A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
pénztárgép használata
#51
Andi!
Ha nem vezeted be a jelentésbe,hogyan egyezik a pt.?
Én egy összesítőt készítek a havi zárásokról./excell/
"Ne veszitsétek el a fejeteket.
Az élet még szeretné megsimogatni."
Válasz idézéssel
#52
Mi a nyugta alapján /a tömb végén/összesítjük és hó végén beütjük./oda írjuk a dátumot és mellé tűzzük a gépi nyugtát.
Amikor a pt gép elromlik és nyugtát adunk,akkor is így szoktuk./valahol ez van leírva/
Még soha nem volt baj,és átláthatóbb a bevétel.
"Ne veszitsétek el a fejeteket.
Az élet még szeretné megsimogatni."
Válasz idézéssel
#53
Sziasztok!

Kérdésem, hogy a pénztárgépbe beütött napi bevételeket be kell-e vezetni napi pénztárjelentésbe, vagy nem kötelező és a zárószalagok alapján mehet egyből a könyvelésbe?
Köszönöm előre is!
Válasz idézéssel
#54
Szia Ibolya,
Köszönöm a válaszodat, ez megnyugtató.
Qintee
Válasz idézéssel
#55
A pénztárgépben csak az üzlet forgalmi adatai szerepelnek. A pénztárgépbe beütni csak az üzletben átvett bevételt kell.
Azt hiszem ez a pénztárgép kötelező használatával kapcsolatban kiadott apeh tájékoztatóban szerepelt.
Ibolya
Válasz idézéssel
#56
Köszönöm.
Először én is azt mondtam, hogy nem kell, de a pénztárgép szervizesek és a szomszéd boltosok is azt mondják, hogy be kell ütni.
Elbizonytalanodtam, és szeretnék tisztán látni nehogy büntetés legyen.
Már fél napja túrom a jogszabályokat és a netet, és nem jutok előrébb.
Qintee
Válasz idézéssel
#57
Én a múltkor azt mondtam a kiskeresemnek, hogy ne üsse be, remélem, jól tettem.
Üdv.: Anita
"Örökké nem eshet"
Válasz idézéssel
#58
Sziasztok!

A segítségeteket kérném pénztárgéppel kapcsolatban.
Egyik ügyfelem bolti kereskedelem keretében árut értékesít, pénztárgépe van, amibe beüti az eladásokat.
Viszont időnként nem üzletben is értékesít, pl. elmegy kiállításra, és ott ad el terméket. Ezekről kézi nyugtát ír.
A kérdésem, hogy ezeket a kézi nyugtákat be kell ütni a pénztárgépbe utólag?

A vonatkozó áfatv, pm rendelet, és a kisker.tevékenységről szóló jogszabályok alapján ill. netről sajnos nem találtam meg a választ.
Előre is köszönöm a válaszokat!
Qintee
Válasz idézéssel
#59
Én ugyenezt mondtam neki: a kp.számlát. És mondtam neki, hogy én azt ajánlom vegyem pénztárgépet. Drágálja, mondtam vegyem részletre.

Üdv: Jolcsi
Válasz idézéssel
#60
Jolcsi!

Az igaz, hogy változott e téren is a szabályozás, de szerintem ezzel nagyon óvatosan kell bánni.
Jelenleg nem kötelező a pénztárgépet ütni (vagyis nyugtát adni) ha a vállalkozás egyszerűsített kp-s számlát állít ki. VISZONT ha a vevő nem járul hozzá hogy számlát írjon, hanem ragaszkodik a nyugtához, akkor nehéz helyzetbe kerül ha nincs pénztárgépe.
Nem egy ilyen esetet hallottam, hogy APEH-osok kifejezetten nyugtát kértek.
Én nagyon gyorsan elfelejtetném Vele ezt az ötletet, de ez csak az én véleményem.
Ha véghezviszed a lehetetlent, a főnököd felveszi a napi teendőid közé... ..
Válasz idézéssel
#61
Sziasztok! Egyik ev-m zöldségesboltot nyit. Most hívott, hogy Ő úgy hallotta, hogy nem kell neki pénztárgépet használnia. Illetve egy évig mentességet kap alóla. Lemaradtam valamiről?
Én úgy tudom, hogy mindenkinek kell aki terméket értékesít. Szolgáltatást végzőknek nem kell, de csak azoknak akik a kormányrendeletben nincsenek felsorolva.

Üdv: Jolcsi
Válasz idézéssel
#62
Piacon, pavilont bérel az ev., fehérnemű kereskedelemmel foglalk.Kell-e neki pénztárgépet üzemeltetni?
Köszi előre is a segítséget! Erika
Válasz idézéssel
#63
Sziasztok! Nem biztos,hogy ide kellene írnom,de ....
Téma: Egy boltban, milyen nyilvántartási kötelezettségek vannak a pénztárgéphaszn. mellett. Milyen nyomtatv. kell a boltban ellenőrzéskor bemutatni?
Ugyanis s környéken járják a boltokat és olyasmiket kérnek, hogy záró szalagok, szigorú számad. biz.nyilvántartása stb.Pontosan én sem tudom, csak amit a boltosok nem egészen "szakmai" nyelven el tudnak mondani.

Pénztárgépszalagok napi zárásokról kell valami nyilvántartást vezetni a boltban???

Amit már megtudtam: ( forrás apeh ellenőrz. oszt.), hogy a szigorú számad.nyilv. nak tényleg meg kell lennie a boltban. A pénztg. eltéréseket nyilvántartó nyomt. áruk eredetét igazoló bizonylat.

Köszönettel A.
Andicsek
Válasz idézéssel
#64
kati1012 Írta:A munkaszerződés, munkaköri leírás nem ezt a célt is szolgálja?
Hát nem tudom, eddig ebben a hiszemben voltam én is, de most felröppent itt a hir, hogy meg kell csinálni ezt a meghatalmazást. Mégpedig a CBA területi képviselője hozta ki a leiratot, csak sajnos abban nem szerepel, hogy milyen rendeletre hivatkozik. Ezért kérdeztem, hát ha máshol is van ilyen, az ország más régióiban is előjött ez a hiányosság.
Üdv: Ilona
Válasz idézéssel
#65
A munkaszerződés, munkaköri leírás nem ezt a célt is szolgálja?
Válasz idézéssel
#66
Szia KLári! Köszi a választ, de ez egyéni vállalkozó. Ev-nek milyen szabályzatokkal kell rendelkeznie?, mert nekem egy sincs meg.
Üdv: Ilona
Válasz idézéssel
#67
Szia Ilona!

Az Szt. 167.§.(3) bek.
" A bizonylat (ideértve mind a kibocsátott, mind a befogadott bizonylatokat) alaki és tartalmi hitelessége, megbízhatósága - ha más módon nem biztosítható - a gazdálkodó képvizeletére jogosult személy vagy belső szbályzatban erre külön feljogosított személy aláírásával is igazolható."

Megjegyzés: rémálommal ér fel, hogy már ezért is bírságolnak. Írj gyorsan egy belső szabályzatot és kérlek tedd fel a dokumentumok közé, hogy mások is tudják használni.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#68
Sziasztok Mindenki!
Ki hallott már arról ,hogy a munkáltatónak meg kell hatalmaznia az alkalmazottat a pénztárgép használatára, ill. a számla kibocsátására. Vagy ez már régi előirás és csak én maradtam le róla? Egyáltalán mi irja ezt elő, mert nálunk most ilyen rémhirek tejengenek, hogy 50.000 Ft-os a birság ha nincs meghatalmazása az alkalmazottnak. S.O.S. Ha kell megcsinálom utólag, de minek? Köszi.
Üdv: Ilona
Válasz idézéssel
#69
Szióka!

Szép lenne,most van éves zárás a pt.gépeknél.,sokan már lezáratták.
Szerintem a kerekités miatt nem kell!
5-től fölfelé,a kerekitési szabályoknak megfelelően.Ez többször elhangzott már sok helyen. Már alig találkozni ft végződéssel,előbb-utóbb a kereskedők megszüntetik maguktól.

Nyugi :
Erzsó
Válasz idézéssel
#70
Sziasztok!
Ma reggel azt hallottam a Sláger rádióban, hogy az 1 és 2 forintosok kivonása miatt a pénztárgépeket át kell állíttatni.
Ti tudtok róla valami közelebbit?
Johanna
Válasz idézéssel
#71
gajda Írta:Fodrász és kozmetikus dolgozik együtt, egyetlen helyiséget egy paravánnal megosztanak. Ők üzletnek nevezik ezt a helyiséget, de tulajdonképpen a tevékenységük szolgáltatás, nem pedig kereskedelem. Úgy érzem, éppen ezért kézzel irt nyugtát kell csak használniuk (régen olvastam is valami állásfoglalást erről, de nem találom) . Szükséges nekik pénztárgép ? Vagy elegendő a kézinyugta ?

"Pénztárgép-használati kötelezettség
[áfatörvény 43. § (1) bek. b) pont, 24/1995. (XI. 22.) PM rendelet]
2006.12.06.
A számla, egyszerűsített számla és nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint a nyugta adását biztosító pénztárgép és taxaméter alkalmazásáról szóló 24/1995. (XI. 22.) PM rendelet 1. sz. melléklete I. részének c) pontja alapján csak pénztárgéppel, vagy taxaméterrel tehetnek eleget nyugtaadási kötelezettségüknek az üzletek működéséről és a belkereskedelmi tevékenység folytatásának feltételeiről szóló 4/1997. (I. 22.) Korm. rendelet 1. sz. mellékletében szereplő üzletek. A szolgáltatások körében a hivatkozott jogszabály mellékletében nevesített szolgáltató tevékenységen kívüli más szolgáltató tevékenységekhez nem kötődik kötelező pénztárgéphasználat, ezért azok az adóalanyok, akik az üzlethelyiségben kizárólag olyan tevékenységet végeznek, amelyek nem szerepelnek a rendelet mellékletében felsorolt szolgáltatások között, nem kötelesek az üzletükben pénztárgépet üzemeltetni (saját elhatározásuk alapján pénztárgép használatára és így gépi nyugta kibocsátásra azonban ők is jogosultak). Ez alapján például nem kell gépi nyugtát adnia egyebek mellett a fodrásznak, kozmetikusnak, a manikűr, pedikűr, stb. tevékenységet végzőknek."
Válasz idézéssel
#72
Nem kell ptgép, nyugta v számla elég.
Katla
Válasz idézéssel
#73
Fodrász és kozmetikus dolgozik együtt, egyetlen helyiséget egy paravánnal megosztanak. Ők üzletnek nevezik ezt a helyiséget, de tulajdonképpen a tevékenységük szolgáltatás, nem pedig kereskedelem. Úgy érzem, éppen ezért kézzel irt nyugtát kell csak használniuk (régen olvastam is valami állásfoglalást erről, de nem találom) . Szükséges nekik pénztárgép ? Vagy elegendő a kézinyugta ?
Válasz idézéssel
#74
Köszönöm ezt megtaláltam, s gondolom ez a rész vonatkozik a kérdésemre "...pénzkezeléssel kapcsolatos bizonylatok rendjéről ...".

Összezavart engem, hogy egy kolléga azt mondta a Szt tv. tartalmazza, hogy kötelező a Napi Pénztárjelentés a pénztárgép mellé, s én erre koncentráltam.

Mostmár tudom, hogy az a kötelező, amit a szabályzatunk előír.
Válasz idézéssel
#75
Szia Betti!

Idemásolom az SZT idevonatkozó rendelkezését.

"(8) A pénzkezelési szabályzatban rendelkezni kell legalább a pénzforgalom (készpénzben, illetve bankszámlán történő) lebonyolításának rendjéről, a pénzkezelés személyi és tárgyi feltételeiről, felelősségi szabályairól, a készpénzben és a bankszámlán tartott pénzeszközök közötti forgalomról, a készpénzállományt érintő pénzmozgások jogcímeiről és eljárási rendjéről, a napi készpénz záró állomány maximális mértékéről, a készpénzállomány ellenőrzésekor követendő eljárásról, az ellenőrzés gyakoriságáról, a pénzszállítás feltételeiről, a pénzkezeléssel kapcsolatos bizonylatok rendjéről és a pénzforgalommal kapcsolatos nyilvántartási szabályokról."
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég