagykereskedőtől vagy egyenesen a gyártótól (METRO, stb.) vásárol, akkor ilyen záradékszöveg sosem lesz a számlán és hatósági igazolásra tökéletesen alkalmas. Figyelem! ... másik kiskereskedelmi egységtől (abc, kisbolt, szupermarket, benzinkút, egyéb) nem szerezhető be jövedéki áru, mert ezt a törvény egyértelműen tiltja. Így akár van a számlán záradék (amit egyébként csak a kereskedelmi mennyiség felett kötelező ráírni), akár nincs, a hatóság könnyen megállapítja, hogy kitől vásárolták az árut, hiszen egy nagykereskedőnek kötelező azon feltüntetni a saját jövedéki engedélyszámát. Ez alapján, ha ez nem szerepel az Ön beszerzési számláján, akkor adózás alól elvont terméknek minősül, bírság, meg egyebek.

Még egy jó tanács. A vendéglőben ne legyen bontott palack a kiszolgáló pulton kívül (raktár, konyha, stb) mert ezért is szankció jár.

Bontott italok esetén szabály:
- 1 liter vagy annál nagyobb kiszerelésű termékből italfajtánként CSAK 1 palack!!!!
- 1 liternél kisebb kiszerelésű termékből italfajtánként LEGFELJEBB 5 palack!!!!
lehet az eladótérben.

Remélem segítettem.


Üdvözlettel:

András
http://www.jovedekiugyintezes.hu/
Válasz idézéssel
#8
Erzsó!
Nagyon köszönöm, sokat segítettél!
Puszi
Válasz idézéssel
#9
Juditka!

Neked a jövedékivel nincs gondod.Az étteremnek arra kell nagyon figyelni,hogy az alkoholos terméket honnan szerzi be,a számlára ne az legyen írva,hogy jövedéki termék igazolására nem alkalmas.Azért nagyon megbüntetik.
Régebben kellett kérni jöv.engedély számot,azt nem tudom most ez van-e még...
Mi a METRO-ból szerezzük be az italokat,másik sorba kell állni,ha olyan számlát szeretnénk amin ez nincs rajta.
"Ne veszitsétek el a fejeteket.
Az élet még szeretné megsimogatni."
Válasz idézéssel
#10
Senki nem könyvel éttermet?
Köszönöm!
Válasz idézéssel
#11
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni: melegkonyhás étteremben forgalmaznak alkoholt is. Mi a teendőm jövedéki szempontból?
Megmondom őszintén, hogy ilyenem nem volt még és most vettem át ezt a céget. Meglepődve tapasztaltam, hogy még a T201 adatbejelentés se lett beadva, se semmi. Szóval van mit pótolgatnom.... :roll:
Nézegetem én ezt a jövedéki dolgot, de még egyenlőre nagyon kínai nekem. Ha legalább annyit segítenétek, hogy hogy induljak el, mert hétfőtől eléggé beindulnak és jó lenne, ha addigra nagyjából azt be adnám ebbe a témába, amit kell.
Nagyon köszönöm!
Válasz idézéssel
#12
Neked is köszönöm!
Válasz idézéssel
#13
Csatolok egy tájékoztatót ebben benne, van hogy melyik zárjegyest meddig lehet forgalomba hozni és mi a teendő.
Válasz idézéssel
#14
Monik, köszönöm!
Válasz idézéssel
#15
A 11/2011-es Jövedéki Hírlevélben ír valamit erről, 3. oldal:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://vam.gov.hu/loadBinaryContent.do?binaryId=36510">http://vam.gov.hu/loadBinaryContent.do?binaryId=36510</a><!-- m -->
Nyugalom! A világmindenség azt sem tudja, hogy létezel.
Válasz idézéssel
#16
Sziasztok!
Tudtok valamit erről, hogy a régi zárjegyes cigit már nem lehet eladni január 1-től?
Mi a teendő vele? És akinek raktáron van egy csomó? Mit kell csinálni vele, hol lehet erről valamit is olvasni?
Aki tud valami infót, kérlek, írjatok.
Válasz idézéssel
#17
Köszi Erzsó!
Most nagyon megnyugodtam, tehát a beszerzett kávé áfá-ját beállíthatom levonhatóba, de kell-e erről valamiféle külön nyilvántartást is vezetni?
Válasz idézéssel
#18
Szia!
Jól értelmezed,ha változatlan formában értékesíted tovább,Elábé,ha nem ,akkor anyag ktg./ráforditás/
"Ne veszitsétek el a fejeteket.
Az élet még szeretné megsimogatni."
Válasz idézéssel
#19
Sziasztok!
Most kezdtem könyvelni egy céget, akik egy egyetemi büfét üzemeltetnek. A kérdésem a következő lenne, az AFA törvény 124. par. j. és k. pontja kimondja, hogy a kávé és az ital áfá-ja nem igényelhető vissza, hiszen jövedéki termék. (Az ital minket nem érint csak a kávé)
Ugyanakkor a 125. paragrafusban azt olvasom, hogy a 124 par.tól eltérően az előzetesen felszámított adó levonható, ha a 124. par j és k pontjában említett esetekben igazoltan egészben vagy túlnyomó részben úgy használja, egyéb módon hasznosítja, hogy az közvetlen anyagjellegű ráfordításként más termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás adóalapjába épül be.

Akkor jól értelmezem, hogy ha ez a cég kávét vásárol azzal a céllal, hogy ebből kávét főzzön, majd azt továbbértékesítse, akkor ez a kávé anyagjellegű ráfordítás, és így a beszerzés áfá-ja levonható?

Vagy esetleg félreértelmezem a dolgot?
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 2 Vendég