A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
KIVA törvény
#1
Mónika!

A KIVÁ-t én átmeneti megoldásnak tartom. A mérleg szerinti eredmény gyűlik, ha kilép a KIVÁ-ból, akkor le kell adózni az addig felhalmozott eredményt. Tehát érdemes "gyűjteni" a költségeket. A KIVA a cégautóadót nem váltja ki, tehát kell fizetni!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#2
Húú ez nagyon kimerítő válasz volt, köszönöm. Biztosan lesz még kérdésem ha ténylegesen megalakul a cég de addig is "jövök neked eggyel"!!!! Smile
Még egy kérdés: mi a helyzet ha személygépjárművet vásárol a cégbe? Cégautóadó? /mivel ingatlan közvetítő nagyon korlátozott a ténylegesen felmerülő költsége, legnagyobb a személygépjármű használat és nagyon erőlködik hogy a személygépjárművel kapcsolatos költségeket szeretné elszámolni./
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#3
Mónika!

1. Az ügyvéd intézi, neked nincs gondod vele. Ügyfél szóljon az ügyvédnek. Amikor az ÁFA státusz bejelentik, akkor nyilatkoznak a KIVÁ-ról is! 
2. Igen. A bérszámfejtő programnál csak be kell jelölni, hogy KIVÁ-s a cég, a többi a program készíti. RLB-nél így van! 
3-4. Negyedévente a 18KIVA (tavaly ezen, idén 19KIVA) bevalláson kell az előlegeket, majd ugyanezen 05.31-ig a véglegeset. Előleg alapja normál esetben csak a tagi kivét. Én minden ügyfelemnek havonta előírom a KIVÁ-t! Mindenkinek szóltam, hogy negyedévente kell fizetni, de jobb havonta. Úgy kevesebb, könnyebben be lehet fizetni! 
5. Igen, év végén ne legyen több pénze, mint a bevétel 5%-a, vagy ha ez kisebb, mint 1 millió Ft, akkor 1 millió Ft! 

Nálam a cégek csak munkabér után fizetnek KIVÁ-t, vigyázunk a pénzkészletre, osztalék meg még nem volt. Az iparűzési adónál lehet azt "kérni", hogy a KIVA alapja után fizessen a cég iparűzési adót. Ki kell számolni, melyik a jobb. 2017-től tényleg egyszerű a KIVA. Ahol beruházás van, ott én nagyon ajánlom ezt az adózási formát. Nekünk könyvelőknek is jó, nem kell év végén azon agyalnunk, mennyi legyen az adóalap! Most nem számít a mérleg szerinti eredmény. De kilépéskor igen!!! Ezért minden hónapban tájékoztatóm az ügyfeleket, mekkora a mérleg szerinti eredményük. Akkor is, ha nem érdekli. Ja, a KIVA bevallás sokkal egyszerűbb, mint TAO-é!!!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#4
Sziasztok! Eddig még nem volt KIVA-s cégem, most viszont van egy vállalkozó aki céget szeretne és beleástam magam a kiva-ba ez tűnik a legjobbnak viszont teljesen alap kérdéseim vannak ezzel kapcsolatban. Ha valakinek van ideje  és tudna segíteni szívesen venném:

Az árbevétele ingatlan közvetítésből származik, nagyon kevés a költség számlája ezért lenne talán a kiva a legjobb választás. Átolvastam sok-sok anyagot a kérdéseim a következők:

1. Alakulásnál a cégalapításkor kell jelezni hogy kiva-s lesz, milyen bejelentkezési kötelezettségei lesznek, milyen nyomin?
2. Csak az ügyvezető, mint tagnak lenne jövedelme ez alapján minden hónapban a 08-as bevalláson a szokásos módon vallanám a levont 15% szja, 195.000.- x 150% 7+4+1,5% EBA és 10% nyuba mást nem
3. Mikor és hogy vallom neki a /szocho, szakképzési helyett/ a kiva-t?
4. Előleget hogy állapítom meg neki és milyen bevalláson /ha kell/ vallom neki.
5. Mivel induló cég ezért a pénzkészlet mentesített keret összege csak év végén állapítható meg ugye? Árbevétel 5% de legalább 1 millió. Ez a mentesített keret összeg csak év végén "játszik" amikor adóalap módosító tételként kell figyelembe vennem, valamint a jóváhagyott osztalékot is.
6. összefoglalva: A kivás cégnél teljesen mindegy mennyi a bevétel és a költség a lényeg hogy minden pénzügyileg rendezett tétel alapján a pénzkészlet a mérvadó, mert ez az adóalapot befolyásolja, és nem a bevétel és a költségek közötti különbség, jól értelmezem ezt az egész kivát?
+1. Ja és hát az iparűzési adó..... eddig még nem jutottam hogy ez után is utána olvassak...….
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#5
Most fogok először évet záró kivát kitölteni nincs véletlenül valami jó kis segéd excel táblája valakinek ?

Köszi,
Pmarcsi
Légy türelemmel, s majd könnyül a nagy teher is.
Válasz idézéssel
#6
Sziasztok!
Szeretném, ha meggyőznétek arról, hogy nem kell fizetni nyugdíjas munkavállaló után kivát.
http://bnovum.hu/hu/hirek/nyugdijasok-fo...019-tol-ii

"Rendezetlen kérdés továbbra is (reméljük hamarosan megjelenik a hatósági értelmezés), hogy az így foglalkoztatott nyugdíjas jövedelme KIVA alapot képez-e.
 A kisvállalati adó alapja a személyi jellegű kifizetésekkel növelt összeg [Katv. 20. § (1) b)]. Személyi jellegű kifizetésnek minősül a Tbj. szerint járulékalapot képező jövedelem [Katv 20. § (2) a)].
 Járulékalapot képező jövedelem a személyi jövedelemadóról szóló  törvény  szerint összevont adóalapba tartozó önálló és nem önálló tevékenységből származó bevételből az adóelőleg-alap számításnál figyelembe vett jövedelem [Tbj 4. § k)]. A két törvényt olvasva azt a következtetést tudjuk csak levonni, hogy a nyugdíjas jövedelme is KIVA alap. Tény, jelent meg ettől eltérő szakmai vélemény is."
Köszönettel: Csocsó
Válasz idézéssel
#7
Hello!
Nem képez kiva alapot mivel nincs  járulék alap.
Válasz idézéssel
#8
A 2019. január 1-jétől a nyugdíjas munkavállaló részére kifizetett bér kivaalapot képez-e?
Sajnos fogalmam sincs erről. A NAV-os ügyintéző a két ünnep között azt mondta, hogy nem, ma meg azt, hogy igen.
Ki tudja, ha ők sem? Segítsetek.
Előre is köszönettel: Csocsó
Válasz idézéssel
#9
A 2019-es évre vonatkozna.
https://adozona.hu/kata_kiva/Ket_kerdes_...rol_I077AV
"álláspontom szerint, és ezt az adóhatóság is osztja".
Sajnos az adóhatóság álláspontját nem látom ebben a témában. Az ügyintéző sem tudott rá válaszolni.
Válasz idézéssel
#10
Hello!
Ha még a decemberi kifizetésről van szó az még az alapja lesz amit írtam a 19-es évre vonatkozik

https://adozona.hu/kata_kiva/Ket_kerdes_...rol_I077AV
Válasz idézéssel
#11
Szia!
Ezt én nem biztos, hogy így értem:
A Tbj. 4. § k) pontja értelmében járulékalapot képző jövedelem

az Szja tv. szerint összevont adóalapba tartozó önálló és nem önálló tevékenységből származó bevételből az adóelőleg-alap számításnál figyelembe vett jövedelem.
Válasz idézéssel
#12
Hello!
2019-től a saját jogú nyugdijas munkaviszonyos alkalmazott után nem kell kivát fizetni mivel nem fizet járulékokat.
Válasz idézéssel
#13
Sziasztok!
Rég nem írtam már, de szeretném megkérdezni, hogy nyugdíjas munkavállaló után kell-e fizetni 2019-ben kivát?
Válasz idézéssel
#14
Köszönöm, akkor bejelentem. Bevallást is beadok, nullás lesz!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#15
Szia! A bevallási kötelezettség összeszedetten: https://ssl.budapest.hu/web_hair/info5.do

Van olyan önkormányzat - a budapesti is az -, ahol be kell jelenteni a KIVA tevékenység kezdetét, viszont van olyan önkormányzat, ahol nincs rá "rublika".
Most csináltam végig egy cég bejelentését két telephellyel, az egyiken be kellett jelentkezni, a másikon nem. Függetlenül attól, hogy az ipát majd hogyan fogod megállapítani; nem ahhoz kapcsolódik a bejelentés.
Üdvözlettel! A l b a
Válasz idézéssel
#16
Egy megerősítést szeretnék kérni, hogy az a KIVÁ-s cég, aki év közben választotta ezt az adónemet, annak iparűzési adóbevallást csak május 31-vel kell készítenie?! A KIVA alá belépésnél nem választotta az iparűzési adónál lehetséges KIVA alapjának 20%-kal növelt összegű számítást, tehát továbbra is "normál" módon adózik az Önkormányzatnál. Az Önkormányzatnak nem lett bejelentve, hogy KIVA-s.
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#17
Köszönöm szépen a segítséget!
Válasz idézéssel
#18
Hello!
Teljes mértékben igazad van jó hogy nem hagytad annyiban és kideritetted, ez van ha az ember előszőr ír és utána keresi a választ kösz a helyreigazítást mindjárt ki is törlöm amit ide írtam nehogy valaki rosszul értelmezze.
Válasz idézéssel
#19
Nos megkérdeztem, > Kivára áttérő bt. alanya-e a számviteli törvénynek? > s az alábbi választ kaptam:

A helyes válasz a számviteli törvény (Szt.) és a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvény (Katv.) együttes olvasatával adható meg. Ez utóbbi törvény ugyanis kétféle adózásról rendelkezik, mégpedig

a kisadózó vállalkozások tételes adójáról (KATA) és
a kisvállalati adóról (KIVA).

A KATA adózást alkalmazók nem alanyai a számviteli törvénynek , nyilvántartási kötelezettségükről a Katv. rendelkezik. A KIVA adózást választó viszont a számviteli törvény hatálya alá tartozik, kettős könyvvitelt vezet és beszámoló készítésre kötelezett [Szt. 2/A. §, Katv.12. § és 15. §].
Válasz idézéssel
#20
Ez meglep, hogy nem kell mérleg "lara" cégének a Szviteli Tv 2.A § szerint , sőt a számviteli törvény hatálya sem terjed ki a KIVÁ-s BT -re.
Botka Erika tollából:

A kiva számviteli követelményei
Adó Online
2013. 03. 27.
A kisvállalati adót (kivát) választó vállalkozás a Számviteli törvény hatálya alatt áll, így a Számviteli törvény szerint vállalkozónak minősülő szervezeteknek kettős könyvvitel vezetése mellett beszámolókészítési kötelezettségük van (bt., kft., zrt., szövetkezet, egyéni cég stb).

<!-- m --><a class="postlink" href="http://ado.hu/rovatok/szamvitel/a-kiva-szamviteli-kovetelmenyei">http://ado.hu/rovatok/szamvitel/a-kiva- ... etelmenyei</a><!-- m -->

vagy másutt:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://szaklaparchivum.saldo.hu/opencontent.php?id=7057">http://szaklaparchivum.saldo.hu/opencontent.php?id=7057</a><!-- m -->

A kisvállalati adót választó vállalkozás a számviteli törvény hatálya alatt áll, így a számviteli törvény szerint vállalkozónak minősülő szervezetnek kettős könyvvitel vezetése mellett beszámolókészítési kötelezettsége van (bt., kft., zrt., egyéni cég, stb.).
Válasz idézéssel
#21
Szia !

Köszönöm a gyors választ. Bt-ről lenne szó. Akkor nem kell közzétenni, de gondolom elkészíteni el kell. Nem? Hiszen az eredménytartalékot, mérleg szerinti eredményt neki is tudnia kell. Vagy egyszerűen csak a főkönyvi kivonatából dolgozok?

lara
Válasz idézéssel
#22
Hello!


!!! KIVÁS BT A SZÁMVITELI TV ALÁ TARTOZIK,KETTŐS KÖNYVVITELI KÖTELEZETTSÉGE VAN ÉS BESZÁMOLÓT KELL KÉSZITENIE !!!!
Válasz idézéssel
#23
Sziasztok !

Eddig nem foglalkoztam kivá-s céggel, de most lenne egy ügyfél aki ezt szeretné. Elolvasva a topic-ot majdnem minden világos. Egy nyitott kérdésem maradt amire
megerősítést várok. Ugye jól értelmezem, hogy mivel a kivá-s cég alanya a számvitelnek, így van mérleg készítési, illetve letétbe helyezési kötelezettsége?
Előre is köszönöm a válaszokat!

lara
Válasz idézéssel
#24
Sziasztok!

A KIVA elszámolásnál a vevőktől kapott előleg hitelnek ill. kölcsönnek minősül? Tehát csökkentő tétel-e? Vélemények?
Válasz idézéssel
#25
Sziasztok!

KIVA-s cégben, ha a cég egyébként nem működik, akkor csak a nullás bevallást küldöm negyedévenként?
Ha a tulajdonos nem vesz ki semmit, akkor mennyi járulékot fog fizetni? (én úgy tudtam, hogy kell) Most vettem át a céget, és eddig nem fizetett semmit, a 08-as csak nullásan ment minden hónapban.
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég